Din punctul meu de vedere Miscarea Legionara ne-a lasat o mostenire foarte importanta, pe care ar trebui s-o valorificam. Daca oamenii ar cunoaste si ar intelege spiritul acelei generatii, sunt convins ca ar fi o inspiratie pentru alti tineri sa se ridice de pe scaune pentru a salva ceva din societatea noastra.
Ca si voi, cred ca Miscarea Legionara a fost un fenomen unic, care nu poate fi copiat astazi. Cu toate astea, cred ca ar putea exista o organizatie care sa actioneze in spiritul Legiunii.
Eu cred, ca, in esenta, majoritatea poporului roman este nationalista. Ma bazez atat pe scrierile unor autori, cat si pe "cercetarile" mele personale. Din pacate, oamenii nu-si exteriorizeaza acest sentiment din doua motive: unora le e rusine, din cauza publicitatii negative care i s-a facut acestui cuvant , iar al doilea motiv e ca n-au in spre ce sa-l canalizeze. Adica nu au identificat o organizatie care sa merite increderea lor si care sa le canalizeze energia nationalista spre lucruri concrete.
Asa erau lucrurile si-n perioada interbelica, cu o mare diferenta. Peste noi a trecut comunismul, cu urme adanci. S-a pierdut din credinta, s-a instalat sentimentul de "lasa ca merge asa", de "sa ne dea statul", multi tarani au fost mutati la oras unde au fost comunizati in fabrici si uzine si azi ii fac pe studentii ce vin la studii "tarani"...
Eu cred ca ar putea exista o continuatoare a spiritului legionar transpus in fapte. Trebuie doar sa caute sa inteleaga felul cum gandesc tinerii, sa-i identifice pe cei care au o anumita aplecare spre iubirea de tara, de neam, de sacrificiu...
Organizatiile gen noua dreapta au dat gres pentru ca folosesc limbajul anilor 30. Ei uzeaza de niste termeni si exprimari care nu mai au acelasi impact ca acum 80 de ani. Nu mai zicem ca si comunismul a folosit o retorica nationalista care iarasi n-ajuta...
Sa nu uitam ca acum 80 de ani romanii veneau dupa ani eroici, dupa doua razboaie mondiale, dupa ce au realizat Unirea, asa ca exista un teren fertil pentru nationalism si sacrificiu.
Organizatiile de azi au o mare problema in sensul ca accepta pe oricine, si aici dovedesc ca n-au inteles nimic din mentalitatea Capitanului. Nu mai zic ca sunt putine actiunile lor concrete, multumindu-se la nationalismul cu defilarea cu steaguri si depunerea de coroane. Ceea ce e putin.
In ceea ce priveste credinta, avem o mare problema. Are dreptate robert, cand spune ca multi tineri se indeparteaza cand vad ca vine popa si cere bani. Dar si TINERII SUNT VINOVATI. Ei nu trebuie sa se multumeasca sa constate asta si sa-l asume drept adevar. Pentru ca nu este. Daca s-ar informa, daca s-ar duce sa caute scrierile sfinte sau macar sa ceara o informatie la Biserica, ar afla ca nu trebuie sa dea bani, spagi si i-ar denunta pe cei care cer.
Cred ca incet, incet, s-ar putea imprastia din nou spiritul legionar. Pentru ca a face bine, a te sacrifica pentru frati, a crede in Dumnezeu sunt principii care nu vor disparea niciodata.