@ Protasov

, iarta-ma dar tu pomenesti aici de Billa, ceea ce este foarte amuzant. Aia sunt retaileri. Cumpara in masa foarte ieftin ca sa poata vinde asijderea. 3% din rulaj este un procent foarte bun pt un retailer.
Din cauza asta companiile de profil asigura cifre de afaceri impresionante cu profit extrem de mic raportat, e ca si cum l-ai compara pe Hagi cu Nicolita.
Protasov.
Si magazinul de desfacere a materialelor cu Steaua este tot retailer(Nike, etc), numai ca spre deosebire de Billa marfa este personalizata:))Steaua nu are fabrica proprie de fulare, tricouri, breloace, etc.
Si Steaua are interesul de a cumpara ieftin si a revinde tot ieftin, pt a avea rulaj.
Daca iei de la Nike cu 100 E si il dai 200 E vor lua doar cei cu bani, nu cei 4 milioane pe care ii vehiculam noi aici.
Cheia in orice afacere nu este data de marimea adosului comercial/unitatea de produs, ci pe viteza de rulare a capitalui. Pentru ca orice "capital" are costuri asociate, fie ca e cred bancar, fie propriu.
In constructii lucrez eu si am intalnit situatii de profit net de 200% si nu de 60% cum exemplifici tu.
Hehehe! Mi-ai raspuns exact la ce ti-am raspuns. 
Profit de peste 60% se obtine prin tun speculativ, pentru ca preturile imobiliare au fost exagerat de mari in raport cu costurile si marite artificial pt absorbi o cantitate cat mai mare din banii care trebuiau spalati.
De exemplu, aveai 2 milioane si voiai sa speli 1 milion de E care e "negru". Te duceai la Becali si cumparai teren. In acte treceai 1 milion si real ii plateai "cu valiza" 2, cat era pretul pietii. Becali baga milionul ala in "donatii" cu valiza, pt ca ce s-a albit la tine s-a inegrit la el(nu platea impozit). Si asta este una din explicatiile pentru care Becali lucra cash si nu prin banca.
Tu revindeai terenul la un constructor/dezvoltator pe 2 milioane si uite asa aveai 2 milioane "curate"! Daca firma de constructii era a ta era si mai ok. Nu numai ca-l spalai, dar il si reinvesteai "legal" cu profitul de care vorbeai.
De ce erau totusi asa de mari preturile? Simplu, daca erau de 10 ori mai mici, ar fi fost necesara o suprafata de 10 ori mai mare pt aslfel da manarii:))
Revenind la contructiile tale. O firma de constructii face un bloc la costuri medii de 4-600 E/m patrat si il revinde la 1000- 1500 E/mp, dar asta a fost specula pasagera pe care nu o intalnesti intr-o economie normala de piata. A fost favorizata si de relaxarea creditelor imobiliare si de goana de a plasa banii albi sau negrii in imobiliare in speranta obtinerii de profit la revanzare sau exploatare prin inchiriere.
Sa vedem acum, cand s-a parbusit piata imobiliara cate firme de constructii dau faliment, pentru ca au angajat credite pe constructiile ridicate si nu se stie daca scot macar cat au cheltuit, inainte de a le lua banca blocul:))
Eu cunosc destule cazuri!
Tu ai luat un exemplu de articol extrem de scump, si anume tricourile. Sunt inscriptii la care costul de productie este foarte mic. Nu uita, sunt doar simboluri, inscrisuri - lumea nu le cumpara pt valoarea lor intrinseca, materiala ci pt valoarea lor sentimentala. Se pot face cu cu costuri de productie jenant de mici la producatori autohtoni.
Offff!Cu cat e mai ieftin cu atat trebuie sa vinzi mai multe sa atingi cifra de afaceri. Daca e mai ieftin de 10 ori decat un tricou, trebuie sa vinzi la de 10 ori mai multa populatie. Creste volumul marfii de 10 ori, cresc si cheltuiile de depozitare, transport, etc. Nu e chiar asa simplu.
Si nu inscrisul costa mult, ci costa materialul pe ce inscrii:))Aia cu costurile de productie jenat de mici la cei autohtoni e o poveste!
)Trust me!De la industrie, comert si pana la turism aproape totul e mai scump la noi decat afara pe aceeasi categorie de produs, sau cel mult sensibil egale. Nu-ti mai dau exemple ca le ai si singur. Singurul gheseft este ca mai dai sa manance o paine si unui producator intern si-l mai fraieresti cu termenul de plata:))