"" În ultimii 9 ani, noul patron a schimbat in bine fata echipei in participarea externă si a marit considerabil bugetul, insă a pierdut monopolul trofeelor pe plan intern si a instaurat instabilitatea pe banca tehnicăSeara zilei de 23 ianuarie 2003. În sala de sedinte de la etajul 2 al tribunei oficiale a stadionului Ghencea, 79 de persoane au participat la cea mai furtunoasă Adunare Generală din istoria Stelei după ce clubul s-a rupt de Ministerul de Apararii.
Urma să se voteze transformarea clubului in societate pe actiuni, iar cel care lua peste 50 la sută prelua puterea totală de decizie. Ședinta a degenerat, Ciobanul si oamenii sai intrind intr-un conflict verbal violent cu George Constantin Paunescu si bodyguarzii acestuia.
Becali vs fratii Paunescu
S-a trecut la vot, iar rezultatul a fost: Ciobanul 51%, AFC Steaua 36%, Viorel Paunescu, fostul presedinte, 6%, Victor Piturcă 4% si Lucian Becali 3%. Din cele 79 de voturi, 74 au fost pentru ca Becali să detină pachetul majoritar, Viorel Paunescu si Viorel Cataramă s-au abtinut, iar George Constantin Paunescu si doi dintre bodyguarzii sai au fost impotriva Ședinta s-a incheiat mult după miezul noptii, iar la final Ciobanul l-a atacat violent pe George Constantin Paunescu, după care a semnat procesul verbal in calitate de patron al Stelei. Se intimpla fix acum 9 ani.
LUCRURI BUNE ÎN CEI 9 ANI CU BECALI
- Steaua a urcat aproape 100 de locuri in clasamentul coeficientilor UEFA
» 163 era locul ocupat de Steaua in topul coeficientilor UEFA in 2003, cea mai proastă pozitie in ultimii 25 de ani pentru gruparea roș-albastră
» 67 e locul ocupat de Steaua in topul coeficientilor UEFA la startul acestui sezon european
- bugetul clubului a crescut de 4-5 ori
» Capitolul la care Steaua a avut de cîștigat cu Becali patron a fost cel financiar. La finalul anilor '90, dar si in perioada 2000-2002, bugetul clubului n-a depășit 3,5-4 milioane de dolari. Cu Gigi patron, au fost sezoane, in special 2007-2008 si 2008-2009, in care bugetul a depășit chiar si 15 milioane de euro.
25 de mii de dolari a fost cea mai mare primă oferită jucatorilor Stelei, in perioada 1994-2003, pentru calificarea in grupele Ligii Campionilor
150 de mii de euro a fost cea mai mare primă oferită jucatorilor Stelei, in perioada 2003-2011, pentru calificarea in grupele Ligii Campionilor
- Steaua a avut performante mai bune in cupele europene
În Europa fară Becali
» 3 calificari in grupele Champions League
» zero calificari in primavara europeană
» două sezoane fară participare in Europa
În Europa cu Becali
» 3 calificari in grupele Champions League
» 4 calificari in primavara europeană
» o semifinală de Cupa UEFA (2006)
» zero sezoane fară participare in Europa
LUCRURI RELE ÎN CEI 9 ANI CU BECALI
- cinci ani fară nici un trofeu
» una dintre marile contraperformante din "mandatul" lui Becali e perioada mare pe care Steaua a parcurs-o fară să cîștige nici un trofeu. Între 2006 si 2011, Steaua lui Becali n-a adus nici un trofeu in vitrina clubului, lucru care nu s-a intimplat in precedentii 9 ani fară Gigi patron.
3 trofee interne a cîștigat Steaua in precedentii 9 ani pină să preia Becali echipa: 6 titluri, 3 Cupe ale Romaniei si 4 Supercupe ale Romaniei
4 trofee interne a cucerit Steaua cu Ciobanul patron in ultimii 9 ani: două titluri, o Cupă a Romaniei si o Supercupă a Romaniei
- instabilitate pe banca tehnică
» 5 antrenori a avut Steaua in precedentii 9 ani pină să preia Becali echipa, adică in perioada 1994-2003: Dumitru Dumitriu, Stoichiță, Ienei, Piturcă si Iovan
» 16 antrenori in 2003-2012, in cei 9 ani cu Becali patron: Piturca Zenga, Dumitriu, Protasov, Olaroiu, Hagi, Pedrazzini, Lacatus Dorinel Munteanu, Bergodi, Stoichiță, Ilie Dumitrescu, Edi Iordanescu, Cirtu, Levy si Ilie Stan
- a jignit sau si-a batut joc de fostele glorii ale clubului: Ion Alecsandrescu, Tudorel Stoica, Emeric Ienei, Liță Dumitru, Anghel Iordanescu, Ilie Dumitrescu, Gheorghe Hagi, Gabi Balint, Ladislau Boloni, Marius Lacatus Lucian Balan ""
""Gigi spunea acum 12 ani că-l interesează doar să facă performanță la Steaua, "nu să-mi fac publicitate si nici să mă duc la emisiuni sau să ies in față" În vara lui 2000, la citeva luni după ce investise primii bani la Steaua, fară să detină actiuni sau să aibă vreo functie, Ciobanul oferea primul interviu in calitate de apropiat al roș-albastrilor. Dialogul l-a avut cu Catalin Țepelin, actualul Digital Manager al Gazetei Sporturilor. Iată-l:
- Domnule Ciobanul, de ce v-ati hotarit să investiti in fotbal?
- Nea Viorel Paunescu este prietenul meu, echipa nu prea mergea bine anul trecut si se vehicula ideea să se ia niste bani imprumut de la o bancă din strainatate. Atunci am zis ca dacă tot sunt prieten si cu Piturca dau eu banii, să ajut Steaua. În plus de asta, nu prea imi convenea mie ce se intimpla in fotbalul asta romanesc. De 10 ani incoace, de la Revolutie, a facut cineva ceva? S-a spus că vine patronul cutare, investeste, face echipa dar nu s-a facut nimic! Sintem tari aici, intre noi. Steaua bate pe Dinamo, Dinamo bate pe Rapid, dar cind iesim afara zero.
- Și cum veti schimba starea asta de lucruri?
- Dacă vreti echipă adevarata o să vedeti de-acum inainte. Au plecat sute de jucatori, in loc să fie tinuti in tara să le crească valoarea. Dacă de ani de zile nu s-a facut nimic, inseamnă că oamenii din conducerile echipelor nu sunt buni sau nu vor să faca A fost mai mult fuga după publicitate a unor patroni. Pe mine nu mă interesează publicitatea, nu mă duc la emisiuni, nu ies in față. Eu vreau să fac treabă la Steaua.
- Cum veti face o echipă redutabilă in Ghencea?
- De la Steaua nu se mai pleaca Jucatorii nostri au contracte mari, aproape duble față de restul echipelor, pentru că am bagat bani.
- Este fotbalul profitabil?
- Eu stau pe o avere imensa ce pot să cîștig de la Steaua? Poate doar publicitate, dar nu acum, mai tirziu. Bine, fotbalul poate fi profitabil, dar este si un risc mare. Dacă vrei să faci ceva, risca bagă bani, două-trei milioane de dolari pe an. Nu, gata, cum a venit o oferta vinzi să-ți scoti banii. Ții jucatorii ca să faci o performanță, apoi ai si profit. Pină acum, oamenii care au intrat in fotbal au intrat pentru publicitate si cîștig imediat. Eu nu mă pricep prea tare la fotbal, dar sunt negustor bun. Cind incep o treaba stiu să-l aleg pe cel mai potrivit om. Eu i-am ales pe Paunescu si Piturca
- Sinteti sponsor al Stelei sau doar imprumutati bani clubului?
- Eu sunt finantator, nu sponsor. Sponsor inseamnă să dai cadouri, iar eu nu fac cadouri.
- Cit ati investit pină acum?
- De la inceputul anului am bagat peste două milioane de dolari. Steaua nu o să mai ducă lipsă de bani niciodata
- Ce obiective aveti?
- O să fac tot ceea ce tine de mine, de bani, astfel incit la anul Steaua să facă o chestie bună in Champions League. Și va face, pentru că Steaua va juca in Champions League, să fie clar! Nu mă gindesc la grupe, eu vreau sferturi, semifinale! Poate ziceti că sunt nebun, dar eu sunt doar optimist.
- Pe ce se bazează optimismul dumneavoastra
- Avem cea mai bună echipa cel mai bun manager si cea mai bună conducere. Și cei mai multi bani, pentru că in 6 luni Steaua a cheltuit cit au Dinamo si Rapid bugetele anuale la un loc. În vară am facut cele mai tari achizitii. Parerea mea e că nici o echipă din tară nu poate să o bată pe Steaua. Nici campionatul asta, nici vreo 25 de ani de-acum incolo.
- La cit se ridică averea dumneavoastra
- Peste 100 de milioane de dolari. Bogăția materiala combinată cu cea sufleteasca e un lucru extraordinar. De bani nu mă satur niciodata vreau mereu să avansez. Mie imi plac numai lucrurile mari. Și Steaua va fi iar mare, pentru că unde pun eu banii, pune Dumnezeu mina. '''
gsp.ro