As spune ca traim vremuri interesante. Dar, la cate lucruri interesante se petrec in lume, parca problemele de pe acest forum muribund devin niste mici egzeme in ochii celor pentru care fanatismul ar trebui pocnit cu o lopata si ingropat in spatele tribunei 2. Am revenit dupa un mic ban si ma astept sa ma intorc iar in lumea celor care nu cuvanta cat de curand posibil. Dar nu inainte de a zice ce am de zis.
Odinioara, pe acest forum domnea o anumita fratie. Radicalizata, fanatica, inflexibila caci nu permitea devieri de la Lege. Problema era ca Legea scrisa era permisiva, toleranta chiar... dar pedepsele se dadeau dupa cea nescrisa, tinuta in respect de moderatori si folosita atunci cand cineva incalca "bunavointa" celor ce-i permiteau sa existe ca stelist pe fcsteaua. Sa o spunem drept, era o inchisoare in care intrai greu dar ieseai imediat dupa primul pas gresit. Moderatorii nu mai moderau ci pazeau potentialii infractori; redactorii nu mai redactau ci stropeau pe monitor cu ura si violenta verbala. Iar administratorii... well, administratorii taceau din gura asa cum e normal sa o faca.
Cand vechea conducere a parasit scena, a fost mare bucurie pe aici. Cu exceptia unor putine voci moderate, s-a vorbit de revolutie, de respect pentru toti userii, indiferent de orientari... ce sa mai vorbim, o epoca de aur pentru cel care are opinii si le exprima in public, fara teama de opresiune. Dar in spatele anunturilor sforaitoare se ascundea iar fanatismul; poate cu o tema diferita de cea a fratiei precedente dar din aceeasi specie. Iar rezultatul acceptarii tacite a noilor fanatici ne-a adus in actuala situatie.
Vedeti voi, site-ul nu a fost niciodata despre Steaua, a fost despre suporterii echipei Steaua. E o diferenta esentiala. Un site de suporteri pune ca interes primordial dreptul si posibilitatea unui suporter stelist de a-si exprima opiniile intr-un mediu acceptant. Aceste opinii pot imbratisa o multime de subiecte, personaje sau evenimente. Existenta unei Legi Scrise e garantia ca opiniile unuia nu incalca drepturile altor utilizatori si, mai mult, e garantia ca mediul in care sunt formulate acestea e curat, sanatos, fara secretii puturoase.
De aproape un an de zile am intrat destul de des in contact cu actualii sefi ai fcsteaua. Nu am fost mereu in consonanta cu ei dar nu intotdeauna mi-am aratat nemultumirea in mod public, ceea ce e o bila neagra pentru mine. Niciodata nu trebuie sa lasi relatiile personale sa-ti intunece dreptul de a te opune abuzurilor. Mai ales cand acestea devin de nesuportat.
Sa vorbim de fiecare. Domnul Empyro, noul administrator al site-ului. Userul Anfield isi exprima opinia. Empyro dezvaluie public numele, ocupatia chiar si pasiunile fotbalistice ale acestui user. Contrar in spiritul regulamentului (nu vorbesc de litera lui, caci oricum regulamentul in forma sa actuala e limitat). Am si eu o intrebare: daca ma apuc sa dezvalui numele, ocupatia si pasiunile actualului administrator, ce pedeapsa as primi? Ca ma astept ca moderatorii sa o impuna sefului lor ierarhic fara crutare.
Acelasi domn Empyro are regrete din perioada in care era moderator si se mai baga la moderat, de data aceasta contrar literei regulamentului (vorbesc de banul pe care l-am primit eu, in urma cu 10 zile). Mai mult, o regula nescrisa a acestui site e ca un moderator (nu ca el ar fi unul) nu pedepseste pe cei cu care a intrat in conflict direct ci asteapta reactia unui moderator impartial. Sa ghicim ce a facut el? PS. L-am intrebat pe moderatorul-sef si mi-a dat initial dreptate. Insa atmosfera pe aici e asa pidosnica incat faptele rele raman mereu nepedepsite daca e pentru binele "inchipuit" al site-ului.
Ok, urmatorul la rand. Domnul choli, noul moderator-sef al site-ului. Vad ca a luat in brate doua puncte din regulament si refuza sa le dea drumul. Vorbesc despre acestea:
Se considera jignire orice denigrare sau discutie de rea credinta adusa de un user tuturor oamenilor care au adus / aduc glorie echipei Steaua Bucuresti indiferent ca sunt fosti sau actuali jucatori, antrenori, sau conducatori.
De asemenea, se considera jigniri, toate afirmatiile defaimatoare aduse suporterilor sau peluzelor steliste. Laudarea altor peluze adverse sau grupuri de suporteri adversi se considera jignire si se pedepseste.
Daca am avea un regulament logic am defini ce inseamna denigrare sau am afla felul in care moderatorii de pe fcsteaua intuiesc reaua credinta din cadrul unei discutii. Dar nu vom primi asta. In schimb vom primi ban pentru urmatoarele afirmatii: Becali si Stoica sunt doi hoti ce-si merita pozitia actuala in inchisoare; in anii 90, generalii au spoliat Steaua ca in zilele bune ale capitalismului salbatic; gloriile Stelei nu sunt jucatorii platiti sa iasa pe teren ci suporterii ce cheltuie bani, timp si pasiune; peluza PCH a fost mai zgomotoasa si mai spectaculoasa decat Peluza Nord etc...
Apropo, m-am amuzat ca ai fost in imposibilitatea de a bana vreo 20 de useri pentru atacuri la adresa peluzelor in momentul in care ai descoperit ca administratorul a participat cu entuziasm la eveniment. Nu m-am amuzat cand mi-am dat seama ca in lipsa lui Empyro i-ai fi banat pe toti oamenii aia, vinovati ca au luat in serios dreptul de a posta o opinie pe acest forum.
Al treilea vizat nu e un moderator, ci mai mult decat atat: domnul Toronto. Inteleg multe din aspectele personalitatii sale si i le pot scuza prin apelul la varsta, lipsa de experienta sau pasiune exagerata. Dar e complet absurd sa ai o persoana ce ameninta pe oricine cu bataie/wrestling/karate implicata in aspectul tehnic al site-ului. Cum sa dai acces la IP-urile utilizatorilor unuia ce nu are pic de respect pentru aspectul privat al prezentei pe acest forum? Unii dintre noi ne dam nume reale, aparem fara probleme in poze... dar sunt atatia ce tin la calitatea de anonim... macar spuneti-le ca datele lor personale vor fi extrase de domnul Toronto iar la prima cearta cu administratorul acesta le va dezvalui pe site, ca sa stie tot omul ca inamicul public e, soc si spaima, administrator pe suportersteaua.
PS. Ca sa previn atacurile de doi lei din partea conducerii si sa o las sa formuleze raspunsuri serioase la problemele ridicate, ma voi prezenta: nu sunt bucurestean, deci clar inferior actualei clase conducatoare, sunt suporter si al altor echipe, unele dintre ele chiar spaniole si germane, nu ma intereseaza fenomenul Ultras si prefer comoditatea fotoliului pentru un meci cu Steaua. Ah si nu am nume de familie de roman, ceea ce ma face in mod clar bozgor/jidan. Ok, astept precizarile voastre.