Intr-un razboi, este vital sa iti monitorizezi si adversarii. Trebuie sa o faci, pentru ca trebuie sa te raportezi la ei.
Ne-am obisnuit sa dam tonul. La performante, la jucatori transferati. Pana acum 2 ani, asa era. Dinamo transfera pe bani putini, vindea jucatorii de valoare, revopsea toti expiratii de peste hotare. CFR era ca si inexistent. Rapid se lovea mereu de zgarcenia fara margini a lui Copos. Noi tineam jucatori, consolidam un lot puternic, aveam un manager capabil(Meme). Rezultatele s-au vazut. Primaveri europene, titluri, semifinala UEFA, eliminarea Valenciei, grupele UCL, euforie, bucurie, descatusare.
Problema este ca unii si-au inchipuit ca Steaua merge din inertie. Am inceput sa transferam din ce in ce mai putin, ne-am pierdut managerul. Adversarii s-au intarit, au mai apelat la blaturi, fluierasi. Dinamo a pastrat un nucleu, s-a intarit cu Lobont, au avut un antrenor cu tupeu. CFR a inceput sa construiasca o echipa competitiva. Si Rapid idem. Noi am fost in cadere libera.
A fost un an in care Dinamo ne-a umilit. Au invatat cei de la conducere ceva? Nu. Am transferat jucatori precum Surdu. Am clacat din nou. In retur am imprumutat cativa jucatori, am mers bine, dar am ratat titlul. Apoi am renuntat de la ei.
Acum o luam de la zero. Ba mai mult, vom avea 3-4 jucatori "noi" in primul 11. Arthuro, Szekely, Ochirosii, poate si un fundas central. Plus Nesu, pana revine Emeghara. Avem orice numai consistenta si omogenitate nu. Stagiile de pregatire nu sunt suficiente, pentru ca vom face o gramada de experimente.
Si ce fac rivalii intre timp? SE INTARESC puternic. CFR avea un lot bun, obtinut prin selectarea celor mai buni 12-15 jucatori din ploaia de straini care au poposit la Cluj. Sezonul trecut au aratat ca stiu juca un fotbal mai frumos decat noi. Acum isi permit sa renunte la unii jucatori care nu au confirmat(gen Dorsin). Avand deja un nucleu, aduc jucatori putini dar de valoare. Ca si o observatie, Kone a marcat azi un gol frumos pentru Rosenborg. Atacantul are valoare si experienta(asta pentru cei care il considera pe Kone un jucator slab).
La Rapid, venirea lui Taher este benefica. Ei nu beneficiaza de omogenitate, dar au inceput sa transfere jucatori buni, si daca vor continua pe aceeasi linie, anul viitor vor avea un lot stabil si competitiv.
Dinamo a castigat cel mai mult prin revenirea lui Rednic. Nu au cedat multi jucatori, au adus putini. In mod normal nu ar trebui sa puna probleme la titlul judecand doar prin prisma lotului. Insa daca prind un sezon bun precum cel de acum doi ani, plus ajutor din partea arbitrilor, plus blaturi, au si ei sanse.
Timisoara s-a intarit, au un antrenor care personal, imi place. Nu stiu daca vor trage la titlu, insa cu siguranta ne vor pune probleme.
In aceste conditii, CFR are prima sansa la titlu, iar noi suntem in cel mai bun caz favoriti la locul 2. Asta daca Peseiro nu face minuni si Dinamo nu apeleaza la vechile tactici.