Inegalabila Steaua

de | decembrie 30, 2015

Site-ul  talkSPORT a publicat în 5 noiembrie 2012, sub semnătura lui editorului Craig Bloomfield,  articolul “Top 10 invincible teams in European football history: Juve, Arsenal, Steaua and more”.

Pentru cititorii site-ului fcsteaua.ro, am tradus articolul și publicăm textul într-un aranjament editorial și grafic propriu. Este un feedback internațional la istoria și notorietatea europeană a Stelei, scris după 22 de ani de la “destrămarea” echipei fantastice “Steaua ’86”.

“În 2004, încercarea lui Arsenal de a atinge invincibilitatea în 50 de meciuri consecutive s-a încheiat cu înfrângerea de pe Old Trafford. Campioana italiană Juventus și-a pierdut invincibilitatea  după 49 de meciuri fără înfrângere in Seria A, cu un eșec,  3-1, acasă la Inter. Pentru a marca performanța lui Juventus, am desprăfuit cartea recordurilor să găsesc pe unde se plasează realizarea lor în “European football record books”.

undefeated(2)Steaua București conduce detașat, cu toate că există o suspiciune în jurul incredibilului parcus de 104 de jocuri fără înfrângere în prima ligă. La acea vreme, România a fost sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, al cărui fiu Valentin a fost puternic implicat la Steaua. Se pretinde că Valentin Ceaușescu a folosit influența sa pentru a asigura Steaua cu cei mai buni jucători români, uneori fără acordul jucătorilor înșiși sau al cluburilor de unde au plecat, inclusiv Gheorghe Hagi, care a fost unul dintre cei mai buni jucători din lume la momentul respectiv. Valentin este, de asemenea, acuzat că a influențat deciziilor de arbitraj și performanțele echipelor oponente, deși, după căderea regimului Ceaușescu, el a pretins că doar a protejat Steaua de influența marilor rivali, Dinamo București, care erau capabili să influențeze fiind echipa favorită  a temutei poliții secrete a României.

Rezultatul acestei mari rivalitați a fost evident atunci când, pe durata parcursului fără înfrângere în Ligă al Stelei, cele două cluburi întâlnit în  finala Cupei României  1988. Cu jocul terminat la 1-1, Steaua a avut un gol anulat pentru ofsaid în minutul 90 și jucătorii au părăsit terenul în semn de protest la decizia evidentă pro Dinamo. Federația Română a acordat trofeul lui Dinamo, dar după presiuni din partea lui Valentin Ceaușescu, a fost ulterior predat la Steaua. După prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu, Steaua a încercat să predea trofeul înapoi la Dinamo, dar marii lor rivali au refuzat să accepte gestul.

În timp ce intern, o umbră de îndoială înconjoară recordul Stelei de meciuri fără înfrângere înregistrat în Liga națională, calitatea echipei a fost dovedită dincolo de granițele României, atunci când a devenit prima echipă din Europa de Est care a ridicat Cupa Campionilor Europeni, învingând Barcelona în Spania în finala din 1986.

Trei ani mai târziu, Steaua București a ajuns din nou în finală, dar de această dată a fost învinsă cu 4-0 pe Camp Nou, de una dintre cele mai mari echipe de club din toate timpurile. Aceasta a fost AC Milan, care bătea Steaua în acea noapte și, trei ani mai târziu, italienii s-au imbarcat în Serie A pe probabil cel mai impresionant parcurs fără înfrângere din era fotbalului modern.

  • N.R. – AC Milan a strâns 58 de meciuri de invincibilitate în Serie A, începând din 26 mai 1991 cu o remiză împotriva Parmei ((0–0) și sfârșind în 21 martie 1993 cu înfrângerea, coincidență, tot în fața echipei Parma ((1–0). Acesta este un record în Serie A și a treia cea mai lungă invincibilitate din topul fotbalului european. Pe locul întâi se află Steaua București cu 104 jocuri fără înfrângere, urmată de Celtic cu  o serie de 68 de jocuri.

Mai jos veți găsi top 10 neinvinse în Campionatele naționale care au oferit cel puțin un câștigător al Cupei Campionilor Europeni *).

*) Steaua Roșie Belgrad (51 de jocuri neînvinsă, 1999-2001), Obilic (47 de jocuri neînvinsă, 1997-1999) și Partizan Belgrad (45 jocuri neînvinsă, 1995-1996) au fost excluse din această listă, pentru că razultatele au fost obținute in prima liga din RF Iugoslavia, o ligă formată după destrămarea vechii Iugoslavii în 1992, conținând doar echipe din Serbia și Muntenegru. Acesta a fost în vechea, pre-1992 ligă iugoslavă – care a avut cluburi notabile din Serbia, Croația, Bosnia, Slovenia și Muntenegru – în care juca și Steaua Roșie când au câștigat Cupa Europeană 1991.”

Sursa: talksport.com

La mulți ani Steaua!

La mulți ani și sărbători fericite tuturor roș-albaștrilor care au contribuit la gloria și renumele clubului Steaua!

fc3

xray

Un comentariu la „Inegalabila Steaua

  1. redbabyseal

    da… e evident ce tare nu-si doreau unii jucatori sa vina la Steaua…
    mai ales Hagi!
    ca de-aia i-a raspuns andreei esca
    ( intrebat fiind la ce echipa ar mai vrea sa joace, Barca sau Real,):
    “nu ai mentionat Steaua!”

    dar e singurul mod in care mediocrii si nepriceputii pot sa incerce sa conteste adevarata valoare, aruncand cu mizerii, singurele chestii pe care pot sa le produca

Lasă un răspuns