Pai daca tot urmezi modelul american, ar trebui sa stii ca un american din New York ce viziteaza Texasul se simte turist in propria tara. Asta inseamna individualizarea regionala: nu centralizam totul, nu mutam oamenii de ici colo, nu fortam standarde in absolut orice domeniu pentru a crea o tara uniforma, de la mare pana la munte. Hai atunci sa-i fortam pe olteni sa nu mai vorbeasca olteneste si pe moldoveni moldoveneste, sa nu se simta bucuresteanul turist... Si daca tot urmezi modelul american, poate ar trebui sa iti doresti federalizarea sau regionalizarea statului roman. Sau doar faci apel la SUA atunci cand iti convine? Si daca tot insisti cu modelul american, hai sa vedem niste exemple:
SUA e o tara formata din nspe nationalitati si in cadrul unor grupuri etnice(negri/latino/asiatici) pot exista zeci de limbi(ca sa nu mai zic de dialecte). Americanul de rand(mai ales cei care nu stiu alta limba decat engleza) se pot simti straini in propria tara in multe locuri din SUA. Insa fac pariu ca tine ca multi dintre texani STIU limba engleza si o vorbesc semi-corect.
http://en.wikipedia.org/wiki/Minority-majority_state
Plus ca USA e un exemplu prost de dat cand e vorba de limba vorbita. Sunt zeci de nationalitati in USA, motiv pentru care multe state nu au limba oficiala insa de facto engleza e recunoscuta ca atare in administratie. Uite niste state care nu au limba oficiala engleza: New York, New Jersey, Ohio, Minnesotta,Maine,Lousiana,Michigan si inca vreo 10-15 pe care nu o sa le mai numesc. In multe din aceste state albii sunt majoritari(si hai sa fim seriosi majoritatea albilor vb engleza) dar totusi engleza nu e limba oficiala. Insa ce crezi ca limba se vorbeste in administratie si chiar pe strada in majoritatea timpului? Engleza.
Apropo, oare cati texani care sunt alesi de catre americani sa-i reprezinte jura credinta mexicului?
Din nefericire, in Covasna/Harghita mult unguri fie refuza fie nu prea stiu sa vorbeasca romana, limba OFICIALA a statului roman. Poate ca am avut eu o experienta nefericita in aceste judete insa din vorbele multor cunoscuti ei au avut cam aceeasi experienta. Jur ca am vazut oameni in Bulgaria cand treci de granita care vorbeau mai bine romaneste decat acolo.
Tu compari mere cu pere. Oltenii se inteleg cu bucurestenii, cum se inteleg si cu morosenii,moldovenii,ardeleni si tot asa. E aceeasi limba cu alt accent si cu cateva regionalisme. In momentul in care merg intr-o regiune a tarii mele si nu pot comunica in limba oficiala cu cei de acolo avem o problema. Repet, buna,rea, avem o limba oficiala si ungurii nostri trebuie sa o respecte, cum trebuie sa ne respecte si simbolurile nationale. De ce? pentru ca traiesc in Romania. Hai sa vedem un texan care arde ceva cu imagine alamo-ului, cat de bine o sa fie tratat in SUA. In schimb la noi poti sa arzi papusa cu chipul unui erou al neamului si sa nu patesti nimic, ba chiar mai primesti si aprobare de la primarie pentru asa ceva.
Pentru SUA, federalizarea era SINGURA solutie. SUA este o tara imensa, cu populatii foarte diverse din pc de vedere etnic, cu background cultural foarte divers in multe cazuri, in functie de ce putere coloniala dominase zona respectiva inainte de asimilare. Deci din start ai foarte mult teritoriu de acoperit, multe populatii de condus, multe zone de oameni cu diferite influente culturale. Singurul lucru logic de facut era federalizarea pentru a putea manageria statul in mod eficient. Nu mai zic de faptul ca, fiind un stat care si-a capatat fata de Imperiul Britanic pentru ca nu mai suportau taxele enorme ale acestora(cei din colonii nici macar nu erau reprezentati in parlamentul britanic de vreo persoana), era logic sa dea o doza de independenta fiecarei stat din noua tara formata, mai ales ca multe dintre colonii doreau sa se administreze singure din start si nu puteau din cauza englezilor. D-asta s-au si unit si a iesit ce a iesit.
Romania e o tara medie ca marime, relativ omogena si din pc de vedere cultural(exista diferente intre zone insa in ce tara nu exista?) si ca populatie(aproape 90% romani,vreo aproape 7% maghiari si vreo 3% la tigani, dupa cifre oficiale) , limba, pana si la religie(marea majoritate fiind crestini ortodoxi, vreo 90%). Problema noastra nu e ca suntem condusi de la centru sau local, ci ca suntem condusi foarte, foarte prost. De foarte multe ori primarii locali ciordesc din fonduri si dau vina pe centru. Centrul conduce cu curul peste tot, nu defavorizeaza ardelul/banatul cum zic foarte multi. Chiar, cum de doar ardealul si banatul vor sa se autoguverneze? Nu auzi niciodata oltenii,dobrogenii,moldovenii tipand in gura mare ca vor se se guverneze singuri? Aia probabil sunt favorizati de centru, nu? De fapt nu, in oltenia si moldova sunt probabil cele mai sarace zone din tara. Ardelenii si banatenii mai bine ar vedea pe cine voteaza ca se duce dracu toata reputatia zonei. Maica-mea e timisoreanca si cand s-a intors in oras dupa multi ani a ramas foarte surprinsa si nu intr-un mod placut.
Daca exista vointa, se poate pe plan local. Sunt constantean si in primul mandat Mazare a refacut Mamaia care era o ghena, a refacut destule strazi in oras, s-au refacut tevile de gaz de era sapat tot orasul si alte chestii(dar mai mic). In al doilea mandat, ****. Nimic, dar absolut nimic. Falca e primar in Arad(din vestul superior,nu?) din 2004 si drumurile din zona zici ca sunt bombardate de iti blestemi zilele cand mergi p-acolo. Nu mai zic ce vajnici politicieni a produs civilizatul Ardeal, trebuie doar sa te uiti in parlament(unde sunt multi ardeleni) si la actualul premier.
As sustine impartirea asta pe regiuni(fiecare cu a lui) daca ar fi spre binele tuturor insa momentan motivele mi se par subtiri de tot. Dezvoltarea economica e in ordinea logica: capitala pe primul loc ca in majoritatea tarilor, ,zonele care au beneficiat de influenta anumitor imperii vestice pe locurile 2-3, marele port al tarii pe urmatorul loc si zonele mai rurale pe ultimele locuri.
Ca sa inchei post-ul asta: nu exista nici o problema cu ungurii atat timp cat nu jura credinta Budapestei fiind cetateni romani(si parlamentari romani in cazul asta), cat timp nu ard papusi cu eroi romani fiind cetateni romani si cat timp pot sa poate o conversatie cu un roman in Romania, ei fiind cetateni romani. Ungurii nu au probleme in tara asta, noi suntem foarte toleranti din fire, poate chiar prea toleranti in anumite cazuri.