Carlos persecutat. De cine?
Cristian Geambaşu
Ştirile sportive ale Antenei 1 au antologat luni seară faptele de arme ale portarului portughez Carlos. Mingi respinse în faţă, mingi scăpate printre mîini, ieşiri caraghioase dintre buturi. Fără excepţie, în momente importante ale sezonului trecut. Sfertul de finală cu Rapid, semifinala cu Middlesbrough, din nou cu Rapid în campionat. Plus nişte cascadorii proaspete, de la Mierlo. O secundă! De undeva din public se aud proteste. Manipulare! Minţiţi poporul cu televizorul. Vă prefaceţi că uitaţi meciul cu Betis. Ce intervenţie, ce reflex!
Nu uităm, dar şutul scos de sub bară la Sevilla nu schimbă impresia generală. Carlos Fernandes şi nu mai contează cum nu este un portar de clasă. Nici măcar unul sigur. Unul dintre aceia care impun respect adversarului şi hrănesc cu linişte propria echipă. O fi el simpatic în cantonamente, o fi dînd tonul la giumbuşlucuri şi la caterincă, dar într-o comunitate al cărei scop final este performanţa se simte nevoia de oameni determinanţi. La Carlos interesează mai puţin dacă şi cît a băut, ce şi cu cine, nenorocirea e că apără ca un macho turmentat!
Solidaritatea demnă de o cauză mai înaltă pe care i-o arată acum colegii şi conducerea echipei va dura pînă cînd cineva, acolo, sus, se va supăra şi din înaltul palatului său fanariot va mătura orizonul cu mîna, arătînd spre imaculatul şi preavopsitul Carlos. Atunci comedia asta cu silenzio stampa nu va mai fi necesară şi se va vedea că aşa-zisele noastre idei preconcepute, băşcălia suporterilor şi ironiile presei, toate, dar absolut toate fuseseră îndreptăţite, că răsfăţatul lusitan n-a fost altceva decît o păcăleală care-şi schimba zilnic culoarea.
Se întîmplă la cluburi foarte mari, deci e posibil şi la Steaua. Dacă Interul, care are duzini de scouteri şi consilieri, s-a înţepat cu zeci şi zeci de milioane de euro, cumpărînd tot felul de Zici, nu-i nici o ruşine că MM şi cu Oli au zbîrcit-o. Bine ar fi să găsească puterea să recunoască şi să nu ne arunce nouă în braţe pisica aflată în comă profundă. Deocamdată au închis porţile arenei unde jucau amicalul cu Breda. Na, na pentru ziariştii care n-au fost cuminţi şi profilactic şi pentru ceilalţi. Plus că de afară nu se mai aud nici ţipetele lui Carlos, care se dă persecutat, ameninţînd că pleacă. Asta e de fapt poanta cea mai tare.
Eu unul nu pot sa il suport pe Geambasu, imi provoaca greata, si prin opiniile lui (in general) si cand ii vad moaca dar tind sa cam fiu de acord cu el in privinta articolului despre Carlosh, poate nu merg atat de departe incat sa spun ca ar trebui sa plece dar faptul ca nu s-a mai adus un portar ma cam deranjeaza. Faptele sunt reale si nu sunt departe de adevar, nu cred ca toti jurnalistii comploteaza impotriva lui Carlos, nu cred ca Traian Tomescu (Dumnezeu sa il ierte) se lua aiurea de el, nu iese fum fara foc.