Finala Cupei României: FC Steaua – U Cluj

de | mai 30, 2015

FC Steaua Bucuresti v PFC Ludogorets Razgrad - UEFA Champions League Qualifying Play-OffsDuminică, 31 mai, FC Steaua București și Universitatea Cluj vor juca finala Cupei Romaniei  2014/2015 pe Național Arena, de la ora 21:00. CCA l-a desemnat la centru pe Alexandru Tudor, tușieri pe Valentin Avram și Vladimir Urzică, iar George Găman și Iulian Călin vor fi adiționali.

Finala Cupei României Timișoreana este promovată, sub sloganul ”Finala Ta, Povestea Ta!”, de doi ambasadori emblematici, Tudorel Stoica și Ilie Balaci.

Impreună cu Ilie Balaci am avut plăcerea de a juca pe Arena Națională, o vom face și anul acesta în Meciul de Legendă, iar sentimentul e de nedescris. Imi doresc ca suporterii să vină să vadă și meciul, și stadionul și să fie alături de jucatori. Cupa României e un trofeu
important, cei care il câstigă isi vor aminti și de victorie, dar și de atmosfera de pe stadion pe care imi doresc să il văd plin”, a punctat Tudorel Stoica, învingător în cinci ediții ale Cupei României.

Am jucat în cinci finale de Cupa României și este un sentiment extraordinar. Suporterii sunt cei care îi susțin pe jucători în drumul spre un trofeu, iar partida va fi una decisivă, având Cupa pe masă. Ei trebuie sa fie alături de echipă pentru că nici Messi, nici Neymar și
niciun jucător de clasa al lumii nu ar insemna atât de mult dacă stadioanele pe care joacă nu ar fi pline”, a declarat Ilie Balaci, câstigător de 4 ori al Cupei României.

FC Steaua și U Cluj se întâlnesc pentru prima dată în finala Cupei României, dar de-a lungul timpului, cele două cluburi de tradiție s-au mai confruntat în diverse  etape  ale  competiției:
– optimi: Cluj, 22 noiembrie 1956 , Stiinta Cluj – CCA 1-5
– semifinală/tur:  Cluj, 16 iunie 1971, U Cluj – Steaua 2-2
– semifinală/retur: București,  23 iunie 1971, Steaua – U Cluj 4-0
– sferturi: Brașov, 24 iunie 1973 – Steaua – U Cluj 1-0
– optimi: București, 3 decembrie 1980, Steaua – U Cluj 4-1 prelungiri ( 1-1 final)
– optimi: Brașov, 18 noiembrie 1998, Steaua – U Cluj 3-0
– 16-zecimi: Cluj, 13 octombrie 2004, U Cluj – Steaua 1-0
Ultimul meci a consemnat prima și singura victorie a clujenilor într-un meci de Cupa României in fața Stelei.

În istoria ei de 96 de ani, U Cluj a mai jucat doar două finale. Prima ediție a Cupei României, 1933-1934, a coincis și cu prima participarea clujenilor în finală. A fost învinsă  de Ripensia Timisoara, după o dublă cu cântec, 2-3 la Timișoara și 0-5 la București. S-au jucat două meciuri, pentru că primul meci a fost contestat de clujeni care au solicitat rejucarea finalei pe teren neutru.

A doua finală jucată de U Cluj a fost în ediția 1941-1942, penultima inainte de a fi intreruptă de  al 2-lea război mondial. U Cluj a fost învinsă de Rapid cu 7-1, cea mai mare diferență de scor din istoria finalelor. Clubul avea sediul la Sibiu, deoarece orașul Cluj fusese integrat Ungariei fasciste, ca urmare a Dictatului de la Viena (1940).

În 48 ani de existență, Steaua a câștigat Cupa României de 21 ori și a mai jucat 8 finale, ultima fiind cea pierdută la penalti în fața Astrei, ediția 2013-2014, cu Reghecampf pe banca roș-albaștrilor.  Cu 21 de cupe, Steaua este recordmena României și în această compețitie, fiind urmată la mare distanță de Dinamo cu 13 trofee. Se știe că la titluri de campioană, „scorul” Steaua – Dinamo este de 26 – 18, iar în Cupa Ligii, Steaua este prima și singura deținătoare a trofeului.

Duminică, FC Steaua, jucătorii și antrenorul Gâlcă au șansa să intre in istoria fotbalului românesc, fiind primii din România care au realizat un „hattrick” competițional: Campionat, Cupa României și Cupa Ligii!

Steaua nu a mai realizat un „event” Cupă-Campionat  de 18 ani , din 1997, când roș albaștrii conduși de Țiți Dumitriu și-au adjudecat ambele trofee.

În ediția 2014/2015, Steaua s-a calificat în finala Cupei României, după ce a trecut succesiv de AFC Berceni (3-0), CSMS Iaşi (1-0), CS U Craiova (1-0) și FC Petrolul (1-1, 3-1 /4-2). U Cluj a avansat din 16-zecimi, în finală, eliminând pe FC Bihor Oradea (1-1 /6-5 p), FC Brașov (3-2), Pandurii Tg. Jiu (1-0) și CFR Cluj (0-0, 0-0 /4-2 p).

FC Steaua are probleme de lot și nu va putea folosi câțiva titulari. Varela, despre s-a vehiculat în presă informaţia că se va opera, s-a antrenat sâmbătă cu echipa, dar este incert. „Varela nu se mai operează, avem nevoie de el. Sunt şanse foarte mari ca el să joace mâine seară„, a confirmat Gâlcă. Sigur nu vor juca finala Arlauskis şi Prepeliţă, suspendaţi pentru cartonaș roșu, Tănase și Filip, care sunt accidentaţi.

FC Steaua, echipa probabilă: Fl. Niţă – Râpă, Tamaş, Varela, Toşca – Breeveld, I. Neagu – Ad. Popa, Stanciu, Chipciu – Ţucudean

U Cluj are și ea ceva probleme de lot. Benjamin van den Broek şi Geoffrey Castillion au plecat de la club. Rămas fără atacanţi, antrenorul Falub va fi obligat să-l recheme pe Lemnaru la prima echipă. Vor reveni din suspendări mijlocaşii Kovacs şi Paulinho.

U Cluj, echipa probabilă: Veselovsky – Ciupe, Neag, Škvorc, Jovanović – A. Lungu, Cr. Munteanu – Nuno Viveiros, Ceppelini, Mengolo – Morar

Pentru finala Cupei României de pe Național Arena, clubul FC Steaua a informat pe site-ul oficial că suporterii roș-albaștri vor putea achiziționa tichete în Peluza II – Inelul 1 (zona dedicată exclusiv acestora). Fanii lui U Cluj au anunțat că vin să ia cu asalt Bucureștiul, ajutați și de câini, care pe rețelele de socializare au făcut apel la toți dinamoviștii să vină la meci și să susțină șepcile roșii contra steliștilor. Din numărul de bilete vândute, presa estimează că la finală vor fi peste 30.000 de spectatori.

Meciul de duminică va fi televizat și transmis de PROTV.
FORȚA STEAUA!

XRay

22 de comentarii la „Finala Cupei României: FC Steaua – U Cluj

  1. virgil

    Nu am emotii. Steaua va castiga si Cupa Romaniei. Diferenta intre Stelisti si echipa clujeana este imensa. Nu cred in surpriza. Forza Steaua!
    Dupa un car de nervi si emotii pe care le-a lasat in urma lui, Galca paraseste Steaua in cel mai fast moment al sau. Poate ca cineva greseste, poate ca Mirel Radoi nu va repeta performanta acestui antrenor cu adevarat unic (Galca). Vom trai si vom vedea.

    A propos, Tudor e arbitrul care pentru Steaua e egal cu siguranta ca adversarii nostri nu vor fi avantajati. Nici dezavantajati.
    Inca odata se verifica zicala ca Steaua e numai una.
    Doamne, sunt atat de fericit!
    Sigur ca FCSB sunt initialele unui mare club, FC Steaua Bucuresti.

    1. xray Autor articol

      Corect! FCSB sunt inițialele clubului FC Steaua București, cum ne spun și oficialii forurilor fotbalistice!

      În fotbal, OFICIAL, numai UEFA, FRF și LPF reprezintă și fac legea, nu suporterii sau cluburile. Ce spun ele s-a văzut:
      http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=36865&p=690375

      Când forurile vor comunica oficial că SC FC Steaua București SA nu este continuatoarea în fotbal a Stelei și nu deține palmaresul 1947 – 2015, atunci nu mai e nimic de comentat! Cum ar trebuie să nu fie nici acum!

  2. le-reseau-pansant

    Virgil,

    esti de felicitat pentru faptul ca esti unul dintre putini „din vechea garda” cu mare autoritate pe sait care si-au declarat deschis sustinerea pentru „FCSB”.

    Am totusi o intrebare, poate ca il cunosti pe Andrei Sava, stii care este pozitia lui fata de situatia actuala?

    Legat de meci sper sa castigam, Doamne dupa multi ani poate facem iarasi eventul, poate Gâlca le spune baietilor sa trateze cu maxima seriozitate partida.

    1. empyro

      Andrei Sava, s-a retras de multa vreme din pozitia de redactor, dar aveam acordul lui sa-i preluam postarile de pe blogul personal.
      Ti-as fi lasat link-ul dar nu-l pot insera. Iti dau PM.

      @xray, in articol s-a inserat o mica eroare. La ultimul event, cel din 1997, antrenor era inca Titi Dumitriu, Stoichita fiind secund.

  3. joga-bonito

    Prietene, aparentele insala! O fi el un monument de bun-simt, dar n-a avut nici un cuvant de spus in transferuri, in vestiar si l-a lasat pe cioban sa faca schimbarile cand a avut el chef.

    A mai beneficiat si de formele de moment ale lui Stanciu si Tanase, precum si de ajutor serios din partea celorlalte echipe. Pe cont propriu, Galca n-a demonstrat nimic. Dovada jocul prost de la Iasi.

    Daca-l crezi pe Galca un antrenor stralucit iti doresc sa revezi cele 5 meciuri de acasa fara victorie. Nu rezultatul in sine a durut, ci maniera in care am pierdut, precum si tactica absolut sinucigasa si perseverenta. A facut aceleasi mutari gresite. E clar ca omul nici acum nu-si cunoaste proprii jucatori.

    Chiar si in ultimul meci, la Iasi, cand am jucat cu titlul pe masa s-a jucat acelasi stil imbecil. La un moment dat, cand Chipciu a trecut aripa stanga a avut o contra cu Galca si a dat din mana a lehamite prin minutul 30. Probabil jucatorii de abia asteapta sa scape de el.

    La cum arata restul echipelor si daca ciobanul se tine de cuvant, nu prea vad cine ne poate opri din al 4-lea titlu la rand.

  4. saramago

    Cele 21 de Cupe ale Romaniei au fost adjudecate de stelisti cu urmatorii antrenori principali:

    Gheorghe Popescu, Ilie Savu, Emeric Ienei – cate 3;
    Stefan Covaci, Anghel Iordanescu, Dumitru Dumitriu – cate 2;
    Colea Valcov, Francisc Ronay, Stefan Onisie, Gheorghe Constantin, Victor Piturca, Gabriel Caramarin – cate 1.

    Gabriel Caramarin era, in acte, antrenorul principal al Stelei la ultima finala castigata (2-1 cu Dinamo, la Brasov, in 2011). In fapt, lucrurile erau dirijate de Cosmin Olaroiu.

  5. saramago

    Pana in prezent, STEAUA a izbutit de opt ori eventul Campionat – Cupa Romaniei (1951, 1952, 1975-1976, 1984-1985, 1986-1987, 1988-1989, 1995-1996, 1996-1997). Performantele au fost realizate cu patru antrenori, fiecare izbutind sa castige eventul de cate doua ori: Gheorghe Popescu (1951, 1952), Emeric Ienei (1975-1976, 1984-1985), Anghel Iordanescu (1986-1987, 1988-1989) si Dumitru Dumitriu (1995-1996, 1996-1997).

  6. edmond-dantes

    Jucatori stelisti care au cistigat cele mai multe Cupe ale Romaniei: Lacatus – 6, Zavoda II, Florea Voinea, Satmareanu I – 5, Apolzan, St.Balint, Bone, Zavoda I, N.Dragan, P.Moldoveanu, Gh.Constantin, Suciu, Iordanescu – 4

  7. france98

    un lucru important este ca vom avea pt putinele dati din acest sezon o asistenta demna de o echipa ca a noastra, vor fi undeva la minim 30-35.000 de oameni.
    i-a apucat brusc dorul de steaua sau oare or fi dat frf invitatii gratis la greu sa populeze stadionul?

  8. xray Autor articol

    Formațiile probabile publicate de Digisport:

    Steaua: Fl. Niţă – Râpă, Varela, Papp, Guilherme – Breeveld, I. Neagu – Ad. Popa, N. Stanciu, Chipciu – Rusescu
    Rezerve: Cojocaru – Luchin, Tamaș, Toșca, Latovlevici, G. Iancu, Țucudean.

    U Cluj: Veselovsky – Ciupe, I. Neag, L. Munteanu, Skvorc, P. Jovanovic – A. Lungu, Viveiros, Cristocea, Mengolo – Morar
    Rezerve: Dolha – Lemnaru, Ceppelini, Fl. Achim, Paulinho, R. Costin, L. Kovacs

  9. saramago

    Steaua – U Cluj-Napoca 1-0 (pauza), gol Ad.Popa (min.9). Echipa lui Galca a jucat iarasi slab, neizbutind in afara golului faze periculoase la poarta adversa. In schimb mijlocasii centrali au comis multe erori, iar defensiva a aratat multa nesiguranta la fazele fixe,

    Nita 5 – nesigur la fazele fixe, ramane un portar de reflex;
    Papp 5 – incursiuni ofensive timide, destule executii aproximative; departe de forma din tur;
    Varela 6 – in general bun, dar a fost la un pas sa greseasca in fata lui Mengolo;
    Luchin 5 – se vede de la o posta lunga perioada in care a fost rezerva;
    Guihelme 5 – jucator modest;
    Breeveld 4 – dominat de adversarii de la centru, fara contributii la jocul ofensiv;
    Neagu 4 – doua erori mari, care puteau fi speculate de clujeni;
    Stanciu 6 – pasa de gol, suturi fara forta si cateva driblinguri;
    Chipciu 5 – slab, in nota echipei;
    Ad.Popa 6 – are meritul de a fi inscris;
    Rusescu 4 – cel mai slab joc in tricoul Stelei.

    In fata unui adversar foarte slab, Steaua conduce si gafaie. Ros-albastrii nu au castigat inca meciul; poate ca in repriza secunda, stelistii vor acelera in ultimii 30 de metri. Altfel …

  10. alexandru-h

    Sa-i punem de acum sa se insoare inaintea fiecarui meci… 😉

    3-0 pentru Steaua.

    Sa ne pregatim pentru asaltul MAPN-istilor in curand… vreau sa mai aud cum palmaresul urmeaza marcii 😉

    PS. Desigur ca taranetii au inceput sa-l loveasca pe Popa, ca de ce isi permite sa marcheze… Romania fotbalistica, ce mai…

  11. saramago

    Steaua – U Cluj-Napoca 3-0 (1-0), dupa a repriza a doua mult mai buna. Au marcat: Ad.Popa (2), Rusescu. Steaua a avut insa un adversar slab.

    Nita 5 – nesigur la fazele fixe, a avut o interventie buna in repriza secunda;
    Papp 6 – incursiuni ofensive timide, fara probleme in defensiva;
    Varela 7 – cel mai bun jucator in aceasta stagiune;
    Luchin 5 – se vede de la o posta lunga perioada in care a fost rezerva;
    Guihelme 5 – fara realizari notabile;
    Breeveld 5 – departe de pretentii;
    Neagu 5 – ceva mai bun dupa pauza;
    Stanciu 6 – pasa de gol si alte cateva realizari ofensive;
    Chipciu 5 – inca o data sub asteptari;
    Ad.Popa 7 – doua goluri + assist, dar in fata unor jucatori modesti;
    Rusescu 5 – gol si … multe nerealizari;
    Iancu 5 – fara realizari majore;
    Ripa 6 – acceptabil;
    Tamas – a jucat prea putin.

    Felicitari pentru tripla realizata, insa viitorul (apropiat) nu arata prea bine.

  12. edmond-dantes

    Daca vede cineva notele astea si comentariile aferente ar crede ca vin dupa un meci in care noi am luat-o cu 3-0. E minunat sa fim hiper-analitici in fiecare secunda, insa poate nu strica uneori sa ne si putem bucura fara rezerve.

Lasă un răspuns