Izgonirea din România
Elton a fost umilit pentru cã s-a lãsat ovaționat atunci cînd Becali era huiduit
Bergodi pleacã discret de la Cluj, fãrã a mai da mîna cu patronii, lãsînd echipa, pentru prima oarã în istoria ei, în Cupa UEFA. Thereau și Elton se urcã nedumeriți în avion, ca niște copii pãlmuiți și trimiși în lume de un pãrinte în crizã. În scurt timp îi va urma și Andrey.
Acești oameni parcã fug din calea unui bombardament. Așa și este: sîntem o nație mereu în rãzboi, în care fotbalul e doar pretextul pentru umflarea de mușchi a unor generali de mucava. Tupeu, nesimțire, ironii proaste, jigniri. Învingãtorii îi ridiculizeazã pe învinși, aceștia le spun cîștigãtorilor cã au avut noroc. "La anul" - mereu la anul! - "am sã-ți arãt eu ție". "Ești de nota 4″. "Ciocu' mic!", "Eu fac cît 200 ca tine!".
Thereau spune, cu acea durere în suflet pe care numai oamenii singuri o înțeleg: "Nu m-am adaptat și nu mã pot înțelege cu nimeni". Apoi, cazul Elton. Cît de bun manager și politician poți fi dacã jignești și alungi un jucãtor iubit de toatã tribuna? Dar cheia problemei nu stã în slabele calitãți ale marelui intermediar de metri pãtrați sau ale antrenorului pentru care cel mai bun atac e apãrarea.
Elton a fost îndepãrtat pentru cã, într-o perioadã în care liderii erau huiduiți, el a fost ovaționat. Atît. Aceasta a fost greșeala brazilianului: s-a fãcut iubit fãrã gimnasticã verbalã la TV, doar din douã pase, trei cãlcîie și nici un cuvînt. La sfîrșitul filmului, s-a pierdut spre orizont ca Charlot.
Strãin nu e doar acela care vorbește o altã limbã, ci și cel care are altfel de suflet. Dupã 45 de ani sub steagul vișiniu și cu probleme de sãnãtate, Ricã Rãducanu e în pericol sã fie dat afarã de la Rapid. Probabil cã Tamango nu fãcea altceva toatã ziua decît sã joace tenis cu piciorul. Dar atît trebuia sã și facã. Sînt oameni care trebuie rãsplãtiți pentru cã pur și simplu existã, dacã prin asta lumineazã viețile celor din jur. Ricã va însemna mereu mai mult pentru Rapid decît toate milioanele lui Copos, din același motiv: s-a fãcut iubit.
În aceleași zile, dupã finala Ligii Campionilor, antrenorul învinșilor, Rafa Benitez, a spus scurt: "Am fost învinși de o echipã de clasã". Dupã ce a pierdut titlul în fața celor de la VfB Stuttgart, conducerea lui Bayern a plãtit publicitate de 20.000 de euro în ziare pentru a publica un text: "Felicitãri pentru titlu și promitem o luptã strînsã în sezonul viitor!".
Se întîmplã nu la cîteva mii de kilometri distanțã, ci la mii de ani-luminã de aceastã planetã morocãnoasã și stearpã numitã România, deasupra cãreia se înjurã niște zei neputincioși.
Adrian Georgescu -GSP