Anghel Iordanescu, in Evenimentul Zilei, despre prima "dubla" Steaua-Bayern. Dau un paste la intreg articolul.
Echipele din fotbalul nostru s-au ciocnit de patru ori cu Bayern München, formație pe care Steaua o va înfrunta mâine, în prima etapã din Grupa F a Ligii Campionilor. În sezonul 1981- 1982, Universitatea Craiova a fost eliminatã de nemți în sferturile de finalã ale Cupei Campionilor, dupã 0-2 în Bãnie și 1-1 în Bavaria.
Cealaltã echipã din România care s-a înfruntat cu Bayern a fost chiar Steaua, care s-a aflat la un pas de un rezultat istoric împotriva nemților. Se întâmpla în martie 1972, în "sferturile" Cupei Cupelor. Dupã o "dublã" foarte echilibratã, în care s-au înregistrat douã remize, münchenezii s-au calificat mai departe grație golului înscris în deplasare.
"Ei ne-au rugat sã facem schimb de tricouri"
Anghel Iordãnescu, care atunci nu împlinise încã 22 de ani, dar era titular la Steaua, a rememorat pentru EVZ cele douã jocuri. Echipa lui Bayern era formatã din foarte mulți internaționali care au câștigat Campionatul Mondial din 1974 cu RFG, iar cu echipa de club au cucerit de trei ori la rând Cupa Campionilor Europeni, în 1974, 1975 și în 1976!
"La primul meci, de la București, a fost o atmosferã fantasticã și am reușit un meci memorabil, chiar dacã aveam în fațã echipa de aur a lui Bayern, cu Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Uli Hoeness, Gerd Müller și alții. Tãtaru a marcat cu un șut din voleu direct la vinclu. Cred cã Sepp Maier n-a uitat nici acum acel gol. Am dominat, am avut și alte ocazii, dar nemții ne-au egalat la singura lor ocazie. Mie mi-a recidivat o accidentare și am fost schimbat în prima reprizã", și-a amintit Tata Puiu.
"La München am avut din nou ghinion. Am avut douã ocazii mari, dintre care una a fost irositã de mine. Am greșit o preluare simplã, care m-ar fi ajutat sã scap singur cu Sepp Maier. Dupã meci, în tabãra lor era o fericire fãrã margini. La final, ei au fost cei care ne-au rugat sã facem schimb de tricouri. Bayern a tremurat și la București, și la München!", a mai povestit Iordãnescu.
CUPA CUPELOR
Sferturi de finalã (tur) - 8.03.1972 - București
Steaua BUCUREªTI - FC BAYERN MÜNCHEN (RFG). . . . . 1-1 (1-0)
Marcatori: Tãtaru (18) / G. Müller (69).
Steaua: C. Haidu - L. Sãtmãreanu, Smarandache, Hãlmãgeanu, Cristache - Naom, Vigu - Pantea, Gh. Tãtaru, Iordãnescu (38, Aelenei), V. Nãstase. Antrenor: Valentin Stãnescu.
BAYERN: Maier - J. Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner - F. Roth, Zobel - U. Hoeness, E. Schneider (57, Krauthausen), G. Müller, Sühnholz. Antrenor: Udo Lattek.
Stadion: "23 August"; Spectatori: 35.000
Sferturi de finalã (retur) - 22.03.1972 - München
FC BAYERN MÜNCHEN - Steaua BUCUREªTI . . . . . . . . . . . . . . 0-0
BAYERN: Maier - J. Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner - F. Roth, Zobel - U. Hoeness, Krauthausen, G. Müller, Sühnholz. Antrenor: Udo Lattek.
Steaua: N. Coman - L. Sãtmãreanu, Smarandache, Hãlmãgeanu, Cristache - Negrea, Vigu - Pantea, Gh. Tãtaru, Iordãnescu, C. ªtefãnescu. Antrenor: Valentin Stãnescu.
Stadion: "Olympiastadion"; Spectatori: 40.000