Sãptãmâna trecutã îmi exprimam pãrerea cã în ciuda multor neajunsuri de la clubul nostru, rãul cel mai mare vine de la persoana lui George Becali. Concret, anularea repetatã a identitãții clubului, conjugatã cu suprapunerea imaginii sale peste cea a Stelei, acestea reprezintã pericolul cel mai mare. De la aceste ,,principii" în jos iradiazã rãul pe care-l observãm în detalii mai mici precum, atitudinea jucãtorilor fațã de culorile Stelei sau a conducerii și a jucãtorilor fațã de suporteri.
Tot în acel articol spuneam cã nu cred în schimbarea lui George Becali. ªi nu este vorba aici despre o demonizare a sa, nu cred cã George Becali este rãul în persoanã și nici mãcar nu cred cã este cel mai rãu ,,patron" posibil pentru Steaua. Firea umanã e capabilã de distorsiuni de necrezut, sunt deci convins cã am putea gãsi pe cineva chiar mai rãu decât George Becali. Problema noastrã însã este aceasta și nu putem sã o ocolim sub pretextul cã ne-ar putea fi mai rãu (mai ales cã nu știm sigur cã ne va fi mai rãu, din contrã, ne-ar putea fi mai bine).
Am sã încerc sã arãt în continuare de ce nu este rezonabil sã sperãm la o soluție amiabilã din partea lui George Becali în ce privește Steaua. ªi pentru a face asta, am sã rãspund la douã întrebãri care sunt puse foarte des de suporterii steliști.
1. De ce nu renunțã Becali la Steaua?
Într-adevãr, omul are bani cu duiumul, popularitate în creștere, este se pare cea mai mediatizatã persoanã din România. Ce-i mai trebuie Steaua, mai ales când de la o vreme dã foarte clar de înțeles cã fotbalul și implicit Steaua nu mai reprezintã o preocupare de cãpãtâi pentru el, când funcția de președinte apare la orizont.
Simplu: notorietatea lui Becali se bazeazã încã în foarte mare mãsurã pe Steaua. De altfel, un necunoscãtor ar observa lesne cã trei sferturi din aparițiile sale la televizor sau în presa scrisã sunt din postura de ,,finanțator al Stelei". Este de-a dreptul hilar cã uneori în știri cu conținut politic, se face referire la Becali tot ca "finanțator al Stelei", deși articolul sau știrea îl vizeazã pe președintele unui partid. Fotbalul este un subiect la care se pricepe tot românul, nu-i așa? Încercați sã vã imaginați niște emisiuni cu George Becali în care acesta nu vorbește despre fotbal. Despre ce ar putea dumnealui vorbi? Ce ar putea dumnealui aduce nou pe o altã temã? Cine l-ar urmãri pe domnul Becali vorbind despre economie? Sau despre mediu? Sau despre politicã externã? Pe cale de consecințã, cine l-ar mai invita în emisiuni pe Becali dacã acesta n-ar putea vorbi despre fotbal, aceastã religie popularã? Fãrã fotbal (a se citi Steaua), Becali ar pierde deci 75% din expunerea sa mediaticã, deci notorietatea care stã la baza popularitãții sale. Nu-i o problemã, ar recurge la pomeni ceva mai des decât momentan ca sã ținã prima paginã, dar i-ar fi oricum mult mai greu, nu? ªi atunci, DE CE vreodatã ar renunța Becali la Steaua, când Steaua este motivul principal al expunerii sale mediatice?
Dacã am conchis cã în mod voluntar Becali nu are niciun interes sã renunțe la Steaua în viitorul imediat urmãtor (adicã pânã la alegerile din 2009), trecem la întrebarea numãrul doi:
2. De ce nu se limiteazã George Becali la postura de președinte (sau ,,finanțator") și nu lasã Steaua pe mâna unor profesioniști, care se pricep la fotbal?
Iarãși, din punctul meu de vedere rãspunsul este evident. Pentru cã George Becali nu urmãrește binele Stelei, ci binele sãu. Incidental, dacã binele sãu se suprapune cu binele Stelei, treacã! În caz însã de conflict, binele personal prevaleazã.
Mai mult, întreaga imagine publicã a domnului Becali este una de om providențial, mesianic. De factotum, om care face de toate. Deci care se pricepe la toate. ªi care plãtește tot. Pentru cã are de unde. De ce sã vrea domnul Becali o diviziune a muncii la Steaua? Asta ar însemna cã nu dumnealui este cel care știe, face și salveazã totul la Steaua. Mai mult, existã pericolul ca Steaua sã înceapã sã producã bani singurã. ªi atunci, unde mai este beneficiul lui?
Desigur, orice om inteligent ar aprecia o astfel de mutare ca una înțeleaptã, prin care George Becali știe sã controleze o afacere în mod profesionist. Dar vi se pare cumva cã targetul lui Becali este format din oameni inteligenți? Aveți impresia cã Becali vrea cumva sã-i mulțumeascã pe cei care sperã la o sãnãtoasã și eficientã conducere a Stelei? Categoric nu. El vrea sã îi captiveze pe nefericiții care sperã mereu cã un singur om "Becali în speța noastrã" poate pocni din degete și schimba realitatea dupã bunul plac. El are nevoie sã fie cel care salveazã totul. ªi cel care face totul. Pe banii sãi. Binele afacerii Steaua nu-l intereseazã, atâta timp cât acest bine anihileazã tipul de personalitate pe care el o promoveazã asiduu de câțiva ani încoace.
De altfel, manifestarea lui Becali de la meciul Dinamo - CFR Cluj a demonstrat ce mai era de demonstrat. Cã în schimbul unei popularitãți personale (și aceea prost evaluatã, dar nu mai insist), Becali s-a lepãdat brusc de simbolurile Stelei. Salut ,,spartan", fular spurcat la gât, bezele suporterilor dinamoviști, în fond, tot ce conteazã este Becali, nu?
Dacã suntem de acord cu aceste 2 rãspunsuri, atunci vom cãdea de acord cã George Becali nu va renunța în viitorul apropiat la modul despotic de a conduce Steaua și cu atât mai puțin la Steaua în întregime. Ar fi o prostie imensã! ªi ar fi total împotriva intereselor sale. Care nu sunt și n-au cum sã fie ale Stelei!
Sãptãmâna viitoare voi scrie un articol și despre cum vãd eu posibilã rezistența în fața lui George Becali. Sper din tot sufletul sã fie ultimul dintr-o bunã perioadã de timp, pentru cã m-am sãturat sã vorbesc despre Becali când ar trebui sã vorbesc despre Steaua. Din pãcate însã, prezentul Stelei este confiscat de George Becali, iar asta nu poate fi trecut cu vederea.
Cu Steaua pânã la moarte!
Ovidiu
P.S. Þin sã le rãspund încã de pe acum celor care vor veni cu ,,argumentele de serviciu" : nocturnã, gazon, recondiționat stadion, jucãtori, trofee - în concluzie BANI. ªi le voi rãspunde cu o întrebare. Dacã ați fi un adolescent și cineva generos ar veni și v-ar îmbrãca, v-ar hrãni mai bine, v-ar da cãrți și v-ar oferi burse ca sã studiați, dupã care v-ar angaja într-o slujbã pe un salariu atrãgãtor, toate cu o singurã condiție - sã renunțați la numele vostru și sã vã renegați pãrinții, AÞI ACCEPTA?