Sincer, nu stiu care este mai nociv. Becali, sau cei care-i duc trena, intretinandu-i mitul gaunos si existenta malefica. Pur si simplu, eu cred ca personajul in sine nu ar trai daca in jurul sau nu ar gravita aceasta samanta a perzaniei noastre care-i hraneste existenta.
Dupa ce naiv s-a motivat "e mai greu sa castigi campionatul acum decat se facea acum zece ani""eu am sa fac o traducere "e mai greu sa castigi un titlu de campioana mentinand o imagine curata a echipei de fotbal Steaua in timpul lui Becali George decat se facea in anii 90". In prezent, stau si ma minunez ori de cate ori mai intra cate unul si intreaba "Unde a gresit"? sau "Ce trebuie sa faca"?
Bineinteles, intrebari de acest tip cu un caracter vadit diversionist am tot intalnit. Exista oameni inteligenti care au descoperit punctual nevralgic al unui forum si o solutie simpla pentru a distrage atentia de la un subiect abordat fara menanjamente: "Arunca un subiect controversat intr-o forma naiva si asteapta sa vezi ce iese. Lasa-i pe oameni sa argumenteze si sa contraargumenteze pana ce insasi esenta critica a unui articol se va pierde, inabusita fiind de certuri, radicalism, subiectivism si amestec al notiunilor".
Revenind la cele doua intrebari de mai sus, infantile in acest moment daca e sa ma intrebati pe mine, eu cred ca o abordare simpla ar trebui sa fie mai intai de genul "ce nu ar fi trebuit sa faca Becali"?
Automat lucrurile devin simple. Fara lupte, scandaluri, fara dictatura ce a condus la indepartarea jucatorilor cu personalitate, fara nepotism, fara planarea banuielii de meciuri strategice, fara schimbarea antrenorilor ca pe sosete, fara injosirea marilor jucatori care au adus glorie Stelei in trecut, fara implicarea numelui echipei in chestiuni politice, fara amestec in aproape toate deciziile tehnico tactice ale antrenorilor, fara implicarea fotbalistilor reprezentativi in scenarii degradante si mincinoase pentru justificarea propriilor decizii aberante, fara subminarea autoritatii antrenorului in fata discipolilor, fara actiuni de intimidare prin asocierea cu interlopi, fara mediatizare excesiva, fara incalcarea cuvantului, fara diversiuni si "glume" care au adus doar suferinta suporterilor si angajatilor clubului Steaua, fara razboaie ce au izolat echipa in lumea fotbalului romanesc.
Analizati toate aceste elemente si verificati daca nu cumva George Becali se regaseste in fiecare dintre acestea.
"Ce trebuie sa faca?""Nuu, este o intrebare pusa gresit. Corect este "ce ar fi trebuit sa faca?". Pentru ca in prezent, timpul este cel mai mare dusman al lui Becali.
Cunoscand faptul ca o definitie simpla a liderului este talentul de a se angaja intr-o lupta in numele unei frumoase promisiuni, Becali a pus mana pe Steaua momind masele cu un SCOP tradus prin performanta. "Inca o noapte la Sevilla". "In cinci ani ne vom bate de la egal la egal cu Milan si cu Real Madrid". "Steaua, cea mai tare echipa din Romania multi ani de acum inainte". In felul acesta, lovitura sa de palat a capat dimensiuni sentimentale pentru ca a gadilit orgoliul stelistilor, a reinviat un vis frumos facilitand schimbarea.
Speriati fiind de dificultatile financiare mostenite de la fratii Paunescu, situatia amenintatoare din clasament, atat de asemanatoare cu cea a anului de gratie 2009, stelistii s-au agatat de Becali gasindu-l cel mai potrivit om sa finanteze clubul pentru ca lipsa banilor era singurul element care a contat in acea conjunctura. Instinctiv, a fost asul jucat de machedon, momeala pentru suporteri si automat o sperietoare ce a pus in umbra notiunile de profesionalism si identitate.
Revenind la ce ar fi trebuit sa faca actualul finantator, atat de mult s-a dezbatut acest subiect pe acest site, incat ar fi obositor sa reiterez un soi de decalog al stelismului prezentat de userii fcsteaua.ro de mii si mii de ori.
Totusi, realizati, va rog, o corelatie intre ce a facut si nu trebuia sa faca Becali George, ce trebuia sa faca si nu a facut, ce a promis si cat s-a realizat, puneti in balanta tot si veti realiza ca pretul pentru doua titluri si trei calificari in Champions League care au adus bani doar intr-un singur buzunar, este cam piperat pentru suporteri. Augh, augh, augh....