A fost greu de tot asearã. O calificare smulsã totuși cu forcepsul. Sunt convins cã la 1-1 pe mulți i-au cuprins gândurile negre. Pe mine, cel puțin, da, mai ales la atacurile curajoase și iuți ale polonezilor. ªi, în același timp, la telefoanele insistente ale ,,amicilor" câini, pe care m-am simțit nevoit sã le resping sistematic.
Steaua n-a jucat grozav asearã, trebuie spus. Personal, mã așteptam sã avem mai puține probleme, însã în același timp n-a fost niciun moment în care sã mã gândesc sincer cã vom rata calificarea. Chiar la 1-1, prin minutul 75, la un corner al polonezilor (dupã intervenția aceea a lui Zapata, în situație de unu la unu, la marginea careului de 16 metri) țin minte cã i-am spus unui ,,coleg de suferințã" cã vom bate. Puținã încredere nu stricã niciodatã.
Dar nici nițel realism. Steaua a jucat mai slab ca la Lubin, iar polonezii au jucat mai bine. Mental, explicabil, ei fiind cei care aveau de recuperat un handicap și, în fond, fiind echipa care oricum n-avea ce sã piardã. De partea cealaltã, senzația mea a fost cã bãieții și-au vãzut de treabã, dar câteva piese din mecanism au dat rateu dupã rateu.
Neaga a fost pentru mine marea dezamãgire a meciului. Însã și în cazul lui și în al lui Croitoru, existã o mare scuzã: ambii joacã pe niște posturi pentru care nu sunt fãcuți. Neaga n-a fost și nu va fi niciodatã un vârf veritabil, iar în plus nici nu-l dã forma sportivã afarã din casã în acest moment. Croitoru este inimos, destul de tehnic, dar stângul lui e exclusiv pentru ambreiaj. Am vãzut asearã cel puțin 3-4 faze în care Croitoru a oprit atacul ca sã-și întoarcã mingea pe dreptul. Cum spuneam însã, ei joacã în condiții neprielnice, pe posturi care nu-i "aranjeazã". Steaua nu are în acest moment mijlocaș stânga (Boștinã - exclus din lot, Ochiroșii și Cristocea - accidentați), iar Badea lipsește mult de tot atacului nostru.
Colac peste pupãzã, și Dicã a fãcut cel mai șters meci al lui din acest început de sezon. Iar când Dicã și Neaga nu joacã mai nimic, nu poți spera la foarte multe. Mã bucur însã nespus pentru Zaharia! Acest jucãtor avea nevoie de un asemenea gol ca sã capete încredere și ca sã cunoascã senzația dulce de a fi aplaudat de un stadion întreg în picioare. Deși sunt un fan declarat al lui Vali Badea, cred cã Zaharia a fost o afacere bunã a Stelei și cred cã fostul ,,bistrițean" ne va mai face astfel de cadouri.
Un cuvânt și despre Zapata. N-am vãzut reluãrile, deci vorbesc din ce am vãzut pe viu: iar pe viu, mie și multor altora ni s-a pãrut cã Zapata a greșit la gol, scãpând ușor o minge pe care niciun portar nu are voie s-o lase decât dacã e luat pe sus cu fulgi cu tot, ceea ce n-a fost cazul. Posibil însã sã fi fost fault în atac. Tot ce știu este cã trebuie sã fim cerebrali și sã ne dezbãrãm de prostul obicei de a pândi greșelile portarilor noștri! Dacã fiecare portar care vine în Ghencea va fi privit cu un amestec de fricã și neîncredere, iar la prima minge scãpatã vom izbucni în cor cu clișee gen ,,unde i-or gãsi, dom'le, pe toți?", nu vom ieși niciodatã din acest cerc vicios. Zapata n-a avut ce apãra la Constanța și a apãrat bine asearã, când a avut multe centrãri sigure și douã intervenții salvatoare. Sã-i mai dãm timp, dar s-o facem cu generozitate, nu așteptând urmãtoarea greșealã, pentru a ne confirma propriile premoniții!
ªi ca sã închei, splendidã atmosfera din Templul Fotbalului Românesc asearã! Pe mine unul m-a surprins teribil de plãcut, mai ales cã am stat la tribunã dupã foarte mulți ani de peluzã. Am vãzut însã o peluzã Nord foarte activã și foarte animatã, o peluzã Sud în searã de grație, în ciuda unui numãr mic de oameni (maxim 400) și douã tribune vii, preluând de multe ori scandãrile peluzelor, ba chiar dând și tonul în unele dãți. Sunt foarte convins cã dacã Steaua s-a calificat, a fãcut-o și datoritã faptului cã asearã suporterii steliști au crezut în echipã pânã la capãt și au susținut-o frenetic. Clișeu sau nu, dar e adevãrat: asearã am jucat în 12!
Cu Steaua pânã la moarte!
Ovidiu