@ProtasovDaca ai fi citit mai atent, in special spre final, am spus ca este deosebit de trist ca exista pericolul de a ne detrona simbolurile din cauza lipsei de performante pe banca tehnica. Nu am spus ca este normal, tocmai de aceea am si dat exemplul cu Victor Piturca.
Spui ca Steaua este o scoala de fotbal. Perfect de acord cu tine. O vezi acum, in jocul echipei? Eu nu, dar mi-am exprimat in nenumarate randuri sustinerea fata de Lacatus.
Daca la Steaua au reusit numai stelistii adevarati, cum explici exceptiile Mihai Stoichita, Walter Zenga sau Oleg Protasov? Si inca ce exceptii... Imi permiti sa te mai intreb si de ce ai acest nick?
Spui ca il pomenim degeaba pe Piturca. Pentru mine, si el este un simbol pentru acest club (am si explicat de ce), indiferent de modul in care era receptat de fani.
Inca ceva: ti se pare ca Lacatus nu este aspru judecat ca antrenor? Tocmai asta am si vrut sa arat: judecam aspru exact persoanele datorita carora noi avem mandria de a fi stelisti.
Nu in ultimul rand, imi cer scuze atat fata de tine, cat si fata de cei care au receptat acest articol drept un exercitiu de infatuare! Am intentionat cu totul altceva.
Poate ca am intrecut masura si am impus eu un ton nepotrivit. Plec de la premiza ca discutii de felul asta, intre noi macar ar trebuie sa produca si ceva pozitiv. Asadar ne putem scuza reciproc pt ca intentiile sunt generoase. Cu toate astea am sa iti raspund.
Bun, asadar ii bagam pe toti la cutiutza. Sa stea frumos acolo la locul lor in camera de trofee pt ca noi nu vrem decat sa-i stimam si sa-i "iubim" asa cum au fost ei tinerei si frumosi si plini de vana. Asa cum erau ei cand indesau goluri cu nemiluita in poarta lui Dasaev sau Preudhomme. Hai sa fim un pic seriosi, te rog. Nu degeaba i-am pomenit pe Ienei sau Iordanescu. Erau jucatori cu inteligenta recunoscuti de generatiile lor pt personalitate in joc si lideri de echipa. Au facut pasul firesc catre antrenorat. E aproape blasfemic sa-i alaturam in aceasta enumerare pe Zenga, Piturca sau chiar Protasov.
Eu am pus aici antrenori care au castigat singurul trofeu european din istoria fotbalului romanesc ori au realizat anii de-a randul calificari in finale si semifinale de competitii europene. Titi a reusit sa reziste trei ani la rand in grupele ligii dupa noul format si pt ca i-a avut pe Lacatus si Adi Ilie. Zenga nu a castigat nici macar un campionat( moral ar fi drept sa i-l recunoastem dar pe hartie el nu exista) Piturca a fost adus la Steaua odata cu Bumbi si Motatei. Insa Piti era la o varsta destul de inaintata. Stadionul il injura frecvent pt ca rata enorm. Face parte din istoria Stelei insa nu este de rangul lui Troi, Sames, Raducanu, Iordanescu sau chiar al colegilor din generatia lui.Ca antrenor ne-a exasperat si a dovedit lipsa de bun simt tot agatandu-se de postul acela de antrenor( era daca nu ma insel chiar actionar la un moment dat).
Pe Protasov saracul nici nu merita sa-l alaturam enumerarii pt ca a stat doar cateva luni. Rezultatele au fost spectaculoase mai cu seama in joc. Sa nu uitam, Protasov i-a avut colegi pe Belanov si compania din marea trupa a lui Dinamo Kiev care, ca si Steaua spulbera cam tot din calea ei la vremea aia. Nu este doar atat, jocul lor semana izbitor de mult cu al Stelei. Acelasi atac in haita, pase pe pozitii viitoare si viteza. Nu intamplator Steaua lui Protasov semana foarte mult ca spirit cu cel al Stelei mari. Dar a stat prea putin, nu a avut cand sa confirme. Cine este vinovat?
Este adevarat ca Steaua nu mai da generatii de fotbalisti. In '85 sau '86 Steaua avea pregatiti in pepiniera ei si imprumutati cam jumatate din jucatorii Diviziei A asa cum ii spunea atunci. Cine e de vina?
Adi Ilie cunoaste toate aceste istorii. A incercat cat s-a putut. A cumparat toti tinerii care promit si astia sunt in curtea Stelei acum. Dar Adi Ilie a plecat. Cine e de vina?
Ienei ar fi fericit sa vina la Steaua si sa isi impartaseasca experienta. Dar nu vine. Oare cine e de vina?
Lacatus s-ar descurca mult mai bine fara interventii aiuristice chiar si cu trupa asta carpita. Sa mai pun aceasta intrebare?
Prin alaturari de genul Zenga, Piturca, Protasov - Ienei, Iordanescu, Lacatus nu faci altceva decat sa dai apa la moara unui neavenit care s-a strecurat in marea istoriei a Stelei in mod fraudulos, ajutat chiar de Piturca. Cand are sa dispara aceasta molima o sa putem spera la mai bine. Pana atunci musai sa mergem in camera de trofee si sa ne leganam la adapostul unor zile de poveste. Sau sa il lasam pe Lacatus sa le aduca inapoi pt ca el cunoste reteta. Cu rabdare si pasiune, cu experienta unei vieti profesionale petrecuta aproape toata numai pe iarba din Ghencea.