Sincer, trebuie sa ma situez pe o pozitie un pic diferita de cea a majoritatii de aici in ce-i priveste pe cetateni (desi, dupa cum a spus si George, discutia de aici are relevanta doar pentru noi, ea nu va ajunge niciodata la cei pe care-i numim "cetateni").
Ieri a fost prima oara cand m-am implicat activ in realizarea unei coregrafii cu placute la Sud. Mai ales in ce priveste chenarul alb care incadra panza, a trebuit sa vorbim (eu si cu un membru SO) aproape cu fiecare om in parte, sa-i explicam ca nu trebuie sa se mute, sa-i spunem cand trebuie sa ridice placuta si sa n-o faca mai devreme. In fine, tot tacamul. Le-am vorbit frumos, iar oamenii au reactionat bine. In afara de 1-2 cazuri, toti au fost destul de seriosi si de atenti la ce le spuneam. Aceeasi a fost situatia si cand am impartit placutele albastre in sectorul din dreapta. N-am intalnit pe nimeni care sa refuze placuta, din contra: imi cereau din toate partile.
Desigur, bunavointa lor din momentul pregatirii nu garanteaza succesul unei coregrafii (dupa cum, din pacate, s-a vazut si aseara), dar din acel moment cred ca e nevoie si de alte mijloace:
- o statie puternica la nivel de peluza de la care cineva care stie foarte bine cu ce se mananca coregrafiile (in general, si cea de la meciul respectiv in special) SA LE EXPLICE FOARTE CLAR si cat poate de POLITICOS ce si cum trebuie sa faca. Daca vrem sa ne iasa coregrafiile, trebuie sa lasam frustrarile la o parte si sa intelegem ca o vorba buna e mult mai eficienta decat o injuratura sau o vorba aruncata cu dispret.
- alte mijloace ar putea fi fluturasii la care se refereau unii (desi nu cred in eficienta lor) dar si oameni din grupuri care sa stie cum sa le vorbeasca cetatenilor. Ne place sau nu, vom face coregrafiile cu ei, iar daca nu gasim o metoda de comunicare vom continua sa ne varsam frustrarile pe net aiurea.
In concluzie, situatia trebuie atacata pedagogic. Sa plecam de la premisa ca avem o masa de oameni care nu stiu nimic despre coregrafii (in special la Sud) si sa incercam sa-i determinam si sa-i invatam despre ce e vorba.
Iar o statie puternica este din ce in ce mai necesara, pentru ca vocal nu reusim sa progresam absolut deloc...