Vrei un exemplu ? Ia in mana majoritatea cotidienelor britanice. O sa vezi ca se urmareste viata familiei regale cu o inversunare de nedescris. Ba si a celor care sunt apropiati de membrii respectivei familii. Si se cauta, mai presus de orice scandalul, cearta, barfa, samd.
Si explica-mi si mie ce inseamna "atacat". Tot repeti cuvantul "atacat", sa intelegem ca exista subiecte tabu ? Nationalism isteric gen sec. XIX, in care presa e libera sa scrie ce vrea, cat timp nu comenteaza "simbolurile nationale". Daca o face ... la inchisoare cu nenorocitii. Ce "simboluri nationale" a "atacat" presa cu atata rautate ? Antonescu ? Miscarea Legionara ? BOR ?
Aberatii pe banda rulanta. Scuteste-ma de asocieri false, eu vorbesc de lege. Crima/infractiune e ceea ce spune legea ca e. Politicienii incalca legea conflictului de interese (posibil sa nu se numeasca exact asa) in spirit, daca nu exact in litera ei, atunci cand acorda contracte super-umflate firmelor proprii sau celor "prietene".
Asa ca presa, indiferent cat de tare ii deranjeaza pe unii, este si trebuie sa ramana libera sa trateze absolut orice subiecte doreste. Daca publica minciuni sau exagereaza, exista tribunale.
Pentru ca orice trust poate fi penalizat instantaneu. Daca nu-ti convine un post de televiziune sau un ziar, il ignori. Daca te supara si consideri ca dezinformeaza sau pur si simplu mint cu nerusinare, repet, exista tribunale. Un trust nu poate sa-mi dubleze impozitele, sa umfle TVA-ul, samd. Nu au nici o influenta directa asupra vietii individului.
Oamenii vor ceva ce toate regimurile dictatoriale, inclusiv legionarimea, urasc de moarte : sa fie liberi sa aleaga si sa fie lasati in pace sa o faca. Sa nu fie presati sau santajati sa aleaga ce vrea X sau Y. Daca eu vreau sa cumpar o masina straina, sa o pot face, fara ca statul roman sa ma santajeze cu taxe aberante. Daca vreau sa beau Coca-Cola in loc de apa minerala din Apuseni, la fel.
Chestia aia cu "nu mai exista granite", e o exagerare grosolana. Exista si granite si state nationale, nu le-a desfiintat nimeni. "Daca li s-ar explica" = daca ar fi terorizati cu profetii despre Apocalipsa ce urmeaza. Nimeni nu-i impiedica pe cei 90% care chipurile "au de pierdut" de pe urma integrarii/globalizarii sa se straduiasca sa intre si ei in randul celor ce au de castigat.

) Ce vorbesti mestere ?? Ai cumva impresia ca acum 100 de ani nu existau granite, birocratie, pasapoarte ? Despre rostul UE n-am de gand sa intru in detalii cand e clar ca tu deja ai decis ca UE exista doar ca favorizeze "interesele economice transnationale". Presupun ca n-are rost sa subliniez ca state precum Spania, Portugalia, samd au avut de castigat dpdv economic dupa aderarea la UE.
Iarasi paranoia, teoria conspiratiei, samd. Sau pur si simplu frica de schimbare. Ce-i asa de greu de crezut ca "felul de-a fi" romanesc nu e chiar asa o mare binecuvantare, si ca exista destule lucruri ce trebuie modificate ? Par example, misoginismul adanc inradacinat, neincrederea in educatie, fanatismul religios, etc ?
Cat despre traditii, nu stiu la ce te referi, si nici nu-mi amintesc sa fi impus cineva inlocuirea traditiilor.
Desigur ca exista. So what ? Ei au interesele lor, romanii trebuie sa le apere pe ale noastre. Acesta e marele joc in care e prinsa lumea de cand a inceput sa se imparta in triburi.
Vezi Mihai, aici e ruptura. Eu nu ma ocup cu definirea "romanului", pentru ca sunt constient ca nu am nici autoritatea, nici pregatirea de a o face. La nivel superficial, raspunsul e simplu : il diferentiaza limba, unele traditii, si cam atat.
Extrem, extrem de putin. Din diverse motive : lipsa de incredere in educatie, influenta negativa a religiei ortodoxe asupra culturii, situatie socio-economica, pozitie geografica, samd
Nu exista. Asa-zisa religiozitate a romanului e superficiala, externa si se manifesta prin aderenta la o serie de ritualuri cunoscute sub numele de "traditii".
Eram sigur ca imi dai exemplul cu presa britanica si casa regala. Pai esti intr-o grava confuzie: barfa, scandalul, cancanul unor persoane, NU se confunda cu un atac( imi place mie cuvantul asta) la adresa INSTITUTIEI. Ba dimpotriva, chiar si o mizerie absoluta precum The Sun sare in apararea Institutiei cand e nevoie. Nu mai vorbesc de Armata, de Parlament sau altele...Arata-mi tu o prima pagina in Libertatea sau CanCan in care sa fi fost soldatii romani cazuti in Afganistan sau Irak, pentru ca in The Sun au fost! Cu toate derapajele lor, cu toate barfele si cancanul, AU O LIMITA.
Nu m-am referit la Miscarea Legionara sau Antonescu cand am spus de 'atacarea' simbolurilor nationale. M-am referit la MANELIZAREA IMNULUI NATIONAL( sper ca macar imnul nu-l contesti), la caricaturizarea si mistificarea istoriei nationale( si aici exclud legionarismul, ca ar fi prea de tot), la CULPABILIZAREA unei intregi institutii, grup social, din cauza unui singur individ. Exemple: Armata e incapabila si proasta, pentru ca s-a sinucis unul si au picat trei avioane, politistii sunt toti niste corupti pentru unii iau spaga la soferi, preotii sunt o casta profitoare de pe urma prostimii pentru ca unul a fost prins luand spaga de la enoriasi sau cine stie ce.
Iar cand acest mod de a scrie un articol se repeta CICLIC, atunci e atac. Crede-ma, stiu de pe pielea mea bransa presei, stiu cum merge treaba. Si apropo, presa nu e libera si nici nu va fi prea curand.
"Un trust nu are un impact direct asupra vietii individului"? Cum poti sa sustii asa ceva? De unde si-au format parintii tai o idee despre capitalism si democratie? Nu cumva de la televizor? Ce impact mai direct de-atat vrei?
Faptul ca tu judeci un eveniment dupa cum a fost relatat nu are impact direct asupra ta? Cred ca glumesti.... Cel mai bun exemplu l-ai dat chiar tu, cu referirea la cartea aceea "Industria Holocaustului"... Pai cati oameni care N-AU citit cartea aia, chiar ii cred pe "holoisterici"? Iti spun eu: majoritatea. Pentru ca asa a aratat la televizor...
Unde am spus eu ca acum 100 de ani nu exista birocratie?Am spus doar ca puteai circula liber, fara sa dai in schimb controlul legislativ al tarii....
Chiar asa, poate imi explici si mie, cum ai tu libertatea de a alege azi, o coca-cola in locul unei ape minerale din Apuseni?
Ca economic, nu exista asa ceva. Economic, cel care are puterea financiara,( NU SE SPECIFICA in ce fel obtinuta), dicteaza...El are un buget mai mare de publicitate, el poate pune un pret care sa descurajeze pe cel emergent sa investeasca in reclama, isi poate permite sa cumpere panouri publicitare, sa organizeze concursuri nationale si discounturi...
Asa ca, explica-mi te rog, modalitatea prin care individul x din teleorman, care citeste presa centrala si se uita la TV, afla el despre apa aia minerala din apuseni. X e reprezentativ pentru ca 90% din romani se informeaza de la TV. Consulta sondajele por favor. Asa ca nu discutam pe teorii aici, ci pe realitate.
Exista granite nationale? Unde? Ca intre unele state s-au desfiintat si posturile de trecere a frontierei...
"Nimeni nu-i impiedica pe cei 90% care chipurile "au de pierdut" de pe urma integrarii/globalizarii sa se straduiasca sa intre si ei in randul celor ce au de castigat"- ca te citez, aici e ruptura.
De ce sa-mi schimb felul de a fi doar pentru a ma integra? De ce nu putem fi "uniti prin diversitate"? De ce trebuie sa consum apa minerala importata, cand ai mei consuma de zeci de ani apa romaneasca?
De ce trebuie sa o doara burta pe sora mea de la rosiile americane, cand pana acum n-a avut nimic de la rosiile alea taranesti care nu vor sa se integreze?
Auzi, cand cineva care a studiat ani la facultate, a citit mii de pagini, sau cineva care si-a riscat viata pentru a aplica legea, acum castiga 10-15 milioane, si are doi copii de crescut acasa, crezi ca "chipurile", a avut de pierdut?
Nu mai vorbesc de taranii care si-au vandut pamantul ca n-au avut bani sa-l cultive si acum mor de foame? Crezi ca aia "chipurile" au avut de pierdut?
Sau cand scolile romanesti si universitatile produc absolventi care sa fie doar forta de munca ieftina pentru Hp, Oracle, Adobe, Nokia, etc, crezi ca societatea romaneasca are "chipurile" de pierdut?
Oricum, discutam de pomana.Tu nu realizezi ca in capitalism, pentru a fi unele state bogate, altele trebuie sa fie sarace. Si asta e rolul care ni s-a rezervat in 89. Sustii ca doar ce e in lege e permis si ce nu, ca si cum legea ar fi atotcuprinzatoare si nu ar fi supusa erorii. Ca si cum nu exista "incalcare in spirit" a legii, asa cum tu ai spus-o....
Pai mestere, daca doar legea decide, atunci inseamna ca sistemul de dupa 89 este ILEGITIM. Pentru ca atunci s-au incalcat toate decretele emise de seful statului, care fusese confirmat in functie de singurul organ de decizie al tarii Mai mult, noua putere a judecat un proces dupa legile lui Ceausescu!
Pai cum vine asta? Alegem ce legi sunt bune si care nu? S-au din cand in cand, legile sunt inferioare dreptului MORAL?
Nu trebuie sa ai vreo autoritate care sa te defineasca ca "roman". Trebuie sa-ti spuna vreo carte ce e "romanul"? Trebuie sa vina o ordonanta de la Bruxelles?
Nu draga colegule de forum, e foarte important sa stie fiecare, inclusiv tu, ce inseamna sa fii roman. Ce drepturi ai, dar mai ales ce OBLIGATII. Pentru ca doar astfel poti sa definesti conceptul de tara si de comunitate. Faptul ca tu arunci in derizoriu "cateva traditii", dovedeste ca nu te-a interesat niciodata sa cunosti mai mult decat ce e la suprafata.
Aceste "cateva traditii" cum le vezi tu sunt reminiscentele unui mod de viata. Sunt rezistenta dusa de poporul asta impotriva cosmpolitizarii fortate si a comunizarii. In loc sa facem un efort pentru a le cunoaste istoria, noi le bagatelizam "eh, cateva traditii acolo"...
Inchei asa:
ARTICOLUL 54 al Constitutiei Romaniei:
(1) Fidelitatea față de tară este sacra
ARTICOLUL 55 al Constitutiei Romaniei:
(1) Cetățenii au dreptul si obligatia să apere Romania.
Deci, te mai intreb odata, ce e un "roman"?
P.S. Mihai Lascar a fost un tradator, la fel ca toti cei care au compus diviziile "Horea, Closca si Crisan" si "Tudor Vladimirescu".