Cu riscul de a parea "ne-european", eu unul as incuraja un program de sterilizare a tiganilor pana cand alora ramasi sa le vina mintea la cap si sa puna osul la munca. Se face o confuzie in comunitatea europeana cum ca tiganii ar fi ca oricare alta minoritate si trebuie protejati ca toate comunitatile pentru ca in esenta sunt la fel. GRESIT.
E o prostie sa faci programe etnice de genul asta, daca nu sunt in primul rand socio-economice. Adica identifici un astfel de standard si il aplici, indiferent de etnie. Problema multora dintre voi e ca ganditi in termeni absolut idioti (taranul care se imbata in timp ce Armata ii salveaza animalele din gospodarie e rezultatul injustitiei si ilegalitatilor politice; tiganul care face la fel merita sa fie executat). Responsabilitatea individuala tine de fiecare individ, nu de categorii artificiale: in sensul asta, tiganul care iti munceste pe un santier in mod cinstit e mai valoros pentru societate decat taranul cu 1 hectar de pamant nemuncit din pricina ca nu primeste de la stat tractor si motorina gratuita.
Tiganii NU VOR sa evolueze si si-au gasit un popor de prosti aici. Va garantez ca in alta tara, care nu se purta cu manusi cu ei precum ospitalierii de romani, astia erau integrati si educati de demult. Insa noi le-am dat beneficii(locuri speciale in sistemul de educatie), i-am primit(se pare ca ne place "cultura" lor) intre noi dar nu i-am fortat sa intre in societate, am crezut ca o sa o faca de unii singuri. Dar ei au ramas cum sunt ei de cand se stiu, niste paraziti care pleaca dintr-un loc in altul.
Glumesti, nu? Tiganii ar fi ajuns in Occident fara sa se opreasca in zona romaneasca dar desteptii nostri inaintasi, adica aia pe care tot ii apreciem ca vai, ne-au lasat nu stiu ce tara misto, si-au dat seama ca au nevoie de sclavi. Romania a fost ultima tara sclavagista europeana si ma indoiesc ca tiganii s-au gandit sa profite de ospitalitatea romaneasca prin 1300, alegand de bunavoie servitutea. Chit ca nu suport felul etniei lor, imi dau seama ca e o pedeapsa necesara pentru o parte din istoria neasumata a romanilor.
Vointa de a evolua tine si de capacitatea noastra de a impune programul evolutiei. Or noi suntem foarte bucurosi sa impartim ajutoare si asistenta sociala, de care profita fara probleme majoritatea tiganilor. Prin aceste aberatii sociale, noi in fapt le spunem ca e ok felul in care sunt si se comporta acum, ii rasplatim pentru nemunca, pentru turnarea de copii la foc automat, pentru lipsa educatiei sexuale minime etc. E o greseala similara cu cea a favorizarii prin subventii a micului lot taranesc, a favorizarii printr-o legislatie laxa a nemuncii din sistemul bugetar, a crearii locurilor subventionate in facultati pentru a forma o clasa de paraziti, dependenti mai tarziu de fondurile europene (e o intreaga discutie aici asupra distinctiei rom - tigan pe care o fac unii tigani educati: am locuit vreo 3 ani in Bucuresti langa niste tigani care ajunsesera la facultate pe locuri subventionate si care acum fac parte din conducerea organizatiei Rromani Cris si a altor astfel de "institutii": pentru ei, romul era un soi de supraom al etniei, pe cand sarantocii reprezentau patura tiganeasca, inferioara).
Generozitatea sociala trebuie sa inceapa sa dispara din vocabularul societatii romanesti. Evolutia unui individ presupune conceptualizarea necesitatii de a-si lua viata in mainile proprii. Or noi ii tratam in continuare pe cei facand parte din pleava (si o spun cat se poate de responsabil - prin pleava ii identific pe cei care nu-si asuma calitatea de om, cu tot ceea ce inseamna ea, si se multumesc sa fie niste animale de casa a bugetului sau a instinctelor primare) ca pe niste copilasi iresponsabili. Daca tot vrem sa dam alocatii (ca toti se plang ca sunt prea mici dar nimeni nu se intreaba daca sunt cheltuite pentru scopul propus), sa le dam doar celor care frecventeaza scoala. Daca dam subventii, sa le dam doar pentru munca. Daca platim tot felul de ajutoare, sa cerem in schimbul lor munca in favoarea comunitatii si sa ne asiguram ca se intampla. In felul asta, poate am putea contribui la formarea omului nou, asa cum nu o fac 1 milion de discursuri si manifeste extremiste.