home
15-11-10

Steliste de aur: Veronica Cogeanu-Cochelea

Sectia de Canotaj a Clubului Sportiv Steaua este cea mai prolifica – statistic – dintre toate sectiile clubului. Canotajul a adus cele mai multe medalii si titluri nationale si internationale, dand, in acelasi timp, cei mai multi campioni mondiali si olimpici.

Infiintata in anul 1949, Sectia isi are originea intr-o echipa de 12 sportivi, proveniti de la o Unitate Militara de provincie. Cei 12 au propus infiintarea unei Sectii specializate pentru canotaj conducerii de atunci, propunere care s-a concretizat in mutarea imediata a echipei la clubul Militar, acesta fiind nucleul pe baza caruia Clubul Steaua si-a creat, in urmatoare jumatate de secol, o parte din stralucirea care il defineste, azi.

Veronica Cogeanu (maritata Cochelea ), s-a nascut pe data de 15 noiembrie 1965, la Voinesti, judetul Iasi, si a facut parte din canotorii de nivel mondial pe care i-a dat Clubul Steaua sportului romanesc, sportivi care, la randul lor, au intors Clubului stralucire, faima, palmares si glorie.

La Olimpiada de la Seul, din 1988, Romania bifa a 16-a prezenta din istorie la Jocurile Olimpice, cu o delegatie mai restransa decat in alte editii, cu numai 62 de sportivi, care au adus, insa, un numar de 24 de medalii, din care 7 de aur, 11 de argint si 6 de bronz.

Veronica Cogeanu avea 22 de ani, 1 metru 75 inaltime si 78 de kilograme si vaslea in barca de 2 vasle impreuna cu Elisabeta Lipa. Cursa se disputa la Han River Regatta, pe data de 19 septembrie 1988, avand loc prima runda. Reprezentantele Romaniei, cuplul Cogeanu-Lipa au obtinut locul 1, cu timpul de 7:30.09, urmatorul timp, al Uniunii Sovietice, fiind de 7:35.82, urmata de Suedia, SUA si Canada, diferenta de 5 secunde fata de ce-a de-a doua clasata fiind uriasa. In cealalta grupa, reprezentativa Germaniei de Est, reusea un timp de 7:25.95, cu 5 secunde peste timpul reusit de fetele noastre, si cu 10 secunde peste sovietice. Bulgaria reusea al doilea timp, cu 7:32.82, urmata de China, Marea Britanie si Coreea de Sud.

La 24 septembrie, se disputa finala pentru medalii. China, Germania de Est, SUA, URSS, Bulgaria si Romania luau startul. Clasamentul a fost urmatorul: Pe locul 6, cu un timp de 7:21.28 veneau Statele Unite ale Americii. Pe locul 5 venea China, cu 7:18.69. Pe locul 4 venea Uniunea Sovietica cu 7:12.67. Pe locul 3 era Bulgaria, cu 7:06.03, luand astfel, medalia de Bronz.

Echipajul Cogeanu-Lipa cucerea medalia de argint, cu un timp extraordinar, de 7:04.36, care a fost spulberat de Germania de Est, cu un record olimpic de 7:00.48.

Daca lamentarile sunt ceva permanent in istoria sportului romanesc, acum, insa, modul in Germania de Est isi dopa cu o nesimtire crasa atletii si atletele (de multe ori nici nu se stia care mai e care si ce sex au fiecare), trebuie incriminat. Zeci de marturii aparute dupa caderea Cortinei de Fier certifica prezenta unei strategii nationale de dopaj, cu laboratoare sofisticate care pregateau tot felul de hormoni si steroizi, care falsificau rezultatele, pacalind competitia. Nu sunt zvonuri, ci realitati incontestabile. In aceste conditii, performanta fetelor noastre de la 2 vasle este remarcabila si egala moraliceste, cu un Aur.

Asadar, Veronica Cogeanu reusea prima medalie olimpica din cariera, Argint , intr-o cursa in care a scos un timp excelent, dar in care nu a putut lupta contra masinariei statale infernale, care sustinea Germania de Est.

La 4 vasle, Veronica Cogeanu a facut parte din echipajul care si-a castigat calificarile, cu timpul de 7:21.43, urmata de URSS, cu 7:28.73, Polonia, SUA si Marea Britanie. In cealalta grupa, Germania de Est stabilea alt record olimpic (in calificari, nota bene!), cu timpul de 7:11.01. In finala, Marea Britanie termina ultima, pe locul 6, cu 7:10.80. SUA termina pe 5, cu 7:09.12, Bulgaria pe 4, cu 7:02.27. Romania depasea Bulgaria cu doua vasle, cu 7:01.13, si cucerea Bronzul, fiind depasita de China, cu 6:58.78 si Germania De Est, cu 6:56.00, timp cu care cucerea Aurul si stabilea un nou recod olimpic.

Veronica Cogeanu isi facea debutul la Jocurile Olimpice, reusind o medalie de Argint si una de Bronz si se anunta, la 22 de ani, una din certitudine pentru viitor ale canotajului romanesc si ale Clubului Steaua, pe care avea sa-l reprezinte. Clubul Steaua cucerea doua medalii de Aur, prin Babii si Puscasu, 7 de argint si 3 de Bronz.

Olimpiada din 1992, de la Barcelona, a reprezentat o deziluzie pentru lumea sportului de la noi. Doar locul 14 in clasamentul general pe medalii, cu 4 de Aur, 6 de Argint si 8 de Bronz. Clubul Steaua aducea 2 medalii de Aur (la canotaj, in echipa, la 4+1 rame), prin Dimitrie Popescu si Iulica Runcan.

Reprezentanta Clubului Steaua, Veronica Cogeanu-Cochelea, facea, iar, cuplu cu Elisabeta Lipa, la dublu vasle. La 1 august 1992, pe Lake Banyoles, se disputa finala olimpica la dublu vasle, fete. Dupa ce, in semifinala din 30 iulie, obtinuse un timp de 7:03.92, in urma Germaniei, cu 7:01.32, Romania aborda finala cu gandul la Aur, lupta fiind doar cu teutonele. In finala, echipajul ex-sovietic a ocupat locul 6, cu 7:09.45. Marea Britanie a venit pe 5, iar Noua Zeelanda a terminat pe 4, cu un timp de 6:56.81. Pe locul 3, cucerind medalia de Bronz, s-a clasat China, cu 6:55.16, iar Romania, cu 6:51.47 a ratat la mustata Aurul, in fata Germaniei, cu 6:49.00, un record olimpic. Iarasi ne-am multumit cu Argintul.

Veronica Cochelea avea sa mai castige o a doua medalie de Argint, la 4 vasle, in echipaj cu Constanta Burcica, Doina Ignat si Anisoara Dobre. In finala din 2 augut, Romania a cucerit medalia de Argint, cu timpul de 6:24.34, in spatele Germaniei, cu 6:20.18 (alt record Olimpic) si in fata fostei URSS, Unified Team (denumire sub care a participat si la Albertville, reprezentativa numita si CIS – Commonwealth of Independent States), cu timpul de 6:25.07. Olanda, SUA si Cehoslovacia erau pe urmatoarele locuri.

Asadar, doua medalii olimpice de Argint aduse in vitrina Clubului Steaua de Veronica Cogeanu-Cochelea, aflata la varsta de 26 de ani.

La Olimpiada de la Atlanta, din 1996, Romania participa cu 168 de sportivi. La varsta de 30 de ani, Veronica Cogeanu era la maximul carierei sale, fiind pregatita din toate punctele de vedere pentru saltul catre maximul sportive: Aur Olimpic!

Regina incontestabila a canotajului este proba de 8+1. In echipa cu Ioana Olteanu, Anca Tanase, Marioara Popescu, Doina Ignat, Elena Georgescu (toate 5 de la Clubul Steaua) si Elisabeta Lipa, Liliana Gafencu si Doina Spircu, Vera Cochelea reusea primul Aur Olimpic din cariera, desavarsindu-si, astfel, statura de sportiva mare a Romaniei, statura obtinuta ca reprezentanta a Clubului Sportiv Steaua Bucuresti..

In finala probei de 8+1, cea mai dura si frumoasa proba din canotaj, erau calificate SUA, Belarus, Canada, Olanda, Australia, si Romania. Tara noastra isi castigase Grupa cu timpul de 6:23.94, in timp ce, in cealalta grupa, Belarus se impusese cu 6:24.61.

Finala avea loc pe Lake Lanier, la data de 22 iulie 1996. Olanda a terminat pe locul 6, ultimul, cu un timp de 6:31.11. Pe locul 5 se clasa Australia, cu 6:30.10, iar pe locul 4 veneau Statele Unite ale Americii, cu 6:26.19. Pe a treia treapta a podiumului se clasa Belarus, cu 6:24.44, in timp ce medalia de argint era luata de Canada, cu 6:24.05.

Romania castiga cu un avans urias medalia de Aur, cu un timp de 6:19.73. Veronica Cochelea reusea Aurul Olimpic, aducand cea mai stralucitoare medalie in vitrina Clubului, asa cum au facut-o alte 5 mari sportive ale Stelei! Laura Badea, reusea o performanta extraordinara, Aurul, la floreta individual.

Prin aceasta medalie, Cogeanu-Cochelea se impunea, definitiv, ca o sportiva de nivel mondial, facand parte dintr-un echipaj care o sa ramana definitive, ca reper olimpic, la proba de canotaj 8+1 fete.

Olimpiada de la Atena, din 2000, a reprezentant consacrarea definitiva pentru Veronica Cogeanu-Cochelea. Romania participa cu 153 de sportivi, care au obtinut 11 medalii de Aur, 6 de Argint si 9 de Bronz.

Pe 23 septembrie 1996, cuplul Cogeanu-Lipa rata podiumul la dublu vasle, cu un timp de 7:05.05, depasita de SUA, Lituania, Olanda si Germania, cu 6:55.44.

A doua zi, pe 24 septembrie, Romania disputa finala la 8+1 fete. La Regatta Centre de pe Penrith Lake, Romania pornea ca mare favorita, atat prin prisma statului de campioana olimpica in exercitiu, cat, mai ales, prin timpul scos in prima runda, cu care a spulberat orice competitie: 6:06.66. A doua clasata din grupa de 4, Australia, avea 6:17.44, iar in grupa cealalta, castigatoarea, Olanda, avea 6:11.29.

Finala avea sa fie castigata fara emotii de echipa noastra, care a vaslit in stil de mare campiona. Atunci, canotajul romanesc feminin, a fost la maximul lui istoric, umpland de mandrie inimile romanilor. Ultima clasata, echipajul reprezentativ al Statelor Unite ale Americii, avea un timp cu 3 secunde mai bun decat timpul cu care se castigase titlul olimpic, in urma cu 4 ani: 6:16.87 fata de 6:19.73. Pe locul 5 termina Australia, cu 6:15.16. Pe locul 4 venea Belarus, cu 6:13.57, iar podiumul incepea cu reprezentativa Canadei, cu un timp de 6:11.58. Olanda castiga Argintul cu 6:09.39, iar Romania cucerea Aurul olimpic, cu un timp care spulbera orice rivalitate, cu mai multe lungimi de barca in fata batavelor: 6:06.44!

Pentru Veronica Cocheleanu, aflata pe piscul carierei, la 34 de ani, era a doua Medalie Olimpica de Aur, alaturi de cele 3 Medalii Olimpice de Argint si o Medalie Olimpica de Bronz, medalii pe care le castigase ca reprezentanta a Clubului Sportiv al Armatei Romane Steaua Bucuresti.

Dublate de zeci de medalii nationale, europene si mondiale, rezultatele olimpice – maximul carierei unui sportiv – o confirma pe Veronica Cogeanu-Cochelea ca una din figurile meritorii, ale sportului romanesc, in general, si ale canotajului si Clubului Sportiv Steaua Bucuresti – caruia i-a servit si construit renumele prin zeci de medalii, timp de peste un deceniu – in special.

Una dintre personalitatile Clubului Steaua (cele 2 medalii olimpice de Aur si 3 de Argint inchid cazul) innobilate prin discretie si cvasi-anonimitate, Veronica Cogeanu-Cochelea este reprezentativa pentru o suita intreaga de mari sportivi ai Stelei, sportivi adevarati, cu sute de medalii aduse in vitrina Clubului, care au construit Fenomenul Steaua, dar care nu sunt (re)cunoscuti – de cei care se mandresc cu rezultatele muncii lor –, ca atare.


Azi, 15 noiembrie 2010, stelistii au onoarea sa multumeasca unui slujitor al Clubului pentru aportul adus.

La multi ani, doamna Veronica Cogeanu-Cochelea!

Stelistii – recunoscatori!


Gandalf



FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Anunt important

Siteurile fcsteaua.ro, steaua.ro si stelist.ro vor fi inaccesibile in data de 17.11.2010, intre orele 00:30-8:00 datorita unei lucrari de mentenanta.

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Mironica si rusinea nationala numita PRO TV

Incredibil, dar adevarat. Desi este angajat al unui trust media care promoveaza de cand se stie numai violenta (a se vedea stirile de la ora 17:00 difuzate de PRO TV) Mihai Mironica a facut un circ

[rugby] Steaua este campioana Romaniei la Rugby in 7

Dupa 4 turnee incepute acum un an, Steaua s-a incoronat astazi campioana Romaniei la rugby in 7. Baietii antrenati de Marin Mot, Costica Florea si Daniel Boldor aveau nevoie de un loc 3 la ultimul tur