Finala Cupei României Timișoreana este promovată, sub sloganul ”Finala Ta, Povestea Ta!”, de doi ambasadori emblematici, Tudorel Stoica și Ilie Balaci.
”Impreună cu Ilie Balaci am avut plăcerea de a juca pe Arena Națională, o vom face și anul acesta în Meciul de Legendă, iar sentimentul e de nedescris. Imi doresc ca suporterii să vină să vadă și meciul, și stadionul și să fie alături de jucatori. Cupa României e un trofeu
important, cei care il câstigă isi vor aminti și de victorie, dar și de atmosfera de pe stadion pe care imi doresc să il văd plin”, a punctat Tudorel Stoica, învingător în cinci ediții ale Cupei României.
„Am jucat în cinci finale de Cupa României și este un sentiment extraordinar. Suporterii sunt cei care îi susțin pe jucători în drumul spre un trofeu, iar partida va fi una decisivă, având Cupa pe masă. Ei trebuie sa fie alături de echipă pentru că nici Messi, nici Neymar și
niciun jucător de clasa al lumii nu ar insemna atât de mult dacă stadioanele pe care joacă nu ar fi pline”, a declarat Ilie Balaci, câstigător de 4 ori al Cupei României.
FC Steaua și U Cluj se întâlnesc pentru prima dată în finala Cupei României, dar de-a lungul timpului, cele două cluburi de tradiție s-au mai confruntat în diverse etape ale competiției:
– optimi: Cluj, 22 noiembrie 1956 , Stiinta Cluj – CCA 1-5
– semifinală/tur: Cluj, 16 iunie 1971, U Cluj – Steaua 2-2
– semifinală/retur: București, 23 iunie 1971, Steaua – U Cluj 4-0
– sferturi: Brașov, 24 iunie 1973 – Steaua – U Cluj 1-0
– optimi: București, 3 decembrie 1980, Steaua – U Cluj 4-1 prelungiri ( 1-1 final)
– optimi: Brașov, 18 noiembrie 1998, Steaua – U Cluj 3-0
– 16-zecimi: Cluj, 13 octombrie 2004, U Cluj – Steaua 1-0
Ultimul meci a consemnat prima și singura victorie a clujenilor într-un meci de Cupa României in fața Stelei.
În istoria ei de 96 de ani, U Cluj a mai jucat doar două finale. Prima ediție a Cupei României, 1933-1934, a coincis și cu prima participarea clujenilor în finală. A fost învinsă de Ripensia Timisoara, după o dublă cu cântec, 2-3 la Timișoara și 0-5 la București. S-au jucat două meciuri, pentru că primul meci a fost contestat de clujeni care au solicitat rejucarea finalei pe teren neutru.
A doua finală jucată de U Cluj a fost în ediția 1941-1942, penultima inainte de a fi intreruptă de al 2-lea război mondial. U Cluj a fost învinsă de Rapid cu 7-1, cea mai mare diferență de scor din istoria finalelor. Clubul avea sediul la Sibiu, deoarece orașul Cluj fusese integrat Ungariei fasciste, ca urmare a Dictatului de la Viena (1940).
În 48 ani de existență, Steaua a câștigat Cupa României de 21 ori și a mai jucat 8 finale, ultima fiind cea pierdută la penalti în fața Astrei, ediția 2013-2014, cu Reghecampf pe banca roș-albaștrilor. Cu 21 de cupe, Steaua este recordmena României și în această compețitie, fiind urmată la mare distanță de Dinamo cu 13 trofee. Se știe că la titluri de campioană, „scorul” Steaua – Dinamo este de 26 – 18, iar în Cupa Ligii, Steaua este prima și singura deținătoare a trofeului.
Duminică, FC Steaua, jucătorii și antrenorul Gâlcă au șansa să intre in istoria fotbalului românesc, fiind primii din România care au realizat un „hattrick” competițional: Campionat, Cupa României și Cupa Ligii!
Steaua nu a mai realizat un „event” Cupă-Campionat de 18 ani , din 1997, când roș albaștrii conduși de Țiți Dumitriu și-au adjudecat ambele trofee.
În ediția 2014/2015, Steaua s-a calificat în finala Cupei României, după ce a trecut succesiv de AFC Berceni (3-0), CSMS Iaşi (1-0), CS U Craiova (1-0) și FC Petrolul (1-1, 3-1 /4-2). U Cluj a avansat din 16-zecimi, în finală, eliminând pe FC Bihor Oradea (1-1 /6-5 p), FC Brașov (3-2), Pandurii Tg. Jiu (1-0) și CFR Cluj (0-0, 0-0 /4-2 p).
FC Steaua are probleme de lot și nu va putea folosi câțiva titulari. Varela, despre s-a vehiculat în presă informaţia că se va opera, s-a antrenat sâmbătă cu echipa, dar este incert. „Varela nu se mai operează, avem nevoie de el. Sunt şanse foarte mari ca el să joace mâine seară„, a confirmat Gâlcă. Sigur nu vor juca finala Arlauskis şi Prepeliţă, suspendaţi pentru cartonaș roșu, Tănase și Filip, care sunt accidentaţi.
FC Steaua, echipa probabilă: Fl. Niţă – Râpă, Tamaş, Varela, Toşca – Breeveld, I. Neagu – Ad. Popa, Stanciu, Chipciu – Ţucudean
U Cluj are și ea ceva probleme de lot. Benjamin van den Broek şi Geoffrey Castillion au plecat de la club. Rămas fără atacanţi, antrenorul Falub va fi obligat să-l recheme pe Lemnaru la prima echipă. Vor reveni din suspendări mijlocaşii Kovacs şi Paulinho.
U Cluj, echipa probabilă: Veselovsky – Ciupe, Neag, Škvorc, Jovanović – A. Lungu, Cr. Munteanu – Nuno Viveiros, Ceppelini, Mengolo – Morar
Pentru finala Cupei României de pe Național Arena, clubul FC Steaua a informat pe site-ul oficial că suporterii roș-albaștri vor putea achiziționa tichete în Peluza II – Inelul 1 (zona dedicată exclusiv acestora). Fanii lui U Cluj au anunțat că vin să ia cu asalt Bucureștiul, ajutați și de câini, care pe rețelele de socializare au făcut apel la toți dinamoviștii să vină la meci și să susțină șepcile roșii contra steliștilor. Din numărul de bilete vândute, presa estimează că la finală vor fi peste 30.000 de spectatori.
Meciul de duminică va fi televizat și transmis de PROTV.
FORȚA STEAUA!
XRay