O sa zic o banalitate dar inaintea lipsei de valoare a jucatorilor vine mentalitatea de cacao. Am 22 de ani si de mic am invatat un lucru despre fotbal: o echipa mare joca pentru A CASTIGA, o echipa mica joaca pentru a nu pierde. Care gen de echipa credeti ca este Romania la momentul actual?
Nu prea exista jucatori de valoare iar Mutu inlocuitor pentru Hagi este o gluma. Iar abordarea este cea care ma enerveaza pe mine,nu suntem o nationala care sa cultive fotbalul ofensiv desi stim bine ca apararea nu prea sta in gena romanului. Din actualul lot al nationalei poate avem 10 fotbalisti de valoare iar din acesti 10 noua sunt de profil defensiv.
Eu l-am inteles pe piti in primul meci,ne trebuia un punct cu vicecampiona mondiala si am facut antijoc,iar multi dintre jucatori aveau trac,se vedea pe fata lor. In al doilea meci,tactica lui piti a fost adecvata,am jucat cu aparare compacta dar si putin mai in fata,lucru facilitat si de tactica mai ofensiva a lui donadoni insa ne-am dat singuri cu tesla in partile moi ratand victoria dupa un arbitraj ca la mama acasa. Piturca trebuia sa isi duca misiunea pana la capat insa n-a facut nimic pentru ultimul meci. Andrei Vochin a scris un articol legat de planul B,ce vom face cand va trebui sa atacam si exact aici a picat nea piti. Romania nu a avut atac la acest campionat mondial,practic am jucat mereu cu 6-7 jucatori defensivi + Mutu+ un atacant inutil prins mereu intre 2-3 fundasi adversi. Acesta a fost singurul meci in care Romania trebuia sa atace iar jucatorii habar nu aveau ce sa faca,dovada ca piti ramane un antrenor mediocru care stie cum sa blocheze adversarul dar care nu stie cum sa isi faca echipa sa atace.
Bravo lui ca ne-a calificat dar atacul a suferit mult si in calificari,Romania a avut meciuri chinuite,in Albania,in Belarus,la bulgari si am ars holdele in fata olandezilor si la rotterdam si la constanta,castigand pe malul marii intr-o mocirla in care am dat gol din ofsaid.
Dar revin la mentalitate. Jucatorii nostri,indiferent de valoare nu vor sa bata in fiecare meci,se vede pe fata lor. A vrut vreunul dintre ei sa bata franta,sa-i calce pe ochi,vorba lui Ienei? Au vrut sa iasa cu puncte de pe teren si nici unul nu a iesit din vorba lui piti. Ceva imi zice ca acel conflict dintre Hagi si piti avea legatura si cu faptul ca Hagi cam era antrenorul din teren si ca Gica ii mai schimba tactica lui piti pe parcurs. Noi incercam sa castigam doar cand avem cutitul la os si cateodata nici atunci. Jucatorii nu au sange in instalatie,in meciuri fara miza li se cam rupe,vezi meciul cu bulgarii pierdut cu 1-0 dar ca sa fiu cinstit nici antrenorul nu cred ca le inspira prea multa incredere. Piti si-a facut lotul cu gandul de a se apara,lucru de inteles in fata acestor superputeri dar a neglijat atacul,s-a gandit ca Mutu e de ajuns. Atacantii nostri pentru acest turneu final au fost marica(intr-o perioada de 2 luni a jucat doar juma de ora),Marius niculae(de la "galacticii" de la iverness) si d.niculae(de la aproape retrogradatii auxerre). Fara exagerare,acesta e cel mai slab grup de atacanti pe care i-a avut Romania in ultimul deceniu.
Ca sa reconstruim ceva,ne trebuie un antrenor nou. Piturca nu are notiunea de atac in vocabular,poate doar cea de contra-atac iar cand acestea sunt purtate de Mutu cu Banel in dreapta sau cei 2 niculae in jur suntem morti. Ne trebuie un antrenor precum cel al croatilor,barbat adevarat constient de abilitatile jucatorilor sai. Mi-a placut cand le-a tras-o englezilor,mai ales cand le-a zis la conferinta de presa de dinainte de meci ca o sa ii bata si aia radeau de el. Cred ca ati vazut ce a facut croatia din marea Germanie.
Indiferent de ce generatie de jucatori va veni,ne trebuie un antrenor care va renunta la mentalitatea 6-7 fundasi + Mutu.
Numai bine.
CIOBANE PLEACA DIN Ghencea!!!
FORZA Steaua!!!
Intotdeauna superiori.