Acest topic se doreste a fi locul unde puteti gasi toate informatiile ce va intereseaza in legatura cu Stadionul National Lia Manoliu. El a fost conceput pentru alt forum, dar l-am pus si aici, sa aiba cat mai multi stelisti acces la aceste informatii.
Sa incepem cu un SCURT ISTORIC al acestui stadion, cea mai mare arena din Romania.
Alaturi de intregul complex, care mai contine alte 21 terenuri de antrenament, un lac, doua bazine de inot, un patinoar (Mihai Flamaropol), stadionul a fost finalizat in anul 1953. Nu este destinat in exclusivitate fotbalului, ci beneficiaza si de pista de altetism, groapa pentru sarituri, etc, toate cele necesare competitiilor de atletism ce se desfasoara intr-un stadion.
Pe el au avut loc numeroase manifestari organizate de comunisti inainte de 1990, precum Daciada (poza 1), dar si zeci de meciuri ale echipei nationale, si echipele din Bucuresti l-au folosit temporar atunci cand propriul stadion era in lucru, aici s-au jucat Supercupele, sau meciuri de mare importanta in preliminariile cupelor europene, cum a fost Dinamo-Manchester din 2004 (poza 1 din postul urmator).
Ultimul meci disputat de Steaua pe acest stadion este Steaua 3 " 2 F.C. Brasov, meci care a ramas in memoria multora pentru conflictul dintre Dica si suporterii de la acel meci. Conducatorii formatiei noastre au ales ca Steaua sa dispute meciul respectiv pe stadionul Lia Manoliu in intentia de a proteja gazonul nostru, in vederea meciului din 25 noiembrie, cu Besiktas (2-1).
Stadionul se gaseste in sectorul 2, in estul orasului (Poza 2 cu ROSU)
ALTE ASPECTE:
Avantajele acestui stadion ar fi gazonul mult mai bun, si un factor discutabil, numarul mai mare de locuri. Stadionul avea o capacitate oficiala de 60.120 de locuri, toate pe scaune, inainte ca lucrarile recente sa fie intreprinse. Aceste lucrari au inclus si ridicarea nivelului gazonului cu 1,3 metri, ceea ce a condus la scoaterea a 8 randuri de scaune, rezultand o reducere a capacitatii de 8% dupa cum au anuntat oficiali ai ANS. In realitate, cifra oficiala eliberata ieri (11.01.2006) este de aproximativ 54.000 de locuri. Erau in plan alte amenajari, care ar fi redus capacitatea si mai mult, pana undeva in jur de 45.000 de locuri, dar nu s-au realizat inca. Am putea avea mai multi suporteri la derby-uri si la meciurile de Cupa UEFA, dar gazonul e la o distanta serioasa de tribune, ceea ce va fi o problema pentru noi. Sunt tabele la ambele peluze, foarte mari, dar vechiutze.
Acustica stadionul este extraordinara, am ajuns intr-o seara pe stadion si cineva a dat niste artificii, la mare distanta, sansa pentru a observa acustica stadionului. Se aude ecoul binisor. Recunosc ca nu am fost la nici un meci pe acest stadion, si cred ca cineva care a fost la meciurile nationalei, sau la vreun alt meci la care stadionul a fost plin, ne-ar putea spune 1-2 cuvinte despre atmosfera.
Alt avantaj pentru suporteri ar fi scarile de acces, care sunt MULT mai late, si mult mai dese decat cele din Ghencea, si cred ca se vor evita problemele care dupa fiecare meci al Stelei acasa, cu evacuarea suporterilor.
Din cate am vazut eu, sunt locuri destule pentru masini in jurul stadionului, atat in zona Mihai Bravu " Vatra Luminoasa " Mihai Coravu, cat si Iancului, sau Bd. Basarabia (Patinoar). Cine a fost la meciuri in trecut ne poate spune exact unde a parcat, ci riscul sa ii ocupam toti locul de acum incolo.
CUM SE POATE AJUNGE LA STADION:
Iata o lista a mijloacelor de transport care va pot duce in apropierea stadionului.
Toate acestea sunt APROAPE de stadion, MAXIM 10 minute pana la stadion de la fiecare dintre ele, vedeti harta (poza 3):
Am notat: numarul liniilor - numele statiei (distanta aproximativa pana la stadion) si partea tribunei cea mai apropiata de statie.
16,40 " Stadionul National Lia Manoliu (200 m de stadion) " Peluza II
1,17,34 " Mieilor (800 m de stadion) " Tribuna 0, Tribuna I
5, 46 " Bd. Pierre de Coubertin (500m de stadion) " Peluza I
14,36 " Sos. Iancului (500m de stadion) " Peluza I
335,101 " Sos. Iancului (500m de stadion) " Peluza I
90,104,86 " Stadionul National Lia Manoliu (Capat de linie, 100m de stadion) " Peluza I
104,135,311 " Maior Coravu (800m de stadion)
101,335,330 " Pictor Harlescu (500 m de stadion) " Tribuna II
36 " Pictor Harlescu (500m de stadion) " Tribuna II
Metrou pana la statia Piata Muncii (Magistrala II) (poza 4)
Gasiti harta completa a traseelor RATB la adresa: http://www.ratb.ro/harta_finala2.swf (necesita Shockwave Flash).
Alte informatii despre magistralele de metrou la http://metrorex.ro (numai cu internet explorer).