FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«1394041424370»
dee07.01.2011 14:52

orice sarbatoare religioasa (in cazul de fata Boboteaza) e insotita de datini si obiceiuri (sfintirea apei), care prind si un "spirit"mercantil. Nu inteleg indignarea lui Streaza, doar suveniruri, cruciulite, medalioane, iconite "sfintite" gasesti peste tot in lume, caci intotdeauna vor exista oameni care sa se gandeasca la profit, bazandu-se pe "naivitatea"unora. Totusi, daca achizitionarea unui "obiect sfiintit" face bine psihicului omului respectiv, atunci sa si-l cumpere.

Faptul ca dai 5 ron pe o sticla de apa sfintita, e o forma de donatie de bani pentru Biserica. Macar le-a dat o sticla, eu am dat 50 ron cand a trecut "preotul cu crucea" pe la mine si mi-a pus doar cativa ml de apa sfiintita intr-un pahar :-)

Alexandru H.07.01.2011 15:22

Ultima oara cand am primit un preot in casa (in sensul de pus la masa, tot tacamul) a fost cand mi-a reprosat ca de ce am in biblioteca un exemplar din Coran. L-am dat afara si mi-a trecut pofta sa imi fac prietenii printre preoti. Prietenii mei citesc carti nu sunt bovine superstitioase, ce-si inchipuie ca ma rog la orice carte din casa... Nu sunt ateu deloc, cred ca am avut o experienta religioasa adevarata in plus fata de 99% din prelati dar nu accept neghiobia unora...

Mihai07.01.2011 15:22

@strezahuzum

Nu vreau ca elementele negative care exista in societate sa fie ascunse, ba dimpotriva. Vreau, inclusiv in ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, sa se iasa la iveala toate lucrurile negative. Atentie! Faptul ca acestea exista NU da dreptul presei de a le arata DOAR pe acestea. Presa nu este o masina de relatat DOAR ce e rau dintr-o realitate!

In ceea ce priveste televiziunea BOR, te intreb atat: stii cumva ce audiente are? Esti familiar cu termenul de trend setter in media? Crezi ca Trinitas este trend setter comportamental pentru societatea romaneasca?

Cati ani are televiziunea, radioul BOR? Si chiar daca exista, aceasta televiziune nu face decat sa ignore ceea ce ceilalti exagereaza. Ori asta e la fel de rau pentru fenomen.

De 20 de ani, televiziunea BOR face legea in media romaneasca?Nu cred. De ce nu se duc cei de Gandul sa faca reportajele de care spuneam?

Pentru ca tine de politica trustului lor. De-aia. Un trust anti-romanesc, care de cand a aparut n-a facut altceva decat sa manipuleze ordinar, in cel mai stalinist mod cu putinta. Sub sloganul "gandeste liber" s-a promovat doar ce au vrut ei.

Sigur, o sa-mi gasesti cateva contraexemple "patriotice" care au existat de-a lungul vremii in acest trust. Si eu iti spun ca au existat si comunisti de treaba. Asta face comunismul mai putin nociv?

Cred ca raspunsul il stim amandoi.

In ceea ce priveste tambalaul de la apa sfintita si ceea ce am spus eu acolo este o simpla legatura. Acest tambalau ar ramane atat, un tambalau, daca n-ar fi promovat ca unica tipologie comportamentala a credinciosilor.

Chiar si cei care s-au comportat decent( majoritari, inca), pot avea scuza, la un moment dat, ca au vazut la altii acest comportament.

Evident ca nu doar religia ortodoxa este tinta presei din Romania. Repet, tot ce este romanesc a fost atacat in continuu de presa din Romania. Nu este nicio conspiratie, exista doar un interes economic.

Cu cat stiu mai putini de muzica folclorica romaneasca, vor fi mai multi care vor cumpara cd-uri cu rap, hip hop, manele sau mai stiu eu ce.

Nu inteleg de ce tocmai tu sau Alex, care va vad deschisi spre globalizare nu puteti accepta ca exista interese economice transnationale, care actioneaza pentru a se dezvolta si mai mult si pentru a acapara cat mai mult.

Daca n-ar fi asa, ar mai fi avut forta McDonalds, Coca-Cola si Ronald S Lauder sa vina in Romania? Adica sa apara globalizarea?....

Adrian07.01.2011 15:38
Daca n-ar fi asa, ar mai fi avut forta McDonalds, Coca-Cola si Ronald S Lauder sa vina in Romania? Adica sa apara globalizarea?....

Da' ce ma? I-ai fi oprit tu?

De unde atata antidemocratie? Daca eu vreau sa beau o cola si sa mananc de la McDonalds, cine esti tu sa imi interzici asta?

Da, ba, vreau sa beau cola, sa mananc hamburgeri si sa ma uit la playboy. Asta inseamna democratie. Pentru asta cica au iesit in strada aia in 89.

Care e problema ta?

Inca o data intreb. De cand decizi tu sau miscarea ta ilegala ce e bun pentru tara si popor? De cand decizi tu ce e romanesc si ce nu e?

Uite ba ca mie nu-mi place muzica folclorica. Mie imi place rap-ul. Care e problema? Nu sunt roman pentru ca nu vreau sa cand Pusca si cureaua lata?

Mi se pare mie sau discursurile lui Mihai ne cam iau la misto si isi cam bat joc de inteligenta noastra. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca rar mi-a fost dat sa vad o atitudine mai antidemocratica ca a lui.

Eu m-am nascut liber ca sa fac ce vreau eu. Sa urmez ce religie vreau eu, sa mananc ce vreau eu, sa beau ce vreau eu, sa citesc ce vreau eu, etc. Nu ca sa ascult ce zice un baiat care crede ca detine adevarul despre ceea ce inseamna a fi roman cand el nu a facut nimic pentru tara asta.

Crimele comunismului au aparut pentru ca niste baieti ca Mihai au crezut ca ei stiu ce e mai bine pentru tara decat restu'. La fel si cu nazismu', fascismu', etc.

Mihai07.01.2011 15:42

Pe Maia Morgenstern am intalnit-o, de curand, la Teatrul National, unde a venit cu metroul, cu două ore inainte de a urca pe scena În cabina sa, in timp ce se aranja pentru spectacol, am stat de vorbă pe indelete cu actrita aleasă de Mel Gibson să intre in pielea Fecioarei Maria, in 2004. Iar cand am intrebat-o de ce nu a mai facut apoi parte din alte proiecte turnate peste Ocean, alaturi de actori consacrati langă care si-a câștigat de mult locul, mi-a spus că a fost pedepsită pentru a fi jucat in Patimile lui Cristos. Am descoperit-o pe Maia Morgenstern asa cum mi-o imaginam: o artistă de o finete iesită din comun, care iși iubeste profesia indiferent că o practică aici sau la Hollywood.

Mi-ati spus că ati ajuns cu metroul, in seara asta, la teatru. Circulati cu metroul, nu aveti orgoliul celebrității?

Pai, nu sunt atat de bogată incat să-mi pot permite să circul altfel si să-mi pierd vremea! Orice altă formă de a mă deplasa, sincer vorbind, e pierdere de vreme. Vreau să câștig timp, or, cu metroul, pe langă faptul că durează mai putin să ajungi dintr-un loc in altul, vezi oameni! Și intr-o zi, cand esti deprimat, cand ai impresia că nimic nu merge si n-o să mai mearga iți zambeste cineva! Iar lucrul asta mă bucură foarte mult.

Aveti, deci, si zile proaste

Sigur, si foarte proaste. La ele e limpede că noi insine contribuim, cu prostiile din capul nostru, cu ganduri negre care aduc alte ganduri negre...

Și cum vă alungati starile acestea ca ele să nu transpară pe scena

Acum, nu vreau să sune ca o terapie, că teatrul nu e o terapie, dar e benefic să te concentrezi, să-ți doresti din adancul sufletului să creezi o altă realitate. Nu stiu un actor care să spună mai, de mi-ar iesi prost!. Îți doresti să-ți iasă bine, nu? Adică să ai acea forță de a convinge, creand o realitate in care inviti. Spectatorii trebuie să ti se alature in trairea unei experiente. O realitate de fum, care se risipeste după două ore. Poate ramane un gand, o senzatie, o perceptie

Asta credeti că este menirea actorului?

Sigur că da, care ar fi alta?

Pot exista un milion de raspunsuri

Nu, cred că asta este. O definitie mai bună decat cea a lui Aristotel n-am citit: menirea teatrului este aceea de a infiora publicul, oamenii, de a-i face să se emotioneze, să se gandeasca de a inspira. Este un gand, o aplecare, o formă de grija Am grijă să nu existe un echilibru care odată spart, odată bruiat, odată desfiintat, atrage după sine mari nenorociri.

Cum vedeti dvs. teatrul de astazi? În ce etapa se află el?

În etapa in care se află de-o viață: a cautarii. Cauta se cauta Asumandu-și conditia efemerului.

Privind in urma

Privesc inainte, privesc inainte, privesc inainte! (zambeste)

Dar vă duc, totusi, cu gandul putin mai in urmă: v-ati fi dorit un alt parcurs profesional?

Nu, chiar nu.

Regretati ceva?

Sigur, regret o groază de lucruri! O multime!

Care sunt acelea?

Nu vreau să vi le spun si nici n-o să vi le spun vreodata Eu cu sinceritatea merg pană unde pot, asa cum pot eu. Cand nu mai pot, ori mint, ori spun că m-am oprit.

Vă multumesc, atunci, că nu mă mintiti! Știu că ati vorbit mult despre ce urmează să vă intreb, despre celebrul film Patimile lui Cristos

Dar a trecut, haideti să vorbim si despre altceva!

Sigur că vorbim si despre altceva, dar vreau să vă intreb: acel succes cum de nu a adus cu sine alte proiecte peste Ocean?

E normal, pentru că am fost pedepsita mi s-a si spus lucrul asta! Mi s-a spus textual.

Din cauza tuturor controverselor pe care filmul le-a provocat?

Da, da Și mi-a fost greu un timp si după aia am luat-o, pur si simplu, de la capat. Acum nu mai am nici un fel de sentiment vizavi de acest episod. Doar am constatat, am luat act si nu mă las coplesită deloc. Sunt acelasi artist. Pe langă asta, nici n-am raspuns conform standardelor: Acest rol mi-a schimbat viata. Nu, acest rol nu mi-a schimbat viata sau conceptiile. A fost o mare tragedie că n-am spus asta! De fapt, aici a fost problema, in ceea ce mă priveste - pe langă faptul că au fost discutii de genul: O evreică a jucat in filmul asta!, ca si cum a fi actor e pe religii -, problema a fost că eu nu mă aliniez, nu mă conformez, nu mă supun. M-au intrebat multi și acum, că ai jucat acest rol, cum ti-a schimbat destinul, conceptia, religia?. În nici un fel, am raspuns. Cum poti să spui asta?, au zis. Este un rol pe care l-am iubit, pe care l-am tratat cu toată seriozitatea, prin problematica pe care a pus-o, prin modul interesant, complex in care am fost invitată să mă achit de sarcinile profesionale.

Cine anume v-a pedepsit?

Asta n-am sa va spun.

După ce s-a incheiat acest proiect, ati ramas in legatură cu Mel Gibson?

Da. Acum, cand se poate, ii transmit cate un semn, o felicitare cu ocazia sarbatorilor, iar domnia sa, atunci cand doreste să mă contacteze, să-mi raspunda o face. Cand nu poate, nu trebuie. Nu suntem prieteni.

Ce sentiment aveti atunci cand vă uitati la propriile dvs. filme?

Critic, duios Nu-mi propun să mă obiectivez in mod absolut.

Primesc foarte des comunicate de presă despre fetele care joacă in telenovelele de la Acasa TV. În aceste comunicate, ele sunt numite actrite, la fel ca dvs. sau ca doamna Olga Tudorache, de exemplu. E firesc să fie asa?

Sunt tineri ac domni si doamne si domnisoare care doresc, la modul cel mai serios, să fie actori, să interpreteze niste personaje. Cat reusesc sau nu, asta e deja o chestiune care se poate discuta intr-un alt context, de catre altcineva. Că doresc lucrul asta, că se luptă si muncesc foarte serios pentru acest lucru e un fapt cat se poate de real.

Am fost pusă in dificultate cand ar fi trebuit să spun actriță X si actriță Maia Morgenstern.

Și atunci, Harvey Keitel ce-ar fi trebuit să facă atunci cand a fost pus să joace cu actrita Maia Morgenstern din Romania? Cu toată sinceritatea vă spun: am colaborat si asta a fost.

Despre feminism ce parere aveti?

Este expresia unor sute de ani de oprimare. Sigur că feministele pot cadea intr-o altă extremă si-și pot face mai mult rau. Sunt bolile unei copilarii, chiar dacă ni se pare că feminismul a apus. Femeile n-au avut drept de vot! Nu conta parerea lor. Sigur că unele manifestari chiar sunt ridicole. Se ajunge la niste teorii, postulate si teze de rasul curcilor. Repet, cred că fac mai mult rau decat bine.

Credeti in ideea că femeia este egalul barbatului si uneori mai mult de atat?

Nu cred in generalități din astea. Fiecare om este ceea ce doreste intr-adevar să fie. Depinde mult de educatie, de context, de traditie, dar in generalizari nu cred.

Faceti eforturi pentru a vă mentine in forma

Da, se munceste foarte mult la capitolul asta. Și la sala si acasa si in parc, cu fetele foarte mult. Nu mă chinuiesc insa imi face placere, e o formă de respect față de corp, față de sanatatea mea. Am 50 de ani, azi-maine! Nu mai fumez, am grijă cum mă hranesc, cum mă hidratez. Vin si bolile, mai devreme sau mai tarziu. ȘTiti ce se intampla E o chestiune de voință, de a opta pentru un anumit fel de viață. Sunt femei care nu se lasa nu devin nepasatoare, nu-și urasc propria existență, propriul corp, propria varsta E o formă de respect, de a-mi simti corpul prieten, de a-l ajuta. Și mintii mele ii face bine. Caci trec anii, iar o delasare cred că spune multe despre felul in care te respecti, in care te iubesti asa cum esti. Ca să poti darui celorlalti, trebuie să te pretuiesti tu, pe tine insuti. Dacă n-ai să fii tu convins să ai ceva de daruit, de spus, de comunicat, atunci

Cu inaintarea in varstă in ce fel de relatie sunteti?

Există amurguri superbe. Poti să te sperii de noapte sau să privesti noaptea instelata superbă si catifelata Depinde ce vrei. Ai un prilej de odihna atunci cand chiar ti-ai facut treaba si nu ai spaimele noptii atunci noaptea e binefacatoare. Și pastratoare a tainelor, a misterelor, a visului. Drag imi e si nu-mi e spaimă de vis.

Vorbiti intr-o poezie continua Asa vorbiti mereu?

Da. Evident că mai si glumesc si sunt si multe alegorii pe care le folosesc, si aluzii, si autoironie Dar sunt gata să-mi asum pacatele, defectele, derapajele, si atunci, din punctul asta de vedere, nu sunt vulnerabila

Dar cand sunteti vulnerabila

Atunci cand e vorba de copii, de sanatatea lor, de viață in familie, de felul in care merg lucrurile in familie.

MAIA, PE SCURT

Cantecul preferat: Să stii, maicuta mea, Dan Spataru

Cartea preferată: Foarte greu de spus. Don Quijote de Cervantes, Poveste despre dragoste si intuneric de Amos Oz, Iosif si fratii sai a lui Thomas Mann.

Mancarea preferată: Iaurt.

Cel mai drag rol: Nu, nu, nu-i drept! E o intrebare nepotrivita cum le-a spus Buddha discipolilor sai cand l-au intrebat pe care copil il iubeste cel mai mult.

Partea preferată a zilei: Sunt zile cand serile sunt minunate, altele cand imi plac mai mult diminetile. Mai degrabă aș putea să spun care e partea cea mai neplacută: cea din zona pranzului, de la inceputul după-amiezii, cu care nu sunt prietenă deloc.

Cel mai frumos loc din lume: Acolo si atunci unde sunt cu copiii mei, acela e timpul si locul preferat.

Ce detest cel mai mult la oameni: Nu, nu detest. Nu mă situez undeva in afara ca să judec astfel.

Cel mai fericită am fost: De fiecare dată cand s-au nascut copiii mei.

Cel mai nefercită: Despre asta nu discut. Dar, evident, e legat de disparitia mamei. Pentru că au fost momente in care credeam că o nefericire mai mare ca asta nu poate exista. Și, de fapt, a venit peste, si a venit peste, si peste

Pe Maia Morgenstern o puteti vedea la Teatrul National, in Livada de visini si Burghezul gentilom, si la Teatrul Evreiesc de Stat, in Driving Miss Daisy, Jocul regilor si in cea mai nouă premieră O tragedie dentară, in care joacă alaturi de fiul ei, Tudor Aaron Istodor. - Interviu din ziarul Puterea.

De ce nu pot fi toti evreii ca ea?

Cine a vazut "portretul luptatorului la tinerete"?

Ce impresie v-a facut?

Adrian07.01.2011 15:44
De ce nu pot fi toti evreii ca ea?

Esti penibil!

Ar fi insemnat ceva comentariul tau daca ai fi zis "de ce nu pot fi toti romanii ca ea?". Da' asa esti doar penibil.

Robert Aeroth07.01.2011 15:55
Bai Robert, ce tot vii cu definitia din dictionar aici? Ce legatura are dictionarul cu credinta? Nu mai incerca sa MATERIALIZEZI credinta, ca nu tine.

Intelege: e vorba de credinta interioara, nu de modul cum o practici. Diferentele alea( ba era culoarea aia, ba ailalta) de care vorbesti sunt insignifiante, tin doar de forma.

Moldoveanu nu practica asa de diferit credinta decat olteanul, crede-ma. O sa-mi spui ca exista traditii diferite in teritorii diferite. Asa si? Tocmai asta e si ideea: atata vreme cat nu te abati de la SPIRITUL credintei, poti sa te manifesti specific locului.

Credinta ortodoxa nu e politically correct si nici nu urmareste globalizarea. Ca Isus a zis ca omul nu se judeca dupa etnie, ci dupa credinta.

Asta ca sa le raspund unor comunizati care il judeca pe Isus ca evreu. Isus nu era evreu, pentru ca el a fost primul care a spus ca nu judeca omul dupa piele: evrei, romani, turci sau greci: ci dupa suflet.

Practicile nu s-au schimbat atat de mult incat sa spui ca s-a schimbat religia. Ele sunt/au fost in spiritul invataturii crestine, ca doar nu exista crestini-ortodoxi care se duc la biserica in costum de baie si sarbatoresc nasterea Domnului la 1 iunie.

Cum se impaca nationalismul cu crestinismul? Pai simplu. Ca in Scriptura scrie ca popoarele o sa fie chemate in fata judecatii lui Dumnezeu, nu POPORUL. Adica, fiecare dupa legea sa fie credincios. Si pana la urma, crestin-ortodoxia nu obliga pe nimeni sa creada. Deci atat comunitatile cat si indivizii aleg ce vor.

Ce libertate mai mare vreti?

Cat despre diferitele concilii, ele au aparut firesc ca urmare a faptului ca nu exista o uniformizare a manifestarilor crestine. Practic a aparut din cauza astora ca Robert, care ne scot ochii cu diferentele dintre practicile din diferite zone si carora le trebuia o grila de standardizare despre "cum arata si se manifesta un crestin".

Robert, daca vrei sa judeci in continuare credinta dupa forme, hainele preotilor si culoarea pantalonilor credinciosilor, n-ai decat. Toate modificarile survenite in timp au fost facute in spiritul credintei initiale. Adica: smerenie, decenta, respect.

Daca vrei sa pricepi, bine, daca nu, te rog nu mai bate apa-n piua pe acest subiect. Cu respect.

Bai vrei sa te dai stiintific si riguros atunci fi atent ce cuvinte folosesti da? Ai folosit termenul RELIGIE care inseamna si practici nu ai zis credinta nu ai zis doctrine ai zis religie. Nu incerca sa o mai dregi acu. Reformuleaza sau rectifica si o sa iti dau dreptate. Pana atunci scuteste-ma de explicatii spirituale si vrajeli. Ti-am dat clar ce inseamna RELIGIE !

Poate ai un iq de tip logic/matematic si nu intelegi o definitie...

Hai sa iti explic altfel atunci.

Multumea A (doctrine) reunit cu Multimea B (practici) = Multimea C ( religie)

Daca multimea B isi schimba elementele atunci si multimea C o sa aiba alte elemente

Deci religia s-a schimbat in astia 2000 de ani. End of fucking discution

O chestie pur logica.

Mihai07.01.2011 16:07
Bai vrei sa te dai stiintific si riguros atunci fi atent ce cuvinte folosesti da? Ai folosit termenul RELIGIE care inseamna si practici nu ai zis credinta nu ai zis doctrine ai zis religie. Nu incerca sa o mai dregi acu. Reformuleaza sau rectifica si o sa iti dau dreptate. Pana atunci scuteste-ma de explicatii spirituale si vrajeli. Ti-am dat clar ce inseamna RELIGIE !

Poate ai un iq de tip logic/matematic si nu intelegi o definitie...

Hai sa iti explic altfel atunci.

Multumea A (doctrine) reunit cu Multimea B (practici) = Multimea C ( religie)

Daca multimea B isi schimba elementele atunci si multimea C o sa aiba alte elemente

Deci religia s-a schimbat in astia 2000 de ani. End of fucking discution

O chestie pur logica.

Inteleg ca esti nervos, dar reciteste mai bine postarea mea. Unde ma dau eu stiintific si riguros cand vorbesc de religie? Tocmai asta NU spun!

Adriane

raspunsul meu e simplu: unele postari nu sunt pentru tine. Ca tu nu te prinzi, nu de altceva.

strezahuzum07.01.2011 16:13
orice sarbatoare religioasa (in cazul de fata Boboteaza) e insotita de datini si obiceiuri (sfintirea apei), care prind si un "spirit"mercantil. Nu inteleg indignarea lui Streaza, doar suveniruri, cruciulite, medalioane, iconite "sfintite" gasesti peste tot in lume, caci intotdeauna vor exista oameni care sa se gandeasca la profit, bazandu-se pe "naivitatea"unora. Totusi, daca achizitionarea unui "obiect sfiintit" face bine psihicului omului respectiv, atunci sa si-l cumpere.

Faptul ca dai 5 ron pe o sticla de apa sfintita, e o forma de donatie de bani pentru Biserica. Macar le-a dat o sticla, eu am dat 50 ron cand a trecut "preotul cu crucea" pe la mine si mi-a pus doar cativa ml de apa sfiintita intr-un pahar :-)

Nu e nici o indignare. Am tot citit despre "importanta" ortodoxiei si cum identitatea romanilor e batuta in cuie de religia ortodoxa in general si BOR in particular, etc. Asa ca am pus un link catre un articol aratand ortodoxia romaneasca in actiune. Trageti voi concluziile.

Spiritul "mercantil" despre care vorbesti tu da posibilitatea unor escroci sa jecmaneasca o populatie care si asa e in general saraca si lipsita de posibilitati. Chiar crezi ca apa aia din butoiul "sfintit" difera in vreun fel de apa care curge de la robinet ? Ca sutele de milioane de euro care se vor duce in megalitul numit "Catedrala Neamului" nu sunt o jignire la adresa saracilor de mila carora plange BOR cu lacrimi de crocodil ?

@strezahuzum

Nu vreau ca elementele negative care exista in societate sa fie ascunse, ba dimpotriva. Vreau, inclusiv in ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, sa se iasa la iveala toate lucrurile negative. Atentie! Faptul ca acestea exista NU da dreptul presei de a le arata DOAR pe acestea. Presa nu este o masina de relatat DOAR ce e rau dintr-o realitate!

Presa, cel putin in tarile cat de cat civilizate, scrie ce are chef. Daca un ziar hotaraste, din orice motive, sa se axeze numai si numai pe un subiect, e dreptul lor sa o faca. Nici tu, nici absolut nimeni altcineva nu le poate lua acest drept. Poti sa-i ignori ; poti sa scrii si tu articole si sa-i contrazici.

Teoria functioneaza SI in sens invers - ziarul are acelasi drept sa se axeze numai si numai pe aspectle pozitive ale activitatii BOR.

In ceea ce priveste televiziunea BOR, te intreb atat: stii cumva ce audiente are? Esti familiar cu termenul de trend setter in media? Crezi ca Trinitas este trend setter comportamental pentru societatea romaneasca?

Nu sunt familiar, dar pot sa gasesc si eu definitia pe google. Trinitas are audiente mici : ei si ? Apropo, nu e paradoxal acest lucru, intr-o tara in care 90% din populatie se declara "credincioasa" ?

Cu siguranta, alte trusturi sunt cele "de varf" in ultimii ani. So what ?

De 20 de ani, televiziunea BOR face legea in media romaneasca?Nu cred. De ce nu se duc cei de Gandul sa faca reportajele de care spuneam?

Pentru ca tine de politica trustului lor. De-aia. Un trust anti-romanesc, care de cand a aparut n-a facut altceva decat sa manipuleze ordinar, in cel mai stalinist mod cu putinta. Sub sloganul "gandeste liber" s-a promovat doar ce au vrut ei.

Sigur, o sa-mi gasesti cateva contraexemple "patriotice" care au existat de-a lungul vremii in acest trust. Si eu iti spun ca au existat si comunisti de treaba. Asta face comunismul mai putin nociv?

Ete chix, au promovat doar ce au vrut ei. Ce ar fi trebuit sa promoveze, ce vor altii ? Ce-i asa de greu de inteles ca atat timp cat nu incalca legile, un trust privat promoveaza ceea ce crede de cuviinta ? N-am de gand sa caut contraexemple, ca nu sunt aici sa le iau apararea si nici nu simpatizez cu astfel de indivizi. In ce priveste comunismul, credeam ca am stabilit de mult timp ca e a) o tampenie la nivel de teorie ; b) un pretext pentru o lunga lista de maceluri si persecutii in practica.

Evident ca nu doar religia ortodoxa este tinta presei din Romania. Repet, tot ce este romanesc a fost atacat in continuu de presa din Romania. Nu este nicio conspiratie, exista doar un interes economic.

Poate ca nu "tot ce este romanesc" e cine stie ce motiv de lauda. Ti-ai pus vreodata problema ?

Cu cat stiu mai putini de muzica folclorica romaneasca, vor fi mai multi care vor cumpara cd-uri cu rap, hip hop, manele sau mai stiu eu ce.

Nu inteleg de ce tocmai tu sau Alex, care va vad deschisi spre globalizare nu puteti accepta ca exista interese economice transnationale, care actioneaza pentru a se dezvolta si mai mult si pentru a acapara cat mai mult.

Aici nu pot decat sa fiu de acord cu Adrian. Sa avem pardon, trebuie sa ma conformez la stereotipuri ca "sa fiu roman" (sa ascult muzica populara, sa-l declar pe Antonescu mare erou, samd) ?

Iar globalizarea aia care te supara pe tine asa de mult se raspandeste pentru ca oamenii (inclusiv romanii) o vor. Oamenii intra la McDonalds de buna voie, cumpara Coca-Cola de buna voie, etc. Si trebuie lasati in pace sa procedeze asa cum vor, NU sa li se impuna (voalat sau fatis) cum sa traiasca. Ce dracu, nu asta era buba cu societatea comunista sau cu dictaturile in general ?

Robert Aeroth07.01.2011 16:20
Inteleg ca esti nervos, dar reciteste mai bine postarea mea. Unde ma dau eu stiintific si riguros cand vorbesc de religie? Tocmai asta NU spun!

Adriane

raspunsul meu e simplu: unele postari nu sunt pentru tine. Ca tu nu te prinzi, nu de altceva.

Ma nene ai folosit un cuvant gresit. Nu are legatura cu ce spune o religie sau dac esti specialist in ea. Pur si simplu ai folosit un cuvant complet gresit care iti invalideaza fraza. E greu sa recunosti ca ai gresit si sa reformulezi?

Acum faci cum facea si Alex si Adrian in cazul cu Codreanu si Manciu..

Alex spusese Codreanu este criminal ca l-a omorat pe Manciu (o afirmatie pe care el nu o putea sustine cu dovezi juridice) si la fel o tinea pe a lui...eu in acel caz nu discutam despre Codreanu sau despre cum era el si ML doar despre afirmatia facuta de Alex care era falsa.

Acum cu tine la fel am facut doar o corectura la o afirmatie facuta de tine la care am argumentat de ce e gresit.

Alte nelamuriri???

Alexandru H.07.01.2011 16:30
Ma nene ai folosit un cuvant gresit. Nu are legatura cu ce spune o religie sau dac esti specialist in ea. Pur si simplu ai folosit un cuvant complet gresit care iti invalideaza fraza. E greu sa recunosti ca ai gresit si sa reformulezi?

Alex spusese Codreanu este criminal ca l-a omorat pe Manciu (o afirmatie pe care el nu o putea sustine cu dovezi juridice) si la fel o tinea pe a lui...eu in acel caz nu discutam despre Codreanu sau despre cum era el si ML doar despre afirmatia facuta de Alex care era falsa.

Acum cu tine la fel am facut doar o corectura la o afirmatie facuta de tine la care am argumentat de ce e gresit.

Alte nelamuriri???

Are dreptate Mihai. Iti place prea mult sa te auzi vorbind.

Robert Aeroth07.01.2011 16:35

Bine prietene de acu inainte chiar daca faceti niste afirmatii tampite nu mai va zic nimic. Continuati asa, sunteti perfecti.

David07.01.2011 17:06

Alte nelamuriri???

Nu era falsa.Pai l-a omorat.Nu a recunoscut ca l-a impuscat in spate, fapt care l-a ucis?

Ca exista/nu exista circumstante atenuante e cu totul alta poveste.

MoWeed07.01.2011 17:10

Va rog nu incepeti iar discutia cu uciderea lui Maniciu. M-am plictisit si eu de cat s-au certat Robert cu Alex si Adrian pe tema asta

greenyes07.01.2011 17:10

Extras din cartea scrisa de Virgil Maxim cu titlul Imn pentru crucea purtata, Editia a doua, Editura Antim-2002, pag.285-291:

Doctorul Topa. Omarturisire de credinta

Intr-o zi ne-a fost aruncat in camera, ca o zdreanta, un batran numai piele si oase, bolnav si gangav la vorbire. Defectiunea nu o avea din nastere, ci din cauza suferitnelor indurate. Distrofia era evidenta. L-am oblojit si am inceput sa vorbim cu dansul. Nu putea deschide gura complet, mai mult bolborosea sau suera cuvintele printre cei cativa dinti care-I mai ramasesera.

Acest cadavru viu era profesorul universitar dr. Topa, somnitate a medicinii romanesti, descendentul unei familii de macedoneni. Avea multe lucrari si inovatii in tehnica operatorie ortopedica, era cunsocut pe plan european si international. A fost o perioada vece-presedintele Asociatiei Europene de Medicina.

Urmarit de Securitate pentru atitudine antiatee si nationalista in Universitate, traise fugar prin casele prietenilor din Bucuresti. Operase in clandestinitate zeci de accidente la luminca lampilor de petrol, prin beciurii, magazii sau soproane. Pentru a nu-i pune in primejdie pe cei care-l ocrotisera, se predase. A orientare politica a fost un adept a lui Iorga, caruia i-a fost secretar si prieten de familie, dar a fost acuzat de spionaj, legionarism si tot felul de actiuni indreptate impotriva partidului. Groaznic maltratat si infometat, cand au socotit ca persoana lui nu mai constitie un pericol, l-au condamnat si l-au aruncat in groapa comuna a celor vii, in Jilava. Moralul ridicat l-a ajutat sa-si recastige repede si fortele fizice.

DUpa vreo doua saptamani, cand a inceput sa vorbeasca clar, desi dantura distrusa ii creea probleme de dictie, era o adevarata placere sa-l asculti. Isi presarasera prelegerele de medicina, dar mai ales cele de istorie national si europeana, cu anectode sau intamplari inedited, din lupta de culise a partidelor politice dintre cele doua razboaie mondiale, care dadeau un farmec deosebit expunerilor sale. Cineva l-a intrebat intr-o zi:

Domnule professor, de ce va acuza securitatea de legionarism daca dumneavoastra erati iorghist?

Domnilor, acest fapt comporta o discutie mai ampla. Dar eu am sa va spun pe scurt niste fapte pe care lumea, in general, nu le cunoaste. Mai mult inca, este acum tendinta de a fi sterse complet si din amintirea celor de buna credinta si de a fi inlocuite cu minciuni, care sa conduca la confuzii si acuzatii impotriva luptei cinstite a acelora care au declarat batalia in chip organizat impotriva comunismului si ateismului, nu numai la noi in tara, fiindca semnalul a fost dat pentru toata lumea.

Profesor Nicolae Iorga, prin toata activitatea lui didactica si publicistica, este mentorul spiritului de aparare a neamului romanesc impotriva ideilor de cosmopolitism si alterare a specificului national si crestin. De aceea toti roamnii crestini l-au iubit . Studentii de la Iasi si Bucuresti il adorau.

Tinerii care s-au legat prin juramant in fata lui Dumnezeu in padurea Dobrina si si-au luat ca patron mai tarziu pe Arhanghelul Gavril, sa lupte impotriva comunismului, Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Mota si ceilalti, erau hraniti cu laptele acestei mame spirituale. Cum comunismul era creatia iudaica pentru ingenuncherea neamurilor, elementele de varf ale acestei lupte anti-iudeo-masonice si anticomuniste, trebuiau anulate. Fie prim compromitere morala, sociala si politica, fie prin scoaterea din lupta prin acuzatia de extremism nationalist, fie prin lichidarea fizica.

Iorga era o somnitate culturala de probitate morala invulnerabila, singura formula de compromitere a lui era atragerea si implicarea in politica de partid, in arena aceasta unde oricine isi poate frange gatul la cel mai mic pas facut gresit. Argetoianu, care era deja mason, a fost pana care a gadilat slabiciunea lui Iorga. Caci avea si acesta o slbiciune, un pacat. Era cam mandru de el. Poate nu fara acoperire. Adversarul aceasta slabiciune ti-o speculeaza si prin ea te darama.

I-a sugerat ideea ca impreuna cu el sa scaota tara din impasul politic si economic al perioadei critice a anilor 1925-30. Prin formula politica Iorga-Argetoianu, iorga a fost impins in fata, iar masoneria, stapana pe forta financiara, a sabotat si zadarnicit toate eforturile lui, compromitandu-l in imposibilitatea de a realiza scopul propus. Economia s-a prabusit in asa fel incat conditia de viata a populatiei ajunsese la exasperare. Salariale nu au fost platite de aproape un an de zile, determinand proteste si manifestatii de strada ale invatatorilor, taranilor, profesorilor si functionarilor , impotriva politicii lui Iorga. Invatatorilor, Iorga le-a spus sa cante cu vioara la horele taranesti sau sa vandal tigari. Indemnat sa nu cedeze de cei ce trageau sforile in spatele lui, Iorga a devenit dezagreabil opiniei publice romanesti.

Tineretul legionar a simtit cel mai acut compromiterea lui Iorga. Capitanul i-a trimis scrisoarea prin care-I atragea atentia asupra greselii de a se aventura in politica, compromitand personalitatea sa si ideea nationalista, pe care o reprezenta.

Iudeo-masoneria a avut astfel un argument prin care sa puna in conflict pe Iorga cu proprii sai copii spirituali. Mandria lui nu putea accepta lectii de politica si nationalism din partea celor pe care-i crescusera in acest spirit. Desi legionarii au incercat sa tempereze amorul propriu jignit , Iorga a fost hranit cu aversiune impotriva celor ce avusesera curajul sa-i atraga atentia aupra primejdiei care pandeste ideea nationalista. Pentru a putea lovi in ceea ce pana atunci iubise, Iorga a devenit mason.

Multi politicieni cazusera in bratele iudeo-masoneriei, in special pe formula liberala. Pentru taranisti s-a gasit alta metoda de compromotere, din care sa reiasa o viitoare acuzatie. Maniu era pe plan moral un incoruptibil, sub masca libertatii politice, I s-a bagat sub aripa, prin fractiunea Mihalache, o formula de stanga extremista, comunista. A urmat compromiterea cu afacerea Skoda in care acolitii lui avusesera rolul principal.

Legionarii s-au gasit la un momendat in lupta cu toate formulele politice din tara care faceau, constient sau inconstient, jocul ideo-masoneriei. Semnalul de alarma a fost dur, dar cinstit. Surpimarile lui I.G. Duca si Armand Calinescu nu au fost, asa cum se spune, crime, ci pedepse juste in numele neamului care nu se mai putea apara prin institutiile oficiale care erau in mainile celor fara Dumnezeu. De aceea au si suportat consecintele acestor acte, nu fugind, nici ascunzandu-se sau negand, ci asumandu-si raspunderea lor. Duca si Calienscu isi luasera obligatia in fata lojilor masonice sa distruga spiritualitatea romaensca sis a imparta tara cu strainii (de ce mi se pare ca acum se intampla la fel, doar personajele fiind altele???-cine are ochi de vazut sa vada, cine are urechi de auzit sa auda). Aceasta a fost politica titulesciana si carlista.

greenyes07.01.2011 17:23

Reactia masoneriei a fost mult mai dura, mii de legionari au fost internati in lagare si inchisori. Jertfa lui Mota si Marin in Spania, in 1937, a creat o aureola de mare cinste neamului romanesc, ca simbol al luptei impotriva comunismului ateu si o stare de neliniste pentru iudeo-masonerie. Carol, prin Lupeasca, dirija lupta de exterminare fizica a reprezentantilor idealurilor crestine si romanesti.

Prigoana a ajuns la paroxysm. Iudeo-masoneria l-a folosit pe rege in uciderea multor fruntasi legionary; Corneliu Codreanu a fost ucis prin strangulare impreuna cu alti 13 legionari in duba care-I transporta de la Ramnicu Sarat la Jilava. Apoi, ciuruiti cu gloante, au fost ascunsi sub o placa de beton, turnandu-se si var nestins peste cadavrele lor. Represaliile autoritatilor la pedepsirea mortii lui Calinescu in lagare, in inchisori si in fiecare judet au fost salbatice: legionarii, elita sufletului romanesc, au fsot ucisi, apoi aruncati la raspantii de drumuri. Oricata simpatie as avea pentru Iorga ca om de cultura, nu pot sa nu spun ca nu a avut contributia lui majora in cazul uciderii lui Corneliu Codreanu.

Scapati ca prin minune, Mircea Eliade, Constantin Noica si altii, au fost marginalizati, pusi in situatia sa paraseasca tara sau sa intre in cladestinatate si in catacomba tacerii, pentru a nu declansa alta avalansa a crimelor impotriva celor ramasi liberi in tara. Impotriva lor s-a pornit o actiune de denigrare camuflata.

Cand Hitler stapanea centrul Europei, impunand cedarea Ardealului de nord, legionarii l-au alungat pe Carol, recunoscand dinastia prin Mihai si au facut un guvern cu generalul Antonescu, fost atasat militar in Anglia, deci anglofil. Legionarii au cerut colaborarea partilor istorice, dar au fost refuzati. Au preluat raspunderea guvernarii in acele imprejurari. Alegerlor libere li s-a opus Antonescu, care urmarea alte planuri. Si au stat singuri in fata nazismului hitlerist. Atitudinea lor evidentiaza dragostea de neam si tara, dar si constiinta raspunderii in fata istoriei si a lui Dumenzeu.

Cererii germane de subordonare a armatei romane la razboiul antisovietic, legionarii au raspuns: Romania n-a facut niciodata razboaie de cucerire. A luptat pentru apararea si integritatea statului si pamantului stramosesc. Vom lupta cucerirea pamanturilor furate si a fratilor nostri subjugate din Basarabia si Bucovina si Ardeal si Cadrilater. Daca va voi cineva sa mearga voluntar mai departe in lupta contra URSS-ului, o poate face. Dar acest communism rusesc, constituit ca putere de stat, nu paote fi lichidat acum de vreo Armata. El va cadea cand atunci cand cei care l-au insusit se vor lamuri aici (Si a arat cu degetul spre frunte).

Cererii de control economic, legionarii au raspuns: Asa ceva nu putem admite. Va vom vinde ceea ce ne prisoseste. Tara noastra este ciuntita si problema refugiatilor este foarte grea Dar nemtii s-au gandit sa inlature guvernul civil legionar, lucru care intra si in calculele lui Antonescu, sis a-l santajeze pe Anontescu, care apoi sa treaca cu Armata si economia de partea lor.

Un punct care a constituit rasturnatii legionarilor, a fost asa zisul control al averii ofiterilor superiori. Acest lucru l-au speculat nemtii. Carol, pentru a-si asigura o baza de simpatie si aparare, oferise ofiterilor superiori inlesniri de a cumpara sau a dobandi, mai ales prin casatorii, suprafete de teren agricol, paduri, balti, etc. Pe altii ii facuse actionari si aprticipanti la redevente in mai toate sectoarele industriei romanesti: uzine, mine, petrol, etc. Peste noapte acestia au devenit participanti la exploatarea bogatiilor tarii, taranul si muncitorul suportand toate platile, impozitele si celelalte angarale cu sudoarea fruntii. In 1937, un taran trebuia sa vand o caruta cu grau sau o pereche de boi pentru plug ca sa-si cumpere incaltaminte pentru familia sa. In acelasi timp nemtii au facut presiuni directe asupra lui Anontescu, pentru a-lc onvinge ca vor castiga razboiul si ca daca nu se aliaza cu ei, vor ocupa tara.

A avut loc si pregatirea psihologica a populatiei, caci in timpul acesta a fost ucis Iorga. Eu, care sunt iorghist, pot sa afirm ca nu legionarii l-au ucis pe Iorga. Asasinul, Train Boieru era numele lui, nu a fost legionar cinstit sufleste. A mai gasit un asa zis legionar, un prostanac, pe Cojocaru, si l-au omorat pe Iorga la Strejenic, langa Ploiesti, apoi au fugit.

De aici puteti sa intelegeti de ce toata organizatia legionara, in frunte cu Horia Sima nu si-au revendicat aceasta crima. Pentru ca legionarii nu au fugit niciodata de la locul de pedeapsa, data in numele dreptatii. Nici Nicadorii, nici Decemvirii si nici Pedepsitorii lui Calinescu n-au fugit de raspundere. Boieru a aruncat o pata atat de mare asupra acestor luptarori ai dragostei de neam, care, speculata de adversari, constituie pana astazi, o piatra de poticnire, chiar si pentru cele mai cinstite cugete. Mai mult, ori cine vrea sa-si acopere faradelegile proprii, arata spre legionari.

Speculand si aceasta intamplare, oamenii masoneriei si ai nemtilor, caci interesele acestora coincideau, au dezlantuit campania de denigrare si au creat conflicte artidiciale in toate zonele tarii intre autoritarile legionare si politicieni. Atunci a fost pusa la cale inlaturarea legionarilor. A fost convocata la Bucuresti o intrunire la care au fost oblicati sa fie prezente toate autoritatile legionare: prefecti, sefi de judete, etc., in ziua de 21 ianuari 1941. In timpul acestei intruniri, militarii, avand spatele acoperit de nemti, au ocupat instituiile publice in capitalele de judet si in orasele principale.

Legionarii ramasi acasa au incercat sa protesteze, dar si-au dat seama ca s-ar putea declansa un razboi fratricid. Au cedat, nu inainte de a-i atrage atentia lui Antonescu ca prin aceasta tradare a interselor neamului floarea Romaniei va pieri prin coclaurile Rusiei, economia romaneasca va subventiona razboiul pe care nemtii il vor pierde, pentru ca lupta lor nu este de a adduce biruinta crucii lui Hristos, ci de a castiga un spatiu vital pentru ei, cu toate nedreptatile provocate statelor ocupate: Cehoslovacia, Austria, Iugoslavia, Polonia si neglijand faptul ca evreii din America, sponsorii materiali si spirituali ai comunismului din intreaga lume, nuvor lasa ca nazismul sa triumfe si vor intervene pentru a-si salva fratii de sange din URSS. Nemtii si noi vom fi acuzati ca am participat alaturi la lupta.

Actiunii de indepartare a legionarilor Antonescu si antonescienii i-au zis rebeliune legionara. Impotriva cui facusera legionarii rebeliune? Impotriva propriului lor regim politic? Sa fim seriosi, domnilor. Arestati, condamnati la ani grei de inchisoare, acuzati printr-o lucrare masluita, Pe marginea prapastiei, ca au aucis la abator sau in alte puncte ale Bucurestiului evrei si militari, au fost stigmatizati ca cei din urma raufacatori.

Liberalii, care l-au sprijinit pe Carol in actiunile criminale, taranistii care au oplosit in aripa lor stanga pe comunisti, ca si ofiterii superiori, platesc actul propriei inconstiente sau relei intentii. Atentiona Corneliu Codreanu conducerea de atunci ca va fi vinovata de dezastru, cand tara va cadea sub jugul comunist. Conducerea tarii nu a stiu sa realizeze concordonta intre realitatea materiala si idealul spiritual al acestui neam, ci si-a trait viata in huzur si nepasare fata de cerintele lumii romanesti. Proorocirea lui Corneliu Codreanu prevazuse prabusirea statului roman, determinata de inconstiinta conducatorilor, mai ales a lui Titulescu, agentul numarul unu al iudeo-masoneriei la acea data. Daca voi intra trupele rusesti pe teritoriul Romaniei, unde este mintea aceea care poate sa creada ca ele vor pleca inainte de a ne boseviza, adica de a ne sataniza? Si proorocia lui s-a implinit.

De aceea sunt porniti evreii si slugile lor indirecte, comunistii, contra legioanrilor. Pentru ca le-au desconspirat intentiile criminale asupra neamurilor si au ridicat steagul luptei, realizand unitatea organizata de ideea de jertfa, impotriva asasinilor spiritului si trupului romanesc. E urat intreg neamul romanesc pentru ca, nu ca o lauda infumurata spun asta, este singurul neam care are o unitate de credinta: ortodoxia. Si unitatea invinge invinge, dincolo de aparantele infrangerii, orice masinatie. Legioanrii de aceea erau iubiti, pentru ac s-au fixat in aceasta valoare spirituala, care nu poate fi biruita: ortodoxia. Intrebati pe oricare legionar care este idealul lui. O sa raspunda: Dragostea in Iisus Hristos si neam! Si intrebati-l cu ce poate dovedi. Va raspunde: Cu moartea mea!

In Testamentul lui Ion Mota am gasit o marturisire care ne-a cutremurat; ne-a pus in fata oglinda in care noi nu putem privi: Eu asa am inteles datoria vietii mele. Am iubit pe Hristos si am mers fericit la moarte pentru El. Nu este adevarat ca daca as fi ramas in tara as fi fost mai de folos neamului meu. Se tragea cu mitraliera in obrazul lui Hristos. Se cutremura asezarea crestina a lumii. Puteam noi sa stam nepasatori? 

Nimeni, la acea data, dintre politicienii tarii nu era in stare sa intuiasca, nu sa inteleaga, valoarea acestui act in destinul neamului. Nimeni nu se ridica deasupra intereselor personale, meschine. (valabil si astazi). I-am cunoscut. Pe toti, la un momendat, i-a apucat frica. Se vedeau pusi la zid de povara pacatelor lor. Aveau constiinta vinovatiei si stiua ca neamul nu-i va ierta. Legioanarii au avertizat neamurile cu privire la primejdia comunista, scula iudeo-masoneriei.

Biserica insasi se improspateaza mereu cu martirii si conducatorii spirituali din randurile lor. Marii duhovnici sunt dintre ei. Uitativa in pucarii. Ei sunt cei care tin tonusul moral-spiritual al tuturor celor in suferinta si care se jertfesc si aici, in tacere, suportand toate calomniile: Nu sunteti voi in stare sa omorati atati dintre noi cati suntem noi in stare sa murim pentru Hristos si neam a zis Corneliu Codreanu. El era cinvins ca cel hranir cu Adevarul lui Hristos, esta capabil de jertfa suprema, care se multiplica si nu inceteaza.

Am fost impresionat cand a aparut cartea lui Mota, Cranii de lemn. In articolul La icoana zice la un momendat: Noi n-am facut si nu facem o singura zi in viata noastra politica. Noi suntem robii unei credinte Lucrau in politica cu valorile moralei crestine. Aceasta a fost noutate adusa de veacul acesta dominat de rationalismul materialist. Ei coborau pe Dumenzeu pe pamant sa supravegheze actele omonesti. Este cu adevarat cea mai mare revolutie spirituala sa traiesti cu constiinta prezentei dumenzeiesti.

Numai apostolii, martirii, pustnicii, sfintii au trait aceasta realitate ca o stare fireasca a lor. S-a facut si politica. Dar Mota sanctioneaza politica decazuta in politicianism, pe care ei nu au facut-o. Responsabiltiatea fata de Dumnezeu pentru actul de conducere era polica lor. Orice lege lumeaca poate fi eludata sau calcata. Dar legea sanctiunii divine, nu! Pe aceasta trebuie sa o aiba in vedere cei ce conduc sau vor sa conduca destinele unui neam.

Nu este adevarat ca legionarismul este totalitar. Aceste doua notiuni se exclud, ele au fost suprapuse de cei intersati sa-si apere interele. Codreanu ar fi putut da oricand lovitura de stat, daca ar fi speculat popularitatea pe care o avea. Dar el a luptat numai in cadrul legalitatii. Daca in 1937/38 liberalii nu ar fi falsificat voturile, legionarii ar fi iesit primii. Au iesit doar pe locul trei, s-au supus conditiilor democratice.

Cei care au crezut in Hristos si si-au iubit apropele, neamul, au fost prigoniti. Mereu vor fi oameni care vor iubi pe Hristos si pe aproapele. Si mereu vor fi priogonitori. Corneliu Codreanu a avut viziunea biruintei legionare si a murit cu aceasta credinta. Eu l-am auzit de doua ori vorbind. La inmormantarea lui Mota si Marin, cand a rostit juramantul care a cutremurat toate sufletele, zeci de mii de oameni, afara de legionari, si cand a citit o circulara la Casa Verde ca biruinta legioanara este aproape.

Acest aproape trebuie inteles in sensul in care Hristos a spus ca Imparatia Cerurilor este aproape, bate la usa. Nu timpul istoric este avut in vedere, ci timpul spiritual, timpul trairii hristice in fiinta neamului nostrum este intradevar aproape. Se apropia biruinta chiar din momentul in care ea a fost dorita in sufletul acestui om care a contaminat intreaga suflare ramanesca cu doritna sa. Neamul urca spre aceasta biruinta, in marsul legendar al sfintei tinereti ce se smulge din bucuriile pamantesti pentru a se bucura de cele ceresti.

Generatia lui Corneliu Codreanu si-a facut datoria fata de Dumenzeu si fata de neam. Noi traim, ca fiinta nationala, din momentul jertfelor si avem datoria sa nu facem zadarnica aceasta jertfa. Ei vor invia! Continuu, pentru ca sunt deja vii in sufletul neamului roamensc, pentru ca au crezut pana la moarte in invierea lui. Iar cei care i-au ucis, vor trebui sa-si ceara iertare.

Am vazut acel cortegiu al magistratilor in procesiune de penitenta la mormantul lui Codrean. Dumneavoastra va veti da seama ca prin justitia aservita, adevarul a fost inca o data rastignit in tara romaneasca? Ei bine, cei rastigniti in numele Adevarului chema la recunoasterea greselii, la pocainta, tot neamul. Si neamul a venit prin toti cei ce isi asuma suferinta ca rasplata pacatelor lor.

Doctorul Topa si-a fixat ochii in perete, emotionat de ceea ce spusese.

- De aceea, domnilor, am fost acuzat de legionarism. Cand m-au intrebat de ce-I simpatizez pe legionary, care l-au omorat pe Iorga, le-am spus ce am trait eu alaturi de Iorga, nu ceea ce mi-au spus altii. Eu sunt batran. Mai am poate o zi, un ceas sau mai stiu eu cat de trait. Dar imi pare bine ca am putut spune in fata dumneavoastra, care sunteti mai tineri si care aveti datoria sa spuneti si altora aceasta marturisire. Iorga, Dumneeu sa-l ierte, n-ar avea nimic sa-mi reproseze. L-am iubit. El n-a stiut sa ramana in dragostea celor care l-au iubit.

Un singur lucru as fi vrut sa va mai spun: lui Antonescu i s-a intamplat ce i-au spus legionarii. A platit cu viata nesabuinta sa politica. Meritul in fata istoriei neamului este ca nu a acceptat si n-a iscalit documentul pe care i-l puneau sovieticii in fata, sa recunoasca Basarabia ca pamant rusesc si a preferat moartea. Iar aici la Jilava, inainte de a fi dus in Valea Piersicilor pentru executie, a vrut sa-si ceara iertare de la legionari. Aceasta o stiu prea putini. O stiu mai bine cei ce l-au pazit.

Profesorul Topa obosise. Nimeni nu a mai scos vreun cuvant. Toti au incetat orice comentariu cand dansul s-a intins sa se odihneasca. Adormise si am crezut ca a murit. Privindu-l atent am observat ca respiratia ii era linistita.

Mi-am insemnat pe o gamela ideiile acestui discurs pro veritas, pe care le reluam din cand in cand impreuna cu maiorul Fetecau. Ma gandeam ca ar trebui scrise cu litere de aur pe un altar asezat in mijlocul tarii. Dar nici un altar, de piatra sau bronz nu poate inlocui altarul sufletului romanesc, care a pastrat, pastreaza si va pastra toate jertfele aduse de el, marturii ale vesniciei lui nestricacioase in Hristos. Dupa catva timp doctorul Topa a fost trimis la Aiud

Adrian07.01.2011 18:54
Adriane

Lasa frate ca m-am convins eu cum e treaba cu voi, "legionarii". Numai gura e de voi. Vorbiti despre dreptate, onoare, curaj, etc. , dar nu puneti in practica.

Cand cineva iti pune intrebari incomode, nu raspunzi. Te faci ca ignori, ca esti mai destept, ca nu stiu ce. De fapt esti doar un fricos care nu crea sa vada altceva decat ce a citit pe niste bloguri scrise de niste baieti cu anumite interese.

Cititi ba de pe bloguri, documentati-va linistit de acolo. Voi va umpleti de penibil, nu eu.

Sunteti niste fricosi si niste frustrati. Cautati tapi ispasitori si v-ati gasit tinte: evreii. Astia-s de vina pentru tot in lume, chiar si pentru prostia romanilor, pentru coruptia de la noi, pentru lenea si moliciunea noastra.

Daca nu erau evreii, lumea era mai buna, nu?

Haideti sa va zic eu ceva, desteptilor. Daca nu erau evreii, religia asta a voastra cu care va mandriti atata nu ar fi existat, nu ar fi aparut niciodata. Ganditi-va un pic la asta. Cautati pe bloguri, sa vedem daca va da cineva vreun raspuns de acolo.

Frica, frustrarea, invidia, ura, agresivitatea - astea sunt caracteristice legionarilor. Nu povestile alea cu onoare, curaj, fratie, simt al dreptatii, loialitate, iubitori de tara, buni crestini si alte prostii.

Si, intr-un fel, astea sunt calitatile si ale romanilor. Tot timpul am dat vina pe altii, tot timpul am fost lenesi, tot timpul am fost PROSTI, tot timpul ne-am plans. Niciodata nu am facut ceva concret.

Daca legionarii voiau sa faca ceva concret, nu comiteau tot felul de crime si aveau grija sa nu fie scosi in afara legii.

Continuati cu povestile voastre in care va laudati singuri, ca nimeni altcineva nu va lauda. Macar voi sa o faceti intre voi. Exact ca la faza cu SS Lazio si Mihai, cand ultimul nu mai stia cum sa il laude pe primul, fara sa stie ca de fapt e doar o forma fara fond, un pusti caruia ii place sa vorbeasca si atat.

Continuati linistiti cu citatele voastre luate de pe bloguri. Da' am doar o rugaminte. Centralizati-va informatiile, ca sa nu mai apara tot felul de greseli gen: "traian boieru a fugit la moscova" / "traian boieru a fugit la berlin". Ca va dati singuri de gol si vede lumea ca sunteti doar plini de bullshit si nimic mai mult.

Stanici07.01.2011 20:22

Lasa, coiocusinule, ca esti tu breaz. Stii ca exista o vorba, "om fara Dumnezeu"? Te regasesc perfect in ea.

David07.01.2011 20:31

Voi cred ca faceti infarct miocardic daca vine Roni Levi la Steaua.

greenyes07.01.2011 20:34
Voi cred ca faceti infarct miocardic daca vine Roni Levi la Steaua.

Inseamna ca nu ai inteles nimic din ce ai citit pe aici.

stix07.01.2011 21:16
Lasa, coiocusinule, ca esti tu breaz. Stii ca exista o vorba, "om fara Dumnezeu"? Te regasesc perfect in ea.

Ca de obicei n-ai nimic de zis, doar sa contracarezi un user care chiar gandeste, respectiv pe Adrian, care isi sustine ideile lui cu argumente solide , bazate pe ceea ce stie el ( nu pe citate de pe bloguri ), chiar judeca bine baiatul asta, ii urmaresc postarile mai demult si il duce capul, bravo lui ( bine, din nefericire , este printre putinii ):))))

Nu ma intereseaza o replica ,,dura " din partea ta....ca nu ma intereseaza parerea ta ABSOLUT DELOC, asta sa ca idee.....sa ma astept la un BAN pentru urmatoare postare cu care nu esti tu de acord?!:)))) hai de ce nu, daca-i bal, bal sa fie.....macar de nu ti-ai mai da cu parerea in lucruri care te depasesc, tot ar fi bine!

Stati pe pace ca nu intru in vreo polemica cu voi pe tema asta, ca nu ma intreseaza chiar deloc subiectul......

Stanici07.01.2011 21:58

Pretene, la nievelul tau superficial, poate ca replica mea nu ti-a spus TIE nimic. Ma doare in cot de parerea ta, daca nu ai nimic de spus pe marginea subiectului; astept sa ma intristezi cu dezaprobarile tale pe privat sau cand e cazul. In rest, cu Dumnezeu inainte!

stix07.01.2011 23:13
Pretene, la nievelul tau superficial, poate ca replica mea nu ti-a spus TIE nimic. Ma doare in cot de parerea ta, daca nu ai nimic de spus pe marginea subiectului; astept sa ma intristezi cu dezaprobarile tale pe privat sau cand e cazul. In rest, cu Dumnezeu inainte!

Imi pare super rau ca te voi dezamagi la replica ta ,,cu Dumnezeu inainte " DAR SUNT ATEU!!!

Adrian07.01.2011 23:29

Aoleu, staniciule, taticule, explica-te daca arunci cu prostii din astea. Asa, sa nu murim noi prosti. Si prin noi ma refer la mine.

Oi fi eu om fara Dumnezeu, da' voi cine sunteti? Oamenii Domnului? Ma indoiesc.

V-am pus niste intrebari pe aici si vad ca voi, miscatii legionari, nu prea aveti de gand sa raspundeti.

Nu-i problema, le repet:

1. Ati cunoscut vreodata vreun evreu? Daca da, v-a dat in cap, v-a furat banii si v-a violat prietena?

Si daca tot suntem la subiectul asta, eu astept inca enumerarea acelor multe crime facute de evreii din Romania impotriva romanilor nonevrei, atat in perioada interbelica cat si in cea postbelica. La dracu', ca sa fie mai usor pentru voi, hai sa luam ultimii 200 de ani.

2. Cine sunt legionarii de au ajuns sa decida ei cine e roman si cine nu?

3. Daca legionarii au fost intr-adevar impotriva miscarilor antiromanesti, de ce i-au atacat doar pe evrei? De ce nu au sarit si la gatul ungurilor? Nu gasesti miscari mai antiromanesti ca la unguri.

Diferenta era ca evreii, fiind mai interprinzatori din fire, faceau bani si isi permiteau sa isi trimita copiii la facultate. Ungurii si romanii nu faceau bani si nu putea sa si-i trimita.

Unde altundeva in lume ati mai auzit voi ca la o scoala locurile sa fie acordate in functie de religie? O prostie mai mare nu am auzit. De parca, daca niste romani ortodocsi isi schimba azi religia si trec la cea ebraica, maine sunt considerati minoritate.

4.De cand esti roman doar daca esti crestin ortodox?

5. De ce toti cei care nu sunt pe placul legionarilor sunt evrei masoni sau comunisti?

O sa dau exemplul "Darwin cercetator cu origini evreiesti", aberatie aparuta pe unul din siteurile legionare.

Si mai sunt multe intrebari dar prefer sa astept sa mi se raspunda la astea de mai sus.

Nu cred ca voi primi raspuns. Cred ca voi fi jignit din nou sau ignorat in speranta ca nu voi mai spune nimic si ii voi lasa in pace pe acesti adevarati.

Eu astept staniciule sa raspunzi. Daca vrei sa imi inchizi gura, raspunde, adu argumente si arata-mi ca ai dreptate. Nu ma lua cu "coiocusin" si "om fara Dumnezeu" ca nu faci altceva decat sa demonstrezi ca am avut dreptate in postarea precedenta, cand am zis ca legionarii sunt doar forme fara fond, niste oameni care se pricep doar la teorie, nu si la practica, niste fricosi, frustrati, invidiosi.

Si mai sunt multe intrebari dar

stix07.01.2011 23:58

Stiu ca 3 sferturi din site ( mai mult chiar a ,,lesinat" deja ), cum ba nu crezi in Dumnezeu?!!!

Ba, NU CRED!!! ( nenorocitule, o sa arzi in ,,Iad", nemernic ateu vei plati scump ,,necredinta " ta, cretinisme d-astea, da' nu-i bai m-am obisnuit ), ba, cred ca de asta il urasc pe becaliot atat de mult , ca e super religios:))) STIU, STIU, de 3 ORI BLASFEMIE:)))))

«1394041424370»