EVZ: Ce inseamnă Oradea pentru dumneavoastra
Emeric Ienei: Înseamnă casa mea, inseamnă prietenii mei. Oradea este orasul meu, pe care il salut in fiecare dimineață. Ies, mă duc si-mi cumpar ziarele de la acelasi chiosc, de ani buni. Apoi trec vizavi, unde se află o cafenea, si stau la un ceai cu prietenii. Facem politica vorbim despre fotbal. Apoi, la ora 13.30, mă retrag spre casa Mi-a intrat in reflex tot acest ritual. Cand m-am mutat la Oradea am crezut că imi va fi greu să mă adaptez, dar nu a fost asa. Uneori, la inceput, aveam nostalgia Bucurestiului. După numai două zile petrecute in Bucuresti, mă apuca mereu dorul de Oradea.
De ce Oradea?
Vă raspund cu o gluma Eu sunt din Arad, sotia din Cluj, asa că am hotarat să ne stabilim undeva la mijloc! Acum să raspund serios. Am fost solicitat, in 1978, de FC Bihor, după ce fusesem dat afară de la Steaua pentru că pierdusem titlul la golaveraj. Asta era in anii '70. În Oradea, am primit o casă in care locuim si astazi. A fost dragoste la prima vedere. Orasul mi-a intrat la inimă instantaneu. Îl cunosteam putin, pentru că jucasem de cateva ori aici, chiar si cu echipa nationala intr-un amical cu China.
Pe romani ii salut in romaneste, pe unguri - in ungureste
Ce v-a atras la acest oras
Frumusetea, linistea, oamenii, chiar dacă sunt destul de dificili! Este un oraș splendid, cu cladiri vechi. Ne vizitează prieteni din Germania si raman impresionati de cladirile vechi din Oradea.
Ce vă amintiti din tineretea dumneavoastră oradeana
Îmi amintesc de faptul că am intrat in ritmul orasului destul de repede. Eram tanar, iar adaptarea s-a facut rapid. Atunci, dar si acum, mergeam pe strada principala pe unde circula odată tramvaiul. Acum a fost amenajată o alee pietonala Lumea mă recunostea si mă saluta. Astazi, lumea s-a mai schimbat. Acum se uită la mine. Unii mă recunosc, altii nu. Eu ii salut insă pe toti, nu astept ca ei să facă primul pas. Pe romani ii salut in romaneste, iar pe unguri ii salut in ungureste.
Ce locuri vă reamintesc despre anii tineretii?
Aproape tot orasul. Este adevarat, cafenelele de odinioară s-au modernizat acum. Am insă locuri la care tin. Tot de ritualul meu tine drumul pe care il fac, in fiecare duminica la Continental, unde fac o sauna un bazin. Chiar si iarna se poate merge acolo, pentru că există un bazin cu apă termala
În Oradea, lipsesc un aeroport modern si o echipă de fotbal de primă divizie
Dacă ati fi ghid pentru o zi in Oradea, ce ati recomanda turistilor?
Eu stiu? Catedrala catolică este un obiectiv impresionant. Tot acolo există un loc in care stateau preotii pe vremuri. Strada Canonilor, parcă ii spune. Langă catedrală este fostul muzeu al orasului. Aici s-au refugiat grecii, prin anii '70, din cauza problemelor din tara lor. Acum, cladirea a fost retrocedata Ceea ce este interesant la această cladire este faptul că are 365 de geamuri, cate zile are anul! În centrul orasului este un pasaj acoperit, chiar vizavi de primarie, cu multe cafenele. Este extraordinar de frumos. Vulturul Negru se numeste acest pasaj. Cladirea primariei este si ea un obiectiv turistic. În apropierea ei se află o altă bisericuță, foarte veche si interesanta
Ce considerati că lipseste orasului Oradea?
Ce ii lipseste si Romaniei: o liniste politica Din pacate, se simte si aici saracia, chiar dacă ardelenii sunt altfel. Orasului ii mai lipsesc un aeroport modern si o echipă de fotbal de primă divizie.
Este un oraș frumos, civilizat si este mai mult de un cuvant, cu o perspectivă extraordinara Dar asta cu o conditie: edilii să aibă grijă de oras
Are Oradea secrete?
Nu cred. Poate lucruri puse prea putin in valoare. Aici aș da exemplul cetății, care este insuficient exploatată din punct de vedere turistic.
Prin ce se remarca atat pozitiv, cat si negativ, Oradea?
Nu pot vorbi despre latura negativă a orasului meu, asa că mă voi opri doar la aspectul pozitiv. Oradea da asa, o liniste launtrica Această liniste vine de pretutindeni. Și aș mai vrea să spun ceva. Cu tot respectul pentru celelalte orase din Romania, Oradea este, cred, mai aproape de civilizatie decat oricare altul.
evz