Oleg, ole!
Pe brațele elevilor săi. Așa a trăit Oleg Protasov minutele de după fluierul de final al partidei cu Halmstad. Cînd a ajuns in fața galeriei, tot stadionul a erupt: "Oleg Protasov! Oleg Protasov!". A inceput să zîmbească. Și-a dus mîna la inimă și apoi a aplaudat. A intrat la vestiare. "Vă mulțumesc din suflet pentru această seară", le-a spus jucătorilor. Apoi i-a imbrățișat pe fiecare.
A urcat in biroul său de la tribuna a II-a și alături de Ștefan Stoica și-a dat frîu liber bucuriei, strigînd in gura mare in limba greacă, țipetele lui putînd fi auzite din parcarea stadionului. A părăsit stadionul in jurul orei 1:00, nu inainte de a ajunge la conferința de presă, unde a făcut o declarație pe care a repetat-o la ieșirea din arenă: "Nu am luat nici o decizie. Pînă la ora meciului cu Hertha se mai pot intîmpla multe".
A fost ultimul care a plecat de la stadion, ducîndu-se să petreacă alături de niște prieteni greci. "A părăsit stadionul cu lacrimi in ochi. Nu s-ar fi așteptat ca 25.000 de oameni și toți jucătorii să-i fie alături", a spus unul dintre colaboratorii săi.
14 zile au mai rămas pînă cînd Protasov va părăsi Steaua pentru a da curs ofertei de la Dnepr
CINE VINE
Olăroiu e adeptul jocului inchis
"Dacă va pleca Oleg, și probabil că așa se va intîmpla, atunci sută la sută va veni Olăroiu", a declarat Gigi Becali inainte de meciul cu Halmstad. Astfel, fostul antrenor al Timișoarei ar urma să fie instalat pe 16 decembrie in Ghencea. Este de așteptat o schimbare majoră in jocul Stelei, știut fiind stilul lui Oli, unul extrem de prudent, cu doi inchizători in fața unei apărări de 4 fundași. O dovadă a faptului că Olăroiu este un antrenor care sacrifică spectacolul este linia de clasament a lui Poli din acest sezon: 12 meciuri și doar 16 goluri marcate, in condițiile in care in lot i-a avut la dispoziție pe Viorel Moldovan, Gigel Bucur și Mansour. Pe de altă parte, timișorenii au avut in aceeași perioadă doar 8 goluri primite, a doua apărare după Steaua la momentul respectiv. De asemenea, cînd a antrenat in Ghencea, in 7 etape, echipa a marcat doar 6 goluri și a primit 5.
"Am fost cel mai fericit om din lume miercuri seară"
- Domnule Protasov, care a fost primul lucru pe care l-ați făcut după ce ați plecat de pe stadion?
- M-am dus să sărbătoresc succesul. Am avut invitați niște prieteni greci veniți in România și am stat cu ei.
- Atitudinea publicului va conta in decizia pe care o veți lua?
- Vă spun doar că a fost ceva incredibil. 25.000 de oameni niciodată nu-i vei putea cumpăra să-i faci să te aclame. A fost ceva ce nu voi uita niciodată. Poate că miercuri seară am fost cel mai fericit om din lume.
- Ați citit titlul din Gazeta Sporturilor de joi, "Mai gîndește-te, Oleg!"?
- Bineînțeles!
- Și?
- Hm, repet, toate acestea, iubirea oamenilor, aprecierea ziariștilor sînt lucruri, care, alături de sănătate, nu le poți cumpăra cu bani niciodată, tocmai de-asta sînt atît de prețioase și trebuie să fii fericit atunci cînd le ai. Eu sînt.
PROFILUL PSIHIATRULUI
"Antrenor exemplar"
Cunoscutul psihiatru Florin Tudose a acceptat să-l radiografieze pentru Gazeta Sporturilor pe Oleg Protasov:
- antrenor exemplar in ințelesul cel mai pur al cuvîntului pentru că a reușit să facă performanță venind după un antrenor pe care reușiserăm să-l romanizăm și astfel am crezut că putem face cu toți la fel
- e serios, responsabil, niciodată n-a fugit in momentele grele de responsabilitate și comunică atît cît e nevoie, nu stă numai la televizor pentru a crea polemici
- ne-ar trebui un Protasov și la "naționala" României, să nu mai pițurchizăm atît echipa, cred că Oleg ar putea pune ordine acolo
- doi antrenori români sînt ca Protasov, Mircea Lucescu și Ladislau Boloni, dar, din păcate, ei lucrează in străinătate
CEL MAI GREU MOMENT
Singura greșeală, returul cu Rosenborg
O singură infrîngere are Protasov in meciurile din actualul sezon al cupelor europene, 2-3 la Trondheim, cu Rosenborg. Atunci, Steaua a pierdut calificarea in grupele Ligii Campionilor și Protasov a fost acuzat dur de patronul Gigi Becali, fiind făcut principalul vinovat de eșec, pentru că a jucat cu Neșu mijlocaș stînga. Atunci, Becali s-a gîndit chiar la demiterea ucraineanului, insă a renunțat in momentul in care managerul general al clubului, Mihai Stoica, a spus că va părăsi și el echipa dacă Oleg va fi dat afară.
25 de meciuri a stat Oleg Protasov pe banca Stelei, pierzînd doar 4 dintre ele: 2-3 cu Dinamo, in Supercupă, 2-3 cu Rosenborg, in turul preliminar al Ligii Campionilor, 0-1 cu Gloria Bistrița și 0-1 cu CFR Cluj, in Divizia A
Ce spun personalitățile românești despre Protasov
"Protasov a fost un mare sportiv. El nu s-a implicat deloc in stilul românesc, parcă a fost tot timpul ca o statuie"
Mircea Diaconu, actor
"Dacă pleacă este din cauza problemelor personale, cînd e vorba de familie uiți de orice. Nu cred că se duce in Ucraina pentru bani"
Florin Călinescu, realizator talk-show TV
"Lăsînd echipa pe primul loc și calificînd-o in primăvara europeană inseamnă că și-a făcut treaba la acest club"
Dorinel Munteanu, antrenor CFR Cluj
"Toți antrenorii din Divizia A au avut ce invăța de la el. O dovadă că s-a preocupat doar de jocul propriei echipe și nu de alte probleme este chiar calitatea jocului prestat de Steaua. Am 3 cuvinte pentru Oleg, respect, respect, respect"
Cristi Balaj, arbitru
"Nu e bine deloc dacă va fi lăsat să plece sau dacă el va lua decizia de a pleca. Eu spun așa: Steaua, nu-ți lăsa magicianul să te părăsească!"
Miodrag Belodedici, fost jucător Steaua
"Oleg a făcut o singură greșeală, returul cu Rosenborg. În rest, mult echilibru, valoare, seriozitate și performanțe. Îi va fi greu Stelei să invețe să se descurce fără el"
Ionuț Lupescu, director general FRF