in primul rand, nu vreau sa jignesc pe cineva cu cele cateva pareri ale mele despre vestitul "caz" Elton, fie ei pro, fie anti Elton.
in al doilea rand, eu cred ca si in acest "caz" noi romanii, ca de obicei, suntem extremisti, adica fie se exagereaza defectele, in special fizice, ale piticutului, fie (mai ales) exista tendinta eronata de a i se atribui merite, calitati, care mai degraba nu prea exista, fiind doar ipotetice.
de pilda, sunt mirat sa citesc cum un stelist poate sa compare un m Raducanu cu acest Elton Xavier, adica un gigant cu o speranta, cel mult..
apoi, esenta despre Elton si jocul lui ar putea veni din raspunsul la intrebarile lui Adrian, adica :
ce legatura are inaltimea cu driblingul sau cu pasa?
Daca Elton centreaza tot el trebuie sa dea cu capul?
ce legatura are postul de playmaker cu cel de pivot sau de fundas central?
va rog frumos sa imi explicati si mie ce legatura are inaltimea cu capacitatea de a pasa
daca e de 1,90 poate pasa mai bine?
dl Adrian, nu e vb neaparat de inaltime, e vb de faptul ca Elton nu exista din acest pdv, el nici macar inaltime nu are, pentru ca de inaltime mica vb undeva la CCA 1,65 cm..deja prea putin pentru fotbalul mare, dar oricum incomparabil cu grotescul 1,56 cm… tu stii ce inseamna 1,56 cm?? cate kg are acest Elton la 1,56 aia?? vreo 50 probabil… tu ai idee ce inseamna 50 de kg in fotbalul de azi?? din pdv al lungimii pasului, al fuleului deci, stii ca unul de 1,56 cm face de trei ori mai multi pasi decat unul de 1,90 cm??prin urmare retine ca cineva la 1,56cm /50 kg efectiv nu are forta de a suta puternic in minge, sau de a trimite in forta mingea in asa fel incat directia ei sa nu poata fi anticipata si nu poate avea prin definitie nici cine stie ce viteza de joc uluitoare, este doar senzatie optica falsa, pentru ca de fapt unul de asta pititc fuge pe loc!!! rezulta deci pericol de interceptii, numai in privinta paselor. rezulta mai inainte pericol de deposedare la aproape orice duel one to one in care un aemenea jucator NU A PRIMIT DEJA MINGEA. stii cat de buni sunt adevaratii fundasii din zilele noastre? daca ai intelege corect fotbalul, ai vedea ca aproape orice fundas mai acatarii incearca "sa ia fata" omului sau, sa nu il lase sub nici o forma sa primeasca mingea, indiferent cine e atacantul deci.. ori, asta inseamna contact fizic….aici e marea buba, la 1,56cm..e deja inutil orice argument deci, mai ales ca adevaratii fundasii din ziua de azi nu pot fi pacaliti asa usor de atacanti mai puternici ca ei, cu atat mai putin de ceva inimaginabil de firav ca Elton.
apoi, ar insemna ca sansa unuia ca Elton este sa vina chiar el la primire, "pe iarba" sau la scurt cum s-ar zice, singura varinata sa primeasca mingia anticipat si sa plece cu varza spre poarta. dar asta se poate intampla numai daca marcajul este incipient, ori asta se intampla de regula in treimea proprie, adica acolo unde nici macar Ronaldinho nu inseamna nici un pericol, cu atat mai mult cu cat Elton nu este totusi Ronaldinho si nici nu va fi vreodata. deci, sa admitem ca Elton vine in treiomea proprie sau undeva pe banda de mijloc, la primire, fara sa fie strans in marcaj, si ca r putea pleca spre poarta, dar clar ca el va fi deja in obiectiv si va fi strans in cleste de cel putin doi adversari, de regula mijlocasul la inchidere sigur, situatie in care nu poate dribla lejer decat daca adversarii lui sunt net inferiori tehnic, ceva de genul echipelor f slabe sau neinteresate de rezultat in acel moment. pentru ca in caz contrar, un pitic de genul Elton este anihilat f rapid datorita faptului ca alonja pasului, fuleul, este f mic, la 1,56 faci de 3 ori mai multi pasi decat un adversar de 1,90, dupa cum am mai zis.
analizand pasele lui Elton, sigur, omuletu este brazilian si are o tehnica incontestabila, dar majoritatea paselor lui sunt pe faza scurta, undeva intre 5-20 m maximum, ceea ce inseamna eficienta doar in caz de contraatac in lant, sau chiar in evantai, dar cu sustinere imediata, in caz contrar fiind obligat sa suteze mai in forta pentru ca pasa sa ajunga la mai mult de 20 de m, efortul afecteaza acuratetea executiei iarpasa nu mai este asa reusita. doar pe metru patrat, aaaaaaa, da da da, pe metru patrat este vizibila tehnica de reclama TV…dar ce folos, daca micile bijuterii nu au si urmari practice??
acum, exemplul cel mai simplu imi pare a fi evolutia lui Elton nu din meciul cu Jiul, sau national, sau stiu eu cine, nici macar din meciul cu rapid, cat timp rapid in acest an a fost o echipa modesta in general, ci doar din meciul cu Dinamo, nu pentru ce scor s-a inregistrat, sa ne intelegem bine, ci pentru ca doar in acest meci Elton a avut cu adevarat ceva probleme mai serioase din tot ce a jucat el pentru Steaua. si retineti, era vb de Dinamo, nu de alde werder, sevilla, benfica, lazio, porto, valencia, nemaivorbind de unii ca real, barca, Milan, Chelsea, Liverpool sau MU…ei bine, in acel meci exista o faza emblematica ce dobedeste justetea argumentelor mele: undeva in repriza intai parca, Elton dribleaza cum necum vreo 2 dinamovisti, face un un doi parca, apoi intra in careu si trage de la vreo 14 m…la reluarea din spatele portii se vede ca Lobont a avut la dispozitie un interval de reactie enorm intre momentul sutului (de la 14 m !!! ) si momentul interventiei lui, aproape ca s-a culcat cu o secunda inainte sa ajunga mingea pe stanga si nu ca sunt ironic, dar putea pana a venit mingea sa stea cu capul pe mana stanga si sa traga cu dreapta si un tutun ca tot le are cu fumatu…dar daca acolo era macar un Iacob sau Thereau, in pozitia lui, nu cumva ii rupeau atele lui lobby ?? iti spun eu adriane, garantat asa era, NU AVEA TIMP DL LOBBY SA O FILMEZE MACAR.. vezi, asta e raspunsul corect: diferenta intre unul ca Iacob si Elton, adica diferenta de forta!! adica, insasi cheia fotbalului modern.
de asta, dincolo de calitatile lui Elton, dar numai pe metru patrat, sincer va spun ca Becali nu greseste, dar sunt convins ca nu el e cel care a decis asa initial, tot Olaroiu,