cum este corect: nicio sau nici o?
Eu din cate stiu ambele forme sunt corecte, doar ca se foloseste mai des 'nici o', aceasta fiind versiunea mai noua.
Uitat-te la Politist,adjectiv. Ne explica sotia lui Bucur in film de ce e corect nicio sau niciun.
Dar atentie!
În Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM2), Editia a II-a, revizuită si adaugita Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2005, pagina LXIX, se precizează: Se revine astfel la scrierea intr-un cuvant a tuturor formelor pronumelui niciunul (niciuna) si ale adjectivului corespunzator niciun (nicio), la fel ca a lui vreunul, vreun, prin aplicarea consecventă a principiului conform caruia compusele trebuie distinse si grafic de imbinarile asemanatoare.
Aceasta este una din noutățile acestui dictionar (DOOM2). Prin urmare, pronumele negative compuse (niciunul, niciuna) si adjectivele pronominale corespunzatoare (niciun, nicio) formate din adverbul nici si pronumele nehotarate unul, una (respectiv un, o), cu toate formele cazuale, se scriu intr-un singur cuvant.
Exemple: Niciunul dintre ei nu mă intereseaza Nu mă atrage niciuna. N-au fost anuntati niciunii. N-au fost anuntate niciunele. Nu se potriveste niciunuia (niciuneia). Nu se potrivesc niciunora.
Nu se vedea nicio pasare, nu se auzea niciun glas(Marin Preda).
Se scriu separat, in două cuvinte, in urmatoarele cazuri :
-Conjunctie plus pronume nehotarat (Nu mă impresionează nici unul, nici altul(celalalt).Nu mă impresionează nici una, nici alta(cealaltă);
Se observă că in astfel de situatii, pronumele altul, alta, precedate si ele de nici, arată că unul, una sunt pronume nehotarate, iar nici, conjunctie.
-Conjunctie plus numeral (Nu mă impresionează nici unul, nici mai multi. Nu mă impresionează nici una, nici mai multe).
Se scriu nici un, nici o, in două cuvinte, in urmatoarele situatii:
-Adverb plus articol (Nu e codaș si nu e nici un elev fruntas Nu e codașă si nu e nici o elevă fruntașă);
- Adverb plus numeral (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici o dată); Facem precizarea ca de regula intre adverb si numeral se intercalează adverbul macar (El a citit romanul de două ori, iar tu, nici macar o dată).
-Conjunctie plus numeral (Nu meditez nici un elev si nici mai multi. Nu meditez nici o elevă si nici mai multe).
Tot separat, in două cuvinte, se scriu in expresiile: nici una , nici două, nici una , nici alta(Nici una, nici doua s-a repezit la el). Nici una, nici alta, a disparut fară a baga de seama Aceste expresii au urmatoarele sensuri: indata numaidecat, brusc, pe neasteptate.
Observam că aceste cuvinte compuse apar numai in enunturi negative.
În concluzie, starea de fapt ce decurge din această normă ortografică se complică si este necesară o mai mare atentie pentru aplicarea ei in exprimarea scrisa
@Lari, radem noi de copilul ala din clasa a v-a dar a dat-o altul mai mare in balarii cand a fost vorba sa conjuge verbul "a fi"
http://www.220.ro/funny/Marian-Vanghelie-S...-Fi/2uY6dpGwY8/