Nu stiu de ce imi pierd vremea cu tine, am senzatia ca vorbesc cu cineva de la antena 3. Eu am spus cum suntem vazuti de comunitatea internationala, referindu-ma la oamenii politici din acele tari, nu de toti habarnistii ca tine. Din pacate pentru tine, sursa mea de informatie este una cat se poate de veridica. Este vorba de un fost diplomat al Romaniei peste hotare, ambasador al Romaniei in mai multe tari, actualmente locuieste in America. Daca tu crezi, pentru o secunda, ca cineva a uitat ce s-a intamplat atunci, atunci ori naiv ori esti idiot. Merg pe a doua varianta.
Ma iei la misto la partea cu interesele celor care conduceau Romania. Eu am spus ca Romania si-a facut politica in functie de INTERESELE CELOR CARE AU CONDUS-O, adica NU INTERESELE TARII. Lasa-ma cu vrajelile ieftine si "interpretarea" ta plina de inteligenta si superioritate.
Prietene, tu ai creierasul spalat de slogane cretine si nationalism din ala ieftin, gen WC Tudor. Eu merg pe varianta ca esti bleg rau de tot daca iti inchipui ca vreo natiune ia deciziile importante de azi in functie de ce s-a intamplat acum 70 de ani. Cu ambasadorul tau cu tot. Asta ca tot nu te potolesti cu insultele si jignirile - atitudine standard pentru nationalistii de mucava de fiecare data cand nu reusesc sa convinga pe careva.
Te iau la misto fiindca scrii tampenii evidente pentru oricine are o idee macar vaga despre ce inseamna viata reala. Cel putin ideea despre "natiunea schimbatoare" e pentru naivi, fiindca toate natiunile de pe fata pamantului sunt schimbatoare, in functie de enteres.
Nu sunt un nationalist de tastatura, sunt cineva care si-a pierdut stramosi luptand cu rusii sau cu altii raniti si umiliti de ei.
Ba esti un nationalist de tastatura, care dupa 70 de ani, instalat comod in fotoliu, sustine ca altii trebuiau sa lupte in continuare intr-un razboi pierdut, alaturi de un "aliat" care le taiase frumos tara in bucatele, ii scuipa in cap ori de cate ori avea chef si ii trimitea sa crape in locul lui cu fiecare ocazie. Si aia "altii", includ civili, adica femei, copii, batrani, etc. Toti aia trebuiau sa moara ca sa urle azi niste x si y cu despre cat de mandri sunt ei.
Esti un individ a carui coloana vertebrala lipseste si de a carui moralitate sincer ma scarbesc.
Decat coloana ca a ta si "moralitate" din aia (moarte jidanilor, moarte civililor din Odessa, sa crape toti, ce-mi pasa), mai bine.
Ceea ce omiti tu aici sa spui e ca intreaga situatie s-a datorat incapacitatii regelui Carol si a guvernului Gigurtu, care au fost atrasi in jocul german. De aici au aparut si acele tratate economice de care vorbesti.
Eu o las balta. E clar, la tine niciodata, dar niciodata nu e Antonescu sau germanii de vina. Mereu altii, ba romanii care n-au avut chef sa crape pentru "rasa superioara", ori Carol, ori aia dinaintea lui Antonescu, ori evreii. Oricine in afara de Antonescu.
Ion Antonescu a mostenit aceasta situatie, in care Romania devenise aliatul Germaniei. Singura solutie buna pentru noi era invingerea urss. In aceste conditii, ce se putea face? Eterna lasitate si duplicitate romanesca? Intoarcerea din drum la jumatate? Sau mergerea pana la capat?
Demisie -> alt guvern -> macar armistitiu cu Aliatii. Daca Adolf comenteaza, sa i se taie petrolul. In caz de invazie, luptam. Si asta in primavara lui 1942, nu in 1944. Dupa intrarea americanilor in razboi, invingerea URSS era imposibila.
E simplu sa vorbesti, daca nu ai trait atunci. Daca Antonescu era un asa mare idiot, de ce nu l-au arestat mai repede si sa vina "inteleptii" la putere? Nu cumva pentru ca ii aprobau actiunile? Sau pentru ca erau prea lasi ca sa-si asume raspunderea?
Pai tu ce faci ? Exact acelasi lucru. Cine sa-l aresteze ? Era dictatorul Romaniei, sustinut de Armata, opozitie practic nu exista. Si nu l-au arestat pentru ca erau lasi si naivi, au pierdut vremea cu tratative inutile cu Aliatii fara sa le dea nimic concret.
Germania, ocupata si distrusa de rusi si aliati, a devenit cea mai puternica natiune a Europei.
Ai uitat bineinteles sa zici ca era vorba de Germania de Vest. Si ca americanii au pompat ceva banuti in RFG pana i-au pus pe picioare.
Atata vreme cat consideri demnitatea o inventie, e clar ca esti pierdut.
Consider ca "demnitatea" de soiul ala de care vorbesti tu ( dusmanii sunt rai, sa omoram dusmanii, luptam si ne doare in cur de suferintele altora, pot sa crape toti da' noi avem demnitate ) e o inventie, da.
Intotdeauna cei care au gandit ca tine au pus problema supravietuirii, nu a vietii. Sa traim in orice conditii, umiliti, invinsi, sclavi, numai sa supravietuim. Sa traiesti 100 de ani ca un sobolan, decat o zi ca un leu.
Incepe sa fie clar. Tu nu traiesti in viata reala ci undeva prin vise si romane cu "eroi" ce rag "Frriiidoooom", gen Mel Gibson. Toate natiunile si/sau popoarele de pe fata pamantului lupta atat timp cat are sens si nu trimit oamenii la moarte cu atata nepasare. In afara de alde Hitler, evident.
Polonezii s-au predat in 1939. Francezii, danezii (astia n-au tras nici macar un foc, niste sclavi dupa definitia ta), norvegienii, olandezii, belgienii, toti s-au predat in 1940. Sarbii aia pe care--i pupati toti in fund s-au predat in 1941 dupa nici 2 saptamani de razboi. Nici una din natiunile astea nu a gandit ca "mai bine sa traiesc o zi ca un leu".
Pana si germanii nu se gandeau decat sa se predea din 1943 incolo. Si dupa ce dementul de Hitler si-a zburat in final creierii, s-au predat dupa o saptamana. Japonezii, cu tot fanatismul lor, s-au predat pana la urma, cu tot bushido-ul care era plin de texte din astea cu "mai bine murim".
Dar Fuhrerul ar fi aplaudat mentalitatea asta. Asa facea si el : de-aia in 1945 trimitea mosi de 60 de ani si copii de 12-14 ani pe front. Ce dracu, mai bine o zi ca leu decat restul anilor ca "sobolan", nu ? De ce sa-i salvam ? Sa crape, daca n-au fost in stare sa castige. Imi pare sincer rau ca nu ai ocazia sa-ti demonstrezi eroismul asta ieftin de parada.
De-asta il si urasti pe Antonescu. El a indraznit sa prefere moartea unei vieti nedemne.
Nu il urasc Somanescule. Ti=am scris limpede ca Antonescu, judecand cu acelasi creier plin de slogane nationaliste ieftine, a condus Romania spre cea mai rea soarta din cate erau cu putinta. Si daca nu s-ar fi trezit in ceasul al 14-lea cativa sa-l opreasca (din motive egoiste in principal, dar macar au facut ceva) ar fi urmat si mai rau.
Iar eroul tau mult-iubit, ti-o zic pentru a 10-a oara, ii trimitea pe altii sa moara. Cine mama dracului era Antonescu sa decida ca toata natiunea merita un harakiri ?