FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Istoria Fotbalului

«12345»
MoWeed12.07.2009 22:10
2. Lansarea Premier League a fost in 92...si au mai trecut vreo 7-8 ani pana ca englezii sa-si revina...Iar asta a fost doar schimbarea denumirii...din Divizia A in Liga 1...acelasi rahat.

A fost mult mai mult decat schimbarea denumirii; odata cu formatul Premier League au crescut foarte rapid banii din televizari. De ce crezi ca toate echipele din Premier League aveau la numai cativa ani de la schimbarea formatului stadioane foarte frumoase. Tu stii cum arata Old Trafford inainte de Premier League?

Maye12.07.2009 22:23

Asta am sustinut si eu Mo.

Lansarea Premier League a insemnat si relansarea competitiei mai ales din punct de vedere economic, care si in ziua de astazi tinde sa devina cel mai important factor in fotbalul mondial.

redondo12.07.2009 22:32

Lasa ma...au fost modernizate deoarece urma EURO 96. Iar Old Trafford a fost ultima data marit dupa acel turneu din cate stiu eu.

PS Faceti si un topic despre stadioane...ca poate iar suntem off topic.

MoWeed12.07.2009 22:44
Lasa ma...au fost modernizate deoarece urma EURO 96. Iar Old Trafford a fost ultima data marit dupa acel turneu din cate stiu eu.

PS Faceti si un topic despre stadioane...ca poate iar suntem off topic.

Nu toate.

De fapt singura motivatie pentru trecerea la formatul Premier League a fost cea financiara...

redondo12.07.2009 22:46

Da ma dar eu va spuneam ca asta nu s-a produs strict diin 92 odata cu schimbarea denumirii,ci treptat. Nu poti afirma ca 92-93 e primul sezon in care s-au bagat bani cu adevarat....repet s-a facut treptat tranzitia.

Daniel-Ionut24.07.2009 13:27

Magica revenire :yes:

7 aprilie 2004. Urma manșa a doua din "sferturile" Ligii Campionilor, iar Javier Irureta promisese cã va merge în genunchi pânã în Santiago de Compostella, o localitate aflatã la aproximativ 80 de km de La Coruna, în cazul în care echipa sa va accede în semifinalele competiției. Fuseserã învinși de AC Milan cu scorul de 4-1 pe San Siro, dupã ce ei deschiseserã scorul. Nicio echipã, în istoria Ligii Campionilor, nu a reușit sã întoarcã o diferențã de trei goluri. Avea sã o facã Deportivo chiar împortriva uneia dintre cele mai bune defensive din lume? Echipa lui Carlo Ancelotti, AC Milan, trecea printr-o perioadã extraordinarã, conducând Serie A detașatã și primind rareori goluri. De cealaltã parte, Deportivo la Coruna pierduse câteva meciuri cruciale în Primera Division înainte de meciul tur cu Milan, iar Liga Campionilor pãrea sã fie unica lor salvare în acel sezon. Dar aici nu trecuserã niciodatã de faza sferturilor de finalã, iar acum soarta pãrea sã îi opreascã tot aici pe Herculinos.

Pe El Riazor era nevoie de un miracol. Arena era un adevãrat uragan, iar antrenorul lui Super Depor declara înainte de meci: "Dacã noi vom înscrie douã goluri, atunci suporterii îl vor marca pe cel de-al treilea". Lui Irureta îi revenea Victor Sanchez și avea astfel întreg efectivul la dispoziție, în timp ce Ancelotti nu avea indisponibilitãți. Italianul nu a vrut sã riște nimic și a trimis în teren toatã artileria grea avutã. Dar odatã ce a început meciul s-a dezlãnțuit iadul pe El Riazor.

Primele minute semãnau cu cele de prelungire. Asalturi continue încã de la lovitura de start a meciului. Minutul 5 aduce și deschiderea scorului. Uruguaianul Walter Pandiani îl întoarce pe Paolo Maldini și trimite mingea printre picioarele acestuia direct în plasa lateralã a porții apãrate de Dida. Era începutul de meci visat de cei de la Depor. Dupã exact 30 de minute, Albert Luque trimite o centrare înșelãtoare, Dida rateazã intervenția, iar cãpitanul spaniolilor, Juan Carlos Valeron, îndeplinește o simplã formalitate. Finalul de reprizã a confirmat spusele lui Irureta. Nesta face o eroare inexplicabilã, iar Luque, purtat pe extazul fanilor îl învinge și el pe Dida. Era 3-0 la pauzã, iar Super Depor era de acum în avantaj.

Au urmat 15 minute de conștientizare pentru suporteri și jucãtori. Irureta a reușit sã își ținã elevii montați la meci, iar în repriza secundã Depor a închis jocul, oferindu-le oaspeților foarte puține oportunitãți. Cu 15 minute înainte de final, noul intrat, Fran, preia o centrare pe umãr și șuteazã nãpraznic. Cafu deviazã mingea, Dida este bãtut, iar Super Depor conducea cu 4-0. Meciul putea ajunge în prelungiri, însã șutul magnific al lui Kaka a fost parat de cãtre Molina. Astfel, Deportivo la Coruna ajungea pentru prima datã în semifinalele Ligii Campionilor. ªi da, Irureta a mers pânã în Santiago de Compostella. Cu tot cu staff-ul, însã în picioare. :)

Lari31.07.2009 10:47

Sir Bobby Robson a încetat din viațã!

Fosta mare legendã a Angliei suferea de cancer, boalã cu care a fost diagnosticat din 1991, dar a continuat sã antreneze la Porto sau la Barcelona, în ciuda faptului cã boala acestuia se agrava pe zi ce trecea. Acesta a încetat din viațã în cursul zilei de astãzi la vîrsta de 76 de ani.

În urmã cu aproape un an, Robson și-a anunțat moartea într-un interviu acordat cotidianului "The Sun". "Voi muri curînd. Mai degrabã curînd decît mai tarziu. Dar asta este, vine un moment în viața fiecãrui om în care trebuie sã pãrãseascã aceastã lume.

M-am bucurat de fiecare minut al vieții mele. Nici nu mã mai gîndesc la faptul cã voi muri. Am alte probleme pe cap", a spus în încheierea interviului Bobby Robson.

Într-o carierã de tehnician care a durat 36 de ani, Robson și-a trecut în palmares, printre alte trofee, și titlul de campion al Olandei sau al Portugaliei, dar și Cupa UEFA și Supercupa Europei.

A jucat la:

Fulham (1950-1956); West Bromwich Albion (1956-1962); Fulham (1962-1967) și Vancouver Royals (1967-1968)

A antrenat la:

Fulham (1968), Ipswich Town (1969-1982); nationala Angliei (1982-1990); PSV Eindhoven (1990-1992); Sporting Lisabona (1992-1994); FC Porto (1994-1996); FC Barcelona (1996-1997); PSV Eindhoven (1998-1999) și Newcastle United (1999-2004)

Dumnezeu sã-l ierte!

Daniel-Ionut22.08.2009 08:20

Cand fotbalul era un joc bun

distefanocupsmarca1.jpg Pe Don Alfredo di Stefano il stie oricine…Pe Michel Leblond fotbalistul putini l-au vazut si tot mai putini si-l amintesc. Di Stefano a fost fotbalul bun care nu vrea sa fie nimic altceva decat un joc si reuseste sa-i înalte pe cei ce stiu sa-l joace din placere. Din pura placere, fara adaosuri si dedesubturi, fara pretentii si viziuni. Leblond a fost fotbalul celor care nu stapanesc fenomenul asa cum si-ar dori, un fotbalist "care dribla cu tibia si inscria cu umarul" dupa cum il descria bunul sau prieten Raymond Kopa.

Dar sa ne intoarcem putin in timp….1956 si una dintre cele mai frumoase finale din istoria Cupei Campionilor. Di Stefano era deja un nume in fotbalul mondial, iar sosirea sa la Madrid daduse nastere la destule controverse. Real Madrid - Stade de Reims, un meci aparent inegal dar perfect echilibrat. Pe tusa un tip mereu prezent i-a biata minge si începe sa alerge pe linie, purtandu-i rotunjimea de pe un genunchi pe altul. In tribuna, asa cum procedeaza orice mare public de teatru si educatie francofona: liniste. Di Stefano a marcat un gol si a facut spectacol…parca invidios, Leblond a imprumutat ceva din rautatea anglo-saxona si l-a trantit de trei patru ori la pamant intr-un stil razboinic, violent, care-l caracteriza. A refuzat de fiecare data sa-i dea mana, un gest atipic pentru acea vreme. S-a terminat 4-3 pentru 'albi', Leblond marcand si el odata pentru francezi. La final Don Alfredo i-a zambit…Leblond nu! a refuzat din nou sa-i stranga mana iar la final a felicitat intreaga echipa spaniola…mai putin un jucator. De ce? Nimeni nu a aflat inca…insa carierele celor doi au continuat, iar sportul rege i-a recunoscut la final drept doi eroi care in acea zi de 13 iunie au refuzat sa-si stranga mana.

Totusi, in urma cu cativa ani, in ajun de Craciun, Di Stefano a fost doborat de un atac de cord. Marti seara, medicii Spitalului La Fe din se pregateau sa opereze un bypass multiplu pe cordul unui diabetic, în varsta de 79 de ani. Cand totul a fost gata, Don Alfredo s-a trezit pe patul de spital din Santa Fe cu o scrisoare. Venea de la Michel Leblond,francezul care in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1956 il doborase de 4 ori la pamant si refuzase sa-i intinda mana. Omul care l-a detestat pe Don Alfredo fara sa-i intelega arta. Michel Leblond, un razboinic pe teren transformat intr-un gentleman cu alura franceza îi ura sanatate celui pe care l-ar fi omorat in acea finala. Don Alfredo a citit scrisoarea si la proxima aparitie in fata camerelor, dupa mai bine de un an si jumatate, n-a uitat si i-a multumit: "Am fost surprins sa vad ca cineva din Franta s-a gandit la mine. Sunt batran dar nu uit" spunea Don Alfredo in stilul sau caracteristic. Este doar un episod prea putin cunoscut din istoria a doi oameni de onoare: Alfredo si Michel, pentru ca in acea vreme fotbalul era un joc bun.

_yang22.08.2009 11:43

De unde e articolul asta...?

le: am gasit : http://realmadrid.footballclub.ro/editoria...-era-un-joc-bun

Daniel-Ionut22.08.2009 13:54
De unde e articolul asta...?

le: am gasit : http://realmadrid.footballclub.ro/editoria...-era-un-joc-bun

Da :thumbsup:

Lari15.09.2009 11:51

Comitetul Executiv al UEFA a adoptat în unanimitate, marți, principiul "fair-play-ului financiar", reprezentând un control de gestiune rezervat viitorului acces în competițiile europene pentru cluburile cu bugete echilibrate și excluderea grupãrilor cu datorii, informeazã AFP.

Principiul general al acestei hotãrâri este simplu: un club nu poate cheltui mai mulți bani decât produce, pentru a putea fi inclus în competițiile europene.

Ceea ce președintele UEFA, Michel Platini, a numit "succes pe credit" (reușita unui club ce trãiește din datorii) nu va mai fi posibil în viitor.

Fair-play-ul financiar, ce urmeazã a fi pus în aplicare în urmãtorii trei ani, este o adevãratã revoluție în fotbal. În cazul în care astfel de criterii ar fi existat în trecut, cluburi ce au datorii ca Manchester United, Inter Milano, Chelsea sau FC Liverpool nu ar fi putut participa în Liga Campionilor.

Principiul fair-play-ului finaciar a fost deja acceptat în unamimiate, la 28 august, la Monte Carlo, de cãtre Comitetul strategic al UEFA, instanțã ce include ligi, cluburi și jucãtori. În plus, Asociația Cluburilor Europene (ECA) a precizat, marți, cã o sutã de cluburi europene vor accepta acest principiu.

Platini a anuțat, la sfârșitul lunii august, cã anul competițional 2012-2013, UEFA îl va destina examinãrii evoluțiilor conturilor financiare pe ultimele douã sezoane. Începând din 2013-2014 ar putea fi stabilite sancțiunile de cãtre un juriu independent, scara sancțiunilor variind de la amenzi pânã la suspendarea din competiția europeanã. Forul european a dezvãlui, marți, cã la conducerea acestui juriu va fi Jean-Luc Dehaene, fostul premier belgian.

Platini dorește ca principalul criteriu al fair-play-ului financiar sã fie un buget echilibrat pe o perioadã de trei ani.

Mediafax

_yang16.09.2009 11:07

Daca Steaua are datorii la creditor, inseamna ca n-o sa jucam peste 3 ani in cupele europene? Asta presupunand ca ne-am califica.

O idee foarte buna din puctul nostru de vedere, asa oierul va fi nevoit sa renunte la datoriile pe care clubul le are la el... Insa decizia va fi cu siguranta contestata de marile cluburi si probabil si la nivel european.

Daniel-Ionut21.11.2009 15:20

Din Trivale pe Bernabeu si inapoi

Dobrin are o nonșalanță care farmecă. Dacă vreți, el este un Crai de Curte Veche care se decide să coboare de pe un ring de rock, pentru a aduce in memorie valsul, fracul și crinolina Acest crai descins pe un ring de rock este și un gentleman al gazonului. El nu știe (sau nu ințelege) să lovească. El nu știe să-și frânga linia printr-un efort inestetic. El nu știe să arunce o minge in tribune. El nu acceptă, din pudoare, gândul că spectatorii l-ar vedea schimonosit de durere, cu glezna intre mâini-Ioan Chirilă

Mi-a luat ceva timp până m-am de

492x0_492x0_nicolae_dobrin.jpg cis să scriu acest articol. Discutam cu un coleg și, venind vorba despre DVD-ul cu Dobrin, zice: Știi că dacă voia să rămână la Madrid, putea să rămână, l-am auzit spunând asta intr-un cerc de oameni de fotbal!. Știam. Dar ce să caute vedeta Piteștiului la Madrid? Totul a inceput cu mult timp in urmă Argeșul tocmai câștigase campionatul național, ediția 1971-1972, in mare parte datorită geniului lui Dobrin. După un prim tur in care a trecut de campioana Luxemburgului, sorții decid ca in turul doi al Cupei Campionilor Europeni, F.C.Argeș să intâlnească pe campioana Spaniei. 25 octombrie 1972. La Pitești descinde marele Real Madrid, cu insuși președintele său, Don Santiago Bernabeu. Emoții mari pentru piteșteni. Meciul s-a incheiat cu victoria surprinzătoare a Argeșului: 2-1! Cronicarul acelui meci,Ioan Chirilă, descria plastic: În numai zece metri i-a driblat pe Pirri, Benito, Grande și Velasquez, ieșind ca o minge de rugby printre picioarele grămezii.. Căpitanul alb-violeților din Trivale in acel meci, Remus Vlad, iși amintește: Gicu a fost genial! Mi-aduc aminte că zicea:Poate să mă lovească mingea și in pălărie, tot la mine rămâne! Președintele Realului, Santiago Bernabeu, a venit după partidă să-l felicite. Gicu marcase un gol. Și jucătorii Realului se fereau să-l atace decisiv pe Gicu, n-aveau cum să-l blocheze. Dobrin vedea și cu ceafa!.

Returul de pe Bernabeu părea o simplă formalitate pentru albi. Și totuși Argeșul rezistă. Realul invinge cu 3-1, golul 3 fiind marcat in minutul 88, după ce libero-ul Olteanu se accidentase in minutul 80. Santiago Bernabeu a fost sedus de Gâscan: Dobrin este un jucător care oferă, singur, spectacolul. Face parte dintr-o categorie de fotbaliști de excepție.Acest băiat, care fentează ca nimeni altul, imi aduce aminte de Di Stefano. Trebuie să joace la Madrid!. Și mie imi aduce aminte de Don Alfredo: nici Dobrin n-a jucat vreodată la un campionat mondial, dar din cu totul alte motive față de Di Stefano Santiago Bernabeu vine deci in România cu un avion personal și spune că nu decolează decât cu Dobrin! Ofer două milioane de dolari, plus o instalație de nocturnă pentru stadion a fost propunerea lui, insă președintele Argeșului de la acea vreme, Puiu Rapaport, l-a trimis la Nicolae Ceaușescu: Doar el poate decide intr-o asemenea problemă.Domnule președinte Ceaușescu, avem nevoie de Dobrin! Cât vreți pe el? Plătim oricât, imediat!. Ce s-a intâmplat mai departe i-a fost dezvăluit lui Dobrin chiar de translatorul lui Ceaușescu, care era piteștean, ca și Gicu. Am asistat la discuții. Santiago Bernabeu era foarte hotărât. Tot văzând că Ceaușescu nu cedează, a crezut că trebuie să mărească suma. A propus 3 milioane, apoi 3,5 și chiar 4 milioane de dolari! Ceaușescu i-a replicat că nu vrea, pentru că s-ar crea un precedent periculos. Atunci, Santiago Bernabeu a avut o reacție nervoasă. «Niciodată nu s-a plătit o asemenea sumă! Dacă refuzi 4 milioane de dolari, inseamnă că ești un om nebun!», i-a zis. Și a plecat fără a-l putea cumpăra pe Dobrin, a povestit translatorul după mulți ani de la acea intâlnire. Vezi, Don Santiago, pentru că i-ai spus pe nume lui Ceaușescu, te iubesc și mai mult! Și totuși, Dobrin a rămas in istoria lui Real Madrid! În lucrarea dedicată centenarului clubului, Cien Anos de Leyenda , care surprinde cele mai fascinante momente ale clubului blanco, Gâscanul nu este uitat. La pagina 282, o poză memorabilă: Bene, Santillana, Eusebio, Dobrin și Gento. Iar fachirul nostru era imbrăcat in faimosul tricou blanco al madrilenilor.

asdsa.jpg

Se intâmpla pe 14 decembrie 1972, la meciul de retragere al lui Gento, câștigat cu 2-1 in fața lui Belenenses. Atunci, Dobrin a fost fabulos, i-a ieșit tot, pasele, driblingurile sale strălucind pe Santiago Bernabeu. I-a incântat pe spectatori, care salutau cu ole-uri fiecare pasă, și pe ziariștii iberici. A doua zi, cotidianul AS comenta: Am venit sa-i vedem pe Gento și pe Eusebio și l-am văzut pe Dobrin. M-am ințeles perfect cu românul Dobrin. Parcă am fi jucat de ani și ani impreună. Este unul dintre marii jucători ai Europei, aș zice chiar al lumii., declara Eusebio. După joc, președintele lui Real i-a propus să nu se mai intoarcă in România, promițandu-i că in scurt timp ii va aduce și familia la Madrid. Am refuzat. Nu voiam să rămân astfel la Madrid, rememora Nea Gicu. Acesta a fost destinul lui. Să rămână aici, in România, și să facă fericiți milioane de oameni, să bucure toți iubitorii de fotbal de la noi din țară, care umpleau stadioanele să-l vadă special pe el. spune si Gică Hagi, singurul fotbalist român care a jucat la prima echipă a lui Real.

Și intr-adevăr , nea Gicu a rămas să ofere unele dintre puținele bucurii ale celor ce trăiau in acel sistem dobitoc. Îmi aduc aminte de primul meu contact cu un stadion de fotbal. Era prin 1983, locuiam aproape de stadionul care azi poartă numele celui care a conferit atâta glorie fotbalului piteștean, aveam 12 ani și le-am cerut voie alor mei să merg la meci. Lume bine dispusă, atmosferă relaxată, mi-am intors privirile spre tabela de marcaj: sub FC Argeș 2, sub Olimpia Satu-Mare 0 Când am ajuns acasă, m-a intrebat tata ce-am văzut. Era unul blond in tricou alb cu numărul 10, toată lumea aplauda când ajungea mingea la el  am răspuns eu. Ă'la era Gicu Dobrin, mi-a zis el. Da, așa am intrat eu in legătură cu fotbalul, fermecat de Prințul din Trivale pe final de carieră. Pentru mine erau suficiente două fente, un dribling și trei pase de maestru semnate Dobrin. Nu-mi trebuia un meci intreg. Puteam pleca acasă. Genialitatea lui Dobrin a fost: dintr-un joc colectiv a făcut o demonstrație individuală, el insuși fiind un campion al altruismului. marturiseste legenda filmului romanesc, actorul Florin Piersic.

Îți mulțumim nea Gicu pentru tot ce-ai facut pentru fotbal, pentru că dumneata ne-ai arătat ce inseamnă fotbalul jucat din plăcere. În fotbalul din prezent se vehiculează sume astronomice, care au inlocuit plăcerea de a juca cu incrâncenarea, deseori cu scandalurile. Chiar echipa pe care o iubim ține capul de afiș mai mult cu prețurile de achiziție decât cu fotbalul in sine. Și atunci ne amintim de dumneata, de bucuria aceea reținută când marcai, ca și cum era ceva firesc, numai noi vedeam ceva extraordinar. Sistemul te-a oprit să joci la Real. Le era teamă că-i intreci in popularitate. Dar i-ai invins de mult. Circula acel banc in popor, cu reporterul care merge la o stână in creierii munților, ii arată ciobanului o poză cu Dobrin și-l intreabă dacă recunoaste personajul. Cum să nu ăsta-i Gâscanu de la Pitești! Apoi i se arată o poză cu Ceaușescu: Pe ăsta nu-l știu cred că e in divizia B!, zice ciobanul. Poate ca cea mai bună descriere a lui Dobrin a făcut-o cel care l-a descoperit, Leonte Ianovschi: Am lucrat in viața mea cu mii de copii, am fost prin toată țara și am avut ocazia să cunosc mulți băieți foarte dotați, dar un asemenea element ca Dobrin, atât de excepțional inzestrat, nu mi-a fost dat să intâlnesc. Era uimitor, credeți-mă, și pot să vă asigur că, incă de la vârstă fragedă, de la 10-11 ani, lăsa mulți cunoscători de fotbal cu gura căscată. Pentru că făcea cu mingea adevărate lucruri de virtuoz. Dobrin a rămas și peste ani cel mai mare fotbalist român pe care l-am văzut eu din 1945 incoace. 26 octombrie 2007. 35 de ani și o zi de la fabulosul meci cu Real. O zi tristă insă pentru toată suflarea fotbalistică, pentru că ne-ai părăsit nea Gicu! Am rămas mai săraci, mai singuri in lumea fotbalului pe bani. Copiii pe care i-ai crescut la Școala de Fotbal ce-ți poartă numele s-au făcut mari și au scos capul in lume: Răzvan Raț e câștigător de Cupa UEFA, și s-a duelat cu Messi, probabil cel mai bun jucător al lumii. Vasile Maftei și Marius Bilașco se iau la trântă cu atacul, respectiv apărarea marilor echipe in Champions League. Prin ei, știm că trăiești și dumneata La revedere nea Gicu!

AG21.11.2009 23:16

ft frumos, felicitari pt postare

Daniel-Ionut23.11.2009 11:37
ft frumos, felicitari pt postare

Articolul este scris de un anime Gabi Petre, dp Realmadrid... :P

Daniel-Ionut02.01.2010 08:31

Într-un sondaj realizat de site-ul goal.com, atacantul brazilian Ronaldo a fost desemnat cel mai bun jucator al deceniului.

R

onaldo i-a devansat pe francezul Zinedine Zidane, clasat pe locul secund si pe argentianul Lionel Messi, ocupant al pozitiei a treia.

Ronaldo Luis Nazario de Lima, in varstă de 33, evoluează in prezent la formatia Corinthians, dar cele mai importante momente ale carierei sale se leagă de numele gigantilor europeni FC Barcelona, Inter Milano, Real Madrid sau AC Milan.

Cel mai bun antrenor al deceniului a fost desemnat tehnicianul celor de la Manchester United, sir Alex Ferguson.

În urma sondajului realizat de goal.com, echipa perfectă a ultimei decade este urmatoarea:

Gianluigi Buffon - Cafu, Sami Hyypia, Alessandro Nesta, Roberto Carlos - Claude Makelele, Xavi - Lionel Messi, Zinedine Zidane, Ronaldinho - Ronaldo.

Daniel-Ionut30.01.2010 08:56

91cupsx0.jpgErou cu suflet ud...

Ploua Nu e vorba doar de acei stropi de ploaie mediteraneeni cazuti pe strazile Madridului. Ploua pe strazi si in sufletul unui om. Ce faceati pe 29 octombrie 1994, pe la 18:00 seara? Raspunsurile se aseaza pe mai multe randuri. Dincolo de nevinovatia pura a celor ce au deschis ochii in acest fenomen dupa, sau mai exact pe la 23:30 seara, cand Zaragoza-Real se incheiase iar ziua de 29 octombrie 1994 incepea sa intre si sa se piarda in istorie, ramane un debut istoric. Unul care niciodata nu va putea fi uitat. De nimeni.

Undeva in camera de la etajul doi din cartierul Pozuella, un tip zvelt se trezeste. Merge in baie, se spala si priveste in oglinda. Are 32 de ani dar lumea il considera un batran neputincios. Imbraca un halat care altadata in transforma in rege, coboara incet scarile si priveste pe geam. Ploua. Madridul pare transformat peste noapte intr-o Londra atipica. Sufletul ii e gol, asemeni sentimentului neputincios pe care ploaia ti-l transmite. Isi pune nelinistit cafeaua in ceasca si toarna putin lapte. Se aseaza si priveste in gol. Se simte inutil. Odata erou acum un simplu om. Scarile dezvaluie o silueta perfecta. Sotia sa coboara si-l saruta pe frunte. Stie ca pentru sotul ei urmeaza o noua zi dificila. Isi bea cafeaua iar prin fata i se deruleaza episoade importante. Realizeaza ca va intarzia. Inacceptabil chiar si pentru un ˜batran'. Fuge repede, se imbraca, isi saruta sotia si porneste. Uitase ca ploua si pana la superba sa masina face o baie rece. N-ar fi nici pe departe prima. Se indreapta spre Paseo de la Castellana si continua sa rememoreze, episoade fundamentale pe care acum le regaseste doar prin intermediul viselor. El insusi e fundamental, un personaj ironic, ideatic si stabil care nu se osteneste sa incalce prejudecati sau sa indrepte deficientele tembelismului general. Un tip oarecum profesoral, stapan absolut pe marele lui avantaj creator, care nu s-a aplecat niciodata asupra propriei legende, a tolerat cu un zambet vag falsul, iar aceasta absenta adormita a fost lesne inteleasa ca aprobare voluntara. El cel care reprezinta cu totul altceva si asta se vede din primele fotografii ale juniorului, in care il recunoastem, deja, pe barbatul puternic de azi. Personajul are alonja si proiecteaza o tinuta solemna, pana si in alergare. Picioarele sale au o eleganta, mereu subliniata de jambierele cazute pe tibia magica, ca pe o glezna netematoare de campion mondial. Barbat puternic am spus? Asta pare sa se intrebe si el in timp ce masina il conduce catre Valdebebas. Barbat puternic sau un erou disturs de aroganta unor timpuri pe care personal regret ca le traiesc. Probabil ca visez, pentru ca eroii nu mai exista, au disparut intr-o alta dimensiune, insa din acea zi de octombrie, am inteles cum trebuie privit cu adevarat un erou. Si totusi eroii ne-au lasat, au fugit in alte lumi, cu oameni mai mici, mai iubitori. Adevarul e ca e greu sa fi erou in ziua de azi. Nu ca ai avea mult de lucru Oamenii insa cer tot mai mult, vor totul, vor perfectiunea artificiala, vor un robot care sa prinda aripi sa invinga tot si sa triumfe ca in filmele lui James Cameron.

Gandurile noastre catre el erau simple, erau ganduri pline de simpatie, respect, dragoste, maretie iar sentimentul de siguranta oferit de acel tip care-si saruta verigheta ne facea sa zambim in somn. Acum e doar un ˜batran de 32 de ani', inecat de dorinta noastra si a Lor de a poseda! Vrem totul, acum, asa, gata! Eroul nostru ramasese insa fara odihna, iar bratele sale au cazut invinse de mecanismul uman pus in miscare pana cand au fost zdrobite definitiv. Se apropie de Valdebebas . E inca un tip matur care intelege ca energia generatiilor noi se desira, aproape imediat dupa nastere, in cultul prostesc al imediatului. Se simte inca barbat, se simte inca luptator. Zambeste ca intotdeauna si tine capul sus. E trist?Poate, insa la suprafata nu-si permite sa arate asta si incearca sa blufeze. In fapt intelese ca tristetea e o traire lipsită de aciditate si, prin urmare, o reactie de blindă nepotrivire cu marșăviile sau porcariile colective. La Madrid ploaia se oprise. Capitanul paseste pentru a miia oara pe portile de la Valdebebas zamabind si continuandu-si misiunea. In sufletul sau, insa ploaia cade cu o perfectiune anormala. Nu-si permite insa sa arate asta, pentru ca pentru unii, Raul este inca un erou.

RaulMadrid

Astristul30.01.2010 10:45

Un articol exceptional despre jucatorul meu favorit ... Raul (Madrid) Gonzales! :)

Lari26.02.2010 13:35

O carticica despre toate editiile Cupei Mondiale pana in '98: http://www.scribd.com/doc/20710075/History-of-FIFAWorldCup

Nu e extraordonara, dar...

RobYnho26.02.2010 15:11

E chiar buna. E cam veche pentru ca ultimul campionat mondial mentionat in carticica este cel din Franta in 1998.

Daniel-Ionut07.03.2010 07:55

108 ani de... Real Madrid!

Astazi suflarea madrilena e in sarbatoare Real Madrid implineste 108 ani de existenta. Infiintat pe 6 martie 1902, clubul merengue este considerat cel mai titrat club din lume fiind desemnat de Federatia Internationala de Istorie si Statistica drept clubul secolului XX. Spre deosebire de multe alte echipe, Real Madrid este detinuta si intretinuta numai de catre membrii ei (asa numitii socios) inca din anul 1902. Istoria incredibila a clubului de pe Concha Espina care a adunat 31 de titluri de campioana a Spaniei, 9 Cupe ale Campionilor, 18 Cupe ale Regelui, 2 Cupe UEFA, 7 Supercupe ale Spaniei, o cupa Intercontinentala si 3 Supercupe ale Europei a inceput exact in urma cu 107 ani. Fotbalul s-a nascut la Madrid datorita initiativei profesorilor si studentilor de la Institucion Libre de Ensenanza. În anul 1885 acestia au fondat clubul Cerul Fotbalului. În 1900 acest club s-a impartit in două cluburi noi: Noul Foot-Bal de Madrid si Espanol de Madrid. Presedintele ultimului dintre ele era Julian Palacios. În 1902 Espanol s-a mai impartit o data rezultand in formarea lui Madrid FC la 6 martie 1902. Primul presedinte al clubului a fost Juan Padros. El a fost succedat mai tarziu de catre fratele sau, Carlos. Fratii Padros apartineau unei familii catalane care se stabilise la Madrid. Culorile clubului au derivat de la cele ale echipei braziliene Corinthians (foarte celebra la acea vreme). Primul manager al clubului a fost Arthur Johnson, un englez.

În 1902 membrii ai Madrid FC au propus o competitie pentru a sarbatori incoronarea lui Alfonso al XIII-lea. Această competitie avea să evolueze ulterior in actuala Copa del Rey. În 1904 clubul a fuzionat cu două alte echipe ale Madridului, Moderno Amicale si Moncloa. Clubul a câștigat prima sa Copa del Rey in 1905. În 1920 clubul a devenit oficial Real Madrid CF după primirea patronajului regal al lui Alfonso al XIII-lea. În 1928 clubul madrilen a devenit membru fondator al La Liga si de atunci nu a retrogradat niciodată din Primera Division.

Rivalitatea dintre Real Madrid si FC Barcelona este legendara Încă de la inceput cluburile erau vazute ca reprezentantele a două regiuni rivale ale Spaniei, Castilla si Catalunya, precum si ale celor două orase pe care le reprezentau. Însă rivalitatea a atins un nou nivel in timpul anilor lui Franco, cand Real Madrid era considerată a fi echipa regimului, in timp ce FC Barcelona era mentionată ca echipa opozitiei. Ambele cluburi, insa detineau membrii influenti ale caror credinte politice dezaprobau această teorie. În timpul Razboiului Civil Spaniol presedintele lui Real Madrid, Rafael Sanchez Guerra, era un proeminent republican si a fost intemnitat si torturat de catre suporterii nationalisti. Tot ei i-au arestat si ucis pe vice-presedintele si trezorierul clubului.

Reputatia de club important a lui Real Madrid a fost construită prin extraordinarul lor record in Europa. Inspirată de Alfredo di Stefano , Ferenc Puskas si Francisco Gento, clubul a câștigat Cupa Campionilor de cinci ori la rand intre 1956 si 1960, iar apoi pentru a sasea oară in 1966. Au fost finalisti in 1962, 1964 si 1981. Poate cel mai important om pe care Real Madrid l-a nascut a fost Santiago Bernabeu, cel care a fost jucator emblematic si presedinte al clubului blanco. Numele sau este purtat in prezent de stadionul ˜albilor'-Santiago Bernabeu.

În 1998, 2000 si 2002 clubul a mai adaugat alte 3 titluri ale Champions League , de această dată inspirată de jucatori precum Raul, Calrence Seedorf, Roberto Carlos Steve McManaman, Luis Figo, Redondo si Zinedine Zidane. Actualul Real Madrid este condus de Florentino Perez si are in componenta jucatori de exceptie precum Cristiano Ronaldo, Ricardo Izecson dos Santos Leite ˜Kaka', Gonzalo Higuain, Raul Gonzalez Blanco, Iker Casillas, Sergio Ramos sau Jose Maria Guti. Recent, gruparea de pe Santiago Bernabeu a doborat orice record in materie de transferuri achizitionandu-l pe lusitanul Cristiano Ronaldo pentru 94 de milioane de euro de la Manchester United, suma fara egal in istoria fotbalului mondial. Totodata, gruparea de pe Concha Espina este considerat cel mai profitabil club din fotbalul actual.

vladi_8913.07.2010 10:47

Pentru ca tot vorbim de mari echipe, ce ar fi sa facem cate un top zece al celor mai mari fotbalisti de la marile echipe?

Incep eu cu Real Madrid

1) Alfredo di Stefano

2) Zinedine Zidane

3) Raul Gonzalez

4) Francisco Gento

5) Ferenc Puskas

6) Hugo Sanchez

7) Manuel Sanchis jr.

8) Carlos Santillana

9) Fernando Hierro

10)Iker Cassilas

pentru AC Milan

1) Paolo Maldini

2) Franco Baresi

3) Gunnar Nordahl

4) Gianni Rivera

5) Andriy Shevchenko

6) Marco van Basten

7) Jose Altafini

8) Alessandro Costacurta

9) Filippo Inzaghi

10)Mauro Tassotti

Manchester United

1) Bobby Charlton

2) George Best

3) Ryan Giggs

4) Eric Cantona

5) Roy Keane

6) Duncan Edwards

7) Dennis Law

8) Wayne Rooney

9) Bryan Robson

10)Peter Schmeichel

Alexandru H.13.07.2010 20:11

Scholes nu e dar in schimb l-ai bagat pe Rooney?

It sucks!

Ronnie13.07.2010 20:12

Si nici pe cel mai scump transfer din istoria fotbalului nu l-ai bagat.

vladi_8915.07.2010 08:38

Pe Cristiano Ronaldo nu l-am bagat pentru ca nu il consider atat de apropiat de clubde istoria lui. Este un mare jucator dar nu cred ca as putea sa il consider neaparat o legenda a clubului iar pe scholes l-a m pus intr-un top 20 pe locul 11. Pe rooney l-am pus mai in fata pentru ca a marcat mai multe goluri intr-un timp mai scurt decat scholes cu toate ca scholes joaca ma retras. Oricum topurile se pot schimba. la cate legende a avut Manchester United e greu sa nu uiti pe cineva.

«12345»