FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Legea Dragomir

«1236»
fcsteaua.ro27.08.2007 18:38

Proiectul de lege propus de președintele LPF, Dumitru Dragomir, face la rãstimpuri vâlvã, deși tactica de bazã pare sã fi fost trecerea lui prin parlament pe nespuse, agitând în schimb aceleași 2-3 fraze despre "huligani", "combaterea violenței în sport", la care s-au alãturat 2-3 montaje TV cu secvențe bine alese.

În fapt însã, deși pus în slujba unui scop nobil (și perfect necesar în aceste momente!) " prevenirea și combaterea violenței din competițiile sportive" acest proiect de lege ar aduce (în caz cã va fi adoptat) și multe efecte colaterale total aberante. Oricât de justificatã ar fi combaterea violenței pe stadioane (și este!), ea nu poate fi fãcutã oricum, în orice condiții și cu orice preț.

Discursul celor implicați în promovarea acestui proiect de lege este unul simplu - împãrțirea lucrurilor în alb și negru, în bine și rãu: fie sunteți cu noi, fie cu "huliganii". Fie doriți sã eliminãm violența, fie sunteți de acord cu ea.

Lucrurile nu sunt însã niciodatã atât de simple. Huliganii trebuie sã disparã, însã împreunã cu ei nu trebuie sã disparã și suporterii adevãrați, care vin sã facã atmosferã. Existã câteva motive clare pentru care "legea Dragomir" trebuie îmbunãtãțitã (nu eliminatã, ci îmbunãtãțitã).

Trecem peste faptul cã inițiatorul ei este însuși Dumitru Dragomir, un om al cãrui trecut nu îl îndreptãțește sã fie reprezentantul legalitãții și al ordinii de drept în România.

Trecem și peste faptul cã acest proiect de lege s-a fãcut într-un dispreț total fațã de suporteri, ai cãror reprezentanți n-au fost niciodatã consultați cu privire la prevederile legii.

Ceea ce nu știți însã despre "legea Dragomir" este cã:

1. va elimina steagurile de pe stadioane, de orice tip, sub pretextul "corpurilor contondente" (art. 18 Alin 1)

2. va introduce amenzi de pânã la 200 de lei (2 milioane de lei vechi) pentru ocuparea unui alt loc decât cel de pe bilet (art 26 Alin 1 lit a)

3. va interzice orice proteste la adresa oficialilor din fotbalul românesc (conducerile cluburilor, dar și ale Ligii sau Federației), sub sancțiunea amenzii de pânã la 1500 de lei (15 milioane de lei vechi, dacã doriți sã-l contestați pe Dragomir sau pe Mircea Sandu) - art. 26 Alin 1 lit c.

4. va scoate torțele în afara legii, deși în multe țãri din vest acestea sunt permise, iar în România nu au existat niciodatã incidente cu privire la folosirea torțelor de cãtre suporteri (art. 18 Alin 1)

5. simpla deținere a unei torțe va fi sancționatã cu închisoare de la 6 luni la 3 ani de zile (art. 32 Alin 4), în timp ce

6. folosirea unei torțe se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 4 ani (art. 32 Alin 5)

Prin comparație, pentru infracțiuni precum:

- violare de domiciliu, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 4 ani (cât pentru folosirea unei torțe)

- șantaj, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani

- ucidere din culpã, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani

ªi desigur, dacã tot intri la pușcãrie pentru deținerea unei torțe, sã evadezi nu poate fi o mare problemã, din moment ce pedeapsa pentru evadare este doar închisoarea de la 6 luni la 2 ani (mai puțin decât pentru simpla deținere a unei torțe).

Haideți sã eliminãm violența de pe stadioane, dar sã nu interzicem prin lege și plimbãrile în aer liber!

Altfel, ne vom întoarce la vremurile dinainte de 1989, când simpla întâlnire a mai multor oameni în locuri publice era infracțiune și pedepsitã drastic de regimul comunist.

Întrucât știți acum despre ce e vorba în "legea Dragomir", vã rugãm sã protestați împotriva acestei legi total exagerate și sã semnați în tabelele de protest pe care suporterii steliști vi le vor prezenta la meciurile ce urmeazã!

Cu o simplã semnãturã, putem avea o lege nouã, mai bunã, care sã combatã violența în sport fãrã ani de închisoare pentru torțe și amenzi de zeci de milioane pentru proteste anti-Dragomir!

Ovidiu

Puteți gãsi propunerea legislativã a lui Dumitru Dragomir la adresa: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=8134

vanfootball27.08.2007 18:57

In afara de punctele 2 si 3, mi se pare o lege normala si necesara.

il_scorpio27.08.2007 19:03

Dumnezeule nici nu ma gandeam ca poate sa fie atat de negru dracul. Nu sunt sigur daca informatiile tale sunt corecte, dar daca sunt adevarate nu-mi imaginez cine ar putea fi pentru adoptarea legii. Ceea ce am citit mai sus este de-a dreptul aberant....:(

ssinpadureacualune27.08.2007 19:12

Incredibil...Mi-aduc aminte de o vreme in care nu aveam voie cu steaguri in peluza...nici un fel de steag de fluturat...pana cand s-a facut un protest la un meci cu FC Arges.Se striga Steaua CCA sa-ti cante politita!!:)) Si imi amintesc fata lui Lacatus caruia nu-i venea sa creada ca suporterii striga asa ceva.A venit,a vb cu Jean si in repriza a doua s-a cantat normal,de atunci nemaifiind probleme pe Ghencea in acest aspect (al steagurilor).Dar tot imi amintesc cat de urata era peluza si cat ne chinuiam sa intram cu steagurile,veneam cu antene de radio,cu tevile din bucati...nu credeam ca acele vremuri se vor intoarce vreodata.Nu-mi vine sa cred cand vad ce scrie in aceasta mizerie de proiect.Nu se poate intampla asa ceva.Trebuie sa semnam,insa cred ca va fi nevoie de ceva mai mult decat de niste semnaturi.

O lege anti violenta data de un HOT,de un BISNITAR...MITICA LA PUSCARIE!!!!

Danyyelo27.08.2007 19:20

Daca n-ar fi 1 si 3 totul ar fi perfect.....!!! Asa trebuie procedat! fularsteaua2

Scrie corect !

Gezets27.08.2007 19:21

atata timp cat tie nu iti interzic semintele nu are cum sa te deranjeze...

fedora27.08.2007 19:24

Cu punctul 3 chiar si lui Ceausescu i-ar fi fost rusine...

In Siberia cu agitatorii, cu chiaburii!

Danyyelo27.08.2007 19:25
Incredibil...Mi-aduc aminte de o vreme in care nu aveam voie cu steaguri in peluza...nici un fel de steag de fluturat...pana cand s-a facut un protest la un meci cu FC Arges.Se striga Steaua CCA sa-ti cante politita!!:)) Si imi amintesc fata lui Lacatus caruia nu-i venea sa creada ca suporterii striga asa ceva.A venit,a vb cu Jean si in repriza a doua s-a cantat normal,de atunci nemaifiind probleme pe Ghencea in acest aspect (al steagurilor).Dar tot imi amintesc cat de urata era peluza si cat ne chinuiam sa intram cu steagurile,veneam cu antene de radio,cu tevile din bucati...nu credeam ca acele vremuri se vor intoarce vreodata.Nu-mi vine sa cred cand vad ce scrie in aceasta mizerie de proiect.Nu se poate intampla asa ceva.Trebuie sa semnam,insa cred ca va fi nevoie de ceva mai mult decat de niste semnaturi.

O lege anti violenta data de un HOT,de un BISNITAR...MITICA LA PUSCARIE!!!!

Scuzama dar zic eu legea nu trebuie anulata doar modificata..........1 si 3 zic eu is niste aberatii care nu vor indeparta ,,Huligani" de pe stadioane!! forzateaua

vanfootball27.08.2007 19:26
atata timp cat tie nu iti interzic semintele nu are cum sa te deranjeze...

Ha ha, ce gluma ai reusit...Patetic.

onlySteaua27.08.2007 19:29

De la tine nu ma asteptam la punctul asta de vedere. Chiar asa mare rau fac steagurile sau tortele? Nu ar fi fost mai normal, de exemplu, in urma unor discutii cu suporterii, sa se stabileasca clar o persoana raspunzatoare (de exemplu chiar detinatorii lor). Ajunge un bat de steag sau o torta in capul cuiva, se stie clar cine-i de vina.

Prin interzicerea lor spectacolul va fi mult diminuat. Si interzicerea scandarilor impotriva oficialilor e strigatoare la cer. Parca ar fi reinviat Ceausescu.

Gezets27.08.2007 19:32
Ha ha, ce gluma ai reusit...Patetic.

ti se pare tie ca am glumit?

El Nino_927.08.2007 19:36

@vanfootball

N-ai o treaba...cum poti compara: folosirea unei torte si uciderea din culpa

eddie the 'ead27.08.2007 19:42

Stie cineva unde pot gasi aceasta lege completa? Vreun site, ceva...

Nu ca nu as crede prevederile date in articol, cam toate exagerate si cu iz de dictatura (de parca nu i-ar ajunge comunistului...), dar vreau s-o citesc cap-coada pe toata.

Multam anticipat.

Wigh27.08.2007 19:43

1. libera exprimare opinie asupra conducatorilor ne este luata

2. Nu cred ca in Romania sa intre un suporter cu o torta in mana si sa arunce dupa jucatori

3. Dispare fenomenul ultras

4. Cred ca s-ar inrautatii situatia.pentru ca incidentele vor fi in afara stadionului

5. Asta este dictatura.

6. Acest mitik nu stie ce este in inima unui suporter nu stie ce inseamna sa iubesti un club, ce satisfactie ai acnd fluturi un steag.

Care vrea sa ma injure ma gaseste aici infinity_cs2k7 forzateaua fularsteau2 fular-campionii

vanfootball27.08.2007 19:44
De la tine nu ma asteptam la punctul asta de vedere. Chiar asa mare rau fac steagurile sau tortele? Nu ar fi fost mai normal, de exemplu, in urma unor discutii cu suporterii, sa se stabileasca clar o persoana raspunzatoare (de exemplu chiar detinatorii lor). Ajunge un bat de steag sau o torta in capul cuiva, se stie clar cine-i de vina.

Prin interzicerea lor spectacolul va fi mult diminuat. Si interzicerea scandarilor impotriva oficialilor e strigatoare la cer. Parca ar fi reinviat Ceausescu.

Nu e vorba de steaguri, vor fi interzise betele (cele cu care ii altoiau suporterii dinamovisti pe jandarmi, la Buzau...de exemplu).

Au fost si incidente in care au fost implicate torte, s-au aruncat in teren sau chiar in galeriile adverse. Nu au ce cauta pe un stadion de fotbal. Si cu ce il incalzeste pe cel care a primit o torta in cap ca agresorul va fi prins? Important e ca acest lucru sa fie prevenit.

Interzicerea scandarilor de anumita natura sau pastrarea locului pe scaun mi se par aberatii. In rest, nu vad mari probleme in lege.

@El Nino 9

Poate nu trebui de la 1 la 4 ani, de la 3 luni la 6 luni era de ajuns. Prevederea e buna, pedeapsa poate e cam aspra.

metuzu27.08.2007 19:45

imi cer scz pentru offtopic dar am si eu o intrebare importanta.

nu sunt din buc si meciurile europene la care am fost s-au desfasurat pe lia manoliu. In conditiile de fata, credeti c-as putea sa gasesc bilete la bisnitari pentru meciul cu borisov, sau sa stau linistit acasa ??? (pana acum am luat de la bisnitari de vreo 2 ori dar pe lia manoliu, unde vb aia sunt mai multe locuri si deci si mai multe bilete)

Va multumesc.

**alex**27.08.2007 19:49

Cum sa fie normal sa nu ai voie cu STEAGURI pe stadion, nicaieri in lume nu exista asa ceva peste tot sunt prezente steagurile si nu am auzit pe nimeni sa fie ranit sau omorat din cauza unui steag.

Atat timp cat tu mergi la tribuna 2, 1 sau 0 nu inteleg de ce te deranjeanza prezenta unor torte la peluze.

P.S. Trebuia sa scrii in articol la deruta si "alineatul 7" : Interzicerea cu seminte pe stadion. Sa vedeti ce de semnaturi se strangeau miercuri..

joitaru27.08.2007 19:49

Caps ! Caps ! Caps !

emblemaveche27.08.2007 19:50

Daca fac puscarie pentru o torta, Dragomir are zilele numarate. Politia, Jandarmeria ar trebui sa se gandeasca bine ce fac, iubesc Steaua, nu vin la stadion sa dau in cap, stimez Steaua si vreau sa-i fac un spectacol grandios pe masura valorii sale, daca Mitica ma face huligan, eu il fac curva mea personala.

P.S.- Cât a injurat Mitica la viata lui nu o pot face suporterii din Romania, cacatul asta cu legea Mitica nu vrea sa fie altceva decât confirmarea (in fatza publicului) la "inocentza" si "interesul" lui asupra fenomenului fotbalistic.

Oamenii din fotbal il tin acolo, pentru ca ii ajuta ( nu cred ca a fost cineva sa fie refuzat dar si in aceeasi masura nu cred sa fi fost cineva inselat), il tin ca e prost, nu ca e smecher!

vanfootball27.08.2007 19:50

Alex, e vorba de bete, nu de steaguri, din cate stiu eu.

El Nino_927.08.2007 19:53

Si ce faci cu steagurile, daca n-ai bete ?

**alex**27.08.2007 19:56

@van

Imagineaza-ti Ghencea plin fara nici un fel de steag in tribuna. Ar fi mai rau ca in Anglia, fotbalul este un spectacol unde trebuie sa faci atmosfera nu este un spectacol de teatru unde e liniste in sala.

Steauaforever3327.08.2007 19:59

Daca acele puncte au fost singurele care necesita imbunatatiri, atunci cred ca legea nu e rea.

Eu unul sunt de acord doar cu punctul 2.

Celelalte au nevoie de modificari.

forzateaua

vanfootball27.08.2007 19:59

Nu ma duc la meciuri sa ma uit spre peluze.

onlySteaua27.08.2007 20:04
Nu e vorba de steaguri, vor fi interzise betele (cele cu care ii altoiau suporterii dinamovisti pe jandarmi, la Buzau...de exemplu).

Au fost si incidente in care au fost implicate torte, s-au aruncat in teren sau chiar in galeriile adverse. Nu au ce cauta pe un stadion de fotbal. Si cu ce il incalzeste pe cel care a primit o torta in cap ca agresorul va fi prins? Important e ca acest lucru sa fie prevenit.

Ok, dar Steagurile cum le fluturi?

Sunt convins ca daca purtatorul Steagului sau a tortelor (desi la noi, tin minte ca ultima data cand au fost introduse nu a ajuns nici macar una pe gazon) stie la ce se "inhama", va fi mult mai cumpatat. De asta consider si eu ca legea respectiva nu trebuie retrasa ci modificata. La noi, daca nu cumva gresesc, ultimele incidente cu betele de steaguri au fost cele din ghiulesti de anul trecut, cand am fost provocati.

Si asa fotbalul nostru e de tot rahatul. Acuma va lipsi si spectacolul (vizual) din tribune?

Nu ma duc la meciuri sa ma uit spre peluze.

Sincer, esti rautacios!

«1236»