Intrucat am avut o mica discutie mai putin principiala cu unele persoane referitoare la a discuta sau nu despre anumite intamplari pe aceasta sectiune a forumului, m-am gandit ca ar fi util de stiut parerea mai multor persoane, cat si a prezenta o parere obiectiva si - zic eu - sustinuta de fapte si logica. Acest topic se vrea unul de discutie, si nu este dedicat unui anumit utilizator si nici frustrarilor mele personale ![]()
Pentru a clarifica de la inceput lucrurile, ma refer doar la a spune ce s-a intamplat, nu la a mentiona nume sau persoane. Un exemplu ar fi "eram 30 de oameni, ne-am intalnit cu 5 de la Tifosi la Unirii, am batut 3, doi au scapat, am luat un steag personal" - adica fara a mentiona cine a participat sau alte detalii relevante. Astfel de informatii apar de fiecare data pe diverse siteuri (roultras, uncoltdelume, samd) si daca tot ne-am propus sa fim o alternativa la unele discutii de acolo, nu vad de ce nu am face-o.
Principala problema in a discuta despre asta pare a fi ca "siteul nu e securizat". Ori ca persoana care a terminat un liceu de informatica, o facultate de informatica si lucreaza de 5 ani in "domeniu", astfel de afirmatii usor paranoice mi se par asemanatoare celor in care masonii sau nu stiu ce organizatii secrete conduc lumea si 11 septembrie a fost o conspiratie a US. Adica o oarecare teama provenita din necunoastere si presupuneri (nu vreau sa jignesc pe nimeni, fiecare are anumite cunostinte in domeniul sau asa cum eu am in domeniul meu).
In primul rand, e vorba de faptul ca forumul pe care il folosim (IP.Board) are alte zeci/sute de mii de utilizari in intreaga lume, inclusiv pe siteuri de warez, de hackeri, (cateva exemple : http://forums.hackervoice.co.uk/, http://www.binrev.com/forums/index.php, samd, samd) si asta pentru ca exceptand o versiune precedenta care avea ceva probleme de securitate, este foarte greu penetrabil (ca si orice alt forum profesionist). Foarte greu penetrabil insemnand ca ar fi vorba de resurse IMENSE pentru ca cineva neautorizat sa aiba acces pe forum, intr-o sectiune neautorizata. Ori sa iti imaginezi ca jandarmeria romana, cu o pregatire pe care o cunostem cu totii, ar aloca resurse semnificative (pe care nici nu cred ca le are) pentru a sparge un forum pe un site de suporteri si a afla informatii pe care le poate afla foarte usor si mai detaliat de pe romanianultras, mi se pare, cum ziceam, putin paranoic.
Mai departe, DACA jandarmeria romana ar avea astfel de resurse (lucru de care, din nou, ma indoiesc profund), si DACA ar vrea sa le foloseasca in scopul asta, fiti siguri ca s-ar duce direct la tifo si nu la fcsteaua.ro, unde ar obtine informatii mult mai detaliate si mai concrete.
Mergand mai apoi chiar pe logica actiunii, acest efort - repet, semnificativ - ar fi justificat de ... ce ? Ca ar afla exact ce ziceam mai sus, adica "3 oameni au fost batuti la Unirii" ? Le-ar folosi la ceva informatia asta ? Ar depune efort pentru a afla o informatie total nefolositoare, care ar necesita o ancheta mult mai detaliata ce s-ar termina cel mult cu niste amenzi pentru tulburarea linistii publice ? Hai sa fim seriosi
.
Nu mai intru si in partea in care anumite informatii - repet, mult mai detaliate decat am posta noi aici - pot fi aflate direct de la anumite persoane dintre noi daca chiar se doreste, fara a te complica inutil cu a sparge forumuri si a consuma resurse.
De aceea, personal mi se pare foarte normal sa discutam anumite subiecte, in anumite limite, pentru ca nu am facut sectiunea asta pentru a ne spune unul celuilalt "discutam fata in fata". Daca nu credeti ca e normal sau e OK, nici o problema, ma "supun" deciziei, dar macar oferiti niste motive concrete si sustinute.
P.S. Daca vreti va povestesc intr-un post urmator cat de aberanta e si ideea de "nu discutam asta pe messenger"
, si cam ce inseamna sa "supraveghezi" discutiile pe YM.