cumpar fular cu ripensia si tricou cu carmen, ofer pretu' corect
cumpar fular cu ripensia si tricou cu carmen, ofer pretu' corect
Jos suntem acum, dar pentru asta nu poti sa spui ca Steaua nu e echipa mare. Cel putin de la noi. Repet, atunci sunt mai mari CFR sau Urziceni, doar pentru trofeele din ultimii ani?...
ma refer la echipa mare in Europa,in anii 80-90 eram printre cei mari;
Am trecut brusc de la maretie la traditie....Mai lasati-ma cu Barcelona asta care are 4 UCL,din care 3 in ultimii 5 ani si prima in 92.In anii 60-70-80 unde erau?Nu ma dau eu profet sau ceva,dar aia de i-am numit eu TREC PRIN TIMP.
Faza cu "ce mare echipa mai e si Liverpool acum?" e de 9gag. Au ei o perioada slaba,da' sa vezi un meci de UCL pe Anfield,chiar si de la TV,e o placere. Spre exemplu,pe 25 ma uit la L'pool vs City pentru spectacol si pentru ca vreau sa vad ca daruinta si traditia de a fi invingator ar putea trece de mld. de euro. Daca ne axam pe echipa mare si dupa forta financiara ,inseamna ca Malaga e mega echipa.
Se abereaza mult pe aici. De exemplu ca Chelsea si City nu ar avea traditie.
Nu au traditie mai mare decat United sau Liverpool, e o diferenta...Ca nu zice nimeni ca n-au traditie comparativ cu Bradford City sau Luton Town...
Nu au traditie mai mare decat United sau Liverpool, e o diferenta...Ca nu zice nimeni ca n-au traditie comparativ cu Bradford City sau Luton Town...
Confunzi traditia cu palmaresul. Doua lucruri absolut distincte. Palmaresul e o unitate cuantificabila (x are palmares mai bogat decat y) pe cand traditia e un element calitativ, tine de perceptia subiectiva iar unitatile ei subordonate nu pot fi comparate. "Traditia mea e mai mare decat a ta" e un non-sens.
Un exemplu concludent: cand Nottingham Forest a erupt pe scena europeana in anii 70, sub comanda lui Brian Clough, toti tipau ca domne', e o echipa fara istorie si palmares. Palmares, da, nu prea aveau... insa la traditie Nottingham Forest e una din marile echipe europene. Intr-un derby Forest-Derby (din 1872, sa nu uitam ca noi nu eram nici macar independenti pe vremea aia) s-a pasat pentru prima oara in istorie DE DOUA ORI. La inceputurile fotbalului, nu se pasa: un jucator lua mingea si incerca sa ajunga de unul singur la poarta. La un moment dat, o echipa numita Engineers a inceput sa o paseze: ajuns intr-o pozitie imposibila, jucatorul dadea mingea unui coechipier care incerca si el sa ajunga la poarta. Ei, in meciul ala celebru al lui Forest, s-a pasat unui jucator care, in loc sa incerce o faza individuala, a pasat-o mai departe. Primul Xavi al fotbalului mondial a jucat in acel meci.
99% din echipele engleze au traditie. Exact la asta nu se pot plange, dupa ce au inventat fotbalul modern si l-au raspandit in toata lumea. Mai curand as fi circumspect sa acord asemenea titulaturi echipelor romanesti, formate prin ordin la finalul anilor 40, fara a se tine cont de suporteri/zona geografica/istorie. Cand distrugi echipe precum Venus, Chinezul sau Ripensia pentru a forma cluburi departamentale sau de fabrica, nu prea ai motive sa te mandresti cu "traditii".
Confunzi traditia cu palmaresul. Doua lucruri absolut distincte.
Nu confund, poate nu m-am exprimat prea clar. Am dat de inteles mai sus ca traditia si palmaresul sunt doua lucruri distincte.
Sunt lucruri ce nu se pot cumpara peste noapte, degeaba ai performante de moment, palmaresul, traditia se fac de-a lungul anilor, respectul se castiga in timp.
E adevarat ce spui despre Nottingham, stiu ca in marea lor majoritate echipele englezesti au traditie. Traditie data de vechime, de anul infiintari unui club, de sezoanele jucate intr-o anume divizie, etc...
Dar e vorba cum ca Chelsea sau City ar fi peste Liverpool, datorita performantelor din ultimii ani (Chelsea) si a celor ce probabil vor urma (City), deoarece cormoranii n-au castigat de 22 de ani titlul.Pai Liverpool are si traditie, si palmares...Acestea nu pot fi sterse asa usor, de perioada asta mai slaba din competitia interna. Si in anii acestia au mai castigat ceva cupe, chiar si UCL...
In fine , e o poveste mai lunga, pana la urma aici intervine probabil si subiectivismul fiecaruia.
Sunt lucruri ce nu se pot cumpara peste noapte, degeaba ai performante de moment, palmaresul, traditia se fac de-a lungul anilor, respectul se castiga in timp.
Ok, sunt de acord cu asta. La fel cum sunt de acord ca la palmares Liverpool si United bat la fundul gol pe Chelsea si City. Nothing wrong with that...
... problema vine cand fanii United si Liverpool numesc celelalte cluburi "plastic clubs" doar pentru ca au fost achizitionate de niste bogatani. Aici e un pic de aroganta a succesului: atunci cand confunzi palmaresul cu traditia. Chelsea nu avea nevoie de Abramovici sa fie un club istoric dar are nevoie de el pentru succesul in termeni moderni: campionate si cupe. In timpurile vechi era mai usor sa castigi vechea Divizie 1 engleza decat Premier League (Ipswich Town si Nottingham au facut-o in primul an de la promovare) dar mai greu sa te mentii acolo. Odata cu infiintarea PL si a revarsarii banilor din drepturi de televizare, marketing, abroad operations, pentru 2-3 echipe din PL a devenit usor sa castige si usor sa se mentina... in timp ce restul nu au nici macar sansa sa spere. Echilibrul s-a rupt. Acum ce sa facem? Sa interzicem lui City sa concureze doar pentru ca United sa castige la infinit titluri, ajutata fiind de banii chinezi/japonezi/americani/indieni si de o gramada de fani noi, adunati nu pe motive geografice ci televizate?
Si ca sa-mi fac pledoaria mai rationala... cazul City e complet diferit de cazul Urziceni, bunaoara. Seicul Mansour a preluat o echipa cu traditii, cu fani fanatici, ce-si urmau echipa si in Liga inferioara... Unirea nu avea fani, istorie, nimic... putea sa se numeasca Vointa si sa fie localizata in Merei ca tot una era. Unirea e un "plastic club", un club fondat cu dorinta expresa de a castiga trofee si bani, nicidecum de a reprezenta comunitatea pe plan national.
Trebuie sa fiu sincer, ungurul are dreptate.
Manchester City este echipa traditionala a orasului Manchester. Asa cum e "U" Cluj pentru Cluj. Chiar daca CFR Cluj are mai multe trofee ca "U", fanii adevarati si traditia este de partea lui "U" Cluj. Fix la fel e si cu City si United.
City = "U"
ManChestHair UTD = CFR.
Cat despre palmares, hai sa nu uitam ca Liverpool prin 2005 facea cel mai frumos meci din toata istoria competitiei (finala cu Milan). In 2006 in Cupa Angliei la fel. Daca nu ma insel prin 2008-2009 a incasat Real Madrid un 4-0 pe Anfield, o seara de cupa europeana. Acum ca nu au prea reusit in campionat, e adevarat, dar au fost anumiti factori care au influentat performantele lui Liverpool in ultimii ani. Este fix acelasi factor care sta acum in calea lui Steaua. Erau patronii americani, si dupa ce au distrus aia clubul, e FOARTE daca nu aproape imposibil sa revii in BIG FOUR, si daca tot revi, sa mai reusesti sa si castigi campionatul. Acum Liverpool trebuie sa se autodepaseasca, si sa autodepaseasca o perioada de 5-6-7 ani in care sa recupereze si sa ajunga pe linie continua cu restul cluburilor.
Pe Liverpool in momentul de fata doar inertia,istoria si Steven Gerrard o mai tin ca echipa de top 6, ca sa zic asa. Trebuie ca patronii americani sa vina cu idei mari de tot daca vor iarasi lupta pentru titlu.
Daca ma numesti bozgor, cred ca am si eu dreptul sa te numesc valah. Ai inteles?
echipa ca a Barcei din ultimii ani,cu siguranta nu se va mai naste; cu asta am spus totul;
Si nici arbitrii ca Ovrebo, Busacca, Frisk, Stark ...
... Webb, Dean ...
Cat despre palmares, hai sa nu uitam ca Liverpool prin 2005 facea cel mai frumos meci din toata istoria competitiei (finala cu Milan).
Mie mi-a placut si finala din 1999 ![]()
echipa ca a Barcei din ultimii ani,cu siguranta nu se va mai naste; cu asta am spus totul;
Pai nu trebuie sa se mai nasca pentru ca s-au nascut inainte.Repet:Milan,etc ![]()
Si nici arbitrii ca Ovrebo, Busacca, Frisk, Stark ...
cei slabi comenteaza arbitrajul; Barca a pierdut puncte cu Getafe si Espanyol pe greseli mari de arbitraj,nu i-am auzit insa pe Messi sau Guardiola sa comenteze asta,pe cand Jose si Cristiano au luat foc dupa fiecare arbitraj vicios;
FIFA a emis o lista cu cele patru echipe care au marcat o epoca si au lasat o amprenta de nesters in istoria fotbalului mondial. In ordine cronologica, prima echipa inserata in acest top este Ajaxul antrenat de Rinus Micheles si condus pe teren de Johan Cruyff. A doua este Milanul "imortalilor" lui Arrigo Sacchi, apoi Juventusul lui Marcello Lippi. Ultima echipa adaugata este Barcelona de astazi, antrenata de Pep Guardiola.
destul de corect
Am fost mare fan al generatiei, dar Juventus-ul lui Lippi nu cred ca are ce cauta aici.
Ajax - reper, Milan - reper, Barcelona - reper, dar Juve nu ramane nici macar aproape de astea trei, la scara istorica.
A avut 3 finale consecutive, dar 2 au fost ratate, cea din fata lui Ajax developand o generatie a olandezilor care sunt sigur ca a produs o emulatie superioara la nivelul planetei fotbalistice. Mai reper e Ajaxul lui Van Gaal, fotbalistii respectivi, decat Juventusul. Mi se par foarte stersi, la nivelul constiintei mondiale. N-au revolutionat nimic, n-au adus nimic nou, n-au avut mari staruri, n-au avut meciuri memorabile, au fost puternici si-atat. De fapt, puternici si looseri, cand a fost vorba sa arate cine sunt cu adevarat. Iar campionatul l-au dominat pe caderea lui Milan, in schimb de generatii, si pe mediocritatea celebra a lui Inter.
Langa cele 3, in mod clar Real Madrid ar fi meritat cel mai mult sa fie recunoscuta: castigatoare a Cupei Campionilor Europeni in 1955"56, 1956"57, 1957"58, 1958"59, 1959"60. Daca nici astia n-au "marcat o epoca" si n-au lasat "o imagine de nesters"...
Am fost mare fan al generatiei, dar Juventus-ul lui Lippi nu cred ca are ce cauta aici.
Majoritatea am vazut ca spune asa, cu tot respectul pentru Juventus...
"Batrana Doamna" nu avea cum sa lipseasca de pe lista celor 4;
Pai atunci ce sa mai zica Real-ul anilor '50-'60 , poate chiar si cel de la sfarsitul anilor '90, sau Liverpool-ul anilor '70-'80 ?....
"Noi am jucat impotriva Realului lui Zidane si Figo, impotriva unui Arsenal in plină stralucire, in perioada in care Liverpool traversa cea mai bună formă din ultimii 20 de ani, iar Milanul lui Kaka era mai bun decat oricare altă echipă din prezent. Messi este un jucator genial dar beneficiază de foarte mult ajutor din partea echipei. Dacă ar fi să aleg intre el si Ronaldinho, alegerea mea ar fi, fară ezitare, Gaucho."
JULIANO BELLETTI (Barcelona 2004-2007)
Lille - Bordeaux 4-5
In minutul 60, Bordeaux conducea cu 4-1, in minutul 90, Lille a restabilit egalitatea la 4, iar in minutul 92, jucatorul venit chiar de la Lille in aceasta iarna, Obraniak a stabilit scorul final aducand victoria lui FCGB ![]()
" Actualul antrenor al portarilor de la Galatasaray a venit la interviul pentru GSP imbracat in tricoul Stelei.
A aparat de 101 ori poarta nationalei Braziliei, intre '88 si '98. Inclusiv la titlul mondial din SUA 1994, inclusiv patru ani mai tirziu in finala pierdută contra lui Zidane pe "Stade de France". În cantonamentul de la "Florya" al lui Galatasaray, Claudio Andre Mergen Taffarel, nume lung ca al oricarui brazilian, umblă imbracat in tricoul Stelei.
E la fel de zimbitor ca atunci cind cîștiga Cupa UEFA cu Galata in 2000, cea mai mare performanță a fotbalului din Turcia. Se asază pe o canapea de piele rosiatica intinde mina si se recomandă: "Taffarelescu!". Asta după ce s-a tachinat cu Gică Popescu, prezent la un amical al Chindiei Tirgoviste cu Galatasaray, toată ziua.
- De ce spui "Taffarelescu"?
- Pai, pe voi, romanii, vă cheamă cu "escu" la sfirsit. Popescu, Lucescu... Hagi cred că era o raritate, cum a fost si ca fotbalist.
- Te-ai inteles bine cu Hagi si Gică Popescu?
- Perfect! Doi tipi extraordinari, si ca fotbalisti, si ca prieteni. Am jucat cu ei timp de 3 ani, cei mai frumosi din cariera mea de club si, oricum, cei mai frumosi ai clubului Galatasaray. Hagi si Gică au insemnat mult pentru echipa Am si citit odată intr-un ziar din Turcia că Hagi i-a invățat fotbal pe turci.
"Hagi concentrat, Popescu mobilizator"
- Cum erau la meciuri?
- Hagi era foarte concentrat inaintea partidelor. Intra in febra meciului si nu se mai gindea decit la adversar. Începea să vorbeasca asa, ca un om batrin. Cu multe exemple, cu multă filosofie. Popescu era altfel. El mai glumea, ne si mobiliza de multe ori... Apoi, după meciuri, mergeam impreună cu familiile.
- Ai cucerit cite un trofeu european cu Parma si cu Galatasaray. Unde te-ai simtit mai bine?
- Aici, la Istanbul. Și la Parma a fost frumos, dar in cel de-al treilea an am avut o problemă: era regula aceea cu 3 straini in teren, iar la echipă erau in acel moment 3 jucatori de cimp indispensabili pentru antrenor: Asprilla, Grun si Brolin. Asa că portar titular a fost Balotta.
"Am sarbatorit in toată Brazilia"
- Ai cucerit Cupa Mondiala visul suprem al oricarui fotbalist. Ce diferență este intre titlul mondial si o cupă europeana
- Cupa europeană este foarte importantă pentru un club sau cel mult pentru o parte a unei țări. Titlul mondial este al unei tari intregi, al unui continent chiar... Nu degeaba se vorbeste de duelul dintre America de Sud si Europa. Despre un campionat mondial se discută in toată lumea luni in sir. Dar bucuria, la urma-urmei, e aceeasi. Chiar daca uite, după Cupa UEFA cu Galata am sarbatorit in tot Istanbulul, iar după Cupa Mondială am sarbatorit in toată Brazilia.
- Unde ati sarbatorit?
- A, e o poveste interesantă aici. Noi am avut atunci, in preliminarii, un parcurs ezitant. Am cîștigat grupa cu doar un punct in fata Boliviei. Fanii si, normal, ziaristii nu ne-au iertat. Dar am facut un meci foarte bun la Recife chiar contra Boliviei, pe care am spulberat-o: 6-0 le-am dat! Și am promis atunci că dacă vom cîștiga Cupa Mondială o vom aduce la Recife. Ne-am tinut de cuvint. Am luat Cupa si am venit toti la Recife. Tot impreună am fost si in capitala la Brasilia, unde a fost o ceremonie oficială cu presedintele țării.
- Cîți oameni au fost atunci pe strazi?
- Imposibil de spus. Sute de mii, un milion... Greu de precizat. Cîți la Recife, cîți la Brasilia. Și stai, că nu am terminat. Fiecare am sarbatorit si in orasele unde ne-am nascut. Eu si Dunga la Porto Alegre, Romario, Bebeto la Rio si asa mai departe. Cu zeci de mii de oameni pe strazi.
"Ha-ha, s-a apucat si Hagi de glume?"
- În semifinală ati fi putut juca impotriva Romaniei.
- Da, dar v-a eliminat Suedia la penalty-uri. Penalty-urile sunt ca la ruleta Acolo rosu sau negru, la fotbal noroc sau ghinion.
- Ce jucatori iți amintesti din acea echipă a Romaniei?
- În afară de Hagi si de Gica nu? Pai, atacantul acela blond care a si marcat contra Suediei...
- Raducioiu.
- Asa, da. Mi-l amintesc pe Dumitrescu, care a eliminat Argentina, marea noastră rivala m-ama ce meci ati facut atunci! Mi-i amintesc pe Dan Petrescu, pe cei doi portari, acela masiv, si celalalt care a jucat si in Turcia.
- Stelea si Prunea. Hagi a spus că dacă am fi eliminat Suedia, am fi fost noi campioni mondiali!
- Ha-ha! Asa a spus Hagi? Uite la el, s-a apucat si Hagi de glume! Tocmai ce am spus că el era mai serios. Dar, in fotbal, stii cum e, se poate intimpla orice, hai să nu-l supar! Eram o echipă foarte valoroasă si foarte unita
- În urma acelui turneu final, la care Romania a ocupat locul 5, echipei i s-a spus "Generatia de Aur".
- Frumos nume, dar pentru noi, locul 5 ar fi fost o drama
- Te-ai retras in 2003 de la Parma. Ce ai facut dupa
- Am fost impresar.
- Ca fratii Becali.
- Nuuu, mult mai mic. Becali e sus de tot, eu am fost mititel. Dar pină la urmă tot lingă teren e viata mea. Afacerile nu-mi plac. Unora, Dumnezeu le dă fler si noroc la bani. Mi-e mi-a dat sansa să cuceresc titlul mondial pentru tara mea si Cupa UEFA cu Galatasaray in două finale decise la penalty-uri. Îi multumesc.
Maradona, Maradona, Maradona
- Messi sau Maradona?
- Maradona.
- Maradona sau Pele?
- Maradona.
- Care e cel mai valoros fotbalist impotriva caruia ai jucat?
- Maradona.
- Un brazilian il venerează pe Maradona!
- Da, poate si pentru că pe Pele nu l-am urmarit, nu l-am vazut jucind decit in inregistrari video. Dar contra lui Diego am jucat. Era foarte greu să te uiti la el, dar să mai si joci contra lui! În 1990, in Italia, eram favoriti. Dar am intilnit in "optimi" Argentina si a fost de ajuns o singură fază in care Maradona a driblat vreo 4-5 dintre ai nostri, i-a pasat lui Canniggia singur cu mine si a fost 1-0 pentru ei!
- Și cel mai valoros alaturi de care ai jucat?
- Aici e mai greu. Romario, Ronaldo, Rivaldo... Și Hagi a fost foarte valoros!
De unde are tricoul Stelei
Cind Taffarel iși dă jos bluza neagră cu emblema Galatei, surpriză! În ochi iți rasare un tricou rosu cu emblema Stelei. "Îl am de la Bogdan Stancu, pe care l-am prins aici inainte să plece la Orduspor. Am locuit chiar in acelasi cartier", explică actualul antrenor al portarilor de la Galatasaray. "Port cu placere acest tricou, Steaua a fost o echipă mare, a cîștigat Champions League. Demult, dar o are acolo, in palmares", adaugă el.
Romario sau Ronaldo?
Claudio Taffarel a evoluat alaturi de doi dintre cei mai mari fotbalisti ai Braziliei si ai lumii: Romario si Ronaldo. Între cei doi, "Taffa" pare să inclice catre primul: "Romario era mai complet, gindea mai mult in teren, Ronaldo avea o plecare de pe loc incredibila Era o explozie in joc. Spre deosebire de Romario, el a beneficiat de o imagine mai puternica a prins anii in care televiziunea si marketingul s-au dezvoltat foarte mult. Poate sunt si un pic subiectiv, fiindcă am jucat cu Romario de prin 1984, am fost colegi si la nationala U-21 a Braziliei".
10 este locul ocupat de Taffarel in topul celor mai buni portari ai ultimilor 25 de ani, conform IFFHS. Înaintea lui s-au clasat Buffon, Casillas, van der Sar, Schmeichel, Kahn, Cech, Chilavert, Zenga si Zubizarreta. Cel mai bine clasat roman este Stelea, pe locul 105
14 trofee a cîștigat Taffarel in cariera sa la Parma, Galatasaray, Atletico Mineiro si "nationala" Braziliei "
gsp