Asta este noul trend, la ce iti folosesti, daca vrei sa construiesti un bordei, nu iti trebuie nicio matematica, dar daca vrei sa faci o constructie simbol atunci ai nevoie, aici e diferenta daca vrei sa fii cel mai bun, sa fii stapan pe tine si pe ceea ce faci trebuie sa stii totul chiar daca in multe cazuri nu ai nevoie de tot.
Hai sa intoarcem placa, marii arhitectii ai lumii au fost mari pentru ca au invatat nu s-au plas ca nu stiu ce derivata nu le trebuie, din contra au incercat sa gaseasca un exemplu in care sa aplice respectiva aplicatie, Santiago Calatrava poate cel mai cunoscut arhitect contemporan e printre altele si inginer (deci matematica fara numar), N.Foster la fel a fost un matematician renumit in scoala, exemplele pot continua.
Pe scurt, daca ei au ajuns sa construiasca asa cum au facut au reusit sa o faca nu pentru ca se rezumau la geometrie in spatiu de clasa V si la matematica de gimnaziu ci pentru ca stapaneau la perfectie matematicile alea speciale (printre altele).
Pai foarte bine! Atunci sa predea toate draciile alea la master, studii aprofundate, doctorat, in cercetare fiecare in parte daca vrea sa faca o a opta minune a lumii si simte ca e-n stare sa faca mai mult decat un bordei. Nu la licenta, unde nu le folosesti, unde tocmai acea matematica de gimnaziu si cateva elemente din cea de liceu iti sunt necesare si 98% din studenti habar nu mai au de ele, asta daca vreodata le-au stiut si le-au inteles. Ca asa n-o sa ajunga sa faca nici minunea si nici bordeiul. Sau o sa-l faca, da' o sa-l faca asa cum face mamaia cozonacul, stie ca trebuie sa puna alea-alea si faca asa si asa, da' nu stie ca praful de copt determina o reactie de eliberare a dioxidului de carbon. Adica, in final, nu se mai deosebeste cu nimic de un zidar sau un sudor. Si cica-i inginer.
Ca trebuie sa socoteasca arcsin de nu mai stiu ce valoarea si toti se mira cum de pe hartie unghiul e obtuz si din calcule ii da unghiul ascutit. Si verifica desenul, vede ca-i bun, verifica si calulele, si pe alea le vede ca-s bune si habar n-are ca functia arcsin da cu valori intre -π/2 si π/2 si trebuie sa mai adune 90°. Iar eu numai la olimpiade la mate n-am fost (ba chiar cochetam cu "retrogradarea" intr-a 9-a). Ma rog... asta e un simplu exemplu, da' io ma uit ca dintre colegi de-ai mei cu medie aproape 10, habar nu mai au sa faca banalitati de care zic sau o interpolare. Si chiar si dintre profi. In special astia mai tineri, carora li se rupe de ce ramane in capul studentului si vin la facultate doar ca sa ia niste bani mai siguri decat cei castigati in particular, mai ales pe criza.