Vorbesti de parca in Transilvania de dinainte de Unire nu s-a incercat maghiarizarea fortata a populatiei. Nu prea inteleg de ce.
S-a incercat maghiarizarea fortata a populatiei, dar nu prin metode atat de specializate si cu o asemenea virulenta. Asta pentru ca, timp de cateva sute de ani, ei nu aveau nevoie de o populatie majoritara maghiara pentru a legitima dominatia asupra Transilvaniei.
Cand s-a facut Unirea, sasii, secuii si maghiarii existau in Transilvania, dar erau o minoritate nesemnificativa in noile conditii(in care romanii aveau drepturi egale)
Mah, tu vorbesti prostii. Nu am date concrete dar ma indoiesc ca depasesc 20%. O sa googlesc si o sa revin cu detalii.
Poate in Transnistria sa fie 50% non romani(nu numai rusi) dar zona respectiva nu reprezinta toata Republica Moldova si nici nu prea conteaza.
Gresesti. 20% se declara rusi, dar un procent mare din cei care se declara "moldoveni" sunt de fapt de origine ruseasca sau ucraineana
Romanii nu traiau in comunitati romanesti in Transilvania. Ei erau sclavii ungurilor. Nu aveau scoli. Si daca au avut, au avut mai tarziu. Cat despre religie, desi nu prea imi pasa, doar 2 lucruri zic: GRECO si CATOLICISM!
Mai desteptule, unde a fost Prima Scoala Romaneasca?
Cat despre religie, da, in primele sute de ani, ortodocsii au fost interzisi. Dar, in ultimele vreo 200 de ani de dominatie maghiara li s-a permis romanilor sa construiasca biserici in localitatile lor si chiar si in cetatile locuite, in mare, de cetateni maghiari. In cetatea Brasov sunt 2 biserici ortodoxe. Si nu au fost construite dupa 1918...
Romanii traiau separat de maghiari. Da, romanii erau pentru unguri cam ce erau taranii romani din Moldova si Muntenia pentru boieri, niste sclavi. Dar ei nu traiau laolalta cu ungurii. Ungurii, sasii si secuii traiau in cetati, in timp ce romanii traiau in afara lor. Vezi cazul Scheilor din Brasov, unde populatia era in proportie covarsitoare romaneasca, spre deosebire de cetate in care traiau exclusiv sasi si maghiari.
Da, da, da, da. Exact aceeasi propaganda plictisitoare cum ca Basarabenii, saracii, au dus-o mai rau decat altii. Despre crimele facute de unguri in transilvania de nord nu vorbeste nimeni desi toti sunteti miscati pana la lacrimi de imaginile din filmuletul de mai sus. Dar cand vine vorba de Basarabia, vai, saracii, etc, si asa mai departe.
Din nou, ori sunt eu ambiguu, ori nu esti capabil sa intelegi nimic.
Unde am zis eu ca basarabenii au suferit mai mult? UNDE?
Doar ziceam ca, comparatia ta este puerila si stupida pentru ca nu analizeaza cauzele, nu analizeaza contextul care influenteaza starea de azi a Basarabiei.
@Robert, nu vezi ca eu intervin numai cand vad aberatii?
Pe mine nu ma enerveaza diversitatea de opinii, ba chiar in cadrul unei polemici normale, o diversitate de opinii ar fi binevenita.
Dar mereu m-a deranjat cand vad ca niste probleme spinoase tratate intr-un mod pueril si stupid si niste argumente demontate pe principiul ca "asa zic eu". Daca acestea ar veni din partea unui istoric, hai ca as mai intelege. Dar vin din partea unei persoane a carei pregatire in istorie este echivalenta cu a mea, a ta, a lui Mihai, a lui Stanici etc.