Cu totii discutam zilele astea despre jocul Stelei, discutam despre cat de antrenor e Gheorghe Hagi, despre noroc si ghinion, despre razboi si pace, etc, insa mi se pare ca toate aceste chestiuni sunt doar efectele unui fenomen, prea putin bagat in seama: in ultimii 3 ani, incepand cu sezonul 2004-2005, pe banca Stelei au fost nu mai putin decat 5 antrenori( incluzandu-l aici si pe Hagi)! Asta in conditiile in care s-a ajuns in primavara europeana, echipa s-a calificat in Champions League si s-au luat 2 titluri! Este bine ca a existat o atat de mare instabilitate pe banca tehnica? Cu siguranta ca nu. Este patronul Stelei motivul pentru care avem de-a face cu acest fenomen? Cu siguranta ca da.
De fapt, eu cred ca de-aici pleaca totul. Este clar pentru mine ca orice antrenor ar veni la Steaua( in afara celor no-name, gen Florin Marin, Titi Dumitriu, etc) nu va putea rezista foarte mult pe banca ros-albastra. De ce? Simplu: daca nu va avea rezultate, va fi dat afara pentru ca, nu-i asa, e incompetent, iar daca va avea rezultate, acestea il vor propulsa in atentia mass-media si in inimile suporterilor, astfel incat "salvatorul natiunii romane" se va simti lezat in orgoliu si va incepe sa loveasca in el pana acesta va pleca singur sau va accepta prima oferta venita. Suna cunoscut scenariul?
Avand aceste aspecte in minte, am realizat si eu( cam tarziu ce-i drept, dar mai bine mai tarziu decat niciodata ) de ce a fost demis Walter Zenga, desi echipa era pe primul loc, si ne calificase dupa 12 ani in primavara europeana. Pai omul devenise indezirabil! Devenise respectat, Tolontan scria ca e un mare antrenor, era apreciat ( nu la fel de mult pe cat ar fi meritat) de fani, ce sa mai discutam, ii stirbea din lumina razboinicului. Am mai spus-o si o repet: ceea ce i-a facut acestui om oierului, pot spune ca este una din cele mai mari nedreptati din istoria clubului nostru. Sa suporti cum a suportat el tampeniile unui oier analfabet, fiind constient ca numele sau reprezinta pentru un club ca Inter Milano ceea ce reprezinta pentru noi Lacatus, este incredibil. Si toate astea le-a facut doar ca pentru ca vroia sa antreneze Steaua noastra. O stea pe care o scosese din abisul in care o trimisese mandatul intunecat al actualului selectioner.
Sa nu ne facem iluzii! Norocul pe care-l avem in meciurile astea mici, jucate cu echipe mici, e facut sa se intoarca in cel mai crud mod cu putinta,asa cum a fost si la blestematul de Boro sau la Urziceni. Sunt ferm convins ca Steaua nu-si va implini potentialul pe care il are in aceasta generatie, reprezentata de Dica, Goian sau Ghionea, pana cand celui care a facut din ei o generatie ( pana la Zenga, erau doar niste nume intr-o lista) nu i se va indrepta nedreptatea suferita. Sunt convins ca ziua lui va veni, pentru ca roata se intoarce, asa ca te rog Walter, mai rezista putin!
Mihai Somanescu