FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Gramatica Limbii Romane

«1234»
1on03.08.2009 17:53

Te referi cã, dupã gramaticã nouã, se scrie "siteul" (cee ce mi se pare aiurea, o bucatã din cuvânt sã-l citești în englezã, altã bucatã în românește) sau cã ar trebui ca acest cuvânt sã fie adaptat pânã la capãt la limba românã și sã se scrie "saitul"?

Dacã susții de prima variantã, eu spun cã mai bine rãmâne scris așa cum e, chiar dacã sunt încãlcate noile reguli.

PS: Virgulã se pune și înainte de "Ioane". :P

LDS03.08.2009 18:22
Te referi cã, dupã gramaticã nouã, se scrie "siteul" (cee ce mi se pare aiurea, o bucatã din cuvânt sã-l citești în englezã, altã bucatã în românește) sau cã ar trebui ca acest cuvânt sã fie adaptat pânã la capãt la limba românã și sã se scrie "saitul"?

Portalul Suporterilor, Situl Suporterilor, la urma urmei merge și "Saitul suporterilor". Orice în afara acestui cuvânt hibrid, struțo - cãmilã, "site-ul".

Dacã susții de prima variantã, eu spun cã mai bine rãmâne scris așa cum e, chiar dacã sunt încãlcate noile reguli.

Ai stofã de politician. :D

PS: Virgulã se pune și înainte de "Ioane". :P

Acuma ai fi și tu vreun rege, vreo maiestate, vreo prea-înaltã fațã. Poftim, ca sã-ți fac plãcerea: ,Prea - Luminate Ioane, Ioan D'Arc, Ioan Botezãtorul, Ioane Gurã de Aur ! Ești mulțumit ? Sunt un nemernic, mi-a scãpat și mie o virgulã... :)

Micro7704.08.2009 17:04

În cazul folosirii conjuncțiilor coordonatoare perechi (și… și, sau… sau, fie… fie, nici… nici), este obligatorie folosirea virgulei între termenii coordonați.

Cu toate acestea, legislația comunitarã nu stabilește proceduri sau condiții pentru anularea numerelor de identificare TVA, de exemplu în cazul în care operatorii sunt implicați
și în activitãți economice legale, și în operațiuni frauduloase
.

La întrebarea mea, nu are nimeni niciun rãspuns?

Daniel-Ionut13.10.2009 16:51

Apropo de gramatica limbii romane:

320x.jpg

:thumbsup:

AG20.10.2009 11:44

tare asta

KERATOCONUS28.11.2009 20:55

Am si eu o intrebare pentru intelectualii de pe acest forum:

Este sau nu corect gramatical sa spui "se merita" ?

1on28.11.2009 21:02

Păi, de ce n-ar fi?

_yang28.11.2009 21:50
Am si eu o intrebare pentru intelectualii de pe acest forum:

Este sau nu corect gramatical sa spui "se merita" ?

Nu cred... Se poate merita cineva insusi?

KERATOCONUS28.11.2009 21:51

@1on

Bine ca mi-ai raspuns la intrebare cu inc-o intrebare. :D

Am inteles ca n-ar fi corect sa spui "se merita" ci "merita", dar nu ma intreba de ce...de aceea am apelat la voi.

Mi-a atras atentia o postare a unui user de pe acest forum si mi-a adus aminte ca vroiam sa intreb acest lucru pe acest topic. Propozitia suna asa:

"Chiar se merita prieteni sa cumparati aceste CD-uri".

sau

"Chiar merita prieteni sa cumparati aceste CD-uri".

Cum e corect gramatical?

sabin130728.11.2009 22:54

¨A merita¨nu poate fi la diateza reflexiva, deci corect e ¨merita¨.

KERATOCONUS28.11.2009 23:04
¨A merita¨nu poate fi la diateza reflexiva, deci corect e ¨merita¨.

Multumesc pentru explicatie. :beer2:

_yang28.11.2009 23:22
@1on

Bine ca mi-ai raspuns la intrebare cu inc-o intrebare. :D

Sabin a raspuns ca un adevarat teoretician... Eu folosesc "logica babeasca" :D

sabin130712.01.2010 11:31

Cred ca nu sunt singurul care are problema urmatoare: pluralul lui ¨topic¨ este ¨topice¨ sau ¨topicuri¨? Mie mai romaneste imi suna ¨topicuri¨, pentru ca e de genul neutru si in general asa se formeaza pluralul la substantivele neutre.

Daca bat campii va rog sa ma corectati.

Marius12.01.2010 11:36

TÓPIC, -Ă', topici, -ce, s.f., s.n., adj. I. S.f. 1. (Lingv.) Ordinea cuvintelor in propoziție sau a propozițiilor in fraza â'¦ Parte a sintaxei sau a stilisticii care se ocupă cu studiul ordinii cuvintelor in propoziție și a propozițiilor in fraza 2. (La pl.; in retorica antică) Argumente de natură generala aplicabile in toate cazurile analoage; locuri comune. II. Adj. 1. Care aparține topicii (I), privitor la topica 2. (Despre nume) Care denumește locuri, localități. III. S.n., adj. (Medicament) aplicat local, extern. " Din fr. topique, it. topica.

adica plm

Marius12.01.2010 11:41
"Chiar se merita prieteni sa cumparati aceste CD-uri".

sau

"Chiar merita prieteni sa cumparati aceste CD-uri".

Cum e corect gramatical?

Chiar merita, (adica virgula) prieteni, (adica iar virgula), sa cumparati...

sabin130712.01.2010 11:42

:)

Topice mai degraba e pluralul pt sensul 1. de la definitie. Aici sunt sigur, topica propozitiei ->topicele propozitiilor. E si trecut acolo sa substantiv feminin.

Dar nu este in definitie si sensul de topic (subst neutru) unde esti ontopic sau offtopic.:)

Deci eu merg tot pe topicuri pana la alta proba convingatoare

MoWeed24.04.2010 19:02
FuNNky LowE suD01.06.2010 17:36

maaam m-ati ametit pe aici =)) fratee ... greu cu romana scolii pe strada e mai bine :D

David01.06.2010 19:35

Saracu'! :bananadance:

Stanici02.06.2010 05:43
maaam m-ati ametit pe aici =)) fratee ... greu cu romana scolii pe strada e mai bine :D

Da, da. Pai du-te-n strada, de ce mai stai in fata calculatorului?

Joga Bonito06.07.2010 16:24

să aibă / aibe

de fapt / defapt

(tu) să fii / fi

(tu) nu fi / nu fii

a fi / a fii

vei, voi, veți, etc, (a) fi / vei, voi, veți fii

inșală / inșeală

aceeași persoană (singular feminin) / aceiași persoană

aceiași oameni (plural masculin) / aceeași oameni

a ști / a știi

(tu) știi / (tu) ști

(tu) nu știi / (tu) nu ști

a creea / a crea

(personaj) creat / creeat

MoWeed06.07.2010 16:27

@FuNNky LowE suD

Pai daca nici gramatica limbii tale native nu o stii, cum vrei sa fi luat in serios in viata?

RobYnho06.07.2010 16:32

Lasa-l, ma, ca nu ne mai perturba. :))

Joga Bonito06.07.2010 16:54
@FuNNky LowE suD

Pai daca nici gramatica limbii tale native nu o stii, cum vrei sa fi luat in serios in viata?

corect e "[..] cum vrei (tu) să fii luat in seamă [..]" - fiindcă te referi acum, in momentul asta, deci e conjuctiv prezent

El să fi luat o notă mare la examen si era fericit. (ma refer la trecut, deci e conjuctivul perfect)

Ai inteles cum merge?

Altă chestie interesantă e cu construcția "sa fii" - conjuctiv prezent.

O să dau un exemplu să lamuresc situatia: "Tu să fii harnic, tu să nu fii lenes"

MoWeed06.07.2010 16:58

@Joga Bonito

Mersi de corectura, n-am observat greseala

«1234»