FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«1464748495070»
Robert Aeroth22.01.2011 07:35

Doar pentru ca tu nu vrei sa accepti anumite puncte de vedere nu te face mai inteligent. Nu am timp acum sa iti raspund, poate altadata.

Adrian22.01.2011 07:48
Cum puteau sa-i ameninte legionarii pe acei muncitori? Cu gandul, din puscarii si Occident?

Pai daca legionarii care au comis acele lucruri erau acum comunisti, cum adica cum puteau sa ii ameninte? Tu nu vrei sa accepti anumite lucruri. E ok. Asta nu inseamna ca ai dreptate.Si, sincer, nu stiu cine e pe langa subiect din moment ce tu vorbesti de pe bloguri.

Mihai22.01.2011 08:30
Doar pentru ca tu nu vrei sa accepti anumite puncte de vedere nu te face mai inteligent. Nu am timp acum sa iti raspund, poate altadata.

Pai poti sa ai orice punct de vedere. Dar cand acuzi la gramada niste oameni e bine sa ai argumente.

Nu ma pot abtine sa-i raspund si lui Adrian: pai majoritatea celor care anchetau atunci cazul erau evrei. Adica evreii i-ar fi luat pe criminalii semenilor lor sa-i caute pe asasini? :)) Asta e cea mai tare de pana acum. Nu mai spun ca, citind cartea " Martiriul evreilor din Romania in 1940-1941³, editata chiar de comunitatea evreiasca din Romania, ai sa afli ca NU apare niciun cuvant despre "pogromul de la abator"... Deci nici macar toti evreii nu maii cred povestea asta de adormit copiii, in schimb romanasii o dau ca exemplu de rau facut de alti romani.

Si oare cum vorbesc de pe bloguri? Probabil tastez urcat cu picioarele pe ele, nu? :)

MoWeed22.01.2011 09:01
Mo doar pentru ca numai erau la putere nu inseamna ca nu puteau sa faca ceva. lol

Robin Hood cum putea sa furea de la bogati?:D Ca era scos in afara legii:)) (exemplu jalnic, dar ai inteles tu ideea)

Nu iti dai seama ca e o aberatie ce spui? Adica o organizatie aflata in afara legii ai carei membri erau urmariti si arestati sistematic in acea perioada avea puterea sa ordone armatei romane sa omoare evreii?

Ei, care erau in afara legii, puteau organiza trenurile mortii? Puteau face rost de locomotive, vagoane, combustibiul, puteau dirija traficul feroviar fara sa aiba vreun reprezentant in conducere? E aberant sa zici asa ceva.

Mihai22.01.2011 11:40

Am citit niste postari pe care le sarisem si am gasit niste chestii interesante. Le iau pe rand tocmai pentru a ilustra, asa cum bine a facut si Mo, ipocrizia unora:

"Faptul ca ma iei pe mine la intrebari despre ce face sau nu face MTV imi arata iarasi un reflex fascist/comunist de a impune ceva" - zice strezahuzum.

Deci faptul ca pun o intrebare despre un subiect pe care cu gura ta l-ai catalogat drept "superficial" ma face comunist/fascist. Trecand peste faptul ca nu stiu cum as putea afla ceva de la cineva fara a folosi procedeul intrebarii, m-am uitat ce spune constitutia comunist/fascista a Romaniei.

Articolul 31, alineatul 1: Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

Pai ce e asta, decat dreptul oamenilor de a INTREBA statul despre o anumita informatie? Cand faci o cerere la primarie pentru a afla o anumita informatie, ce se cheama? Inseamna ca avem procedee fascist/comuniste de a lucra in lumea asta.

Apropos, vezi ca si Robert sau Mo au intrebat pe cineva cate ceva. E plin de fascisto/comunisti aici.

"Si chiar daca ar disparea complet, nu, nu vad nimic "in neregula". Daca identitatea romanilor se rezuma la ceva atat de superficial precum muzica .... " - strezahuzum

Nu vezi nimic in neregula cu a disparea o traditie veche de sute de ani... Pentru a carei pastrare s-au facut sacrificii... Trecem si peste asta. Dar muzica romanilor( despre ea vorbim) este "superficiala"?

Pai daca e asa superficiala, ia inregistreaza-te si pune aici videoul sa te vad cum dansezi "calusul". Ca e superficiala. Sau incearca o sarba... Nu mai zic de un "soroc" banatean sau alte asemenea.. Cred ca ti-ai rupe picioarele incercand...

Ce sa mai vorbim de doinele si baladele populare, cu texte foarte profunde, care imbina tragicul cu optimismul...Ehei, superficial...

"Am zis ca are reflexe totalitariste, specifice adeptilor teoriei colectivismului, in care drepturile comunitatii sunt mai importante decat drepturile individului.

Nu stiu, poate ai auzit notiunea ca "libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea ta"

Secundo, familiile care sunt sarace, aproape intotdeauna stau prost sau foarte prost cu educatia, ceea ce inseamna ca oricate locuri de munca s-ar creea, parintii nu pot concura decat pentru munci necalificate, de obicei platite intre putin si foarte putin. Nu mai au cum sa iasa din saracie, e prea tarziu pentru parinti" - strezahuzum

Deci am un reflex fascisto/comunist daca te intreb ceva, DAR tu nu te sfiesti sa PROPUI sterilizarea unor oameni, fara voia lor. Nu ai nicio problema in a sugera un asemenea tratament unor fiinte umane, doar pentru ca nu corespund standardelor tale MATERIALE.

Drepturile tiganului cu multi copii sunt mai putin importante decat drepturile colectivitatii, care sufera de pe urma saraciei si a educatiei respectivului. Pai stai nene, ca ziceai ca preferi sa fi o cifra statistica decat un fanatic religios fascisto\comunist ca mine, care as gandi in termenii aia....

Pai unde incepe libertatea ta mai Cataline? Ca dupa logica ta, in Romania de azi NU exista libertate, desi ai scris sute de randuri pentru a ma convinge de contrariu.

Ca libertate inseamna si libertatea de a putea ajunge la un nivel economic superior. Si atunci, libertatea lui Patriciu care isi permite sa scoata micile afaceri din piata, unde se opreste? Fizic nu-mi face rau, nu face violuri, vorba cuiva de pe-aici, dar din cauza resurselor mele limitate ma baga-n faliment si ajung sarac. In disperarea de a-mi gasi un loc de munca, poate neglijez familia si ajung in situatia de a munci necalificat, chiar la Patriciu. Si stim foarte bine ce iese din oameni saraci si nemultumiti.( ca sa ne intelegem odata, in aceste exemple nu este vorba de mine, ci de un om obisnuit, oarecare, care nu a citit, studiat, aprofundat mecanismele democratiei, economiei, etc)

Sau libertatea lui Adrian Sarbu, Dan Voiculescu de a ALEGE in locul meu ce informatii am dreptul sa stiu? Aia unde se opreste? Ca trusturile lor acopera 20 de milioane de oameni, deci intreaga populatie a tarii. Cine i-a ales pe ei SA DECIDA CE TREBUIE SA STIU, IN LOCUL MEU?

Si sa nu-mi bagi povestea cu "apesi pe telecomanda si te uiti la altceva", ca 70-80% dintre romani habar n-au sa caute informatia alternativa sau sunt prea saraci ca s-o faca. Am demonstrat acum cateva posturi cum functioneaza manipularea din presa. Daca vrei, ne putem intalni sa-ti explic cum a ajuns "stramba" lui Tanase in media romaneasca. In ABSOLUT toata media.Cu dovezi scrise!

Cam asa functioneaza democratia asta a ta, in comparatie cu "teroarea fascisto/comunista" a legionarilor, care se bazau pe solidaritate, dragostea crestineasca, respect si responsabilizarea tuturor, nu doar a unora.

Ceea ce incerc eu sa spun din exemplele cu tine e ca realitatea nu este o copie a unei ideologii. Si ca atunci cand vii cu solutii pentru anumite realitati, ele pot contine idei din mai multe curente politice. E usor sa pui "stampile": fanatic, fascist, dictator, totalitar,etc. Cand ajungem insa la realitate, vedem ca nu-i chiar asa simplu.

MoWeed22.01.2011 12:10

Mihai, cred ca tu nu ai inteles.

E normala discriminarea pe criterii economice, atata timp cat Doamne-fereste nu se pomeneste si de etnie. Adica daca eu zic ca tiganii sunt in marea lor majoritate niste lenesi, niste lipitori care sug sangele poporului roman sau ca bolsevicii care au venit la putere in 1945 erau in marea lor majoritate evrei sunt un extremist nenorocit, un comunisto-fascist. In schimb, daca zic ca oamenii saraci ar trebui sterilizati doar pentru acest criteriu gandesc logic, nu ca "extremistii aia".

Nu intelegi ca pentru cei care gandesc asa, orice forma de conservare, orice initiativa menita sa pastreze specificul romanesc sau sa avantajeze tot ceea ce este romanesc in fata importurilor straine este o ingradire a libertatilor atata timp cat efectele ei se manifesta numai in planul spiritual, in sentimentul de identitate nationala a romanilor(deoarece suntem un popor care are numai defecte). In schimb, ingradirile care se manifesta si in planul material sunt normale, chiar daca ar fi facute in detrimentul romanilor mai putin norocosi ca ei. Pentru ca in viata conteaza numai cate obiecte materiale detii si cate vacante iti permiti sa faci anual in Palma de Mallorca sau in Ibiza.

Adrian22.01.2011 12:17

Nu ma pot abtine sa-i raspund si lui Adrian: pai majoritatea celor care anchetau atunci cazul erau evrei.

Si? Bai, daca erau evreii aia asa de evrei, de ce nu au sarit si la gatul lui Stalin? Ca doar si ala a omorat evrei.

Tu inca nu vrei sa faci diferenta intre evrei si comunisti. Comunistii sunt atei. Nu exista comunisti crestini, comunisti musulmani sau comunisti evrei. Hotaraste-te odata. In Romania, dupa RM2, au venit comunistii sau evreii la putere?

Tu ne vorbesti despre miscarea legionara ca o miscare a unor oameni superiori sau care vor sa fie superiori dar dai exemple doar de scursuri:

1.Liderul miscarii era un criminal.

2.Oamenii de sus din miscare erau oricand dispusi sa faca un atentat.

3. Ne vorbesti despre crestini adevarati, pasnici, pentru care ortodoxismul e unica religie si cea adevarata. Cu toate astea ii ridici in slavi pe niste legionari care pleaca sa lupte pentru alta tara si pentru a apara religia catolica, adica o secta.Nu ti se pare ca se bat cap in cap?

Ca sa va faceti o parere despre miscarea legionara, o sa va dau un citat din Hermann Goring, dintr-o discutie cu Antonescu.

Vorbind despre ML, acesta zicea:"Miscarea legionara seamana cu un pepene verde."

In traducere: "verde in afara, rosu inauntru"

Mihai22.01.2011 12:28
Mihai, cred ca tu nu ai inteles.

E normala discriminarea pe criterii economice, atata timp cat Doamne-fereste nu se pomeneste si de etnie. Adica daca eu zic ca tiganii sunt in marea lor majoritate niste lenesi, niste lipitori care sug sangele poporului roman sau ca bolsevicii care au venit la putere in 1945 erau in marea lor majoritate evrei sunt un extremist nenorocit, un comunisto-fascist. In schimb, daca zic ca oamenii saraci ar trebui sterilizati doar pentru acest criteriu gandesc logic, nu ca "extremistii aia".

Nu intelegi ca pentru cei care gandesc asa, orice forma de conservare, orice initiativa menita sa pastreze specificul romanesc sau sa avantajeze tot ceea ce este romanesc in fata importurilor straine este o ingradire a libertatilor atata timp cat efectele ei se manifesta numai in planul spiritual, in sentimentul de identitate nationala a romanilor(deoarece suntem un popor care are numai defecte). In schimb, ingradirile care se manifesta si in planul material sunt normale, chiar daca ar fi facute in detrimentul romanilor mai putin norocosi ca ei. Pentru ca in viata conteaza numai cate obiecte materiale detii si cate vacante iti permiti sa faci anual in Palma de Mallorca sau in Ibiza.

Ai sintetizat perfect.

Alexandru H.22.01.2011 15:26

Voi puneti semnul egalitatii intre o stare socio-economica (care nu poate fi permanentizata, un individ putand astfel face trecerea de la un nivel la altul) si o identitate etnica, imposibil de modificat? Doamne :ce_oameni:

Tocmai ca trebuie sa existe discriminare negativa atunci cand vorbim de elemente negative, ce pot fi eradicate prin legislatie. Poti astfel forta oamenii sa devina ambitiosi si sa incerce sa iasa din starea de saracie, ii poti forta sa gandeasca uciderea si furtul ca elemente imorale ale naturii umane. Cum poti forta un evreu sa nu mai fie evreu? Sau cum poti forta un roman sa fie roman?

MoWeed22.01.2011 17:01

Vezi tu, in anumite cazuri si acea stare socio-economica poate fi permanentizata. In contextul actual, cum poti forta un om sarac si fara educatie sa nu mai fie sarac? Si de ce e normal sa-i refuzi dreptul de a avea copii? Pai daca ar fi sa ne luam dupa tine, atunci Hagi n-ar mai fi trebuit sa existe, parintii lui fiind foarte saraci.

Eu, unul, am avut o copilarie mai fericita decat majoritatea prietenilor mei care proveneau din familii mai bogate. Si, crede-ma, nu provin dintr-o familie instarita...

Ori esti cu adevarat liberal(nu ma refer la sensul politic) si blamezi discriminarea pe orice fel de criterii, ori esti doar un ipocrit care face pe superiorul cand este, de fapt, la fel ca toti altii. Se pate ca tu faci parte din a doua categorie.

Atata timp cat si tu faci discriminari pe orice fel de criteriu, este ipocrizie sa-i numesti comunisto-fascisti pe cei care discrimineaza alte grupuri etnice sau sociale. Sau poate te consideri si tu un comunisto-fascist

Adrian22.01.2011 18:44
Vezi tu, in anumite cazuri si acea stare socio-economica poate fi permanentizata. In contextul actual, cum poti forta un om sarac si fara educatie sa nu mai fie sarac?

Caline, da' te-ai gandit ca, poate, saracu' ala pe care il compatimesti tu alege sa fie sarac?

Vorbeam cu o cunostinta, preot. Imi zicea ca la el acasa vin tot felul de oameni sa-i ceara ajutor. A venit unu' si i-a cerut bani sa isi ia de mancare. I-a dat o paine din aia pe care o face la biserica. Ala a luat-o, a iesit din curte si a aruncat-o in primul sant.

Si de ce e normal sa-i refuzi dreptul de a avea copii?

Dar de ce e normal sa ii condamni pe acei copii sa traiasca o viata de abuzuri, saracie si chinuri? De aia, Caline, in SUA, Child Services pot oricand sa ia un copil de la o familie despre care cred ca nu isi face corect treaba. Si cand copilul e luat, respectivul parinte(sau parinti) sunt taiati de la ajutorul pe care il primesc de la stat.

La noi, "saracii" toarna copii ca sa primeasca ajutoare pe care sa le poata bea.

Tu le zici saraci, eu le zic jeguri, lenesi, nenorociti.

Da, nu au educatie, si? Asta le lipseste lor? Nu crezi cumva ca le lipseste dorinta de a avea o viata mai buna?

Sunt atatea exemple de tineri saraci care s-au ridicat de jos si au ajuns pana in varf. Nu ti se pare ca le dai o palma acestor oameni cand ii ridici in slavi pe saracii lenesi?

Nu inteleg de unde ai scos-o asta cu liberalismul. Doar pentru ca sunt liberal, nu inseamna ca trebuie sa accept pe toti parazitii. Iar oamenii despre care vorbesti tu sunt paraziti, nu iti fa iluzii.

Statul asigura nu stiu cati ani de scoala(nu mai stiu, ca s-a tot schimbat) gratuiti pentru toti cetatenii. De ce nu merg la scoala? De ce prefera sa se retraga dupa 1 an sau 2 pentru a merge la furat sau cersit?

Tu faci greseala de a confunda lipsa de mila pentru lenesi cu ura fata de rasa.

Eu nu am mila pentru paraziti, indiferent de rasa, natie, religie.

Rasa si natia nu ti-o prea alegi(si nici religia, la o adica). Da' sa fii parazit e o alegere, crede-ma.

Alexandru H.22.01.2011 18:55

Eu fac o distinctie absolut necesara intre discriminarea pozitiva si cea negativa. Nu o suport pe cea pozitiva care tinda sa confere recompense celor vazuti ca fiind "mai speciali"; sunt total de acord cu cea negativa care doar imprastie pedepse celor care nu corespund unui ideal uman si social corespunzator.

In traducere, nu suport ca tiganii sa primeasca locuri speciale in facultati, dar sustin o legislatie care sa-i forteze pe cei saraci sa-si cheltuiasca alocatiile pe copii, si nu pe bautura.

Distinctia voastra nu are pic de valoare, deoarece introduce o discriminare suplimentara, elitista: sa pedepsim pe hotii "tigani" dar sa nu recunoastem hotiile "romanesti". Nu are de-a face cu valorile societale, ci doar cu niste obsesii ideologice, fara prea multe argumente. Sunteti comunisto-fascisti pentru ca introduceti termenul de fatalitate, intocmai cum facea Lenin sau Hitler: aia sunt bogatasii/kulacii/iudeo-masonii care nu pot sa fie asimilati ci trebuie indepartati; ceilalti sunt poporul/mujicii/arienii, superiori prin nastere, vesnic poporul ales. Nu sunteti interesati de a converti omul ci doar de a scapa de problema. Singurul fel in care as putea sa ma aseman voua ar fi sa propun ca saracii sa fie executati pe motiv ca nu pot niciodata ajunge la nivelul bogatilor.

MoWeed22.01.2011 21:02
Singurul fel in care as putea sa ma aseman voua ar fi sa propun ca saracii sa fie executati pe motiv ca nu pot niciodata ajunge la nivelul bogatilor.

Nu, nu propui sa fie executati, propui sa fie sterilizati. Pana la pasul urmator, la "solutia finala" nu mai e mult.

Ce iti da tie dreptul sa judeci cine poate sau nu sa aiba un copil?

Repet, esti exact ca ceea ce blamezi. Mai mult, esti un ipocrit pentru aerele de corect pe care le ai.

@Adrian

Si daca o cunostiinta a ta a reactionat asa inseamna ca toti sunt la fel? Uite ca si eu am cunostiinte sarace, ba chiar am si rude care traiesc in una din cele mai defavorizate locuri din Romania(ma refer aici din punct de vedere al locurilor de munca disponibile). Si majoritatea sunt oameni muncitori si cinstiti

Dar de ce e normal sa ii condamni pe acei copii sa traiasca o viata de abuzuri, saracie si chinuri? De aia, Caline, in SUA, Child Services pot oricand sa ia un copil de la o familie despre care cred ca nu isi face corect treaba. Si cand copilul e luat, respectivul parinte(sau parinti) sunt taiati de la ajutorul pe care il primesc de la stat.

Pai, pentru Dumnezeu, asa sa se faca si la noi. Asa e normal; daca dau dovada de incompetenta sa fie decazuti din drepturile parintesti. Ba mai mult, daca abuzeaza copilul in orice fel sa fie bagati in inchisoare.

Dar nu sa fie considerati inapti sa fie parinti inca dinainte sa aiba copii doar pe considerente socio-economice.

Nu ma refeream la lenesi, ma refeream la alta categorie de oameni. Cei saraci, dar cinstiti, cei care nu au mers la scoala mai mult de 8 clase deoarece nu aveau parintii lor bani sau pentru ca trebuiau sa ajute in gospodarie.

Lenesii trebuie taiati total de la ajutor social. Numai in Romania cei care primesc ajutor social nu presteaza nici macar munca in folosul comunitatii...

Tu nu realizezi ca esti exact ceea ce blamezi? Il criticai pe Mihai pentru ca generaliza in legatura cu evreii. Asta in timp ce pentru tine, toti taranii sunt betivi, toti saracii sunt lenesi si toti ungurii sunt separatisti doar pentru ca tu cunosti cateva asemenea exemple.

Ipocrizia e in floare aici pe forum. Si culmea, cei mai ipocriti se dau cei mai rotunzi, se considera superiori fata de "comunisto-fascisti". Macar fiti barbati si recunoasteti ca si voi sunteti extremisti, numai ca fata de alte categorii socio-economice sau etnice.

Alexandru H.22.01.2011 22:11
Ipocrizia e in floare aici pe forum. Si culmea, cei mai ipocriti se dau cei mai rotunzi, se considera superiori fata de "comunisto-fascisti". Macar fiti barbati si recunoasteti ca si voi sunteti extremisti, numai ca fata de alte categorii socio-economice sau etnice.

Tu ai scos-o pe aia cu superioritatea. Ti-am dat un argument foarte sensibil si logic, numai ca tu ai ales sa-l ignori si sa atragi atentia, in schimb, asupra aerelor pe care culmea le-as afisa.

Situatia economica a unei persoane NU ARE nicio legatura cu caracterul imuabil al fiintei sale. Daca te-ai nascut alb, roman si cu o coada la spate, tough luck, trebuie sa te descurci asa, nu ai nicio scapare. Daca te-ai nascut sarac, ai posibilitatea sa urci la fel cum ai posibilitatea sa esuezi. Depinde de tine, depinde de altii dar in niciun caz nu e imposibil. Or voi, comunisto-fascistii (voi prelua expresia asta in semn de respect fata de voi, ca vad ca tot va identificati asa) priviti treburile complet invers: considerati ca saracia/imoralitatea e o stare inerenta (ca doar de asta singura tactica de preluare a puterii pe care o stiti e sa ucideti pe oricine va sta in cale) pe cand caracterul etnic devine unicul resort psihologic al actiunilor unui om. Daca x ucide, nu e din cauza saraciei sau a unei moralitati inferioare, e pentru ca apartine unor elemente etnice criminale sau a fost pus de indivizi apartinand unor elemente etnice criminale. In mintea voastra, Stalin nu a ucis pentru ca era un dement psihopat si frustrat; nu, a trebuit sa-i confectionati o identitate evreiasca pentru a va rezolva enigmele.

PS. Nu stiu unde dracu am scris ca vreau sterilizarea oamenilor saraci. Din punctul meu de vedere, oricine poate sa se reproduca in oricate exemplare doreste. Numai ca nu cred ca societatea ar trebui sa sustina, prin alocatii si fonduri speciale, acest lucru. Din punctul asta de vedere sunt cat se poate de liberal. La fel cred si in privinta starpirii saraciei: nu am nicio cerinta de a obliga omul sa munceasca. Atata timp cat nu primeste bani ca sa stea degeaba, poate sa stea si in cap... Ajutor social dai aluia care nu vede, care nu se misca, care e tintuit la pat... nu la toti nenorocitii in putere.

MoWeed22.01.2011 22:27
Situatia economica a unei persoane NU ARE nicio legatura cu caracterul imuabil al fiintei sale. Daca te-ai nascut alb, roman si cu o coada la spate, tough luck, trebuie sa te descurci asa, nu ai nicio scapare. Daca te-ai nascut sarac, ai posibilitatea sa urci la fel cum ai posibilitatea sa esuezi.

Pai si daca, desi ai incercat, esuezi, asta te face lipitoare sau lenes?

Or voi, comunisto-fascistii (voi prelua expresia asta in semn de respect fata de voi, ca vad ca tot va identificati asa) priviti treburile complet invers: considerati ca saracia/imoralitatea e o stare inerenta (ca doar de asta singura tactica de preluare a puterii pe care o stiti e sa ucideti pe oricine va sta in cale) pe cand caracterul etnic devine unicul resort psihologic al actiunilor unui om.

Eu nu ma situez la nici o extrema. Un om sarac poate la fel de bine sa fie unul care nu a avut inteligenta sa fructifice sansele pe care le-a avut sau unul care este un lenes. Doar pentru ca e sarac, nu trebuie bagat automat in acele 2 categorii.

Eu nu ziceam ca nu exista saraci care sa fie puturosi. Doar blamam tendinta prosteasca de a-i pune pe toti saracii in acea categorie.

Termenul era pus ironic; stiu ca te-ai prins de asta

In mintea voastra, Stalin nu a ucis pentru ca era un dement psihopat si frustrat; nu, a trebuit sa-i confectionati o identitate evreiasca pentru a va rezolva enigmele.

Stalin a ucis pentru ca a fost un monstru, nu pentru ca era evreu. La fel cum Hitler nu a ucis pentru ca era neamt, ci pentru ca era un monstru

Din punctul meu de vedere, oricine poate sa se reproduca in oricate exemplare doreste. Numai ca nu cred ca societatea ar trebui sa sustina, prin alocatii si fonduri speciale, acest lucru. Din punctul asta de vedere sunt cat se poate de liberal. La fel cred si in privinta starpirii saraciei: nu am nicio cerinta de a obliga omul sa munceasca. Atata timp cat nu primeste bani ca sa stea degeaba, poate sa stea si in cap... Ajutor social dai aluia care nu vede, care nu se misca, care e tintuit la pat... nu la toti nenorocitii in putere.

Aici sunt complet de acord cu tine

PS: Asa este, nu tu ai zis-o pe cea cu sterilizarea, ci strezahuzum. Imi cer scuze, dar din modul in care ai raspuns postarii mele initiale am crezut ca erai tu ala care a zis-o

Adrian23.01.2011 09:22

Bai Caline, lasa-ma cu povestile astea ale tale. Eu inca astept sa vina baietii de pe aici sa imi spuna ce rele au facut evreii Romaniei. Ca tot astept de cateva luni si nu vad nimic.

Vreau sa vad ma ca zice careva de aici ca nu stiu ce rabin le-a zis evreilor sa mearga sa omoare pe un prim ministru al Romaniei si ei s-au dus si l-au omorat. Asta vreau sa vad. Se poate? Se poate sa primesc si eu niste informatii corecte, nu SF-uri sau presupuneri sau tot felul de teorii ale conspiratiei?

Ungurii, tiganii, astia au facut si fac rau Romaniei. Pe astia inteleg sa ai ca roman ura. Da' pe evrei? De ce sa am pe evrei ura? Ca unii comunisti s-au nascut evrei? Pai, in plm, majoritatea comunistilor la noi erau ortodocsi, nu ar trebui sa aveti boala pe cei care practica religia asta?

Atat de mare impact au avut evreii in Romania incat comunistii au impus ortodoxismul. In Transilvania foarte multi oameni au trecut de la Greco Catolicism la Ortodoxism dupa venirea comunistilor. Pentru ca a fost impus lucrul asta. De ce nu au impus evreii aia rai iudaismul ca unica religie, daca tot erau ei asa mari evrei, iubitori de talmud si bani si tora si mazel tov?

Adu tata o crima comisa de evrei ca natie impotriva romanilor si eu nu mai zic nimic. Ca eu stiu cu miile crime comise de unguri.

De crimele comise de tigani nici nu ar trebui sa mai vorbesc. Ca aia numai crime comit zilnic. Si nu vorbesc aici neaparat doar de furat si dat in cap ci si de murdarirea imaginii tarii.

Cat despre saraci, doar pentru ca tu imi dai niste exceptii, nu inseamna ca ai dreptate.

Da, recunosc, sunt unii batrani saraci care nu mai pot munci acum. Ei sunt saraci pentru ca au avut ghinion sau pentru ca i-au furat altii(printre care chiar si statul).

Sunt de acord si ca exista unii saraci peste care chiar a dat ghinionul. Traiesc in anumite zone defavorizate, la sate, in varf de munte, etc., si nu gasesc de lucru.

Da' marea majoritate, care traiesc la oras(ca acolo se cerseste mai bine) , care sunt tineri(ca de aia pot sa toarne o groaza de copii), pe aia ce-i opreste sa se duca sa se angajeze? Cu ziua, daca altceva nu e de facut.

Asa incepi, tata. Asa te pui pe picioare. Incepi de jos. Nu te face nimeni direct director.

Prima mea slujba: m-am dus pe santier arhelogic sa sap, cu lopata si sapa, in pamant, in mijlocul verii, fara umbra, fara nimic, ca clocotea pielea pe mine. Si stii pentru cat? Pentru 5 milioane plus bonuri de masa de un mil. jumate. Asta era in 2006. O suma imensa atunci, nu? Mai ales in comparatie cu munca pe care o depuneam.

Da' lasa ca ajungeti si voi sa terminati facultatile, ajungeti sa va angajati, ajungeti sa vedeti cum colegii aia mai saraci decat voi fug,cand seful nu e acolo, de la lucru la carciuma de peste drum si te lasa pe tine cu ochii in soare ca sa faci toata treaba singur. Si, bineinteles, tu nu poti sa fugi. Ca, daca fugi, nu mai face nimeni nimic. Si, daca nu mai face nimeni nimic, te da si pe tine afara de la servici(sau poate te da doar pe tine, daca ceilalti au vechime sau pile).

Cand o sa ajungeti sa munciti din greu pentru foarte putini bani(ca asa e in Romania. Si credeti-ma, oricat ati castiga, tot o sa vi se para foarte putini bani daca aveti ghinionul de a nu sta cu parintii sau de a nu plati intretinere, etc.) o sa va uitati cu alti ochi la tiganca care sede pe langa farmacie cu plodul in brate si care se tot roaga sa ii dai un leu.

greenyes24.01.2011 17:27

90 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari Sfinti romani, Valeriu Gafencu

In continuare sunt redate momente din viata lui Valeiu Gafencu petrecute in diferite puscarii comuniste:

Cine se afirma crestin trebuie sa se poarte ca un crestin .

Atitudinea lui Valeriu in fata autoritatilor era plina de demnitate, dar inteleapta, incat nu putea fi acuzat de fapte contra-revolutionare, ci de credinta lui. Tocmai credinta dorea el sa o apere, dar incerca sa fie mai iscusit decat prigonitorii sai, sa nu se lase atras intr-o batalie cu totul inegala, in care ar fi fost strivit cu usurinta. De aceea facea din legea Cezarului arma sa de aparare. Trebuia sa foloseasca in mod intelept putinele mijloace de lupta pe care le ingaduia temnita. Unii detinuti i-au reprosat aceasta zicand:

- Tie iti merge aceasta atitudine, noua insa nu ni se potriveste! Noi stim ca suntem in razboi cu un dusman total, cumplit si nimicitor si vrem sa castigam acest razboi. Nu noi suntem banditi, asa cum ne numesc ei, ci ei sunt, si trebuie sa le-o spunem. Suntem in temnita, dar nu abandonam lupta chiar daca vom muri luptand!

La astfel de argumente Valeriu pleca ochii tristi si plini de intelesuri si raspundea:

- Credeti voi ca eu am abandonat lupta, credeti voi ca eu nu va inteleg? Dar oare trebuie sa murim ca niste prosti? Nu asteapta ei prilejul sa ne loveasca? Ce avem deci de facut? Sa intram de buna voie in gura porcilor turbati? Or sa folosim timpul acesta de osanda pentru a ne salva sufletele si vietile?! E vremea sa ne smerim adanc, sa ne ocupam de problemele cu adevarat importante, sa ne curatim pentru a fi vrednici de Hristos.

La care i se spunea:

- Nu noi, ci ei sunt necurati! Daca ne lasam antrenati de lacrimile pocaintei, dam frau liber tiranilor si pacatosilor!

- E vremea, e vremea pocaintei! raspundea Valeriu. Aveti credinta in voi! Oamenii ne-au parasit. Izbavirea va veni de la Dumnezeu. Jertfele de aici nu vor ramane fara rod!

Dupa trecerea anilor, cuvintele lui Valeriu si-au adeverit intelepciunea si au fost luate de multi ca indreptar.

Adesea se iscau in celula controverse privind orientarile de politica internationala. Majoritatea celor tineri credeau ca occidentalii ne vor salva, ca vor interveni si vor zdrobi comunismul.

- E greu sa credem ca Occidentul, care s-a aliat cu comunistii pentru a-i infrange pe germani, se va intoarce acum contra lor, era de parere Valeriu. Este necesar un proces lung si profund de reorientare a Occidentului, pana va ajunge sa cunoasca si sa infrunte comunismul. Acum suntem abandonati comunismului. Nu stim cat timp va dura criza. Gandirea materialista care guverneaza lumea o adanceste si mai mult. Va trebui sa apara alti oameni, cu o noua orientare. Nemtii au incercat ceva, dar au fost invinsi. Noi suntem alaturi de occidentali, dar si impotriva lor, asa cum am fost alaturi de germani, dar si impotriva lor. Caci noi credem ca de la Hristos va veni pacea in lume. Trebuie sa fim pregatiti pentru o suferinta de lunga durata.

Era considerat defetist, dar timpul i-a dat dreptate in aceasta privinta.

O alta sursa de discutie era tema greselilor colective din trecut. Valeriu spunea:

- Cine se afirma crestin trebuie sa se poarte ca un crestin. Nu e ingaduita crima ca arma de lupta crestina. E necesar sa marturisim public greselile trecutului, pentru a pune un inceput nou. Nu sunt ingaduite nici tirania, faradelegea si abuzul.

Toate acestea erau referiri la unele evenimente din trecut, pe care insa nu toata lumea era pregatita sa le priveasca astfel.(nota personala: Valeriu Gafencu a fost legionar si nu s-a dezis de Legiune. El este exemplul perfect al omului noi visat de Capitan. Din pacate nu toti legionarii au inteles lucrul asta, ce sa mai vorbim de restul, foarte multi comentand pe acest topic)

( )

Spovedania lui Valeriu

In tot acest timp Valeriu se spovedea si se cumineca regulat. Duhovnicul sau pe atunci era un preot obisnuit, care insa sesizase cu multa acuitate adanca traire launtrica, impresionanta si de neuitat.

- Sunt impresionat! ne-a marturisit el dupa moartea lui Valeriu. Spovedania lui era o cercetare minutioasa a adancurilor sufletesti, o fina deosebire a duhurilor si o dovada a statornicirii lui in cea mai aleasa vietuire crestina. Desi nu pacate avea de marturisit, ci trairi, unele mai inalte ca altele, totusi se smerea pe sine cu asprime. Imi zicea: Doresc sa nu am nici o clipa de indoiala, in asa fel incat sa nu vina satana si sa-mi ia sufletul chiar atunci. Cu toate ca suferea mult, era plin de bucurie tainica. Rugaciunea lui era un suspin necurmat, o dorire nestinsa, o neincetata unire cu Hristos. Niciodata nu ar fi acceptat nici cea mai mica stirbire a Adevarului. Judecata lui era dreapta si sincera.

Si preotul a conchis, transfigurat:

- Hristos era viu in el.

Nu sunt judecatorul altora, ci sunt marturisitorul lui Dumnezeu!

Intr-una din zile lui Valeriu i-a fost atat de rau, incat credeam ca se va sfarsi. Pe langa toate afectiunile de care suferea, facuse o apendicita acuta. L-ar fi putut lasa sa moara, dar nu era umanitar. Umanitarismul este ipocrizia cruzimii, el puncteaza cu lozinci si vesminte frumoase campul otravit si jalnic al revolutiei. Deci medicul a facut raport catre conducere, ca sa fie transportat de urgenta la spitalul din oras, pentru operatie. Politrucul penitenciarului a venit la el si i-a spus:

- Viata ta este in mainile mele. Daca nu vei fi operat, vei muri.

Valeriu a zambit ingaduitor si i-a raspuns:

- Daca viata unui om depinde de alt om, grea raspundere are acest om! Iar daca toti oamenii ar sti ca viata lor depinde de Dumnezeu, atunci fiecare ar pretui viata semenului sau!

- Esti nebun, i-a zis politrucul, si l-a trimis sub paza strasnica sa faca operatia.

Cand a revenit la sanatoriu l-a oprit iar:

- Hei, ai vazut moartea cu ochii! Vezi, am vrut sa-ti aratam ca viata ta e in mainile noastre. Poate te-ai razgandit si de acum vei lucra cu noi. Iti dam streptomicina! Vei primi si pachete de la familie. Si mai stii ce poate urma? Esti un om inteligent si poti sa ne fii de folos. Stim ca nu te preocupa politica, ci religia, dar nu este Patriarhul vostru cu toti popii lui de partea noastra? De ce nu treci si tu cu noi? Ai ce castiga!

- Va multumesc ca ati ingaduit sa fiu operat. De aici inainte mi se vor prelungi chinurile Cat despre restul, intre mine si dumneavoastra sta constiinta. Dumnezeu nu este de vanzare. Tranzactii de constiinta nu se pot face. Pentru libertatea mea sufleteasca iau decizia de a muri. Este bine sa se spuna raspicat adevarul, si eu adevarul il slujesc. Nu sunt judecatorul altora, ci sunt marturisitorul lui Dumnezeu. Nu exista zidire sub soare care sa dureze fara Dumnezeu. Dumneavoastra nu vreti sa-L primiti pe Hristos, eu nu pot primi moartea sufleteasca.

- Ti-am spus ca esti nebun! a racnit politrucul. Voi face raport. Esti un incrancenat, un fascist, un dusman al poporului, platit de banditii de americani. Avem noi ac de cojocul vostru! Esti bun numai de moarte! Du-te si mori cu Hristos al tau cu tot. Nu ne impiedicam nici de El si nici de unul ca tine!

- Pe mine ma puteti ucide acum, pe El nu-L mai poate ucide nimeni si El este piatra de poticnire a tuturor semetiilor. Intelegeti bine ca Hristos este singura putere care poate izbavi omenirea din suferinta si pacat!

- Lasa tu prostiile astea. Adevarul e de partea noastra!

- Adevarul este dragostea care se jertfeste pentru cei saraci si prigoniti!

- Ba, tu stai cu moartea pe buze si-mi tii mie predici mistice?! Ce, vrei sa ma convingi si pe mine? Ia vezi, ca te-ai intins prea mult!

Valeriu se trudea sa-l priveasca, caci pleoapele ii erau grele. Se simtea stins trupeste, dar o bucurie launtrica il facea sa vorbeasca despre credinta, pentru a ramane o marturie in veac. Zambetul iubirii sale nemasurate ii inflorea pe obraji. Se ruga in taina pentru acest nefericit om si pentru ca Dumnezeu sa izbaveasca lumea de stapani ca el. Politrucul era incurcat. A tras o tirada de injuraturi, apoi a ordonat sa-l duca pe Valeriu la locul lui.

- Ba, sa nu zici ca nu m-am purtat omeneste cu tine, a mai adaugat. Ti-am oferit viata, dar tu vrei moartea. Dracu' sa mai inteleaga toate astea!

Asa s-au despartit. De atunci nu l-a mai deranjat niciodata dar de cate ori venea in camera se uita lung la el.

Aici s-a terminat cu Hristos!

Valeriu stia ca nu va obtine nimic de la politruci, dar isi facea datoria sa le vorbeasca:

- Sunt aici oameni de mare valoare, care pot fi de folos tarii, spunea el, dar care mor pentru ca nu au streptomicina si nici vesti de la familiile lor. Puteti sa-i salvati!

Ei insa nu doreau sa-i salveze. In conceptia lor omul nu conta, caci orice om poate fi inlocuit cu un altul, conta numai sistemul. Or, ideile acestor oameni minau tocmai sistemul si deci sentintele erau definitive. O singura data a mai avut o discutie pe aceasta tema cu un inspector. Acesta venise de la Bucuresti. S-a oprit la patul lui Valeriu si l-a intrebat:

- Cum te cheama, detinut?

- Sa traiti, domnule inspector, sunt detinutul Valeriu Gafencu, a raspuns el cu formula obligatorie.

- Aha, a exclamat politrucul privindu-l cenusiu.

- Domnule inspector, va rugam sa ne acordati drepturile pe care le-au avut si detinutii comunisti aici!

- Noi nu vom repeta greselile trecutului, a raspuns sec inspectorul. Umanismul nostru nu se aplica reactionarilor.

- Domnule, a continuat Valeriu, aici suntem oameni bolnavi, neputinciosi, zilnic moare cate unul dintre noi si pe langa toate acestea, suntem supusi amenintarii cu teroarea si tortura.

- Cum indraznesti sa vorbesti astfel cu mine? Nu pricepi ca nu vrem sa facem din voi eroi? Vom face din voi delatori, iar din nevestele si surorile voastre prostituate!

Valeriu era adanc indurerat si a raspuns:

- Pacatele lumii acesteia trebuie ispasite. Noi ispasim aici multe pacate. Cu totii insa suntem in mainile lui Dumnezeu.

- Esti un bandit mistic! Aici vei muri! Sa nu crezi ca o sa scapi cu viata! Asa cum esti, va trebui sa primesti reeducarea!

- Asa cum sunt este o binefacere, a raspuns Valeriu, caci nu voi rezista mult, sunt suficiente cateva lovituri ca sa ma doboare.

- Du-te dracului! A urlat inspectorul. Vom avea grija sa mori incet, chinuit, pana ce vei renunta la Hristosul acela cu care vrei sa ne sperii. Pe El si pe tine, pe voi toti va uram, ba, si va vom distruge! Aici s-a terminat cu Hristos, si Cel mort si Cel inviat! Vom avea grija ca generatiile viitoare sa nu mai stie minciunile Lui si ale voastre. Noi, ba, noi suntem hristosul lumii acesteia!

- Dumnezeu sa va ierte, domnule, a raspuns Valeriu si a plecat capul in rugaciune, asteptand porunca sa fie zdrobit.

Dar n-a fost ucis atunci. Calvarul lui a mai durat o vreme.

[1]Tot astfel le-a privit, dupa ani lungi de suferinta, si Maica Mihaela " Marieta Iordache, fosta sefa a Corpului de legionare Razlete, care in 1963 lasa in inchisoarea de la Miecurea-Ciuc, prin Morse, urmatorul testament: Daca am gresit ca am scos sabia, am si acceptat sa fim rapusi de ea. ( ) Acum suntem total ai lui Hristos. Si alaturi de El drumul nostru inseamna dragoste, numai dragoste si lasarea celorlalte si a razbunarii in seama lui Dumnezeu. Iar grija noastra sa fie una singura: aceea de a cunoaste voia Lui si apoi de a o indeplini intocmai (cf. Lacrima prigoanei, 1994, pp. 17-18)

(din Ioan Ianolide, Intoarcerea la Hristos , Editura Christiana, Bucuresti, 2006).

Biografie

Valeriu Gafencu s-a nascut la 24 ianuarie 1921 in localitatea Singerei, judetul Balti, in Basarabia. Tatal sau, Vasile Gafencu, a fost deputat in Sfatul Tarii, adunarea reprezentativa care a votat in 1918 Unirea cu Romania. Dupa ocuparea Basarabiei de catre bolsevici, in iunie 1940, a fost deportat in Siberia si a murit la scurt timp dupa aceea.

Lui Valeriu ii revine asadar si sarcina de a se ingriji de restul familiei, mama si cele trei surori.

Valeriu urmeaza cursurile liceului Ion Creanga din Balti si in 1940 devine student al Facultatii de Drept din Iasi.

Arestat de Antonescu

In toamna anului 1941, cand a fost arestat si condamnat la 25 de ani munca silnica, Valeriu Gafencu avea varsta de 20 de ani. Era student in anul al II-lea al Facultatii de Drept si Filosofie din Iasi.

Reputatul profesor de Drept Civil Constantin Angelescu l-a aparat la proces pe Gafencu, declarand: Este unul dintre cei mai buni studenti pe care i-am avut de-a lungul intregii mele cariere diactice.

Pledoarie inutila, fiindca dictatura antonesciana nu a vazut cu ochi buni activitatea legionara a tanarului Gafencu, care avea o functie de conducere in Fratiile de Cruce.

Inchisoare si distrugere fizica sub comunisti

Tanarul Valeriu Gafencu a ajuns la Tg. Ocna in decembrie 1949, dupa ce a trecut prin puscariile de la inchisoarea Aiud (intemnitat de regimul dictatorial al lui Antonescu, intre 1941 " 1944) si de la Pitesti (inchisoare in care a avut loc cumplita reeducare comunista cunoscuta sub numele de fenomenul Pitesti, proces catalogat de Soljenitin ca cea mai mare barbarie a sec. XX).

Din cauza torturilor si regimului bestial din temnitele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-inchisoare Tg. Ocna intr-o stare atat de grava incat supravietuirea sa timp de doi ani (pana la 18 febr. 1952) poate fi considerata drept o minune.

Pretul rezistentei sale morale si spirituale in fata ighemonului comunist de la Pitesti a fost unul care i-a rapit definitiv sanatatea. TBC-ul pulmonar, osos si ganglionar, reumatismul, lipsa hranei necesare i-au ruinat trupul.

Chipul sau era insa, straniu, scaldat intr-o lumina nepamanteana, asupra careia depun marturie multi din cei care au avut privilegiul de a-i fi in preajma in ultima parte a vietii sale. Sufletul si mintea sa nu se desparteau defel de rugaciune.

In ultimul an, hemoptizia (scuipa sange) il transformase intr-o epava. La prima vedere, caci lumina sfinteniei trecea dincolo de bietul trup in suferinta si ii atingea pe ceilalti detinuti.

Cu aceasta figura de sfant " care nu poate fi explicata natural, intrucat se stie ca boala care il rodea aduce doar deprimare si schimonosire a chipului " a trecut la cele vesnice.

Si-a cunoscut ziua mortii

Cu numeroase plagi tuberculoase pe trup " care supurau permanent " Gafencu si-a asteptat moartea cu o seninatate care i-a inmuiat si pe gardienii-calai. Trupul sau se facuse cu adevarat lacas al Duhului Sfant. Pentru credinta sa, Valeriu a fost invrednicit de Dumnezeu sa-si cunoasca ziua mortii.

Pe 2 februarie 1952, el si-a rugat camarazii sa-i procure o lumanare si o camasa alba, pe care sa i le pregateasca pentru ziua de 18 februarie a aceluiasi an.

A mai cerut ca o cruciulita (pe care se pare ca o avea de la logodnica sa) sa-i fie pusa in gura, pe partea dreapta, spre a fi recunoscut la o eventuala dezgropare.

La 18 februarie, intre orele 14.00 si 15.00, dupa momente de rugaciune incadescenta (cu fata transfigurata), Valeriu a rostit ultimele cuvinte:

Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul.

La targa unde a fost depus, spre a fi dus intr-o groapa comuna (a tuberculosilor), au venit si s-au inchinat, pe rand, toti detinutii, iar calaul Petre Orban a plecat din inchisoarea pentru intreaga zi, pentru a-i lasa sa-si ia ramas bun de la Valeriu. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale.

Si-a sacrificat, pentru Hristos si neam: tineretea, profesia, familia, libertatea si viata. Cu toate acestea Biserica Ortodoxa Romana intarzie nejustificat canonizarea lui Valeriu Gafencu. Oamenii il cinstesc insa ca atare, icoana mucenicului putuand fi gasita in tot mai multe case.

I-a salvat viata pastorului Wurmbrandt cu pretul propriei vieti

Unul dintre bolnavii ce-l iubeau mult si-l admirau pe Valeriu, Victor Leonida Stratan, obtinuse printr-o interventie speciala de la familie, un pachet cu streptomicina.

Deoarece starea lui era ceva mai buna, a venit cu medicamentele si i le-a pus in brate lui Valeriu, fericit ca ii poate salva viata.

Valeriu le-a primit si a doua zi l-a instiintat pe Stratan ca a hotarat sa le cedeze pastorului Wurmbrandt, spunand ca acesta se afla, de asemenea, intr-o stare grava si salvarea lui ar insemna mult pentru dezvoltarea crestinatatii, deoarece este o personalitate recunoscuta, cu relatii internationale si mare putere de influenta.

Stratan s-a suparat si a declarat ca nu este de acord. Atunci, cu blandete, Valeriu i-a spus ca din moment ce i-a daruit medicamentele, acum ele ii apartin si are libertatea sa le foloseasca potrivit indemnului constiintei lui.

Intr-adevar, medicamentele au fost folosite de pastorul Wurmbrandt, a carui viata a fost astfel salvata. Nu dupa mult timp, pastorul avea sa faca un gest similar, cedand injectiile primite de el chiar unui legionar. De aici si confuzia intretinuta in media ca pastorul i-ar fi salvat viata lui Gafencu si nu invers.

Impresionat de trairea crestina a lui Gafencu, pastorul Wurmbrandt a declarat ca vrea sa intre in Rai pe aceeasi poarta pe care intra si Valeriu si si-a luat angajamentul ca daca va mai fi vreodata liber sa vorbeasca lumii intregi despre trairea de exceptie a lui Valeriu si a camarazilor sai. Numai ca Wurmbrand a uitat repede cele promise.

Interviu cu dr. Aristide Lefa, studentul medicinist care l-a ingrijit pe Gafencu pana in ultima clipa:

Rep: Spuneti-ne va rugam o intamplare mai deosibita cu pacientul Valeriu Gafencu!

dr. Aristide Lefa: Sunt foarte multe de zis, insa am sa ma opresc asupra uneia singure. Valeriu urma sa suporte o interventie chirurgicala la spitatul din localitate, fiindca noi nu aveam cele necesare pentru a-l opera in penitenciar. Operatia a fost foarte mult intarziata de autoritatile comuniste.

Cand l-au pus pe masa de operatie nu i-au facut cum trebuie anestezicul sau acesta era expirat pentru ca trupul lui Gafencu nu amortise. Si l-au operat mai bine de jumatate de ora pe viu iar el nu a spus un cuvant. Si-au dat seama la final ce facusera, au ramas impresionati, dar viata unui detinut nu valora nimic pe atunci.

Au fost minuni la moartea sa

Rep: Cum a murit Valeriu Gafencu?

dr. Aristide Lefa: A fost un miracol ca a supravietuit atat. Pe final abia mai putea respira, inima ii batea cu putere... I-am dat apa cu zahar caci n-aveam niciun tratament la dispozitie. Dupa ce a luat doua guri s-a ridicat si m-a mustrat usor: Lui i-au dat pe cruce fiere iar voi imi dati mie miere? .

Imediat ce i-a fost scos trupul afara si pus pe pamant, desi fusese o zi calduroasa, cu soare, pana atunci, in cateva minute s-a pornit o ninsoarea teribila care a acoperit tot noroiul din jurul corpului lui Valeriu.

Cateva marturii despre sfintenia lui Valeriu Gafencu

Preot Gheorghe Calciu Dumitreasa: Nu avem alt sfant mai mare decat Valeriu Gafencu

IPS Bartolomeu Anania: Intre cei mai cunoscuti martori-martiri, care au suferit, traind pe cele mai inalte culmi ale spiritualitatii crestine, stalp al rezistentei spirituale romanesti din timpul opresiunii comuniste, consideram a fi fost atunci studentul Valeriu GAFENCU.

Marin Naidim, Constanta: Era fire de poet

Citise mult in viata lui, dar acum (cat s-a mai putut citi in Aiud, pana in 1948), nu mai citea decat o singura carte, Biblia, si ce era in legatura cu ea: Filocalia, Patericul, Urmarea lui Hristos. Si se ruga.

In colonie, mergea intre ruinele unei vechi biserici parasite, ce se afla pe un deal, intr-o lucerna a coloniei, n-avea acoperis, era expusa ploilor si intemperiilor si el se ruga acolo.

Cand venea cineva pe la el de-acasa, aborda cu ei totdeauna probleme de credinta, cautand sa convinga pe fiecare de importanta mantuirii.

Spunea catre mine ca chiar daca nu reusim noi sa schimbam lumea, dar macar sa trezim interesul, sa o facem sa nu se mai simta bine cand savarseste raul, sa cream probleme, sa-si puna intrebari, sa-si schimbe pasii.

Facea mult caz de constiinta pacatului, pentru ca erau multi care considerau pacate numai curvia, hotia si crima si multi nu se recunosteau pacatosi, fie ca nu le aveau pe acestea, fie ca le minimalizau, neacordandu-le importanta cuvenita.

Dar pierdeau din vedere ca mai sunt si altele si poate mai mari decat acestea, cum ar fi mandria. Celor mandri Dumnezeu le sta impotriva si celor smeriti le da har. Pe omul care se grozaveste, Domnul il lasa singur si fara El o sa-si dea seama ca nu poate face nimic si o sa strige la El.

Virgil Maxim, Ploiesti: Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii

Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii sub toate aspectele:

Fizic, parea un Arhanghel, purtand cand spada de foc a cuvantului dumnezeiesc, cand crinul curatiei plin de parfum tainic.

Aurelian Guta, Craiova: Nu l-am auzit niciodata plangandu-se

Starea lui Valeriu se agrava. Din cauza lungului sir de luni petrecute in pat, fara miscare, si din cauza slabiciunii si insuficientei circulatiei sangelui, i-au aparut pe corp escare mari ce nu puteau fi vindecate cu nici un chip, cuprinzandu-i o mare suprafata a spatelui, coapselor si gambelor.

Alti bolnavi, in situatie asemanatoare, se vaitau, blestemau si se revoltau, caci usturimile si durerile ranilor erau ingrozitoare.

Pe Valeriu nu l-am auzit niciodata plangandu-se, desi pe chipul sau se putea citi suferinta accentuata, iar in ochi ii apareau lacrimi de durere, cand era pansat, cu migala si dragoste frateasca de detinutii doctoranzi in medicina Ion Ghitulescu, Nae Floricel si Aristide Lefa, timp de ore in sir.

Din fasii de camasi rupte, confectionam bandaje pentru acoperirea escarelor, dar din lipsa substantelor medicamentoase necesare, fasiile se lipeau de rani si produceau dureri cumplite cand erau desfacute. Din gura lui Valeriu nu se auzea nici un vaiet, dar dupa un timp, broboane de sudoare ii acopereau fruntea boltita.

Medicii observau; era semnul ca rabdarea atinsese limita. Atunci se opreau si-l lasau putin sa-si revina.

Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/2011/01/24/...tic/#more-21944

strezahuzum24.01.2011 22:16
"Faptul ca ma iei pe mine la intrebari despre ce face sau nu face MTV imi arata iarasi un reflex fascist/comunist de a impune ceva" - zice strezahuzum.

Deci faptul ca pun o intrebare despre un subiect pe care cu gura ta l-ai catalogat drept "superficial" ma face comunist/fascist.

Nu. Faptul ca pentru tine programele difuzate de televiziuni private sunt o problema e un reflex fascist/comunist. Unei persoane atat de iubitoare de libertate, subiectul ar trebui sa-i fie perfect indiferent, daca nu cumva se incalca in mod explicit vreo lege, daca nu se indeamna la ura de rasa sau clasa, samd. Obsesia de a decide, "in interesul binelui public", pe niste criterii absolut personale, ce trebuie sa difuzeze o entitate privata e un reflex autoritar, o expresie a ideologiei dictaturii majoritatii asupra minoritatii, exercitata prin intermediul aparatului de stat.

Trecand peste faptul ca nu stiu cum as putea afla ceva de la cineva fara a folosi procedeul intrebarii, m-am uitat ce spune constitutia comunist/fascista a Romaniei.

Articolul 31, alineatul 1: Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

Pai ce e asta, decat dreptul oamenilor de a INTREBA statul despre o anumita informatie? Cand faci o cerere la primarie pentru a afla o anumita informatie, ce se cheama? Inseamna ca avem procedee fascist/comuniste de a lucra in lumea asta.

Astept cu mult interes o demonstratie a modului in care faptul ca MTV nu difuzeaza muzica populara limiteaza accesul la informatie de interes public a oricarei persoane din Romania.

"Si chiar daca ar disparea complet, nu, nu vad nimic "in neregula". Daca identitatea romanilor se rezuma la ceva atat de superficial precum muzica .... " - strezahuzum

Nu vezi nimic in neregula cu a disparea o traditie veche de sute de ani... Pentru a carei pastrare s-au facut sacrificii... Trecem si peste asta. Dar muzica romanilor( despre ea vorbim) este "superficiala"?

Pai daca e asa superficiala, ia inregistreaza-te si pune aici videoul sa te vad cum dansezi "calusul". Ca e superficiala. Sau incearca o sarba... Nu mai zic de un "soroc" banatean sau alte asemenea.. Cred ca ti-ai rupe picioarele incercand...

Ce sa mai vorbim de doinele si baladele populare, cu texte foarte profunde, care imbina tragicul cu optimismul...Ehei, superficial...

1. Tactica asta a bau-baului, a dezastrului ce pandeste dupa colt, pentru a carei evitare orice masuri sunt justificate e stra-stra-straveche. Si falsa. Nu o sa dispara nimic.

PS : Sclavia era si ea la un moment dat "o traditie veche de sute de ani". Sau tratarea femeilor din mediul rural ca niste cvasi-sclave, bune doar sa se ingrijeasca de copii si de casa. Ar trebui sa plangem ca aceste traditii au disparut sau ca vor disparea la un moment dat ?

2. Da, muzica populara romanilor e superficiala. Textele sunt banale pana la extrem, ritmurile n-au nimic deosebit. Blasfemie !! Huoo !! Crezi ca a topai e vreun semn de mare realizare intelectuala ? Topaie si triburile din jungla amazoniana, aia care nici roata n-au reusit sa o descopere in mii si mii de ani.

Ti-am pus si eu o mica intrebare, te-ai facut ca nu vezi, ca de obicei cand realitatea nu-ti convine ... cum de acest popor, asa de talentat, de profund, bla, bla, nu a produs inainte de sfarsitul secolului XIX, nici o personalitate majora pe plan mondial, nici un Leibnitz, un Newton, un Thomas Moore, un Bach, un Beethoven, un Chopin, un Spinoza, un Dante, un Adam Smith, un Gutenberg, un Galileo ?

"Am zis ca are reflexe totalitariste, specifice adeptilor teoriei colectivismului, in care drepturile comunitatii sunt mai importante decat drepturile individului.

That's right. Asta faci de la inceputul discutiilor pana acum. Sustii prioritatea drepturilor comunitatii asupra drepturilor individului, incepand de la chestiuni economice pana la unele sociale sau culturale. Evident ca ai impresia ca ideologia legionara e ceva magnific, solutia la toate problemele societatii romanesti.

Secundo, familiile care sunt sarace, aproape intotdeauna stau prost sau foarte prost cu educatia, ceea ce inseamna ca oricate locuri de munca s-ar creea, parintii nu pot concura decat pentru munci necalificate, de obicei platite intre putin si foarte putin. Nu mai au cum sa iasa din saracie, e prea tarziu pentru parinti" - strezahuzum

Deci am un reflex fascisto/comunist daca te intreb ceva, DAR tu nu te sfiesti sa PROPUI sterilizarea unor oameni, fara voia lor. Nu ai nicio problema in a sugera un asemenea tratament unor fiinte umane, doar pentru ca nu corespund standardelor tale MATERIALE.

Nu. Iarasi ai recurs la tactica de alege doua randuri din 30 si a umfla. Propun sterilizarea chimica (adica prin administrare de medicamente, adica TEMPORARA) a unor indivizi care prin mediul in care traiesc isi ABUZEAZA copii si le refuza dreptul la o copilarie fericita. Genul care bat copii, ii leaga cu lanturi si cheltuie alocatia lor la crasma. Am mai explicat asta o data. Chiar daca s-ar adopta o astfel de lege, numarul celor supusi sterilizarii ar fi probabil mic. Si nu, averea nu ar trebui sa te puna mai presus de lege. Si repet, o masura asemanatoare s-a propus si adoptat in cazul violatorilor, si nimeni nu a sarit in sus ca ar fi "genocid" sau "primul pas spre exterminare".

Drepturile tiganului cu multi copii sunt mai putin importante decat drepturile colectivitatii, care sufera de pe urma saraciei si a educatiei respectivului. Pai stai nene, ca ziceai ca preferi sa fi o cifra statistica decat un fanatic religios fascisto\comunist ca mine, care as gandi in termenii aia....

Wrong. Nu e vorba de drepturile comunitatii ci de drepturile copilului. Alea sunt incalcate.

Ca libertate inseamna si libertatea de a putea ajunge la un nivel economic superior. Si atunci, libertatea lui Patriciu care isi permite sa scoata micile afaceri din piata, unde se opreste? Fizic nu-mi face rau, nu face violuri, vorba cuiva de pe-aici, dar din cauza resurselor mele limitate ma baga-n faliment si ajung sarac. In disperarea de a-mi gasi un loc de munca, poate neglijez familia si ajung in situatia de a munci necalificat, chiar la Patriciu. Si stim foarte bine ce iese din oameni saraci si nemultumiti.( ca sa ne intelegem odata, in aceste exemple nu este vorba de mine, ci de un om obisnuit, oarecare, care nu a citit, studiat, aprofundat mecanismele democratiei, economiei, etc)

Here we go again cu paranoia, suspiciunea, teoria conspiratie. Patriciu "isi permite sa scoata micile afaceri din piata". Nu, piata e cea care da afara micile afaceri, daca nu sunt suficient de competitive. Scriu la ora asta din Germania, probabil cea mai puternica economie a Europei. In tara asta, afacerile mici si medii au o importanta enorma, dar nimeni nu traieste cu obsesia "marilor afaceri" care i-ar scoate intentionat de pe piata. Piata e un mediu dinamic, cu intrari si iesiri in orice moment.

Sau libertatea lui Adrian Sarbu, Dan Voiculescu de a ALEGE in locul meu ce informatii am dreptul sa stiu? Aia unde se opreste? Ca trusturile lor acopera 20 de milioane de oameni, deci intreaga populatie a tarii. Cine i-a ales pe ei SA DECIDA CE TREBUIE SA STIU, IN LOCUL MEU?

Si sa nu-mi bagi povestea cu "apesi pe telecomanda si te uiti la altceva", ca 70-80% dintre romani habar n-au sa caute informatia alternativa sau sunt prea saraci ca s-o faca. Am demonstrat acum cateva posturi cum functioneaza manipularea din presa. Daca vrei, ne putem intalni sa-ti explic cum a ajuns "stramba" lui Tanase in media romaneasca. In ABSOLUT toata media.Cu dovezi scrise!

Nu ma intereseaza vaca lui Tanase, nici motivele pentru care a ajuns ea sa apara la tembelizor. Iar Sarbu si Voiculescu aleg pentru ca altii ii lasa sa o faca. Indiferent ce procent de romani s-ar lasa manipulati, vinovatia le apartine numai si numai lor, oricat te vei stradui tu sa-i "demolezi" pe alde Sarbu & company.

Cam asa functioneaza democratia asta a ta, in comparatie cu "teroarea fascisto/comunista" a legionarilor, care se bazau pe solidaritate, dragostea crestineasca, respect si responsabilizarea tuturor, nu doar a unora.

:)) Funny cum de fiecare data cand e vorba de vreun defect al societatii si principiilor democratiei de tip occidental, democratia devine brusc "a mea".

Ceea ce incerc eu sa spun din exemplele cu tine e ca realitatea nu este o copie a unei ideologii. Si ca atunci cand vii cu solutii pentru anumite realitati, ele pot contine idei din mai multe curente politice. E usor sa pui "stampile": fanatic, fascist, dictator, totalitar,etc. Cand ajungem insa la realitate, vedem ca nu-i chiar asa simplu.

Nu pune nimeni etichete, ci fac o simpla observatie bazata pe teoriile pe care le-ai tot sustinut pe aici de la bun inceput. Partea cu nepotrivirea unei ideologii cu realitatea e hazlie de-a binelea, venind din partea cuiva care in mod constant posteaza citate din ideologia legionara si se incapataneaza sa sustina ca Legiunea nu avea nici o treaba cu antisemitismul.

Alexandru H.24.01.2011 23:25

Iar cu traditiile alea romanesti geniale... imi vine sa rad.

Sa luam costumele populare. E o poveste simpatica. De fapt, acele costume nu au fost niciodata imbracate de tarani si taranci inainte de secolul 19. Erau costume de boieri, jupanese, targoveti, adica cei care si le permiteau. Taranii, saraci lipiti pamantului si eliberati din sclavie doar prin deceniul 4 al secolului 18, aveau doar un camesoi alb, pe care il imbracau precum un sac. Obsesia pentru "costumul national", una din multele obsesii ale etnografilor de ocazie din secolul 19 a dat nastere asa-zisului "costum popular romanesc", la fel cum arhitectura conacelor boieresti a creat standardul "arhitecturii populare romanesti".

Sa luam muzica populara. Putem sa acceptam doina ca muzica traditionala. Insa ceea ce numim indeobste muzica populara nu e decat o adaptare la muzica lautareasca. Totul o arata: uzul instrumentatiei, documentele (la petrecerile domnesti erau aduse 2 tipuri de muzica: tiganii lautari si dascalii cu muzica religioasa, corala), subiectul (e o diferenta radicala intre doina si un cantec popular). Nu o spun doar eu, o spune si Enescu, o spune si Liszt.

Pentru prima oara in istorie avem sansa sa recuperam si sa ardem etapele. Datorita comunicarii, internetului, globalizarii, educatiei putem sa ajungem la nivelul oricarei alta civilizatie. Faptul ca unii ne vor intr-un trecut complet imaginar, inventat si hranit de 200 de ani, e inca o dovada ca nu stim sa profitam de oportunitati...

dee25.01.2011 17:44

@Alexandru

Normal ca apar diferente intre ceea ce purta taranul roman in sec. XVII, fata de ceea ce isi confectiona in sec. XIX. Schimbari semnificative la hainele taranesti apar dupa 1850 cand pe piata au aparut atele pentru brodat viu colorate, panzeturile de gata, care au facut ca hainele sa fie mai bogat si colorat ornamentate.

A doua observatie a ta, legata de "standardul"arhitecturii populare, scuza-ma, dar e de-a dreptul hilara.

Alexandru H.25.01.2011 18:46
@Alexandru

Normal ca apar diferente intre ceea ce purta taranul roman in sec. XVII, fata de ceea ce isi confectiona in sec. XIX. Schimbari semnificative la hainele taranesti apar dupa 1850 cand pe piata au aparut atele pentru brodat viu colorate, panzeturile de gata, care au facut ca hainele sa fie mai bogat si colorat ornamentate.

A doua observatie a ta, legata de "standardul"arhitecturii populare, scuza-ma, dar e de-a dreptul hilara.

Pai atunci vorbim de lucruri diferite. Daca vorbim de taranul care purta costume deosebite si avea casa frumoasa, atunci vorbim de acei 1% dintre tarani care isi permiteau astfel de lucruri. Acel taran era fie un soi de reprezentant administrativ al stapanirii, un reprezentant al boierului ce avea in proprietate acel sat sau un taran dintr-o obste libera, ce-si permitea comertul cu grane sau cu animale. In orice caz, nu e taranul tipic, cel care avea in timpul vietii un singur vesmant si locuia intr-un bordei de pamant.

Probabil multi de pe aici refuza sa accepte standardul de viata medieval al taranimii romanesti. Ca sa punem lucrurile in perspectiva: pana la mijlocul secolului 18, taranul e un soi de sclav; pana prin 1864, e un rob; pana prin 1921, e un semi-rob; pana prin 1950, e un capitalist incapabil sa scape de nivelul arhaic al agriculturii practicate; prin prin 1960 e un dusman al poporului; pana in 1991 e muncitor la CAP etc... Un astfel de om nu isi permite porti sculptate, case cu etaj, gospodarii bogate, haine cu tesaturi colorate etc...

Mihai25.01.2011 20:34
Nu. Faptul ca pentru tine programele difuzate de televiziuni private sunt o problema e un reflex fascist/comunist. Unei persoane atat de iubitoare de libertate, subiectul ar trebui sa-i fie perfect indiferent, daca nu cumva se incalca in mod explicit vreo lege, daca nu se indeamna la ura de rasa sau clasa, samd. Obsesia de a decide, "in interesul binelui public", pe niste criterii absolut personale, ce trebuie sa difuzeze o entitate privata e un reflex autoritar, o expresie a ideologiei dictaturii majoritatii asupra minoritatii, exercitata prin intermediul aparatului de stat.

Astept cu mult interes o demonstratie a modului in care faptul ca MTV nu difuzeaza muzica populara limiteaza accesul la informatie de interes public a oricarei persoane din Romania.

Ti-am pus si eu o mica intrebare, te-ai facut ca nu vezi, ca de obicei cand realitatea nu-ti convine ... cum de acest popor, asa de talentat, de profund, bla, bla, nu a produs inainte de sfarsitul secolului XIX, nici o personalitate majora pe plan mondial, nici un Leibnitz, un Newton, un Thomas Moore, un Bach, un Beethoven, un Chopin, un Spinoza, un Dante, un Adam Smith, un Gutenberg, un Galileo ?

That's right. Asta faci de la inceputul discutiilor pana acum. Sustii prioritatea drepturilor comunitatii asupra drepturilor individului, incepand de la chestiuni economice pana la unele sociale sau culturale. Evident ca ai impresia ca ideologia legionara e ceva magnific, solutia la toate problemele societatii romanesti.

Nu. Iarasi ai recurs la tactica de alege doua randuri din 30 si a umfla. Propun sterilizarea chimica (adica prin administrare de medicamente, adica TEMPORARA) a unor indivizi care prin mediul in care traiesc isi ABUZEAZA copii si le refuza dreptul la o copilarie fericita. Genul care bat copii, ii leaga cu lanturi si cheltuie alocatia lor la crasma. Am mai explicat asta o data. Chiar daca s-ar adopta o astfel de lege, numarul celor supusi sterilizarii ar fi probabil mic. Si nu, averea nu ar trebui sa te puna mai presus de lege. Si repet, o masura asemanatoare s-a propus si adoptat in cazul violatorilor, si nimeni nu a sarit in sus ca ar fi "genocid" sau "primul pas spre exterminare".

Wrong. Nu e vorba de drepturile comunitatii ci de drepturile copilului. Alea sunt incalcate.

Here we go again cu paranoia, suspiciunea, teoria conspiratie. Patriciu "isi permite sa scoata micile afaceri din piata". Nu, piata e cea care da afara micile afaceri, daca nu sunt suficient de competitive. Scriu la ora asta din Germania, probabil cea mai puternica economie a Europei. In tara asta, afacerile mici si medii au o importanta enorma, dar nimeni nu traieste cu obsesia "marilor afaceri" care i-ar scoate intentionat de pe piata. Piata e un mediu dinamic, cu intrari si iesiri in orice moment.

Nu ma intereseaza vaca lui Tanase, nici motivele pentru care a ajuns ea sa apara la tembelizor. Iar Sarbu si Voiculescu aleg pentru ca altii ii lasa sa o faca. Indiferent ce procent de romani s-ar lasa manipulati, vinovatia le apartine numai si numai lor, oricat te vei stradui tu sa-i "demolezi" pe alde Sarbu & company.

:)) Funny cum de fiecare data cand e vorba de vreun defect al societatii si principiilor democratiei de tip occidental, democratia devine brusc "a mea".

Nu pune nimeni etichete, ci fac o simpla observatie bazata pe teoriile pe care le-ai tot sustinut pe aici de la bun inceput. Partea cu nepotrivirea unei ideologii cu realitatea e hazlie de-a binelea, venind din partea cuiva care in mod constant posteaza citate din ideologia legionara si se incapataneaza sa sustina ca Legiunea nu avea nici o treaba cu antisemitismul.

Incep cu sfarsitul. Am spus ca legiunea n-avea nicio treaba cu antisemitismul asa cum il intelegem astazi. Nu a fost niciodata o problema de rasa ci una sociala si in oarecare masura, economica.

Democratia e a "ta" pentru ca o aperi. Asumati-o pana la capat.

Ce inseamna manipularea: " Patriciu "isi permite sa scoata micile afaceri din piata". Nu, piata e cea care da afara micile afaceri, daca nu sunt suficient de competitive." Tu nu vezi padurea din cauza copacilor?

Sa reformulez ca sa intelegi si tu: "de ce regulile pietei din Romania ii permit unui agent economic care a beneficiat de tratament preferential de-a lungul timpului sa aiba o putere atat de mare, incat poate sa elimine concurenta dintr-un anumit segment comercial, respectiv cel al micilor alimentare?"...

De-asta spuneam de libertatea lui si libertatea lor. Cel care are resurse mai mari, acela are mai multe posibilitati: poate sa investeasca mai mult, poate sa ofere salarii mai mari, poate sa dea preturi mai mici... ACEASTA LIBERTATE nu trebuie sa ajunga sa INGROAPE pe altii. Am spus patriciu, dar putea sa fie altul. Cu alte cuvinte, cei care fac regulile in piata trebuie sa destul de puternici si incoruptubili pentru a le face corect si pentru a le implementa.

Ori in acest moment, Patriciu si altii ca el nu numai ca au resurse economice nelimitate, ei au reusit sa corupa pe cei care ar trebui sa-i controleze....( vezi cazul datoriilor rompetrol - ele existau dinainte sa le vanda patriciu)...

In contextul socio-economic din Romania, cand in 1990, 80% din romani habar n-aveau care sunt regulile economiei de piata si au fost prada usoara acelui procent mic de "emanati" care stiau perfect unde sunt resursele economice si parghiile puterii.

De aceea, exista legi anti-monopol peste tot. De aceea trebuie sa ai un sistem care sa permita statului sa fie puternic, astfel incat sa-si permita sa fie un arbitru impartial in economie. Ori astazi NU este cazul.

El ar trebui sa protejeze micii intreprinzatori, sa-i apere de asaltul "marilor afaceri", nu sa-i lase prada lor.

Cum ar fi putut romanii( ma refer din nou la cei 70% ) sa se protejeze la inceputul anilor 90 de minciunile trusturilor? Vrei sa discutam pe carte? Pe comportamentul consumatorului?

Cauta pe google Ceske Sen( The Czech Dream) si mai discutam despre cei care "se lasa manipulati"...

MTV - Muzic Television. Televiziunea Muzicii. Deci nu Muzica Americana TV si nici Muzica Poloneza TV sau Muzica Romaneasca TV. Ci Muzica. Ei vorbesc despre "muzica" ca concept general, dar baga doar ce vor ei. Daca isi asuma public numele de Music Television, atunci sa difuzeze tot ce inseamna muzica. Daca nu, inseamna cenzura.

Si asa se creeaza perceptia ca tot ce e "muzica" e pe MTV. Deci tot ce conteaza e pe MTV. Asta e perceptia si perceptia creeaza ce e acceptabil social si ce nu.

". Obsesia de a decide, "in interesul binelui public", pe niste criterii absolut personale, ce trebuie sa difuzeze o entitate privata e un reflex autoritar, o expresie a ideologiei dictaturii majoritatii asupra minoritatii, exercitata prin intermediul aparatului de stat." - deci CNA este un organ totalitar :))

Ca de-obicei, ipocrizia loveste. E Ok sa existe CNA care reglementeaza programele TV, dar daca spun eu ca media trebuie sa-si controleze sursele si sa ASIGURE LIBERTATEA TUTUROR INFORMATIILOR sunt fascist/comunist.

Draga cetatene, eu la legile actuale, cu care n-ai nimic impotriva, ma refer! Acestea sunt incalcate, inclusiv Constitutia.

Tainuirea informatiei, informarea trunchiata, partizana, lipsa dreptului la replica, verificarea surselor, ACESTEA SUNT EXISTENTE AZI. Dar nu sunt respectate! De ce? pentru ca in CNA sunt indivizi care sunt/au fost platiti regeste de cei pe care ar trebui sa-i verifice... Stiai ca informatiile se redau in presa dupa principiul "ce e mai avantajos pentru noi"?

Cum putem vorbi atunci de o societate cu-adevarat libera daca informatiile sunt tainuite de cei care ar trebui sa le faca publice? Dar eu sunt totalitar ca-mi doresc ca stirile si informatiile sa fie libere!

Cum sa-mi fie indiferent ce prezinta la televizor? Pai atunci de ce mai avem reglementari in acest sens? Sa dea filme porno non-stop si manele atunci. Cat de ipocrit poate fi cineva?!

(EXEMPLU: stirile din Sport ale Pro TV anunta ca LPF a audiat bucatareasa clubului Universitatea Craiova. Se arata imagini cu o doamna care urca scarile... MINCIUNA! Ambele femei din Imagine sunt JURISTELE CLUBULUI. Reporterii de la respectivul trust au fost informati, dar adevarul nu a contat...Ba mai mult, l-au pus si pe Boc sa minta... Stirea e aici:stire mincinoasa...

Si asta e doar un exemplu minor...

Si acum ca sa-ti raspund la intrebarea cu reflex fascisto/comunist pe care mi-ai pus-o: "cum de acest popor, asa de talentat, de profund, bla, bla, nu a produs inainte de sfarsitul secolului XIX, nici o personalitate majora pe plan mondial, nici un Leibnitz, un Newton, un Thomas Moore, un Bach, un Beethoven, un Chopin, un Spinoza, un Dante, un Adam Smith, un Gutenberg, un Galileo ?"

Comparatia e absolut stupida si e dovada unei minti de copil de clasa a IV-a. Pai romanii au inceput sa ofere personalitati in cultura in momentul in care aici a fost cat de cat liniste si stabilitate. E greu ca romanii sa dea mari personalitati cand NU STII DACA SUPRAVIETUIESTI.

Ia sa te fugareasca pe tine 10 cetateni de etnie rroma, sa te bati cu ei... Sa-mi spui cate poezii iti vin atunci in minte si daca te gandesti la marimea universului...Dar sa zicem ca nici asta nu conteaza.

Eu n-am spus nicaieri si nimeni nu cred ca a facut-o, ca poporul roman este mai tare ca x si ca y! Am spus doar ca acest popor nu este asa superficial cum spuneai, si ti-am dat un singur exemplu dintre acele 'cateva' chestii care-l fac unic.

Poporul roman este unul de tarani si nu-i nicio rusine in asta. Noi am construit biserici si am dat sfinti, doine si balade. Noi am dat ceramica de hurez, haiducii nostri au varsat sange, nu au fost inventati ca prin alte parti...

Oricum, faptul ca tu cataloghezi calusarul "o topaiala" dovedeste ca n-ai nici cea mai mica idee despre ce inseamna respectiva arta. Tu de fapt habar n-ai despre ce a creat sau nu poporul asta, dar ti-ai facut tu o idee superficiala si iti permiti sa-l iei in bataie de joc.

Dar nu ma mir, cand ai primit dovada ca esti superficial si fals, ai sarit ca un copil batut si ai aratat spre un adult: 'dar pe ala nu-l bati!"...

Si da, ideologia legionara este solutia la problemele societatii romanesti.

Alexandru H.25.01.2011 21:12
Si acum ca sa-ti raspund la intrebarea cu reflex fascisto/comunist pe care mi-ai pus-o: "cum de acest popor, asa de talentat, de profund, bla, bla, nu a produs inainte de sfarsitul secolului XIX, nici o personalitate majora pe plan mondial, nici un Leibnitz, un Newton, un Thomas Moore, un Bach, un Beethoven, un Chopin, un Spinoza, un Dante, un Adam Smith, un Gutenberg, un Galileo ?"

Comparatia e absolut stupida si e dovada unei minti de copil de clasa a IV-a. Pai romanii au inceput sa ofere personalitati in cultura in momentul in care aici a fost cat de cat liniste si stabilitate. E greu ca romanii sa dea mari personalitati cand NU STII DACA SUPRAVIETUIESTI.

Vezi ca evreii ii dadeau in conditiile in care si-o luau pe coaja de la orice crestin.

Robert Aeroth25.01.2011 21:40

Daca Galileo sau Dante erau evrei.................................................nu va mai zic nimic.

Am mai vazut cateva aberatii de-a dreptul epocale o sa le comentez cand o sa pot. Bafta

Alexandru H.25.01.2011 21:43
Daca Galileo sau Dante erau evrei.................................................nu va mai zic nimic.

Am mai vazut cateva aberatii de-a dreptul epocale o sa le comentez cand o sa pot. Bafta

Esti dement? Cine a spus ca Dante si Galileo erau evrei?

Am zis ca evreii au dovedit ca se poate face cultura, arta, filosofie chiar si in perioade cand altii te urmaresc pe strada pentru a te omori.

Cat despre aberatii, cred ca gasesti destule in ideile tale pentru a mai fi nevoie sa le scormonesti si la altii...

«1464748495070»