Echipa redactionala a site-ului fcsteaua.ro anunta cu bucurie reinceperea colaborarii cu un vechi suporter si apropiat al clubului din Ghencea, scriitorul Constantin Ardeleanu, autorul cartilor "Campioana Campioanelor - Apoteotica Steaua", "Steaua, aceasta credinta rosu-albastra" si "Ilie Savu - Inceput de Iliada. Articolele domnului Ardeleanu vor aparea saptamanal in cadrul rubricii Hâtrii gazonului, in care vor fi prezentate diverse personaje din viata echipei ros-albastre in bine-i cunoscutul stil umoristic cu care ne-a obisnuit si in trecut. Articolele vor putea fi comentate pe forum, la adresa http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=21258 . Sa savuram, asadar, celebrele personaje
Io, van Ștefan, mare spătar de Moțăței, inălțat-am zid de apărare in fața Înaltei Porți și multe fapte de vitejie scris-am pe pergamentul verde al gazonului de ajuns-am din prislopul de la Sevilla să dau calului ovăz, acolo unde, căpitan de oaste fiind, biruit-am spre mândria urmașilor mei. Așa ar suna hrisovul căpitanului de la Sevilla, Ștefan Iovan, de s-ar fi născut cu patru secole mai devreme. Bravul oltean din Moțăței a apărut in pas de defilare la 23 August 1960, zi de mare fast național pe vremea cealalt㝠și după junioratul fotbalistic s-a transferat la CSM Reșița in anul devastatorului cutremur din 1977. Se pare că fusese predestinat marilor evenimente. În anul 1981 va trece la Steaua la schimb cu trei fotbaliști(Uțiu, Matefi și Aelenei), in citadela Ghencei plămădindu-se după zeci de experimente o echipă care vreme de 5 ani a monopolizat campionatul intern și a cutremurat aroganta Europă. Perioada cincinalelor s-a reflectat și in cifrele carierei sale: 5 titluri de campion, 5 goluri cu ecou internațional(3 la națională și 2 in cupele europene), 5 echipe la care a jucat(Gloria Bistrița, CSM Reșița, Steaua, Brighton, Rapid) și 5 etape in divizia secundă engleză, unde a primit un elogiu neașteptat de la vestitul cronicar Brian Glanville: Brighton are un singur fotbalist, românul Iovan.
Fane Iovan a alcătuit un tandem extraordinar cu Bumbescu, pe teren, in cantonament și prin lanțul de restaurante. Și dacă zeci de fotbaliști n-au știut a-și administra această pasiune lumească sub sceptrul lui Bachus, cele două vedete internaționale au prins vigoare de la puterea ursului, iar dacă sifonarii nu i-ar fi dat in gât cu zel, puțini ar fi aflat de a lor virtute-viciu. Erau singurii cărora li se permitea tacit evadări nocturne de la cabana Forban in vale pentru irigare. Nea Imi l-a intrebat pe șeful de sală de la Hanul lui Manuc( la sediu, in jargonul lor): ce le dai, domnule, să bea, de joacă așa de bine ? I-a răspuns colonelul Bumbi: vin de Jidvei de 4 și de 6 țațe, fiindcă sub forma nurilor fuseseră stilizate boabele de struguri de pe etichetele cursivului sec transilvan. La care Lăcătuș, victima unui armean abuziv, care-l ținea pe tușă preferându-l pe Tătăran, adăugase: Hala ne dădea apă plată și, logic, prestația noastră era plată.
Iovan a fost reprofilat din apărător central fundaș dreapta de către Ienei, făcându-i loc noului Apolzan, Miodrag Belodedici, fapt ce l-a făcut pe Fane să strâmbe din nas: măi nea Imi, din centru m-ai adus la margine iar de aici cât mai e până la banca de rezerve ? Mutarea antrenorului s-a dovedit foarte inspirată și a fost adoptată și la națională, unde Moțăței a pendulat pe banda dreaptă 35 de meciuri. Din păcate a ratat Mundialul italian din cauza unei răceli la coloană, ursitele pregătindu-i un dar compensatoriu incomparabil: cupele de la Sevilla și Monte Carlo. Optând pentru meseria de antrenor, locul 2 de pe tricou s-a transferat in ierarhia băncii tehnice, căpitanul de la Sevilla dovedindu-se un excelent locotenet al oricărui Mister. Este preferatul all time al capriciosului și exigentului Pițurcă, atât la Steaua cât și la loturile naționale, palmaresul său imbogățindu-se cu prețioase victorii de răsunet. Numărul 2 s-a extins și la nivelul căsniciilor, după cum, aidoma marilor steliști, se simte in largul său doar sub steagul roșu albastru și sub tricolor. Retrospectiv privind se poate susține, fără a exagera prea mult, că nu-s 2 ca el. Discret, iși duce o glorie greu egalabilă cu o modestie exemplară. Lui Moțăței nu-i lipsește nici simțul umorului: mi se reproșează uneori că am fost un amic devotat al paharului. Țineți seama că in vremea aceea peste tot se stătea la coadă: la lapte, la carne, la banane, la salam cu soia, la frații Petreuș, la ulei, la Dacii, la televizoare color. În schimb, la orice restaurant, mese libere cu duiumul. Când intrai, doi ospătari iși ofereau serviciile. Ce-ar fi trebuit să aleg ?
Constantin Ardeleanu