Astept dovada din partea ta.
Dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel, Judecata de apoi se va face in vazduh, deasupra vaii lui Iosafat, unde vor fi adunate toate neamurile si limbile, de la primul Adam pina la ultimul om. Apoi ii va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre.
31. Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale.
32. Și se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. (Matei, 25)
Argumentul principal pe care parintele Dumitru Staniloae il aduce impotriva ideii ca nationalismul este incompatibil cu crestinismul este despre ipostas. ''Ipostasul sau persoana este starea de sine a unei fiinte spirituale, sau si spirituale; e una din unitatile unei altfel de firi, in stransă corelatie cu celelalte unitati, iar in cazul persoanei umane, in relatie cu Dumnezeu cel personal.'' Aplicand definitia persoanei la realitatile concrete ale poporului roman si la nevoia, fireasca de comuniune a omului cu semenii, parintele arată că nu se poate vorbi despre nationalism ca despre o grea cadere in pacat. Biserica Ortodoxă Romană este nationala ''Calitatea natională este insusi umanul intr'o anume formă a lui iar crestinismul national nu este paganism.'' Romanul intretine comuniunea cu ordinea eternă prin ortodoxie, dar romaneste. Ortodoxia se află aici intr-o sinteză anumită, care nu strambă ortodoxia din punct de vedere formal, asa cum materialul si simbioza sufletească in care e imbrăcat aparatul optic al ochiului, nu strambă legile optice generale după care functionează. Desi in practică mijlocul prin care intretine neamul nostru comuniunea cu ordinea spirituală eternă este intregul contopit: ortodoxie-romanism, teoretic se poate spune că o intretine prin ortodoxie, căci romanismul este implicat in calitatea subiectului ortodoxiei si romanismul insusi este străbătut de ortodoxie. Ortodoxia are o functie esentială si chiar capitală in viata romanismului. Idealul national permanent al neamului nostru nu poate fi conceput decat in legătură cu ea.
Un popor a ajuns o natiune cand fiecare membru al ei se simte in constiinta sa trăind prin ea si pentru ea, ca o mlădită care datorează totul tulpinei care-i dă seva, viata si insusirile. Constiinta natională are trei elemente componente:
1. Constiinta de sine, constiinta că existi si actionezi ca insul cutare.
2. Constiinta că apartii unui neam si că ai anumite determinante nationale;
3. Sentimentul de răspundere fată de cei de un neam cu tine, sentimentul datoriei de a-i ajuta in chip deosebit, de a te jertfi pentru ei, de a le servi lor.
Crestinismul n'a venit să se opună tendintelor celor mai firesti de comuniune, concretizărilor celor mai profunde ale acestor tendinte, n'a venit să inăbuse natura, să o facă să caute alte forme de comuniune, mai putin firesti, ci să intensifice, să inalte, să desăvarsească formele naturale ale relatiilor omenesti. Un crestin e fericit de ocaziile ce i le oferă apartenenta la comunitatea natională pentru a-si trăi in ea continuturile religioase.
Credinta crestină e pentru credincios un impuls spre afirmarea comunicării nationale, spre iubirea mai presus de fire a celor cu care firea l-a asezat in relatii fundamentale de viată. Crestinismul răzbate in mod necesar spre nationalism. Dumnezeu nu mă va răsplăti după modul cum am stiut să mă desfac de comuniunea firească in care mi-a fost dat să trăiesc, ci după modul in care am afirmat această comuniune cu vointa si cu iubirea mea crestină."
@Robert
Fa diferenta intre traditie cu specificul desprecare vorbeam si dogme.
@Adrian
Pricepe omule ca mucenicii care au murit in primii 300 de ani de crestinism au murit in numele Domnului. Daca oficiliatatile nu-i recunoasteau asta nu inseamna ca ei nu existau, nu mureau pentru acelasi crez. Cum poti spune ca Iisus nu a spus sa construiasca biserici sa se roage? Biserica este Casa lui Dumnezeu atat fizic, cladire, cat si ca setul de valori si invataminte ce compun crestinismul. Crestinii sunt Biserica lui Hristos.
Sinoadele ecumenice au avut loc si din nevoia de a se apara in fata ereziilor, de a lamuri, de a explica omului ce este crestinismul. Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare si Sfantul Grigorie de Nazianz au facut-o cum nu se poate mai bine. Celelalte scrieri ale sfintilor si teologilor vin ca explicatii suplimentare, in nici un caz nu schimba dogmele.
Despre aberatiile cu spusele lui Iisus care nu coincid cu cele ale apostolilor si ale urmasilor acestora nu stiu ce sa zic. Ma depasesc. Oricum, apostolii, mai mult decat ce le-a dat Duhul Sfant sa scrie nu stiau despre viitor. Nici profetii Vechiului Testament nu pot fi adusi la nivelul lui Nostradamus.
Atat timp cat crestinismul face apel la compasiune, la dragoste pentru aproape, la ajutorarea celui sarac, chiar la o viata cat mai austera bineinteles ca nu a putut crea senzatie printre bogati. Daca dai in cap faptul ca te duci la preot nu iti garanteaza iertarea pacatului. Nu esti lapiata. Trebuie sa te caiesti si sa iti doresti sa fii iertat, sa intelegi gravitatea faptei. Asta suna a purgatoriu, a contabilitate a pacatelor unde orice are un pret. Gresit.