Uite, eu cred ca ar veni mai multa lume decat ne asteptam noi la meciul cu Kiev. Daca ar pune niste preturi maj mici, macar putin, chiar s-ar umple. Sanse inca sunt. Rio Ave a pus mari probleme Stelei in bele meciuri, iar Steaua i-a rupt practic pe Aalborg in al doilea meci (chiar daca scorul nu reflecta afcest lucru), dar si in primul, zic eu ca am fost peste ei. Kiev-ul nu cred ca va veni suficient de motivat in Romania, deci, sanse de calificare inca sunt. Eu cred intr-o minune, sincer !
Sunt de acord, sa vedem totdeauna realitatea, dar adevarul e ca ar veni lume multa daca Ghencea ar fi de nivelul Arenei Nationale. Ar fi bine un stadion la fel de mare ca si AN, cu parcare mai mare, si performante in Europa.
Fecali, pardon, Be-e-e-cali a vrut doar o simpla modernizare, nu un stadion mai frumos. Crezi ca daca voia asta Armata continua sa se opuna ?! Nu prea cred... A fost mare Europarlamentar, de ce nu a inaintat un proiect european de modernizare al stadionului ? Ca nu a vrut. A incercat sa se faca iubit in Ghencea. Daca imi amintesc bine, a vrut sa fie iubit si in Stefan cel Mare cand a purtat fularul lui Dinamo. Sincer, inca nu am vazut vreodata o poza sau filmare cu el purtand fularul Stelei. Ba mai mult, cand a fost egalata de Napoli el radea. Nu mai vorbim de bataia de joc la adresa fostelor glorii ros-albastre, dar incetez cu asta ca dam in alt subiect.
Stai sa ne intelegem.
Vrei bilete super ieftine. Vrei stadion de nivelul National Arena. Si crezi ca s-ar imbogati Steaua cu noul stadion, de ar incepe sa cumpere jucatori super valorosi.
Si acum sa vedem realitatea.
Liga I e in colaps. Nu stim daca vor veni banii din drepturile TV, de care depind cele mai multe echipe. Nu stim daca compania care a cumparat drepturile va rezista, in conditiile unor pierderi de 10 milioane de euro in primul an. Pe Ghencea iti vin 5.000 de oameni. Nu e nimeni dement sa investeasca banii pentru un stadion nou (eu inteleg ca un om care vrea bilet de 5 lei nu intelege cat costa un stadion nou). Nu ar fi nici macar al lui, daca e cladit pe vechiul amplasament, ca doar nu e proasta Armata sa cedeze terenul. Ar fi la mama dracului daca s-ar construi in alta locatie (adica prin suburbiile bucurestene, desi la ce costuri implica doar achizitionarea terenului ma indoiesc). Banii aia trebuie dati inapoi. Nu ii dai inapoi "cumparand jucatori super valorosi", ii dai inapoi economisind fiecare leut in fiecare sezon. Si nici asa nu ai siguranta ca vei reusi - pentru ca nu am zis inca pretul National Arena. Care a fost de 234 de milioane de euro.
Da, da, stiu, stadionul Stelei ar fi facut mai ieftin. Ca doar nu suntem in Romania, sa umfle baietii preturile cu pompa... aaah.... wait... ba chiar aici suntem. Cine e in stare sa ne imprumute cu 234 de milioane de euro? Da, sa ne imprumute, doar nu te astepti sa vina cineva sa ne dea cadou un sfert de miliard de euro. Hmmm, cine oare? O banca? Sa zicem ca o banca. Altcineva nu ar fi. Aia ne-ar impune dobanzi, collateral - sa-mi zica cineva ce bunuri imobile are Steaua de le-am putea pune gaj? Ah, nimic. Naspa. Dar sa zicem ca li se face alora mila. 234 de milioane de euro. Nu ma apuc sa calculez dobanzile, ca mi s-ar face rau. In cat timp crezi ca am putea returna doar imprumutul initial? Sa zicem ca putem sa dam inapoi 2 milioane de euro pe an. Si sunt generos ca asta ar implica o stare de bine. In 117 ani? Ah, ba nu, zici dumneata. Ar veni multi oameni la stadion si s-ar imbogati Steaua.
Oare? Bine atunci. Sa presupunem ca se ingramadesc zeci de mii de stelisti la meciurile Steaua-Chiajna si Steaua-Sageata. Cu preturi mici la bilete, desigur. Si dam inapoi 5 milioane de euro pe an. Ca suntem bastani. Returnam imprumutul initial in 46 de ani. Dobanda probabil in vreo 15 de ani suplimentari... Deci ne iese vreo 60 de ani. 60 de ani in care nu putem face niciun fel de investitie serioasa, caci nu avem de unde. Banii se duc pe stadion si atat.
Iar dupa toata dementa asta financiara veniti voi sa povestiti despre lacomia lui Argaseala si cum biletele ar trebui sa fie super ieftine. Daca voi credeti ca asta e reteta de stabilitate financiara, traiti intr-o tara paralela. 5 lei mai puteti plati pe Ghencea actuala; o Ghencea a viitorului ar fi MULT mai scumpa, exact ca National Arena. Ca de asta se face stadion modern, cu scaune intregi si coada la hot-dogs... ca sa platiti pentru aceste extra-servicii.
PS. Ar trebui sa ma refer si la celelalte aspecte dar m-ar pufni rasul de prea multe ori. Niciun stadion de fotbal al unei echipe profesioniste nu se face cu "bani europeni". Banii au tinte precise, care tin de egalizarea conditiilor pe tot teritoriul european, nu se duc nici la gale de box (asa cum a descoperit Udrea), nici in conturile lui Becali pentru constructia de stadioane personale. Armata se opune cum te-ai fi opus si tu: ca e terenul ei si nu poate sa-l instraineze. Becali nu ar fi investit bani fara sa primeasca arena pentru vreo 50 de ani, Armata nu a putut sa-i satisfaca pretentiile.