Urmaresc Steaua si fotbalul romanesc in general de prin 1962. Am si jucat, inclusiv in Divizia A pentru o scurta perioada de timp, la echipa locala, ASA Tg.-Mures (poate cei "batrani" isi amintesc de ea).
Imi permit sa comentez cate ceva, deoarece vin din interiorul fenomenului, si nu sunt de acord cu parerile exprimate de autorul articolului de fond (si ale multor useri care au idei asemanatoare). Punctual:
1. Campionatul intern de azi nu seamana cu cel de acum 20 de ani (sau mai mult). Se joaca mult mai tare, valorile sunt mult mai apropiate, mizele sunt mai mari pentru toti cei implicati. Pe vremea Stelei anilor 80, care ne-a umplut inimile de bucurie, erau 2-3 echipe mari si late care puteau racola tot ce misca (Steaua, Dinamo), sau aveau un izvor de talente local exceptional (Craiova, Arges in anumite perioade). De aceea meciurile cu echipele de pluton erau dezechilibrate, de cele mai multe ori, si cei "tari" dadeau lejer gol dupa gol. In plus, cand lucrurile nu mergeau tocmai bine, fluierasii avantajau net fortele mari. Si in al treilea rand, existau echipe satelit adevarate, care pierdeau neconditionat (nu gen Buzau care face egal cu Steaua). In prezent, si cea mai modesta echipa isi permite antrenori bine platiti, jucatori straini (chiar daca nu de top), prime consistente. Este mult mai greu sa te impui, valorile sunt mai apropiate. Aproape in fiecare etapa exista rezultate care, in mod clasic, ar putea fi considerate ca surpriza - pe vremuri aceste suprize erau o data la 6-7 etape.
2. Tactica de joc s-a schimbat. Stilul autobaza, atat de popular astazi, era putin cunoscut si practicat. Pana si echipele din subsolul clasamentului jucau cu spatii largi, isi uitau cate 2-3 atacanti prin fata, nu se baricadau gen UTA in recentul meci.
3. Sigur ca ar fi ideal sa ai atacanti de superclasa, cu viteza de reactie deosebita, supertehnici si cu un simt al portii desavarsit. Dar acei atacanti costa mult mai mult decat ne putem permite la ora actuala. De aceea exista bugete gen Real Madrid sau Chelsea si bugete gen Steaua. Rezultatele din Liga Campionilor sunt oglinda starii materiale, nimic altceva. Vedeti foarte bine ca nici alte echipe din est nu au mai mult succes, inclusiv echipe evident mai potente financiar decat Steaua.
4. Lacatus nu are nici o vina pentru faptul ca: a) Atacantii rateaza din pozitii ideale; b) Steaua nu are unul sau mai multi mijlocasi de constructie puternici, croiti pentru acest post (Dica lenes si previzibil, Plesan dur si cu absente lungi din joc, sudamericanii nici unul potrivit pentru rolul de coordonator etc.); c) Anumiti jucatori sunt iesiti din forma (gen Dica sau Banel) - si cand sunt inlocuiti lucrurile merg si mai rau (ex. Plesan - foarte slab). Personal nu vad catusi de putin ca ar avea o tactica defensiva, nici ca stil, nici ca alcatuire a echipei in conditiile lotului dat. Exista un SINGUR lucru pe care pot sa i-l reprosez, mentinerea traditiei olaroiesti de genul "dam un gol si apoi ne aparam". Am vazut aceasta tactica gresita, riscanta, si inestetica cam in toate meciurile, si era sa ne coste de mai multe ori (vezi CFR, Pandurii, chiar si UTA in prelungiri!).
5. Legat de presupusa avantajare a Stelei de catre arbitri si/sau federatie - sunt cu totul impotriva acestei idei. Este adevarat ca in aceste prime etape din retur au existat cateva decizii gresite care au favorizat Steaua (mult mai putine decat se vehiculeaza). Au existat si decizii inverse insa. Si au existat nenumarate decizii care au favorizat eronat alte echipe de frunte, in alte meciuri. In plus, daca luam fazele in sine se vede clar ca arbitrii au fost pacaliti sau prost plasati, nu se pune problema intentiei. S-a creat o campanie virulenta antiSteaua in presa, in mare parte datorata antipatiei generate de imbecilul nostru conducator, preluata cu mult aplomb de alti idioti si nesimtiti cel putin la fel de mari gen Muresan sau Iancu. E pacat ca pana si unii suporterii stelisti pun botul la asa ceva. Eu am o parere execrabila despre Becali si ceea ce reprezinta el (parvenit, incult, prost, necivilizat, habotnic, sovin) - eu fiind opusul celor de mai sus. Insa idiotenia lui religioasa are si o parte pozitiva - cand se jura pe alea sfinte ca nu a cumparat arbitri, e sigur ca nu a facut-o. In mintea lui, a calca un asemenea juramant ar duce direct in fundul Iadului.
Ca o concluzie personala - nici eu nu sunt pe deplin multumit de ceea ce joaca Steaua acum. Insa, chiar si asa, consider ca joaca cel mai bun fotbal DIN TARA la ora actuala. Comparatiile cu ce facea ea acum 25 de ani sau ce joaca Barcelona nu-si au rostul, din motivele expuse mai sus. Antrenorul si omul Lacatus trebuie sustinut. E usor sa te afirmi ca antrenor la o echipa mica, gen Dan Petrescu la Urziceni, mai greu sa satisfaci pretentiile de superioritate ale unei echipe ca Steaua. Suporterii adevarati, civilizati, atasati de echipa, trebuie sa vina la stadion, si sa se bucure din tot sufletul la orice gol, in orice minut, si daca adversarul este Cioflingarii din Deal.