frumoasa melodia....
In seara asta, nu am nici un vis. ![]()
frumoasa melodia....
In seara asta, nu am nici un vis. ![]()
Cica marus s-a hotarat ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare!!! ![]()
Ce maa, ce ?!?!! M ori F? ![]()
M sau F?
La avionul de vanatoare MiG-21, avion care inca mai este in dotarea aviatiei militare romane, diferitele variante de evolutie erau marcate cu litere. Avem deci MiG-21 F13, M, MF, UM(varianta dubla-comanda a M-ului) etc...
In 1996 a inceput procesul de modernizare al acestor aeronave, cunoscut sub numele de "proiectul DD" (DD venind de la marele pilot militar si poet Doru Davidovici, mort intr-un accident de aviatie in 20 aprilie 1989). Au fost modificate numai variantele recente (daca putem considera recent un avion produs in '68 sau '72), respectiv m-urile si MF-urile. Astfel a aparut pe "scena" aviatiei militare MiG-21 Lancer. Lancer-ul are denumiri in functie de tipul de misiune. Avem Lancer B pentru atac la sol si Lancer C pentru superioritate aeriana. Deosebirea cea mai evidenta pentru ochiul neofitilor intre cele 2 tipuri consta in vopseaua aplicata pe ele. Daca la varianta B s-au adoptat culori de camuflaj in tonuri de verde si maro, la C-u sunt tonuri de albastru.
Acum se vorbeste chiar de retragerea acestor avioane si de inzestrarea Armatei Romane cu unlele de generatia a 4-a, cele mai multe referiri fiind la F-16, F-18 (americane la mana a 2-a), Saab JAS-39 Gripen (suedeze, noi, intr-o forma de leasing-aici fac o paralela, in leasing au cumparat ungurii Gripen-uri si se pare ca sunt f multumiti de ele. exemplul lor pare a-l urma si Polonia sau chiar Grecia. Gripen-ul e un avion bun, chiar foarte bun, ultima evolutie a avioanelor de generatia a 4-a) sau Eurofighter Typhoon (produse de un consortiu european).
Decizia finala privind achizitia avionului de vanatoare inca treneaza, americanii presand guvernele noilor state membre NATO sa cumpere avioanele lor.
Concluzia: M sau F? mie imi place mult Mig-ul 29, care nu are variante denumite M sau F! ![]()
Cica marus s-a hotarat ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare!!!
Ce maa, ce ?!?!! M ori F?
Sau T. Mai degraba T.
Sau T. Mai degraba T.
T-38 Tallon, avionul de antrenament al NASA, derivat din agilul F-5... E... banal...
Raman la 29-le meu! ![]()
@marus... ce-a mai mare gresala a armatei romane a fost cand au scos Mig 29-urile.
din cunostinte am ajuns sa stau de vorba cu 3 fosti piloti de mig 29 din Constanta la un miting aviatic acum 2 ani. Si oameni mai mult plangeau cand vedeau cum stau aviaonele pregatite de casat sau cand vedeau cum se joaca altii cu alte avioane.
Povesteau ca in majoritatea fight-simularilor cu americanii, mai mereu ieseam invingatori cu ale noastre mig 29.
grippen-ul e un avion super bun, l-am vazut atunci la Constanta.. si`l mai au si cehii, luat la fel in lising. si am impresia ca cehii au reinoit toata flota.. numai cu grippen.
@ bodanelu
Aviatia Militara n-a scos asa de capul ei 29-urile din uz. Povestea e f lunga si datatoare de batai de cap. Pe scurt, MiG-urile 29 au fost achizitionate de noi undeva prin '89-'90. Un lot de 20 si ceva de avioane(eu stiam de vreo 26) insotite de un alt lot de piese de schimb. Asta a fost marea buba, lotul de piese de schimb s-a tot subtiat o data cu trecerea anilor, ajungand ca la inceputul noului mileniu sa mai zboare maxim 3-4 avioane. De ce nu s-au comandat noi piese? Varii motive, toate legate mai mult sau mai putin de marele subiect "Geopolitica". Presiuni americanesti pentru inlocuirea avioanelor rusesti cu ale lor, "imbufnarea" rusnacilor o data cu intrarea noastra in NATO, apatia de la Min. Apararii la noi, etc.
Acum 3-4 ani s-a incercat o pseudo-modernizare a 29-ului. S-a construit un demonstrator numit MiG 29 Sniper (facut la Bacau la Aerostar, de Elbit si Daimler Aerospace) pe care l-ai vazut cred pe la C-ta. (migul 29 albastru, cu tot felul de reclame pe el). Modernizarea acesta facuse din 29 un avion redutabil si chiar cateva tari vecine (bulgaria, ungaria chiar polonia) isi manifestasera interesul pentru modernizarea propriilor flote de 29. A intervenit din nou "Geopolitica" si totul s-a terminat...
Pacat insa ca noi am pierdut un avion exceptional...
LE: Americanii sunt pussy cand vine vorba de dog-fight. Pilotii aia trebuiau sa-ti spuna ca i-au batut crunt pe francezi si olandezi cu pricajitele noastre Lancere, mult inferioare.
Amandoi sunteti niste terminati. Nu inteleg unde e caterinca in ce scrieti voi.
@Stanici taci!
@maruse da stiu poveste cu presiunile americanilor sa le cumparam F-16, F-18 care le-au scos ei din uz...
Ce stiu eu, ca s-a preferat modernizarea mig-21-urilor care erau mult mai vechi si pricajite decat repararea mig-29, un avion total superior 21-unului.
Asta e.. speram sa reusesca sa cumpere Grippen-urile. Eu am fost foarte impresionat ce au facut pustanii aia de piloti suedezi cu ele la mitingul aviatic (ce ziceau pe acolo, pilotii aveau undeva la 25 de ani).
Si voi clevetiti ca babele despre niste bucati de fiare pe topicul de mistouri!
hmmm... cred ca am gresit adresa...
Ce stiu eu, ca s-a preferat modernizarea mig-21-urilor care erau mult mai vechi si pricajite decat repararea mig-29, un avion total superior 21-unului.Asta e.. speram sa reusesca sa cumpere Grippen-urile. Eu am fost foarte impresionat ce au facut pustanii aia de piloti suedezi cu ele la mitingul aviatic (ce ziceau pe acolo, pilotii aveau undeva la 25 de ani).
![]()
nu-i deloc asa. modernizarea 21-ului s-a hotarat prin '92 parca, a inceput prin '94 si s-a incheiat prin '99. si s-au modernizat peste 80 de avioane din cat stiu eu. cum iti spuneam, noi n-am avut decat 26 de 29-uri. daca ne mai gandim ca au mai cazut vreo 6 pana in 1996 raman 20 de aparate cu resura de zbor limitata de stocul redus de piese de schimb. intrebarea e doar daca in locul modernizarii MiG -urilor 21 nu trebuiau cumparate atunci F-16 americane si modernizate de noi (vezi modelul israelian, care in primele 5 forte aeronautice din lume).
despre gripen este cu totul alta poveste. in pricipiu a fost un avion, produs suedezi pentru suedezi. acum l-au mai imbunatatit sa poata fi folosit worlwide...
personal, mi-ar place sa cumparam F-16 si sa le modernizam cu israelienii (fapt pentru care Elbit-ul si-a declarat disponibilitatea).
@ staniciu
luateaslamisto zdreant-o
@ irina
trebuia sa vb ceva cu tine... ![]()
pai tot dai add de ieri...
Da ma fetei add, nu fi magar.
Irinuca, cum te-ai simtit la mare?
Alo...gg este amenintat cu moartea si voua va arde de Mig-uri...hai mah dati-o drq de treba...da` putin respect nu aveti.
@Irina intra fata la mine pe mess nu te mai ruga de ala,o sa ramai fata batrana pana-ti da Marus add...la mine e automat.
Gata bah cu mistourile astea... am dat add, am dat tot... a inceput meciu' si alte d-astea...
Concluzia: M (ale) sau F(emale)? ....Sau T(ranny)![]()
Ma, este clar ca lumina lunii! esti blonda! Deschide dracu un topic de avioane,rc-uri, machete, trenulete si alte masinute pe care poti sa-l moderezi! Vb eu cu moderatorul cel rau sa nu ti-l inchida pana nu faci 200 de vizite ![]()
@stanici, ti-ai revenit?
Relax, everybody. De cand a aflat ca 3xYo e fata, Marus nu mai nutreste niciun interes vis a vis de dumneaei.
@ novacel
esti tru
@staniciu
esti tru-tru
P.S. Ibrahimovici e super-jucator! ![]()
@axl n-am mai fost la mare din '98
@Fane fata batrana?
nu cred ca e cazul meu...
@Stanici, interesele exista, dar sunt de alta natura ![]()
@axl n-am mai fost la mare din '98
Rusine!
rusine mie?
rusine sa-i fie aluia care baga lemne pe foc!
Marus, mongoloidule, nu mai baga lemne pe foc!!!
mongoloidule
and that "thing" is...??? ![]()
@ Marius
muahahahahaha ![]()