Vecinul meu de la etajul 1 mi-este o copie aproape fidela. Are o suta de kile ca si mine, trei copii ca si mine, este stelist ca si mine, este pescar pasionat ca si mine.
In urma cu vreo trei ani de zile eram la pescuit pe o balta din apropierea Bucurestiului. Ei bine, vecinu asta al meu, sa-mi traiasca!, a avut o zi groaznica. A scapat trei crapi imensi in niste circumstante penibile, unul s-a agatat intr-o creanga care fusese adusa cine stie cum de apa in fata lui taman atunci, la unul i s-a blocat minunatie de multineta iar la ultimul s-a rupt plasa de la minciog, a cazut pestele prin el dar cu acul agatat de un ochi al plasei, s-a zbatut si si-a rupt buza, dus a fost!
Ei bine, Viorel, ca asa il cheama, a inceput sa-si rupa si sa-si arunce sculele in apa, blestemand si injurand de am ramas perplecsi vreo douazeci de pescari cati eram pe acolo. Le-a facut praf pe toate, si-a luat o bere si s-a intins la soare. "Gata! Imi bag picioarele in el de pescuit, nu mai vin in viata mea pe balta".
Ce credeti ca facea Viorel al meu peste cateva zile? Lua 50 de milioane de la BCR sa-si cumpere scule noi!!!
Morala? Sunt momente in viata fiecaruia dintre noi in care ne vine sa ne luam lumea in cap, sa ne aruncam sculele de pescuit, fularul cu echipa iubita, nevasta sau orice altceva.
Sa vin la cestiune. Eu cred ca este o tampenie sa judeci pasiunea unui om. Cand te atasezi de o echipa de fotbal (multi dintre noi n-avem habar de ce am inceput sa sustinem Steaua, eu, de exemplu), nu tii cont de chestiuni colaterale. Nicaieri in lume nu se intampla altfel si nu are nicio legatura cu educatia sau cultura persoanei. MU are 9 milioane de suporteri in insula din care 1 milion nu-s englezi, in Portugalia mai mult de jumatate din microbisti sunt cu Benfica si exemplele pot continua cu Bayern cu Juve sau cu Ajax. Chiar daca in Spania sunt multe si mari rivalitati regionale Realul este adorat de 7 milioane de suporteri din care doar 1 milion traiesc la Madrid.
Aveam 10 ani cand mi-am facut, pe ascuns, din banutii pe care-i primeam de la taica-miu, 3 lei pe zi, primul stegulet. Eram foarte mandru de el, avea trei dungi orizontale, rosu-albastru-rosu si o stea galbena in centru, Steluta la care muncisem enorm de mult pentru ca nu-mi iesea bine. Am reusit sa merg cu el pe stadion de-abia peste vreo doi ani si numai dupa indelungi insistente si munci de lamurire. In fine, ce vreau sa spun, vreau sa spun ca eram stelist intr-o perioada in care Steaua nu castiga nimic. Aveam stadionul plin meci de meci, o galerie frumoasa dar nu castigam nimic! De-abia in 1976, cand eu aveam 12 ani am avut bucuria sa iesim campioni. Ei, si? Ce-o vrea asta sa zica cu asta, va intrebati, pesemne... Fratilor, nu va lasati aiuriti de o presa mincinoasa si de suporterii adversi, Steaua era cea mai iubita echipa din Romania cu mult inainte de a castiga Cupa Campionilor. Cu mult inainte de a fi echipa cu cele mai multe titluri castigate. Astia de astazi habar n-au, sau nu vor sa spuna, cat ne luptam si ce sacrificii faceam pe timpul ala ca sa putem intra la jocurile Stelei. Nu mai vorbesc de anii de glorie cand ramaneau pe-afara mii de oameni...
Asa ca nu va mirati de ceea ce vedeti astazi!
Eu cred ca mesajul baietilor de la SO este un mesaj razboinic, este o provocare, un fel de "beyyy am venit sa ne batem nu sa ne aplaudam!!!" Eu cred ca e firesc ca suporterii din afara Bucurestiului sa fie mai putin fanatici decat cei din Bucuresti. Pentru ca ei nu resimt atat de acut rivalitatea cu D&R. Desi ati observat cu totii ce se intampla in toata Romania atunci cand aceasta rivalitate este gresit si tendentios redata de mass-media. Cand se simt jigniti, ca stelisti, oamenii reactioneaza. Si se intampla ce s-a intamplat la Vaslui sau la Petrosani la sfarsitul campionatului trecut. Dar nu va lasati amagiti, intotdeauna primeaza patriotismul local si chiar cei de pe situl nostru pot avea surprize nebanuite, ca in cazul in care echipa locala le va intalni echipa de suflet, Steaua, sa le tremure inimioara... dar asta nu-i va face mai putin stelisti decat sunt acum. Este acesta un paradox? Eu nu cred.
Hai, ca destul v-am facut capul mare.