FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Gramatica Limbii Romane

«1234»
Joga Bonito06.07.2010 17:03

Cu placere. Pana la urma e interesul tuturor sa invatasm sa scriem corect.

Facand o paranteza, eu daca eram in locul vostru, modificam fiecare cuvant gresit intentionat de "iuzerii" nostri, chit ca imi scurtam timpul de mistouri sau nu bifam sutele de postari saptamanal. Sa nu mi-o iei in nume de rau, dar e un punct de vedere asupra caruia ai putea sa reflectezi.

axl06.07.2010 17:05
modificam fiecare cuvant gresit intentionat de "iuzerii" nostri

Te apuca pandaliile dupa cateva zeci de editari.

MoWeed06.07.2010 17:10

Crede-ma Joga, nici nu mai stiu cate postari de genul asta am editat(atat eu, cat si colegii mei) si eu mereu am militat in favoarea unor regulamente mai dure pentru cei care ignora avertizarile noastre repetat.

Joga Bonito06.07.2010 17:39
Te apuca pandaliile dupa cateva zeci de editari.

Fii serios. Dacă bagă cineva la inaintare o postare de maxim 4-5 randuri cu 2-3 greseli grave/fraza ''cu'', ''k'', puncte de suspensie puse aiurea, semne de punctuatie iar aiurea, poti să-i stergi postarea pe loc. Și nu cred că te doare degetul dacă repeti faza de 20-30 de ori pe zi.

În celelalte situatii poti alege un compromis. Dacă iuzerul e consacrat sau ai impresia că se lipeste ceva de el ii modifici cuvantul sau cuvintele cu litere ingrosate de altă culoare. Să i se intiparească pe retină si să povestească si la altii. Câștigă ambele parti. Nu cred că e mare branză să-i pui o nota la subsol: ''bai, se scrie copiii si nu copii, proprii si nu propri, a-ți si nu ati sau mai stiu eu ce''. Petrecand mai mult timp pe formuri decat in scoli, e clar că iuzerul nostru nu are de unde să stie cum se scrie corect in combinatiile alea dificile. Și limba noastră are multe.

razvan2801.08.2010 19:40

Perla de la BAC de anul acesta :

- Profesoara catre copii : "Copii scrieti cu majuscule"

- Un elev : "Daca nu avem majuscule putem sa scriem cu pixul ? "

Atat de prost sa fii in clasa a 12 a sa nu stii ce inseamna "majuscula" ?

Robert Aeroth02.08.2010 18:19

Si daca userul nu poate sa scrie corect gramatical? :D Ca s-a mai luat domnul Axl de mine :punk:

Dan Preda04.08.2010 15:06

Vroiam sa detaliez, dar citeste aici, pe net, de unde va inspirati cu totii: http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm

mdionis04.08.2010 15:19
Vroiam sa detaliez, dar citeste aici, pe net, de unde va inspirati cu totii: http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm

Cunosteam pozitia regretatului George Pruteanu, insa ea reprezinta o parere personala, nicidecum o decizie oficiala a Academiei Romane. Mai mult, in 2009 Academia Moldovei a cerut deja Parlamentului moldovean sa dispuna adoptarea acelorasi norme de scriere a LR cu cele adoptate oficial in Romania: La solicitarea Consiliului Știintific al Institutului de Filologie al Academiei de Știinte a Moldovei din 24 noiembrie 2009 si in conformitate cu Hotararea Adunarii Generale a Academiei Romane din 17 februarie 1993, privind revenirea la a si sunt in grafia limbii romane, Consiliul Suprem pentru Știință si Dezvoltare Tehnologica intrunit in ziua de 25 decembrie 2009, a hotarat să se adreseze Parlamentului Republicii Moldova cu rugamintea de a lua o hotarare in problema revenirii in grafia limbii romane la utilizarea lui a in interiorul cuvintelor, a formei sunt (suntem, sunteti) si la normele ortografice cuprinse in Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM, editia a II-a, Bucuresti, 2005).[...] . Eu cred ca daca ar fi existat o decizie oficiala a AR de revenire la grafia cu "î" in interiorul cuvintelor, fratii de peste Prut nu ar mai fi avut motive sa propuna adaptarea grafiei LR din R. Moldova la decizia AR din 1993. Si mai cred ca dumneata nu ai o referinta clara, asa cum ti-am cerut eu (revista, numar, pagina, eventual citat) fiindca o astfel de referinta academica nu exista (Mai consultati si voi directivele Academiei Romane. S-a revenit la scrierea cu "î". De vreo citiva ani, nu de astazi.)

LanDSharK05.08.2010 11:53

Domnule Preda, permiteti-mi sa va corectez. Se scrie "voiam" si nu "vroiam" !!! Pe site-ul acesta si in general in peluze, sunt multe persoane cu multa scoala. Schimbati-va parerea aceea cum ca suntem golani si drogati.

Inainte sa va faceti o prezentare aroganta a unei persoane ce citeste revista Academiei Romane ar fi bine sa va puneti la punct scaparile de ordin gramatical pentru a evita ca pe viitor " sa va mai dati cu mucii-n fasole ".

Numai bine.

Stanici05.08.2010 13:01
Domnule Preda, permiteti-mi sa va corectez. Se scrie "voiam" si nu "vroiam" !!! Pe site-ul acesta si in general in peluze, sunt multe persoane cu multa scoala. Schimbati-va parerea aceea cum ca suntem golani si drogati.

Inainte sa va faceti o prezentare aroganta a unei persoane ce citeste revista Academiei Romane ar fi bine sa va puneti la punct scaparile de ordin gramatical pentru a evita ca pe viitor " sa va mai dati cu mucii-n fasole ".

Numai bine.

AUCH! :D

dee05.08.2010 19:10

Chiar daca este o forma hibrida, rezultata din contaminarea formelor verbului "a vrea"cu "a voi", forma "vroiam"este admisa in limba literara.

1on05.08.2010 19:13
(Mai consultati si voi directivele Academiei Romane. S-a revenit la scrierea cu "î". De vreo citiva ani, nu de astazi.)

Ă'ăăă???

axl05.08.2010 19:20

Personal, daca se intreba cineva, nu consider cacofoniile ca fiind greseli gramaticale. Ba chiar caut sa le folosesc cat mai des, cand e posibil.

mdionis05.08.2010 19:33
Chiar daca este o forma hibrida, rezultata din contaminarea formelor verbului "a vrea"cu "a voi", forma "vroiam"este admisa in limba literara.

Sursa?! Rodica Zafiu sustine oleaca altceva. in revista Romania Literara, iar in GRL 2005 se afirma textual: În uzul neliterar, apar frecvent formele de imperfect vroiam, vroiai.

Ă'ăăă???

Pasajul in italice reprezinta un citat din forumistul Dan Preda care sustine o teorie personala despre niste decizii-fantoma ale Academiei Romane cu privire la grafie.

1on05.08.2010 19:44

Mă speriasem. Credeam că chiar s-a revenit. Nu că n-ar fi o idee buna

dee05.08.2010 21:05

@mdionis

va multumesc pentru link, am gasit articolul doamnei Zafiu referitor la "Pacatele limbii". O sa caut sa-mi achizitionez ultimul DOOM aparut si sa-mi "upgradez"cunostintele. Ati avut dreptate, ca intotdeauna.

1on06.08.2010 16:42

Să injuram corect!

De diacritica

Cu ajutorul inestimabil al Alinei si al Luciei, care au raspuns prompt la apelul meu pe FB, suntem acum in masură să vă prezentam injuraturi romanesti " not new, da' in mod sigur improved, cel putin din punct de vedere ortografic. (Diacritica fiind mai putin pudică decat gramaticile canonice.)

Futu-i (mama mă-sii)

Futu-ți

Futu-te-n...

Futu-vă / Futu-vă-n

Fute-m-aș " inversiune de la conditionalul m-aș fute.

Baga-mi-aș " inversiune de la conditionalul mi-aș baga.

Baga-ți-aș (sarmă-n nas, desigur) " inversiune de la conditionalul ti-aș baga.

Baga-ți-ai " inversiune de la conditionalul ti-ai baga.

Bagati-vă " inversiune de la vă bagati.

Bagă-ți. " O să-mi bag.

Bagati. " O să bagam.

Bagă-ți-o. " O să mi-o bag.

Bagati-o. " O s-o bagam.

Suge-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai suge.

Suge-mi-o - imperativ cu două complemente (suge mie/mi- pe ea/-o)

Să mi-o sugi/sugă " conjunctiv cu două complemente, ca mai sus.

**** " O să sugem.

Suge-ți " O să-mi sug.

Linge-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai linge.

Linge-m-ai - inversiune de la conditionalul m-ai linge.

Linge-te-aș " inversiune de la conditionalul te-aș linge.

Linge-ți-aș " inversiune de la conditionalul ti-aș linge.

Linge-ți! " O să-mi ling.

Lingeti! " O să lingem.

Manca-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai manca.

Manca-te-aș - inversiune de la conditionalul te-aș manca.

Manca-ți-aș (cu varianta manca-ț-aș) " inversiune de la conditionalul ti-aș manca.

Caca-m-aș (in nasul tau, evident) " inversiune de la conditionalul m-aș caca.

Să ti-o trag " conjunctiv cu două pronume: să trag tie/ți- pe ea/-o.

I-aș trage-o " conditional cu două pronume ei/ii/i- aș trage pe ea/-o.

Trage-ți! " O să-mi trag.

Trageti! " O să tragem.

De-a-n pulea.

**** (nu ****, da?)

De dat, dati intr-un cuvant. Doar dacă nu vreti să-i ziceti dă-ți singur (ce poate, mă rog). Adică dacă nu-i ziceti să-și dea singur.

Da-ți-aș (orice-aveti a da) " inversiune de la conditionalul ti-aș da. (De-aș putea.)

A lua, indiferent ce, pe unde, cum si la ce luati, se conjugă după cum urmează: iau, iei, ia, luam, luati, iau.

Lua-ți-aș (orice, oricum doriti a lua) " inversiune de la conditionalul ti-aș lua.

http://diacritica.wordpress.com/2010/06/22...injuram-corect/

greenyes12.11.2010 23:49

Am si eu o intrebare. Cum este corect:

Romania este una dintre putinile tari care are o traditie proprie

sau

Romania este una dintre putinile tari care au o traditie proprie

1on13.11.2010 08:58

Io spun ca "au".

vlad13.11.2010 09:59
Am si eu o intrebare. Cum este corect:

Romania este una dintre putinile tari care are o traditie proprie

sau

Sper sa nu bat campii (mdinos ne poate edifica cel mai bine),dar cred ca :

Romania este una dintre putinile tari (propozitie regenta)/care au o traditie proprie(propozitie subordonata)

-propozitia subordonata la nivelul frazei indeplineste rol de atributiva al unui substantiv din propozitia regentă(tari).

Am avut o prietena la Drept care ma certa zilnic.

greenyes13.11.2010 10:34
Sper sa nu bat campii (mdinos ne poate edifica cel mai bine),dar cred ca :

Romania este una dintre putinile tari (propozitie regenta)/care au o traditie proprie(propozitie subordonata)

-propozitia subordonata la nivelul frazei indeplineste rol de atributiva al unui substantiv din propozitia regentă(tari).

Am avut o prietena la Drept care ma certa zilnic.

Multumesc pentru explicatii.

Marius

Liviu94sud13.11.2010 10:50
Să injuram corect!

De diacritica

Cu ajutorul inestimabil al Alinei si al Luciei, care au raspuns prompt la apelul meu pe FB, suntem acum in masură să vă prezentam injuraturi romanesti " not new, da' in mod sigur improved, cel putin din punct de vedere ortografic. (Diacritica fiind mai putin pudică decat gramaticile canonice.)

Futu-i (mama mă-sii)

Futu-ți

Futu-te-n...

Futu-vă / Futu-vă-n

Fute-m-aș " inversiune de la conditionalul m-aș fute.

Baga-mi-aș " inversiune de la conditionalul mi-aș baga.

Baga-ți-aș (sarmă-n nas, desigur) " inversiune de la conditionalul ti-aș baga.

Baga-ți-ai " inversiune de la conditionalul ti-ai baga.

Bagati-vă " inversiune de la vă bagati.

Bagă-ți. " O să-mi bag.

Bagati. " O să bagam.

Bagă-ți-o. " O să mi-o bag.

Bagati-o. " O s-o bagam.

Suge-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai suge.

Suge-mi-o - imperativ cu două complemente (suge mie/mi- pe ea/-o)

Să mi-o sugi/sugă " conjunctiv cu două complemente, ca mai sus.

**** " O să sugem.

Suge-ți " O să-mi sug.

Linge-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai linge.

Linge-m-ai - inversiune de la conditionalul m-ai linge.

Linge-te-aș " inversiune de la conditionalul te-aș linge.

Linge-ți-aș " inversiune de la conditionalul ti-aș linge.

Linge-ți! " O să-mi ling.

Lingeti! " O să lingem.

Manca-mi-ai " inversiune de la conditionalul mi-ai manca.

Manca-te-aș - inversiune de la conditionalul te-aș manca.

Manca-ți-aș (cu varianta manca-ț-aș) " inversiune de la conditionalul ti-aș manca.

Caca-m-aș (in nasul tau, evident) " inversiune de la conditionalul m-aș caca.

Să ti-o trag " conjunctiv cu două pronume: să trag tie/ți- pe ea/-o.

I-aș trage-o " conditional cu două pronume ei/ii/i- aș trage pe ea/-o.

Trage-ți! " O să-mi trag.

Trageti! " O să tragem.

De-a-n pulea.

**** (nu ****, da?)

De dat, dati intr-un cuvant. Doar dacă nu vreti să-i ziceti dă-ți singur (ce poate, mă rog). Adică dacă nu-i ziceti să-și dea singur.

Da-ți-aș (orice-aveti a da) " inversiune de la conditionalul ti-aș da. (De-aș putea.)

A lua, indiferent ce, pe unde, cum si la ce luati, se conjugă după cum urmează: iau, iei, ia, luam, luati, iau.

Lua-ți-aș (orice, oricum doriti a lua) " inversiune de la conditionalul ti-aș lua.

http://diacritica.wordpress.com/2010/06/22...injuram-corect/

DAMN! Number1

Lari03.02.2011 22:58

Sunt sigur ca multi o rada la poza asta, incultilor!

gramatica.jpg

MoWeed04.02.2011 09:42

Lucrarea tipica pentru un sustinator a lui Oierul.

Le reseau pansant04.02.2011 11:57

O sa radeti, dar eram in clasa a 5 a la teza la romana, prima teza data de noi vreodata. Profesorul era unul foarte militaros, rigid, respiram cand ne spunea el. El vorbea f rar, iar cand vorbea spunea exact ce trebuie sa facem, scurt si la obiect.

Dupa ce ne-a dictat subiectele (4 la nr), ne-a mai sus doar atat: "va doresc mult succes".

Colegul meu de banca a scris la subiectul 5- "va doresc mult succes", subiect pe care evident ca l-a si rezolvat

«1234»