dee
Noua ne place sangele de unguru.... pe cutit.
Mihai
Nu stiu ce e mai amuzant. Faptul ca tu crezi ca cuiva ii era frica de miscarea legionara(care nu mai exista atunci si care, pana la urma, a fost scoasa in afara legii de 2 guvernari/mentalitati total opuse) sau faptul ca tu crezi ca poporul asta e amortit?
Nu e amortit, asa e el.
Amuzant mi se pare si faptul ca aia au trimis 13 oameni ca sa dea jos un sistem. Dar, fiind razboiul rece, probabil ca cei 13 erau niste spioni destul de bine antrenati de occident in "arte" ca propaganda, asasinate, rasturnari de guverne, etc. Si propun sa mutam discutia asta aici.
Sursa: http://www.reportervirtual.ro/2010/12/euge...-opiniilor.html
Eugenia Vodă a fost sancționată de CNA pentru interviul cu Ion Cristoiu pe motiv că n-a asigurat pluralitatea opiniilor
Publicat de Tiberiu Lovin pe: 12 decembrie, 2010 la 14:16 ¢
După dezbateri ciudate, CNA a sanctionat-o pe Eugenia Vodă pentru emisiunea-interviu cu Ion Cristoiu, iar motivarea este extrem de interesanta Principala vină a realizatoarei TVR este că nu a asigurat pluralitatea opiniilor. Într-un stil mai dur ca de obicei, Ion Cristoiu a precizat pentru Reporter Virtual cum vede el acestă amenda Față de acest document elaborat de niște domni care s-au pricopsit cu o sinecură babană pentru osirdia cu care, in postura de ziariști mediocri, au slujit partidele parlamentare, țin să precizez urmatoarele: Numai niște inși beți cu secarică sau drogați cu etnobotanice puteau sancționa autoarea unui interviu cu un singur ins pe motiv că n-a asigurat pluralitatea de opinii dată de mai mulți. După mintea de scenarist ratat a numitului Razvan Popescu, Eugenia Vodă trebuia să mă taie in două pentru ca o bucată să fie pro Codreanu și cealaltă anti. Se spune că după atita stat pe scaun, faci hemoroizi. După atita stat pe scaun, cei de la CNA au facut hemoroizi la creier, a declarat Cristoiu.
În continuare aveti motivarea sanctiunii pe care a dat-o CNA.
Decizia privind somarea SOCIETAȚII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanti nr. 191, sector 1, BUCUREȘTI pentru postul de televiziune TVR 1
Întrunit in sedință publică in ziua de 9 decembrie 2010, Consiliul National al Audiovizualului a analizat raportul intocmit de Directia monitorizare, in baza reclamatiei inregistrate la CNA cu nr. 15530/29.11.2010 privind emisiunea Profesionistii, difuzată in data de 13 noiembrie 2010, incepand cu ora 22.45, de postul de televiziune TVR 1.
Postul TVR 1 apartine SOCIETĂ'ȚII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenta audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005 si Decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).
În urma analizarii raportului de monitorizare si a vizionarii inregistrarii emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ' DE TELEVIZIUNE a incalcat dispozitiile art. 71 Alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor invocate:
ART. 71
(1) În programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natură politica economica socială si culturala trebuie să respecte urmatoarele principii:
a) asigurarea impartialității, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publică; În fapt, postul public de televiziune TVR1 a difuzat in data de 13.11.2010, incepand de la ora 22.45, emisiunea Profesionistii, realizată si prezentată de Eugenia Voda Invitat in emisiune a fost jurnalistul Ion Cristoiu, care a facut o serie de afirmatii la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu.
Redam din raportul de monitorizare:
Ion Cristoiu: ( ) Sunt proiecte. Am vrut să fac o carte despre Corneliu Zelea Codreanu. Am inceput-o, am muncit vreo doi ani, am lasat-o pe la jumatate.
Eugenia Vodă: A, da? Să ramanem putin aici, Corneliu Zelea Codreanu. Ai abandonat cartea, de ce?
Ion Cristoiu: Mi-am dat seama că nu voi termina niciodată documentarea pentru cartea asta. Corneliu Zelea Codreanu a fost condamnat pe baza Codului Penal al lui Carol al II-lea. Pentru asta, om serios ce eram, m-am dus să citesc Codul Penal al lui Carol al II-lea, de acolo m-am dus la Carol al II-lea, de la Carol al II-lea m-am dus la istoria Romaniei, de la istoria Romaniei la istoria universala nu mai termin niciodata Am această
Eugenia Vodă: Pacat.
Ion Cristoiu: Mă documentez atat de serios, incat am de scris un articol.
Eugenia Vodă: Bun, dar după doi ani de lucrat cu această substanță chimica privită de multă lume ca o substanță exploziva Corneliu Zelea Codreanu, doi ani ai citit despre?
Ion Cristoiu: Da.
Eugenia Vodă: Îl vezi ca pe un personaj interesant, ca pe-un personaj pozitiv, mai mult negativ, malefic, benefic?
Ion Cristoiu: Eu il vad ca pe-un personaj tragic si cred că este o gresala Toti cei care-l judecă pe Corneliu Zelea Codreanu după formula: ce-ar fi fost daca Corneliu Zelea Codreanu nu a fost niciodată la putere.
Eugenia Vodă: Deci, după tine era un om de bună-credință?
Ion Cristoiu: Da.
Eugenia Vodă: Sau era un fanatic?
Ion Cristoiu: Nu, era un om de bună-credință. În dosarele de la Siguranță, 24 le-am citit si le-am si tras la xerox, nu există nici o notă in legatură cu coruptia lui si aia cautau. Deci, nu există nimic, nimic, nimic din ceea ce ar putea sa să arate că a fost corupt sau că a fost tentat si in al doilea rand a fost singurul politician roman care n-a fost manevrat de Carol al II-lea, deoarece nu voia puterea. Carol al II-lea i-a manevrat pe toti, inclusiv lideri țăranisti, liberali.
Eugenia Vodă: Dar ce voia de fapt el?
Ion Cristoiu: Cred că se temea să ia puterea, ca să spun eu ca, adică imi dau eu seama ca chiar si atunci cand in 37 putea s-o ia, n-a vrut. Cred că prefera puterea pe care i-o dadea fagaduiala că va face mare lucru, s-a temut. Probabil că avea intuitia aceasta că ajungand la putere ar fi dezamagit si ar fi compromis tot ce afirma el.
Eugenia Vodă: Deci, citind despre Zelea Codreanu concluzia ta e ca
Ion Cristoiu: Că el a fost doar o necesitate intr-o lume interbelică in care politicianismul ajunsese să dezguste pe tineri. Succesul lui uriaș la tineri.
Eugenia Vodă: Și la tineri de calitate. Asta-i foarte usor.
Ion Cristoiu: Au fost mari intelectuali. Pai da, de ce erau sedusi acei mari intelectuali? Pentru că venea un om intr-o lume in care toti liderii politici erau invartiti pe degete de Carol al II-lea, erau in stare de orice compromis pentru a ajunge la putere. Da? Și a venit un om care a zis: mă interesează onoarea.
Analizand continutul emisiunii, in speță, punctul de vedere si caracterizarea facută de domnul Ion Cristoiu lui Corneliu Zelea Codreanu, precum si modul in care s-a desfășurat discutia dintre invitat si realizatoare, membrii Consiliului au apreciat că editia din data de 13 noiembrie 2010 a emisiunii Profesionistii a fost difuzată cu incalcarea dispozitiilor legale privind asigurarea echilibrului si impartialității informatiilor si favorizarea liberei formari a opiniilor.
Membrii Consiliului au apreciat că abordarea subiectului privitor la fostul lider al extremei-drepte naționalist creștine din Romania interbelica al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (Mișcarea Legionară), personaj acuzat de implicarea in asasinate si manifestari antisemite, impunea respectarea principiului echilibrului informatiei prin prezentarea unei pluralități de opinii.
Astfel, avand in vedere faptul că in emisiune a fost atins un subiect controversat ( o substanță explozivă, după cum il caracterizează realizatoarea), membrii Consiliului au considerat ca in cadrul acesteia era necesar ca, alaturi de opinia laudativă a invitatului despre Corneliu Zelea Codreanu, să fie prezentat si un alt punct de vedere aflat in opozitie, astfel incat publicul telespectator să-și poată forma in mod liber o opinie, avand la dispozitie o pluralitate de opinii, pro si contra.
Consiliul a mai apreciat că nici atitudinea realizatoarei nu a fost de natură să aducă echilibru si impartialitate informatiei puse la dispozitia publicului, situatie in care, in fata unei opinii singulare, monocolore, perceptia publicului cu privire la faptele prezentate a fost afectata influentata
Redam spre exemplificare din raportul de monitorizare:
Eugenia Vodă: Te-am intrebat: Zelea era un fanatic sau nu? Ai fi scris biografia unui fanatic, sau nu?
Ion Cristoiu: Dar, nu era un fanatic al ideilor legionare, iar o gresala Era un fanatic al ideii de onoare, de demnitate, era un fanatic al altor idei. Cred că era un personaj mai aparte, poate mai romantic din acest punct de vedere.
Eugenia Vodă: Te-ai indragostit de Zelea Codreanu, ti-a cazut cu tronc citind?
Ion Cristoiu: Da, pentru că nu am gasit nimic din ce fac politicienii de-acum si politicienii interbelici: n-a facut compromisuri, n-a fost corupt. Una este faza Horia Sima, nici nu mă intereseaza adică acolo chiar că au fost catastrofali, chiar au fost criminali. Deocamdată vorbim de un personaj care n-a ajuns la putere. De asemenea, avand in vedere faptul că invitatul l-a prezentat pe Corneliu Zelea Codreanu intr-o lumină pozitiva favorabila caracterizandu-l ca pe un personaj romantic, ce nu a fost corupt, fanatic al ideii de onoare, de demnitate, Consiliul a apreciat ca la editarea emisiunii, radiodifuzorul trebuia să tină cont si de prevederile art. 47 din Codul audiovizualului, care interzic prezentarea apologetică a crimelor si abuzurilor regimurilor totalitare, a autorilor unor astfel de fapte.
În temeiul dispozitiilor art. 91 Alin. (2), si cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul National al Audiovizualului decide adresarea unei somatii publice SOCIETĂ'ȚII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE pentru postul de televiziune TVR 1 si dispune intrarea de indată in legalitate.
Potrivit dispozitiilor art. 93^1 Alin. (1) si (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveti obligatia de a transmite in urmatoarele 24 de ore de la comunicare, sonor si vizual, de cel putin 3 ori, in intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată in principala emisiune de stiri, urmatorul text:
Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul de televiziune TVR 1, cu somatie publica intrucat, in cadrul emisiunii Profesionistii, din 13 noiembrie 2010, in care a fost abordat un subiect controversat, nu a fost asigurată pluralitatea ideilor si a punctelor de vedere, fiind incalcate principiile echilibrului si impartialității informatiilor si favorizarea liberei formari a opiniilor, prevazute de legislatia din domeniul audiovizualului.