@Adrian
Atat Marius Lacatus cat si jucatorii trebuie sa se gandeasca mereu la sensuri si sa-si regaseasca valorile. Din punctul meu de vedere in cadrul unei echipe antrenorul are rolul cel mai important, el coordoneaza tot procesul si tot ceea ce se intampla in afara echipei.
Asa cum spuneai, Lacatus trebuie sa fie creatorul. "Verdele" simbolistic vorbind asta inseamna : renasterea, cautarea aleternativelor, gandirea laterala, efort de creatie pentru a ajunge la noi concepte si noi perceptii, noi variante, noi posibilitati. De aceea Marius Lacatus a primit valente de "simbol", pentru ca el era "verde", era militar, a adus un suflu nou ( alaturi de ceilalti) care a renascut sperantele romanilor. Totodata el era si rosu si albastru. "Rosu"- simbolistic vorbind apartine celor care spun ceea ce simt,care se exteriorizeaza puternic, iar "albastrul"- inseamna coordonare in atitudine, in miscari, deci vizeaza gandirea omului. Marius a fost un simbol pentru ca in opinia oamenilor el a reusit sa separe entuziasmul de fapte si faptele de emotii. Adoptand pe rand aceste culori, alternativ, in functie de circumstante, Marius Lacatus a devenit un simbol pentru Steaua, in primul rand datorita sentimentelor pe care le-a sadit in inimile romanilor: renasterea spiritului combativ, lupta ! Pentru asta il consider pe Marius simbol, nu pentru mijloacele de lupta, care ar trebui sa fie intotdeauna sportive, insa el este un exponent al acestei idei: lupta- citius, altius, fortius!
Asa ar trebui acum sa se comporte jucatorii stelisti pe teren! Sa depuna efort, sa gaseasca mereu alternative, sa se coordoneze, sa gandeasca mereu, sa-si dezvolte intuitia, caci ei acuma sunt "militari stelisti profesionisti", din moment ce au semnat un angajament cu clubul Steaua pentru care sunt remunerati. Nu-i suficient sa fii rosu+albastru, adica sa asculti de sarcinile date de antrenor, si sa te coordonezi asfel incat sa le respecti intru-totul, daca esti stelist trebuie sa fii obligatoriu si "militar", adica verde, caci un razboi nu-l duci de unul singur, deci trebuie sa ai o gandire laterala, care se adapteaza in functie de adversar, care in timpul unui meci (batalii) adversarul isi poate schimba mereu tactica. Trebuie sa aiba intuitia de a simti indicatiile antrenorului, nu doar de a-l cauta cu privirea, trebuie sa se uite la capitanul echipei, care-i singurul care are dreptul sa vina la antrenor sa-l intrebe ceva, restul trebuie sa ramana angajati in lupta, sa ramana uniti, nu sa se deconcentreze, sa apere echipa, sa o tina unita, pana capitanul se intoarce pe teren cu noi ordine primite. Fiecare trebuie sa se comporte ca un capitan de echipa si sa gandeasca mereu, sa se uite in jur si sa-i imbarbateze pe cei care au cazut fizic, psihic sau mental.
Insa sa nu uitam ca Marius Lacatus este acum antrenor, deci nu mai este militar stelist profesionist, acum nu mai comanda, acum regizeaza totul. Deci, Marius, nu mai are doar 3 atribute pe care trebuie sa le indeplineasca ( rosu+alabstru+verde), antrenorul implica si relatia cu jucatorii in afara terenului, relatia cu suporterii, relatia cu presa si nu in ultimul rand relatia cu patronul echipei sau cu ceilalti oficiali de la club. Deci Marius Lacatus e responsabil de tot ceea ce se intampla in cadrul clubului, el are datoria sa-i tina uniti pe toti, sa le indeplineasca aspiratiile tuturor, caci numai asa Steaua va fi mereu superioara! Adica daca obiectivul patronului este "un loc un Cupa UEFA", el trebuie intotdeauna sa nu uite de obiectivele impuse de catre ceilalti si sa le indeplineasca pe toate, caci daca le indeplineste, sigur cu totii vor fi multumiti, mai ales ca le-a depasit asteptarile.
Antrenorul Lacatus ar fi bine mereu sa raspunda la urmatoarele intrebari: ce stim sa facem, ce este bine, ce nu este bine, ce simtim, ce alternative avem, ce alegem!
Trebuie sa recunosc ca aseara m-a dezamagit, pentru ca nu a raspuns la toate aceste intrebari, ci doar a incercat o cale de mediere, din care fiecare din parti a iesit mai prost, deci, relatiile se destrama pe zi ce trece. Mi-ar fi placut ca antrenorul Marius Lacatus sa-si inceapa orice conferinta de presa cu:
- Ce stie sa faca echipa?
- Ce este bine la echipa?
- Ce nu este bine la echipa?
- Ce simt jucatorii?
- Ce alternative au jucatorii/echipa?
- Ce alegere fac?
Sa nu se mai lege de suporteri, pentru ca dansul a semnat un angajament cu clubul Steaua, deci, sa nu mai incerce sa ceara ajutor din alta parte, pentru ca asa cum mereu imi spun mie insumi, increderea se castiga, nu se cere. Deci, domnule Lacatus, poate ar fi bine si d-voastra si jucatorii sa aveti un moment de sinceritate si sa raspundeti la toate acestea intrebari si noua sa ne transmiteti doar alegerea pe care ati facut-o.Daca ati ales "nu plec de la Steaua!", atunci vreau sa vad ca ati gasit raspunsul corect pentru celelalte 5 intrebari, din moment ce ati emis aceasta sentinta, care implica ca d-voastra si echipa sa raspundeti tutuor aspiratiile venite din partea suporterilor, patronului, presei si aspiratiilor proprii.
Nu va mai legati niciodata de patron, doar jucatorii sunt platiti la zi, deci, situatia patronului nu are de ce sa-i influenteze pe ei atunci cand intra pe teren, ei trebuie sa aiba tarie si prin joc reusit sa-si arate sprijinul, nu printr-un banner de sustinere, caci bannere de sustinere pot arata si oameni simpli pe care Becali i-a ajutat candva si care nu au alta posibilitate de a-si arata atasamentul. Sa inteleg ca jucatorii il sustin pe patron doar pentru ca acesta le da bani multi si prime grase? Pai ce jucatori sunt ei? Poate si patronul acela are unele aspiratii, ca de nu asta ar insemna sa se simta folosit, adica oamenii il vor numai pentru bani. Eu daca as fi patron, inchis in inchisoare, pai m-as simti mizerabil ca jucatorii sa-mi arate sprijinul printr-un comunicat, care ma si jigneste spunandu-mi "Gigi", cand eu am alta pozitie la club, superioara lor, nu-s prieten decat in cadru privat, nu in public, insa faptele lor pe teren sa-mi denote contrariul. Pai eu i-am angajat pe jucatori sa joace fotbal, nu sa-mi ruineze investitia. Aratati-i sprijinul prin faptele de pe teren, prin lupta, aratati-i sprijinul printr-o victorie. Victoriile nu se dedica niciodata nimanui, caci asta ar insemna automat impartirea lumii in doua tabere, victoriile se resimt de cei care s-au regasit in ele!. Nu stiu cine a avut ideea bannerului insa mi se pare foarte nereusita. Au scris Gigi Becali ca nu cumva sa scrie "patron" sa inflameze suporterii, insa au vrut sa fie alaturi si de patronul care-i plateste. Mai mult rau au facut! Vorbiti intotdeauna in numele d-voastra si lasati faptele d-voastra sa vorbeasca pentru altii.
Daca sunteti antrenor ar fi trebuit sa stiti ca niciodata o echipa nu se umileste in fata nimanui, nici macar in fata suporterilor, care generic vorbind, sunt spectatorii, d-voastra sunteti actorii. Pai actorii sunt rasplatiti printr-un Oscar doar daca merita, nu pentru ca il cersesc. Spectatorii ii vor ovationa mereu pe cei care merita, fiti sigur de asta, pentru ca suporterii sunt cei care-si dezvaluie sentimentele si emotiile cel mai intens, insa sa nu uitati ca sentimentele sunt de multe categorii. Spectatorii sunt rosu+albastru, insa de multe ori cad in patima "rosului" si uita de "albastru" care le cere sa se coordoneze, sa gandeasca mereu la Steaua. Nu va mai legati de presa, de arbitraje, vorbiti mereu despre echipa Steaua Bucuresti pe care o antrenati, despre jucatorii d-voastra, nu va raportati niciodata la celelalte echipe, asumati-va toate obligatiile care va revin, insa in primul rand asumati-va esecurile si luati intotdeauna masura care se impune. Esecul nu te doboara, te motiveaza sa faci ceva sa se intample. Insa pana acum nu s-a intamplat nimic, pentru ca d-voastra v-ati asteptat mereu ca ceilalti sa va ajute, sa va impulsioneze, fara sa va dati seama ca schimbarea trebuie sa vina din interior: doar noi prin noi insine putem sa ne schimbam!
Ar fi bine ca fiecare dintre noi, in functie de statul pe care-l ocupam : suporter, jucator, antrenor, angajat al clubului, patron sa raspundem la aceste intrebari, iar la urma sa adunam sentintele si sa formulam concluzia.
suporterii
- Ce stiu sa faca suporterii cel mai bine? care-i rolul lor?
- Ce este bine in Ghencea in tribune/peluze?
- Ce nu este bine in Ghencea in tribune/peluze?
- Ce simtim noi fata de toate acestea ?
- Ce alternative avem ca si suporteri?
- Ce alegere fac?
jucatorii
- Ce stim sa facem pe teren?
- Ce este bine sa facem?
- Ce nu este bine, ce nu merge?
- Ce simtim noi?
- Ce alternative avem ca si jucatori?
- Ce alegere facem?
patronul+restul conducerii
- Ce stiu sa fac pentru club?
- Ce este bine in cadrul clubului?
- Ce nu este bine?
- Ce simt eu fata de ceea ce este rau?
- Ce alternative am?
- Ce alegere fac?
Domnule Lacatus, astept sa ne raspundeti la toate aceste intrebari prin fapte, daca nu astept sa ne raspundeti printr-o singura alegere: demisia!
Domnule Becali, astept sa ne raspundeti la toate aceste intrebari prin fapte, daca nu astept sa ne raspundeti printr-o singura actiune: contract de vanzare-cumparare!
Domnilor jucatori profesionisti, astept sa ne raspundeti la toate aceste intrebari prin fapte, daca nu astept sa ne raspundeti printr-o singura actiune: rezilierea contractului!
Domnilor spectatori astept sa raspundeti la toate aceste intrebari prin fapte, daca nu astept sa ne raspundeti printr-o singura actiune: un comunicat prin care parasiti Steaua!
Intotdeauna e mai facil sa dai vina pe ceilalti,sa le ceri lor sa se schimbe, decat sa te analizezi pe tine insuti! Intotdeauna e mai facil sa emiti comunicate, decat sa te analizezi pe tine in functie de statutul pe care-l ai si sa faci ceea ce te obliga "fisa postului". Daca esti suporter, ai un singur lucru de facut ( sprijin neconditionat fata de echipa la bine si la greu) Esti jucator, ai 2 lucruri de facut ( lupta la sacrificiu si ascultarea antrenorului), esti oficial ai 3 lucruri de facut ( indatoririle ce-ti revin la club, relatia presa si cu suporetrii), esti patron ai 4 lucruri de facut (relatia cu echipa, suporterii, presa si angajatii), esti antrenor ai 5 lucruri de facut simultan : relatia cu ceilalti 4 in parte + sa nu lasi ca ceilalti 4 sa fie dezbinati, pleci daca nu esti in stare, sau ramai daca vezi ca ceilalti 4 sunt simultan la pamant, pana redresezi macar pe 1 dintre ei, iar dupa pleci, ca n-ai fost in stare sa-i tii legati. Pleci in momentul in care vezi ca acel 1 va duce mai departe misiunea ta de antrenor si-i va redresa pe ceilalti!
Nu-i de mirare ca arca lui Steaua nu mai poate sa pluteasca la suprafata! Nimeni n-a respectat "fisa postului", toti si-au depasit atributiile cerandu-le altora ( in public sau privat) explicatii si sugerandu-le sa plece! Abia dupa ce tu iti respecti atributiile poti avea pretentia de a cere explicatii, caci si ceilalti sunt indreptatiti sa te condamne pe tine. Insa Lacatus, n-ar fi trebuit ieri sa spuna acest lucru, ar fi trebuit sa tina in el, sa sufere, insa sa taca. Dle Lacatus ori redresati echipa, ori suporterii, ori patronul insa faceti ceva! Mi se pare normal sa incercati cu suporterii caci acestia au 1 singur lucru de facut, insa daca ati vazut ca nu se poate, focalizati-va pe echipa si dupa puteti pleca linistit, stiind ca Steaua va supravietui si sa lasati pe altul, sa duca mai departe munca inceputa de d-voastra pentru Renasterea Stelei din propria-i cenusa. Eu una, inteleg de ce n-ati renuntat pana acum, insa din cauza declaratiilor si a lipsei faptelor, unii inteleg altceva si-s indreptatiti sa o faca. Pe stadion fiecare avem atributii precise, insa in afara stadionului, deci in viata de zi cu zi, cu totii trebuie sa fim antrenori, daca vrem sa ne mearga bine noua si tuturor. 6 zile esti stelist in viata de zi cu zi, deci comentezi, zbieri, faci ce doresti, te agiti pe forumuri, etc. 1 zi esti stelist pe stadion, cand te relaxezi stiind ca nu mai ai atatea obligatii, ci sunt si altii care trebuie sa gandeasca si sa faca ceva! In incinta stadionului ai o singura obligatie daca esti suporter, in afara stadionului ai 5. Lacatus este intr-adevar pe o pozitie ingrata caci el are mereu 5 obligatii afara si 5 obligatii pe stadion, insa el si-a asumat aceasta responsabilitate. Dle Lacatus eu va respect, pentru mine sunteti 10-le Stelei,cum e Hagi 10-le Romaniei, deci "palma deschisa pe stadion" si "pumnul strans" in afara stadionului. Lumea nu mai crede in simboluri, eu cred ca d-voastra mai puteti pastra aceasta idee de simbol- "palma deschisa"- adevarul rostit jucatorilor pe stadion sau in cadru privat, "pumnul strans"- indemul la lupta, zbucium interior intens in cadru public. Vedeti ce comentarii oferiti presei,pentru ca oamenii sa nu va interpreteze mesajul eronat.
Eu am intotdeauna un principiu referitor la cele 4 puteri in stat: executivul, legislativul,poporul si presa. Cea mai mare putere este cea a 5-a, OM-ul,caci doar omul, prin faptele sale poate face ca aceste 4 puteri sa se mentina in echilibru stabil,(sa schimbe alternativ ceea ce nu este bine), deci natia romana sa supravietuiasca. Principiul asta (4+1) se aplica mereu, in orice, pentru ca OM-ul este masura tuturor lucrurilor. Omul cu o gandire superioara poate sa schimbe totul in bine si sa tina unita natia romana, deci cunoasterea si INFORMATIA sunt vitale. Steaua suntem noi, noi suntem Steaua. Cunoasterea este informatia, informatia este cunoastere; toti pentru unul, unul pentru toti etc. etc. ... textele astea le auzim mereu, insa niciodata nu am ajuns sa le aplicam. Tot aud Steaua e Armata! mare lucru, ce sa spun .... insa se uita ca Armata e poporul si poporul e numai unul: roman! Lumea trebuie sa se adune la Universitate, figurat vorbind, important e sa intre in Universitate sau in p-ta Universitatii si sa invete ceva de la ceilalti , ca sa-si dezvolte gandirea, sa fie superior. Universitate=Umanitate=Universalitate, de la asta provine, e treapta cea mai inalta a cunoasterii. Studentii ar trebui sa fie rapiti de informatie, sa fie concentrati pe studiu, iar atunci cand iasa din Universitate sa aplice ceea ce au invatat in viata, sa-i informeze si pe ceilalti, deci sa fie formatori de opinie! Nu conteaza daca nu toti ajung sa faca o facultate, poate altii au alte indeletniciri si aptitudini, important e sa fiti mereu informati, deci daca va adunati in pta Universitatii ascultati toate curentele de opinie si aplicati doar elementul comun ce se refaseste in toate, daca nu, spuneti-l voi la ceilalti care este. "Facultatea" inseamna in primul rand capacitatea, posibilitatea, însușire moralã sau intelectualã a cuiva; aptitudina, de a acționa, a se dezvolta, a realiza ceva... asta inseamna a avea facultate! Unul cu mai putin carte (care se descurca in viata) poate sa traga concluzia buna, pentru ca el nu-si permite sa-i condamne pe ceilalti cu "atata carte" care se erijeaza in lideri de opinie. Romanii trebuie sa gandeasca mereu la fel pt a fi uniti, insa niciodata sa nu uitat ca "p-ta Universitatii" = Umanitate, deci uniti si cu ceilalti,nu dezbinati sau creati dezbinare in alta parte.