@Protasov
Hehehe!Frate, Protasov!
Daca economia de piata ar suna cum vrem noi sa o aducem din condei pe hartie, am fi, pe langa 22 de mil de antrenori(vorba unui amic de p\'aici) si 22 de milioane de patroni:))
Daca nu m-am facut inteles din prima, din respect pt tine, mai ma fortez o data:)
Sa o luam catinel:
Asadar nu imi poti spune ca din sa spunem nu 400 dar 200 mil cheltuiti de suporteri la Steaua ajung doar 7 (dupa taxe, Liga, distribuitori). Cine are sa creada asa ceva?
Cine crede? Cine se pricepe la economie si afaceri.
Ca acei 200 de mil E sa ajuga direct la bugetul Stelei pentru cheltuieli, trebuie sa fie donati sau sa intre ca sponsorizare.
Ca sa intelegi de ce, vom facem un exercitiu de imaginatie economica.
In primul rand nu am spus nicaieri 7, ci profit 28 la 400 mil cifra de afaceri.Ok!
Sa zicem ca tu vrei sa ajuti Steaua si deschizi un magazin cu articole Steaua si TOTI suporterii cumpara numai de la tine direct sau online in valoare de 200 mil E/an.
Tu poti vira intreaga incasata (200 mil) in contul Stelei doar daca:
1) ai furat articolele sau le primesti de pomana si tot ce incasezi pe ele la vanzare este profit si il dai Stelei.
sau
2) pui tu din buzunar costul de achizitie, adica suma care trebuie achitata producatorului pentru produsele pe care urmeaza sa le vinzi suporterilor.
In varianta simplista:
Pretul de vanzare= pret de achizitie+ adosul comercial.
Deci, doar din adaosul comercial faci profit si nu pretul de vanzare!
Dar, adosul comercial cuprinde si chetuielile tale cu magazinul(chirie, intretinere, salarii, logistica, etc).
Pentru ca articolele sub brandul Steaua nu sunt \"carpe\", ci au in spate o firma branduita si preturile la producator sunt pe masura.
Profitul mediu este cam 10% din cifra de afaceri(total vazari).
Deci din 200 mil vazari, ai maxim 20 mil profit brut, care dupa impozitare (16% si 16%) mai raman vreo 14 mil.
Am simplicat la maxim, nu te-am mai bagat si in TVA, pt ca din cei 200 mil vanzari 19% reprezinta TVA care trebuie virat la stat.
Intrebarea cea mare este: se vand articole Steaua in valoare de 200 mil E/an?
In opinia mea cred ca nu! Si 50 mil ar fi o cifra binisor umflata.
Daca nici acum nu m-am facut inteles...asta e. Ma predau!
Dar cine il opreste pe nemernic sa mareasca capacitatea stadionului? Si-ar scoate banii in 2 sezoane.
Armata pt ca nu concesioneaza pe un numar de ani stadionul.
Am inteles ca nici macar contractul de chirie nu l-au mai prelungit.
Tu daca inchiriezi un apartament cu 2 camere, ai investi sa-l faci cu 3 daca proprietarul nu-ti da voie sau daca stii ca te poate da afara oricand fara sa primesti nimic inapoi din investitie la reziliere, daca nu ai amortizat-o?
Apoi cine l-ar umple? Cum iti explici ca daca 15% din populatie tarii (~3 mil) este stelista, si in Bucuresti, care are ~15 % din populatia tarii, ar fi tot 15% stelisti(respectand proportiei la nivel de tara, desi e mai mare) vin pe stadion in medie sub 3 %din ei? Mai pe cifre concrete. Din ~3 mil bucuresteni, 15%(450.000) sunt stelisti, dar pe stadion vin in medie 10-12.000/an, adica 2,6 % din suporterii bucuresteni ai Stelei??
Cine il opreste sa isi negocieze mai bine drepturile TV in Liga? Eu cred ca imparte banii pe la spate cu Mitica.
)Esti simpatic!
In primul rand Steaua nu e sigura pe lume la aceste negocieri. Este o licitatie publica pe care nu o dirijeaza Becali. Chiar asa de prosti ii crezi pe Badea, Iancu, Copos, Paszkany, etc. sa-i fraiereasca Becali si Mitica??
In fine, cine il opreste sa foloseasca mai bine brandul pe fulare, tricoruri, inscriptii? Raspunsul pentru toate aceste intrebari: nimeni- este pur si simplu un animal fara minte.
Sa nu-l facem mai dobitoc decat e. Asta e ca o fiara dupa bani!
Raspunsul este simplu: pentru ca nu ofera nimeni mai mult, nici la Steaua si nici la o alta echipa din Liga 1. Pe Badea, Paszkany si pe Copos ii crezi copii in afaceri?
Nici macar ei nu au scos contracte bune.
Eu cred sincer ca ar fi trebuit luata oportunitatea ca o organizatie a suporterilor sa mearga cu jalba in protap astazi la semnat de promisiune de vanzare. Chiar daca ar fi dat-o la intors l-am fi facut de bafta inca o data si ne-am fi facut simtita prezenta.
Sa inteleg ca tu propui ca suporterii sa ia Steaua de la Becali si sa o intretina din cotizatii, donatii si ce rezulta din marketing.
Uite ce te sfatuiesc.
Contacteaza in privat membrii din conducerea AISS si intreaba-i cum stau ei cu incasarile din cotizatii si cum se descurca cu bugetul.
Si nu uita! E vorba de singura organizatie a suporterilor stelisti cu statut juridic(cred).
O sa vezi din raspunsul lor daca ceea ce propui tu e o utopie sau nu!
Pana atunci, te intreb pe tine, cat esti dispus sa dai pe an pt Steaua?
Nu trebuie sa-mi raspunzi. E suficient daca iti vei raspunde sincer tie!