Liderul CNS, Izsak Balazs, afirmă că Marko Bela traieste in anul 1990, cand incă nu se vorbea despre autonomie, si ii invită pe membrii UDMR să participe la "mitingul pentru autonomie" pe care il organizează la Targu Mures afirmand că s-a depășit perioada cu "democratie deficitară" in acest oras
Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, luni, comentand apelul facut de Marko Bela, ca membrii UDMR să nu participe la "mitingul pentru autonomie" pe care il organizează CNS in 10 martie, intr-un "oraș delicat" ca Targu Mures că fostul presedinte al Uniunii traieste in anul 1990, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a subliniat că nu există "niciun conflict si nicio contradictie" intre "mitingul pentru autonomie" organizat de CNS in 10 martie, cu scopul de a marca "ziua libertății secuiesti, ziua in care martirii secui au fost executati in 1854 de autoritățile habsburgice la Targu Mureș" si manifestarile traditionale legate de data de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
"Nu cred că s-a intamplat ceva deosebit de grav, nu trebuie dramatizat. Noi asteptam in continuare si membrii UDMR si conducatori, functionari - oricine doreste să vină va fi binevenit. Nu doresc să comentez prea mult pozitia domnului Marko Bela, incerc să-l inteleg si pe el. Noi avem altă parere, altă pozitie si asta s-a vazut deja si anii trecuti. Vedem altfel viitorul Ținutului Secuiesc, avem alte obiective. Și eu cred că domnul Marko este putin cam al trecutului, este politicianul anilor '90, cand si-a inceput cariera si cand unitatea maghiarilor era singura si suprema valoare pentru toti membrii UDMR si atunci nimeni nu s-a gandit că maghiarii din Transilvania traiesc in diverse situatii si trebuie să ne gandim in mod diferentiat la viitorul lor", a spus Izsak.
Liderul CNS a calificat drept "lucruri copilaresti" declaratiile lui Marko Bela, potrivit carora "steagul cel mai important al secuilor e rosu, alb, verde, la fel cu al maghiarilor".
El a aratat că CNS doreste autonomia Ținutului Secuiesc, in timp ce Marko Bela "traieste incă in anul 1990", cand incă nu se vorbea despre acest subiect.
"Evident că doleanta noastră este o doleanță locala specifică Ținutului Secuiesc, noi dorim autonomie printr-o lege organică - care speram că la urma urmei va fi adoptată de Parlamentul Romaniei si de fapt drapelul secuiesc este simbolul acestei doleante. Cand vorbim de libertatea secuiasca asta in secolul XXI se traduce in limbajul juridic cu termenul autonomie teritoriala care inseamnă că o unitate administrativa teritorială primeste anumite prerogative suplimentare de la puterea centrala V-am spus si repet că am epuizat acest subiect, el traieste incă in anul 1990, cred că nu s-a vorbit incă de autonomie. Chiar si in programul UDMR această doleanță a fost introdusă la congresul de la Brasov", a spus el.
Izsak s-a referit si la declaratia lui Marko Bela privind faptul că Targu Mureș este un "oraș delicat", apreciind că in oraș s-a depășit perioada cu "democratie deficitară", in care cele două etnii se temeau una de cealalta
"Aș dori să spun niste cuvinte despre subiectul sensibilității la Targu Mures Ne amintim si noi si imi amintesc si eu de anul 90, de martie 1990. Dar totusi sper că de atunci democratia s-a consolidat in Romania. Deci Targu Mureș nu mai este acel oraș care trebuie să traiască cu o democratie deficitara pentru că aici, roman sau maghiar, trebuie să ne temem unul de celalalt", a spus el.
Liderul CNS a adaugat că Dorinta de autonomie a Ținutului Secuiesc reprezintă "o doleanță legitimă", că organizatia sa se opune impartirii administrative a Romaniei pe care o propune Guvernul Ponta si că există si romani care resping acest proiect si chiar vor participa la mitingul din 10 martie.
"Sunt chiar romani care ne-au semnalat că vor să ni se alature in 10 martie - din Galati am avut spre exemplu un semnal că va veni un grup. Noi am spus că ii asteptam cu drag si intelegem doleanta lor. Deci eu cred ca atunci cand discutam de optiuni politice, de scopuri, in cadrul statului, atunci chiar o manifestatie, o manifestare in favoarea unei optiuni este ceva absolut normal. Și poate să fie chiar un semnal pentru toti că am depășit... dacă totul va decurge normal - si eu sper că va decurge normal - atunci va fi un semnal că Targu Mureș s-a indepartat deja de amintirea lui Martie 1990", a spus Izsak Balazs.
Potrivit acestuia, CNS colaborează cu autoritățile pentru a evita orice incident in timpul mitingului, la care asteaptă intre 5.000 si 10.000 de persoane.
Fostul presedinte al UDMR Marko Bela a afirmat că steagul cel mai important al secuilor este cel rosu, alb si verde si că el nu este de acord cu organizarea de catre Consiliul National Secuiesc a unui "miting pentru autonomie" in 10 martie, intr-un "oraș delicat" ca Targu Mures
Fostul presedinte al UDMR senatorul Marko Bela a declarat, sambata la Consiliul Reprezentantilor Unionali de la Palatul Culturii din Targu Mures că disputele privind steagul secuiesc sunt un rezultat al faptului că Ungaria si Romania "nu discută", iar de câțiva ani nu se mai organizează sedinte comune de Guvern.
El a facut un apel la colegii sai din UDMR să nu participe la mitingul respectiv, aratand că autonomia nu se va obtine "asa", ci "muncind pentru acest scop, zi de zi, pas cu pas", asa cum reprezentantii UDMR au muncit in ultimii 20 de ani si asa cum trebuie să muncească si de acum inainte.
Mediafax