FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Marea Neagra

«1235»
axl2311.08.2007 10:20

Pentru ca mai sunt cateva ore bune pana imi vine prietena acasa si pot pleca la plaja intentionez sa va prezint cateva lucruri ce se pot dovedi utile celor ce vin la mare vara asta si au si alte planuri decat sa se prajeasca la soare sau sa se imbete.

Rezervatii naturale:

Rezervatia de dune marine de la Agigea

Se afla la sud de Constanta, in apropierea Garii Agigea, la 4 km de Eforie Nord. Este unica rezervatie de dune marine din Romania. Este, in mare, o oaza de diversitate floristica si faunistica. Dunele s-au format prin depunerea continua a nisipului adus de vant, din directia nord, dinspre un vechi golf Marin ocupat in prezent de lacul Agigea.

Rezervatia ocroteste circa 120 de specii caracteristice acestei zone, cum ar fi: ciucusoara de nisip(alyssum borzeanum), carcelul(ephedra distachya) sau volbura de nisip(concolvus persicus). Fauna e reprezentata de specii ca: broasca testoasa dobrogeana(testudo graeca iberica), calugarita(mantis religiosa), leul furnicilor(myrmelon formicarius).

Lacul Techirghiol

Este o rezervatie faunistica situata langa localitatea cu acelasi nume si reprezinta cel mai intins lac salin din Romania.(10,7 km2) Cantitatea mare de saruri nu permita existenta vertebratelor si a multor grupe de nevertebrate.

In apa lacului predomina bacteriile, o specie de alga verde(cladophora fracta), crustaceul artemia salina precum si o noua specie (in Romania) de batracian, pelobates syriacus balcanicus. Tot aici traiesc peste 124 de specii de pasari.

Pestera Limanu

Situata la 5 km sud-vest de Mangalia, in apropierea comunei Limanu. Are o lungime totala de 3200 de metri si face parte din categoria pesterilor labirintice. S-au gasit aici numeroase vestigii de la inceputul erei noastre, fragmente de ceramica romana precum si unele urme posibile ale exploatarii calcarului. Pestera este impartite in 3 sectoare, in sectorul doi, datorita lipsei totale de curenti de aer si temperaturii si umiditatii constante fiiind posibila existenta unei faune mai bogate, specifica pesterilor, precum si a coloniilor de lilieci.(personal, am observat la un moment dat o colonie de aproximativ 1500 de exemplare)

Alte pesteri vizitabile in Dobrogea sunt cele de la Gura Dobrogei, Liliecilor si La Adam. Echipamentul de vizitare al acestor pesteri este cel minim: surse multiple de lumina, haine rezistente, care pot fi murdarite de argila.

Rezervatia Padurea Hagieni

Este localizata pe partea stanga a soselei Mangalia-Albesti, aproximativ in dreptul kilometrului 10, unde se ramifica un drum ce duce in rezervatie. Suprafata protejata este de 392,9 ha. Numarum mare de biotopuri este determinat de prezenta Lacului Mangalia, de alternanta de depresiuni, viroage, dealuri si canioane. Pe o suprafata relativ restransa se intalnesc balti de vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar, palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente. In padure se pot intalni primavara ghiocelul dobrogean (glanthus graecus) si bujorul romanesc. Deosebit de interesanta este vegetatia acvatica si palustra din Valea Serpilor si ochiurile de apa lin curgatoare din Defileul Cascaia unde se gasesc peste 147 de specii. Tot aici se gaseste si o fauna remarcabila, formata din multe specii de origine sudica: broasca testoasa dobrogeana, vipera cu corn dobrogeana, broasca sudica, paianjenul cu capacel, soparla de stepa, soparla dobrogeana, etc.

Este de altfel si un loc foarte bun pentru un gratar in aer liber, cu conditia sa nu lasati in urma deseuri.

Mlastina Mangalia

Regiunea dintre Lacul Tatlageac si Lacul Mangalia se caracterizeaza printr-un relief exocarstic bine evidentiat, reprezentat de mici doline, vai oarbe, etc. In unele din aceste forme de relief au iesit la suprafata izvoare termominerale care dau nastere la ochiuri de apa adanci de cativa metri dar reduse ca suprafata(orbane). In jurul acestor ochiuri se dezvolta o vegetatie abundenta ce duce la transformarea zonelor depresionare in mlastini: Mlastinile Cara-Oban, Blebea. Mlastina Mangalia este separata de mare printr-un cordon litoral de circa 1'5 km si lat de 80-100 metri, ea avand o suprafata de circa 100 ha. Nivelul mlastinii este cu 80 cm mai inalt ca cel al marii. Fauna acestui ecosistem este deosebit de bogata: lebede, lisite, mai multe specii de rata si, sezonier, pelicani, cormorani, starci albi si cenusii, starci lopatari. (pelicani n-am mai vazut de 4 ani dar lebedele sunt o prezenta Constanta)

Pentru vizitare recomand o barca pneumatica si un aparat fotografic cu card de 8 giga.

Rezervatia Marina "2 Mai - Vama Veche"

Este prima de acest tip din tara noastra, intinzandu-se intre comuna 2 Mai si Vama Veche pe o lungime litorala de 5 km, pana la adancimea de 20 metri, avand o suprafata de 150000 ha. Aceasta zona adaposteste elemente floristice si faunistice caracteristice zonelor cu facies pietros, printre care si multe raritati: algele brune(cystoseira barbata), algele rosii(polysiphonia elongata, ploysiphonia opaca, phyllophora nervosa) si algele verzi(ulva lactuca). Din fauna acestei rezervatii fac parte speciile de guvizi, randunica de mare, scorpia de mare, cateva specii de stelute de mare(pe care personal nu le-am vazut niciodata, in ciuda tuturor eforturilor mele), calutul de mare, acele de mare, diferite specii de crab, garizi, etc.

In aceasta mica descriere am folosit date luate de la Institutul Roman de Cercetari Marine, ONG Mare Nostrum, Centrul de Cercetare si Informare Ecologica Mangalia, Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice(multumiri domnului Cristian Lascu) si in ultimul rand observatii proprii. Toate speciile scrise "aplecat" sunt protejate de lege.

Si acum un cuvant despre scufundari. Exista doua centre de inchiriere de echipament subacvatic, pe plajele Neptun si Vama Veche(s-ar putea si in Mamaia, dar nu bag mana in foc) dar personal prefer scufundarea la liber, ceea ce va sugerez si voua, cu banii pe 2 ore de scufundare va puteti foarte bine cumpara o pereche de labe, una de ochelari si un snorkel si infruntati natura subacvatica cu propiile forte. Zonele mele preferate sunt Vama Veche - 2 Mai, faleza Costinesti, capetele de dig din Mangalia, Saturn, Venus. In general, zone cu fund stancos sau stabilopozi ce pot sustine flora si fauna. Pentru vanatori-culegatori recomand midiile proaspete, culese de pe stabilopozii din Venus, acolo cresc cele mai mari si mai curate, garizii de pe malul stancos din 2 Mai sau rapanele proaspat culese in zorii zilei intre Vama Veche si 2 Mai. Pentru midii recomand alegerea unei zile cu mare linistita, de preferat la sfarsitul unei perioade de mai multe zile de acalmie marina, vor avea mai putin nisip in ele. Recomand cu caldura folosirea unei manusi, altfel te umpli de taieturi sangerande, ceea ce, se stie, atrage Marele Alb. Pentru rapane, cele mai bune perioade sunt de dimineata, orele 6-9, sau dupa-amiaza, de pe stabilopozi, atunci ies la vanatoare de midii.

Cu speranta ca nu v-am plictisit, va urez un sejur placut la mare si inchei cu speranta ca nu veti scrie "Forza Steaua" pe peretii pesterilor.

Wally11.08.2007 10:55

Sunt multe de vazut pe litoralul Marii Negre, din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam ca exista pe litoralul nostru. Ar trebui sa mai fac si eu o vizita la Marea Neagra pentru ca trebuie sa recunosc n-am mai fost de vreo 5 ani pentru ca in ultimii ani am preferat Egeea, Adriatica si Mediterana.

axl2311.08.2007 10:58
din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam pe litoralul nostru.

Pai tocmai de aia le recomand, toate merita vazute macar o data in viata.

forever_STEAUA11.08.2007 11:44
Cu speranta ca nu v-am plictisit, va urez un sejur placut la mare si inchei cu speranta ca nu veti scrie "Forza Steaua" pe peretii pesterilor.

N-ai zis nimic de **UE Dinamo :biggrin:

Wally11.08.2007 14:18

@Axl, mi-ai dat o idee buna. Mi-am luat bilet la tren, maine dimineata la 7:34 sunt in Mangalia :tongue:

c.ronaldo1711.08.2007 14:23
maine dimineata la 7:34

Bai ce "ficși" sunt unii... :rolleyes:

forever_STEAUA11.08.2007 14:26
@Axl, mi-ai dat o idee buna. Mi-am luat bilet la tren, maine dimineata la 7:34 sunt in Mangalia :tongue:

Asta s-o crezi tu! :laugh:

Wally11.08.2007 14:34

Sper sa nu aiba intarziere prea mult :tongue:

fane_casieru11.08.2007 15:24

Axele - As veni la Mangalia doar sa-ti fac tie paguba in buzunar...ete asa...cat despre oras,frumos nimic de zis numai ca acolo mi-am "pierdut" 2 ani din tinerete servind patria ( U.M.02029/L Marina Militara..de fapt S.N.M. 2 Reparatii Nave Militare...la iesire din Mangalia spre Limanu )..am foarte multe amintiri placute si mai putin placute.Apropos..gazonul lui Callatis Mangalia cum se mai prezinta ? l-am pus bucata cu bucata in 89`pe un vant si-o ploaie ca-n basme.Oricum a trecut si-am uitat,cine stie poate ajung intr-o zi pe acolo...si atunci sa te pregatesti ca am multe de spus ( amintiri frumoase ).Si pentru cei mai tineri care nu au apucat sa viziteze Mangalia....mergeti ca nu aveti nimic de pierdut...sincer !

axl2311.08.2007 15:47

Tocmai ce m-am intors de la plaja.

@forever

Nici macar **ue Dinamo, se accepta doar "Vali'76", "Ionela+Maricel=love" si atotprezentul "Killroy wus here".

@wally

Pai maine dai un buzz si ne vedem la o bere.

@fane

U.M. 02029 nu mai exista, dupa cate stiu eu, tot in zona aia am facut si eu Armata, 02144(rubeju). Gazonul e tot ala din '89, ai facut treaba buna. Daca apari prin Mangalia, accept paguba cu mare placere.

Wally11.08.2007 16:06

Axl lasa-mi un numar de telefon pe privat(dar mai repede asa ca tre' sa-mi fac si eu bagajul) ca nu stiu daca maine o sa am de unde sa intru pe net si ne vedem prin Mangalia la o bere(asa e expresia "o bere" :tongue: )

axl2311.08.2007 16:08

@wally

Ti-am dat p.m.

axl2312.08.2007 12:09

Wally a ajuns la mare.

milovan djilas12.08.2007 13:08
Sunt multe de vazut pe litoralul Marii Negre, din "obiectivele" pe care ni le recomanzi de multe nici nu stiam ca exista pe litoralul nostru. Ar trebui sa mai fac si eu o vizita la Marea Neagra pentru ca trebuie sa recunosc n-am mai fost de vreo 5 ani pentru ca in ultimii ani am preferat Egeea, Adriatica si Mediterana.

La Adriatica ai fost in Croatia sau Muntenegru? Sau poate Slovenia sau Italia?

axl2312.08.2007 14:18

Mediterana e o mare extraordinara, are o vizibilitate subacvatica de 30 de metri, daca nu mai bine. Merita sa dai bani pentru scubadive, mai ales la turci, cu care poti negocia la maxim, mai ales pentru grupuri. De obicei arunca in oferta si masa, NU si fotografiile subacvatice, unde incearca sa te arda. Grecii sunt mai "seriosi", poti negocia dar te trateaza de sus. Egiptenii sunt cei mai parsivi, sunt de acord cu un pret si apoi te fac pe la spate. La fel ca la noi, mai degraba recomand free-diving-ul dar daca sunteti in bani se merita si scuba.

Un alt loc foarte bun pentru free-dive este litoralul bulgar. Apa este mult mai limpede ca la noi, nu-mi explic de ce(exista totusi o explicatie), insa trebuie sa cauti mult pana gasesti o locatie cu facies pietros accesibila. La Capul Kaliakra sunt niste locatii potrivite insa e greu de ajuns la apa, sunt niste poteci imposibile, faleza fiind foarte inalta, plus ca scufundarile la liber facute de mine acolo au avut un caracter clandestin, nu stiu exact daca e sau nu voie, naiba le intelege astora limba si scrisul. Mai usor e de ajuns la Nessebar sau la Nisipurile de Aur insa relieful subacvatic nu este la fel de spectaculos. Au insa niste plaje foarte frumoase, pentru amatorii de astfel de activitati batranesti.

axl2313.08.2007 15:11

Topicul asta mai merita o sansa.

danimarcu13.08.2007 16:23

@axl23 -normal ca merita!Daca nu exista,nu il cunosteai pe @Wally steaua_ro

c.ronaldo1713.08.2007 16:25

Pe acest topic ne simtim ca la matrimoniale :biggrin: !

fane_casieru13.08.2007 16:29
Pe acest topic ne simtim ca la matrimoniale :biggrin: !

Nu frate,corect e: ...ne SIMTEM bine... :biggrin:

axl2314.08.2007 07:32

Multumesc pentru sustinere.

Raziel_Steaua14.08.2007 20:33

Apropo de marea neagra, respectiv Vama Veche... Mai vine careva la Stufstock? Daca vedeti pe cineva dormind pe nisip cu un fular cu Steaua, eu sunt :)

axl2314.08.2007 20:43

@Raziel, Uziel, Kemuel, Nataniel si ceilalti serafimi

Vezi ca e frig rau, ia-ti si-o patura, ceva. Si jandarmeria mai face plimbari nocturne pe plaja anul asta.

Boicotati Stufstock!

Raziel_Steaua14.08.2007 20:46

Daca nu vine fratele Azaziel nu mai vin nici eu :rolleyes:

Ce ai fratele meu cu Stufstock?

Wally15.08.2007 15:06

Cateva impresii dupa sejurul la Marea Neagra: In general marea este murdara fata de alte tari care au deschidere la Marea Neagra(nu pot sa-mi explic cum altii pot sa ofere unele facilitati, iar noi nu putem) dar se poate face baie si plaja, insa in unele locuri(Mangalia) cred ca nu se poate face baie, marea fiind plina de alge, si nici plaja mirosul fiind unul care te tine departe de plaja, chiar si Axl care e din Mangalia spunea ca nu a mai fost pe plaja din Mangalia de 15 ani(nu stiu daca acesta este principalul motiv).

Banuiesc ca e foarte placut sa faci scufundari, insa acest sport nu e pentru mine, drept dovada ca era sa-i strict echipamentul lui Axl, spre rusinea mea, care a avut bunavointa si rabdarea sa incerce sa ma invete insa fara nici un rezultat. Ar fi fost o experienta interesanta, insa n-a fost sa fie! Pe aceasta cale vreau sa-i multumesc ca mi-a pus echipamentul propriu la dispozitie si pentru timpul acordat acestor incercari esuate.

O specie pe cale de disparitie de care Axl nu ne-a vorbit, prezenta pe litoralul Marii Negre este "tantarul de Mangalia"(denumirea stiintifica nu o stiu) care este de o nesimtire rar intalnita, deranjandu-ne in fiecare noapte de la berile pe care le savuram cu spor in fata casei.

Acestea fiind spuse nu pot sa va dau un sfat daca sa alegeti sau nu litoralul Marii Negre, concluziile puteti sa le trageti singuri.

axl2316.08.2007 08:43
Ce ai fratele meu cu Stufstock?

Stufstock-ul s-a transformat in exact opusul a ceea ce s-a dorit sa fie. In loc sa salveze Vama Veche pune serios umarul la definitivarea distrugerii ei.

@Wally

Tantarul, Culicinae Comunis, nu este, din pacate, o specie pe cale de disparitie. Sincer, nu gasesc utilitatea sau necesitatea biologica a existentei acestei specii in Romania.

«1235»