home
06-10-10

Rotariu: Am pus intotdeauna pe primul plan sportul si apoi restul!

135 de meciuri in campionat = 39 de goluri
27 de meciuri in Europa = 2 goluri
5 Titluri
4 Cupe ale Romaniei

Toate aceste cifre in tricoul Stelei!

Cei care l-au vazut jucand mai au si acum pe retina pasele clare ca lumina zilei. Nu l-ati vazut? Pacat. Priviti centrarea de la golul lui Lacatus in eternul derby din 1988. Sau centrarea de la foarfeca lui Ciocoiu din meciul cu Aston Villa. Sau cireasa de pe tort, golul de 2-0 din umilinta maxima adminisitrata cainilor. Acesta a fost Iosif Rotariu. Asa a ramas si acum. Scurt si la obiect. Surprinde...Concis si direct, fara eschive. Modest, neobisnuit de modest, a fost extrem de amabil pe toata durata interviului desi sunt convins ca nu auzise nici de AISS si nici de siteul fcsteaua.ro.

L-am sunat zilele trecute pentru a-i ura “La multi ani” si a-i multumi sincer ca ne-a oferit daruire si fotbal in tricoul ros-albastru, lucru dupa care tanjim atat de mult astazi. A fost de acord sa imi ofere un interviu, fara nicio conditie. Steaua este cea care i-a oferit totul,recunoaste franc: fara Steaua nu as fi devenit ceea ce sunt astazi.

Multumim Roti. Si Steaua fara tine nu avea acelasi farmec si aceeasi stralucire cu care ne-a incantat in perioada de glorie maxima.


fcsteaua.ro Ce inseamna Steaua pentru dvs. dle Rotariu?

I.Rotariu: Toate trofeele din cariera mea le-am castigat cu Steaua si datorez foarte mult clubului. Steaua a fost ca si familia mea, performantele pe care le-am obtinut acolo cred ca si le-ar dori fiecare mare jucator indiferent la ce club joaca.

fcsteaua.ro Povestiti-ne putin despre venirea dvs la Steaua. A fost singura oferta de transfer?

I.Rotariu: Nu, a mai fost o oferta din partea clubului Dinamo. A fost foarte serioasa pentrt ca atunci in '85 - '86 au fost discutii la comandamentul Militiei din Timisoara pentru transferul meu. A venit un general special la Timisoara pentru a ma forta sa vin la Dinamo. Deci a fost foarte serioasa.

fcsteaua.ro: Ce v-a determinat sa alegeti Steaua?

I.Rotariu: Nea Lita Dumitru mi-a fost antrenor in acelasi campionat,era prieten foarte bun cu domnul Valentin, il apreciam foarte mult si stia ca ma pot integra mai bine la Steaua. M-a sfatuit sa ma duc la Steaua. In plus, cand eram copil, in curtea scolii, la fotbal ne imparteam intotdeauna in doua echipe, Steaua si Dinamo, doar acestea existau pentru copiii de atunci. Eu jucam intotdeauna in echipa Stelei.

fcsteaua.ro Ati ajuns la Steaua.Cum a fost acomodarea, venind de la o echipa ca Poli, care jucase in divizia secunda?

I.Rotariu: La Timisoara eram capitan si eram considerat liderul lor, eram convocat constant la loturile nationale, la selectionatele divizionare.A contat mult insa faptul ca am venit la o echipa asa de mare ca Steaua, mai ales dupa castigarea Cupei Campionilor, cu toate ca eram cine eram la Timisoara, m-am acomodat mai greu. Am fost polivalent si am jucat unde avea antrenorul nevoie de mine si asta cred ca m-a ajutat. Niciodata nu am spus nu, jucam pe ce post era nevoie si imi faceam datoria cum credeam eu mai bine.

fcsteaua.ro In primele sezoane la Steaua ati intrat ba in locul lui Lacatus, ba in locul lui Balint.Ce sarcini va dadea antrenorul?

I.Rotariu: Initial am jucat fundas stanga, apoi mijlocas stanga sau central. Indiferent de sarcinile care mi se dadeau, ma achitam de ele. Cum v-am mai spus, jucam unde era nevoie cu aceeasi dorinta si la fel de constiincios.

fcsteaua.ro Steaua a avut o perioada mai putin reusita in '89 cand a ratat titlul de campioana. Care credeti ca a fost cauza pentru ratarea titlului, desi era un lot foarte bun?

I.Rotariu: A fost un simplu accident cred eu, pentru ca din '86 pana in '90, am avut rezultate foarte bune. Sau poate a fost chiar anul lui Dinamo.



fcsteaua.ro Daca tot vorbim despre acea perioada.Celebrul meci de la Oradea, sunt tot felul de legende, care mi se par cel putin deplasate.

I.Rotariu: La acel meci, am intrat cu oarecare relaxare si atunci a fost o deconectare din partea jucatorilor....nu a fost absolut nimic deosebit sau iesit din comun cum se insinueaza. Se vorbeste prea mult de un meci care nu a fost asa de controversat cum vreau unii sa para. Plus ca la Oradea era domnul Gatu presedinte, apropiat al Stelei si asta a dus la o oarecare neglijenta din partea noastra.

fcsteaua.ro Credeti ca au fost motivati de echipa militiei?

I.Rotariu: Inclin sa cred ca nu. Ca orice adversar care juca cu o echipa asa mare ca a Stelei,si-au dorit enorm sa castige in fata noastra si nu cred ca au avut nevoie de motivare. Eu nu am simtit ca aveau o motivare suplimentara.

fcsteaua.ro Povestiti-ne despre finala din '89.A fost prima finala de Cupa Campionilor pentru dumneavoastra.Ce va amintiti?

I.Rotariu: Da(ofteaza)... Acea finala a venit neplacut pentru mine din punct de vedere fizic. Chiar cu o zi inainte de meci am avut probleme cu coloana, si era un moment foarte greu pentru mine, eram bolnav si nu am putut dormi toata noaptea, dar pentru o finala de cupa campionilor am facut infiltratii, am facut tot posibilul sa imi ajut echipa. Am jucat doar prima repriza, nu am avut randamentul pe care puteam sa il am si am fost schimbat.

fcsteaua.ro Perioada Galatasaray. A contat mult dubla Stelei cu Galata in momentul in care au decis sa va transfere?

I.Rotariu: Nu cred ca a contat foarte mult. Ei ma urmareau de mai demult, inca din momentul in care am jucat finala de cupa Steaua-Dinamo(6-4).Cei de la Galata au venit sa ii transfere pe Lacatus si pe Mateut, de fapt cautau un jucator care sa-i paseze lui Lacatus insa m-au observat pe mine si asa m-au luat in vizor. Si de la acel meci au spus ca vor numarul 10 de la Steaua(eu chiar in cupa am jucat cu numarul 10) si nu ii vroiau decat pe Lacatus si pe nr 10 de la Steaua.



fcsteaua.ro Care credeti ca este cel mai reusit meci in tricoul Stelei?

I.Rotariu: Mi-e greu sa spun care.Au fost foarte multe meciuri in care am dat randamentul pe care am putut sa-l dau si au fost foarte multe meciuri in care mi-am ajutat echipa. Eu cred ca in majoritatea am evoluat bine.


fcsteaua.ro Vorbind de meciuri de exceptie,in perioada cand evoluati la nationala, ati avut meciul cu Argentina(CM1990) in care ati reusit sa il blocati pe Maradona la perfectie. Ce anume ati avut special in meciul respectiv, ce v-a ajutat?

I.Rotariu: In primul rand increderea pe care mi-a acordat-o domnul Emeric Ienei care si-a dat seama ca pot face treaba asta, in al doilea rand eram un jucator care din punct de vedere fizic eram printre cei mai pregatiti si eram un jucator foarte disciplinat. Cred ca acestea au fost secretele acelei prestatii bune.

fcsteaua.ro Daca tot ati mentionat de forma dvs. fizica, ce secret este in spatele ei si al disciplinei de care vorbiti?

I.Rotariu: In primul rand respectul fata de sport, eu intotdeauna am pus pe primul plan sportul si apoi familia , munca si altceva. De dimineata pana seara eram dedicat trup si suflet sportului, si in principal fotbalului. Chiar daca nu aveam antrenament cu echipa eu ma pregateam singur. Din punct de vedere a disciplinei tactice eu ma gandeam tot timpul ca nimeni sa nu aiba ce sa imi reproseze. Daca ma critica cineva, 3-4 zile nu dormeam, ma consumam foarte mult, eram un jucator foarte sufletist si ma "consumam in mine" si atunci incercam foarte mult sa respect ceea ce imi zicea antrenorul

fcsteaua.ro Dupa revenirea dvs la Steaua(1996-1998), in ‘98 ati plecat odata cu Catalin Munteanu, slabind mult mijlocul Stelei. Eu cred ca mai puteati face fata, ce v-a determinat sa plecati?

I.Rotariu: Am jucat doi ani, am castigat inca doua campionate si o cupa, eu eram si la o varsta, nu mai puteam din punct de vedere fizic, si doream sa ma retrag dupa un titlu de campion. Intr-un fel poate ca as mai fi putut sa joc, dar am vrut sa ies din fotbal ca un campion, cu fruntea sus.




fcsteaua.ro Meciul cu PSG, unul din marile ofuri ale anilor ’90, ce parere aveti despre el, ce s-a intamplat?

I.Rotariu: Eu cred ca lipsa lui Lacatus si a lui Adi Matei din returul de la Paris a contat enorm de mult, eram o echipa tanara, eram doar eu, Militaru si Vivi Rachita, care eram jucatori mai exprerimentati, iar lipsa lui Lacatus s-a simtit foarte mult.



fcsteaua.ro Trofeul castigat in 1998, meciul din ultima etapa contra Bistritei, stiu ca lumea a fost foarte bucuroasa, a intrat pe teren, ce va mai amintiti?

I.Rotariu: Era si fratele meu la meci si el chiar statea pe marginea terenului, noi castigasem, iar meciul dintre Craiova si Rapid nu se terminase. Asteptam cu totii finalul iar cand s-a terminat 2-2 lumea a fost foarte bucuroasa, a intrat pe teren, ne-au pupat. Cred ca a fost unul din campionatele care le-am trait cu adeverat si pentru care m-am bucurat foarte mult. E si mai frumos cand lupti pana in ultima clipa pentru ceva si castigi.




fcsteaua.ro Care este antrenorul cu care v-ati inteles cel mai bine sau de la care ati avut cel mai mult de invatat in cariera dumneavoastra?

I.Rotariu: Sunt unul dintre oamenii care apreciaza antrenorii care au fost si jucatori de fotbal. Ca antrenor poti avea noroc sa castigi meciuri, dar ca jucator trebuie munca si sa te dedici sportului. Nea' Lita Dumitriu a fost antrenorul de la care am avut cele mai multe de invatat, nu doarmeam noaptea ca abia asteptam sa ma intalnesc cu dumnealui sa ma antrenez. Cand il vedeam pe nea' Lita la antrenament parca vedeam un zeu. Apoi, in perioada Stelei, ii port un respect deosebit lui nea' Ienei care m-a luat si la echipa nationala si la Steaua. Si domnul Iordanescu m-a ajutat.Iar in finalul carierei le port un mare respect lui Mihai Stoichita si lui Nea' Titi Dumitriu, care la 33-34 de ani, desi unii considerau ca nu mai am multe de spus in fotbal, m-au luat la Steaua unde am mai castigat 2 campionate. Au fost oamenii care au crezut in mine si pentru mine a contat asta.

fcsteaua.ro O ultima intrebare dle Rotariu, pentru microbistii care au o dilema: care a fost mai mare, Maradona sau Hagi?

I.Rotariu: Ce-a avut Gica Hagi, nu a avut nimeni, cum elimina un om din joc, poate la Messi astazi, dar parca nu elimina adversarul din joc cu aceeasi usurinta. Asa ceva nu am vazut la nimeni. Hagi a fost unic, iar daca el ar fi jucat de la varsta de 18-19 ani intr-un campionat mai puternic, ar fi fost cel mai bun din lume.



fcsteaua.ro: Va multumesc pentru acest interviu si va urez multa sanatate dumneavoastra si familiei dumneavoastra.Sper ca in viitor sa reveniti la Steaua intr-o perioada mai buna din toate punctele de vedere

I.Rotariu: Va multumesc si eu pentru urari si va doresc o zi buna.


Iosif Rotariu - Interviu Rotariu (fcsteaua. ro)


Articole recomandate:

Portret Iosif Rotariu

Povestea fetitei adoptate de Rotariu

Roti pe Wikipedia



Armanovici

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Dinamo

STEAUA

Sambata, 16 octombrie
ora 20:00
DigiSport
TV LIVE
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

[Alte sporturiBaschet] Steaua – BC Kiev 77-59 (21-14; 42-27; 60-37; 77-59)

Steaua a debutat astazi in noul sezon de cupe europene, jucand in preliminariile FIBA EuroChallenge Cup impotriva ucrainenilor de la BC Kiev. Militarii au castigat cu 77-59 si nici nu se putea altcumv

Gheorghe GRUIA a fost si este mai mult decat se poate spune

ZeuAjungem uneori la momente in care ne dam seama de absurditatea lejeritatii cu care am folosit cuvinte precum glorie, sportiv urias, simbol, maxim istoric, performanta, stralucire, reper, in atribuir

https://fcsteaua.ro:/